Zöld-foki Köztársaság

Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Zöld-foki Köztársaság

Utolsó módosítás dátuma
2022.06.16.
Mai napon is érvényes
2022.08.18.
Fokozott kockázattal látogatható ország
Fokozott kockázattal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 05. 05.
1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

A Zöld-foki Köztársaság biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Magyarország állampolgárai korlátozás nélkül léphetnek be a Zöld-foki Köztársaságba a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról szóló 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet szerint, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló, érvényes védettségi igazolvánnyal. Ennek hiányában rendelkeznie kell negatív, 72 óránál nem régebbi PCR teszttel, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszttel.

A Zöld-foki-szigetekre érkezéskor hőmérséklet vizsgálatot végezhetnek, amennyiben hőmérséklete 37,5 Celsius feletti, akkor a repülőtér egy kijelölt területén újra vizsgálják a hőmérsékletét, és szükség esetén COVID-19 tesztet végeznek. 

A repülőjegy lefoglalása előtt ellenőrizze a légitársasággal az utazás feltételeit.

b. Kell-e teszt? Igen. 

A Zöld-foki Köztársaság légi és tengeri határai nyitva vannak. A beutazáshoz szükséges az érvényes oltási bizonyítvány, vagy egy negatív, 72 óránál nem régebbi COVID-19 RT-PCR teszt, vagy egészségügyi szakember által végzett, 48 óránál nem régebbi negatív  antigén teszt (Ag-RDT) felmutatása. 

A védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet szerint a Zöld-foki Köztársaságban elfogadják a magyarországi védettségi igazolványokat is.  

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az EASE honlapján található repülőtéri-adó nyomtatvány (TSA), ennek kitöltése kötelező és ezzel együtt 3400 escudó (kb. 30 EUR) megfizetése szükséges. A nyomtatvány kitöltésének kötelezettsége és a díjfizetés a 2 év alatti gyermekekre és azokra, akik a Zöld-foki-szigeteken rendelkeznek tartózkodási engedéllyel nem vonatkozik. Amennyiben utazásszervezővel utazik ellenőrizze, hogy az utazás díja tartalmazza-e a TSA költségét.

Továbbá a nemzetközi utazásról szóló űrlap https://covid19.cv/ online módon történő kitöltése is szükséges az utazás megkezdése előtt, amelyet a Szociális,- és Egészségügyi Minisztérium igényel.

Szigetek közötti utazáshoz

d. Karanténkötelezettség: Nincs.

e. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsen erre vonatkozó kivétel.

f. Esetleges kivételek:

Tesztkötelezettség és Covid igazolvány bemutatása alól mentesülnek a 11 év alatti gyermekek.

g. Kiutazás az országból:

A célország szabályainak vizsgálata szükséges.

h. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

2. Szigetek közötti utazás:

A szigetek közötti belső repülőgép járatok és az utaskompok működnek. Amennyiben a szigetek között utazik, ki kell töltenie egy online egészségügyi felügyeleti űrlapot, és be kell mutatnia egy negatív COVID-19 gyors antigéntesztet, amelyet az utazást megelőző 72 órában végeztek.

  • Amennyiben Santiago, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio és Brava szigetekről utazik, utazás előtt nem kell bemutatnia a COVID-19 (gyors antigén) tesztet.
  • Ha Santo Antãoból, São Vicentéből, Maioból és Fogóról utazik, be kell mutatnia a 72 órán belül készített COVID-19 (gyors antigén) tesztet.

A 7 év alatti gyermekek nem kötelesek tesztet bemutatni ez esetben sem.

COVID-19 tesztet (gyors antigéntesztet) a helyi önkormányzat egészségügyi intézményben, avagy egy nyilvántartott magánlaboratóriumban végezhet. Lehetőség van online időpontfoglalásra a szigeteken.

A teszt 1000 CV escudóba kerül (kb. 8-10 EUR).

További információ: https://travel.gov.cv/

A Zöld-foki Köztársaság  biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A közbiztonság a Zöld-foki Köztársaságban elfogadható, afrikai viszonylatban általánosan jónak minősíthető, de előfordulhat zsebtolvajlás a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken (Cidade de Praia, Mindelo, Sal szigete, Boavista) illetve akár fegyveres támadás is. A pénzen és az értéktárgyakon kívül az útlevelek megszerzése is cél, ezért az értékeket, okmányokat érdemes biztonságos helyen (pl. szállodai széfben) tárolni. A turistáknak kerülniük kell este a kivilágítatlan, kis forgalmú helyeket. Elutazáskor, a repülőtereken semmiképpen ne fogadjanak el harmadik személytől származó csomagot szállítás céljából.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Zöld-foki Köztársaságba történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi oldalon talál.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A Zöld-foki szigetek előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőttekkel utazik együtt. További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez, vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségén lehet bővebb felvilágosítást kérni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 2019. január 1-jétől, rövidtávú tartózkodás esetén nem kell vízum, (30 nap).

A Zöld-foki Köztársaság által 2019. január 1-én bevezetett EASE – Efficient, Automatic and Safe Entry of Travellers rendszer egy online elektronikus platform, amelynek célja a Zöld-foki Köztársaságba történő utazások előzetes bejelentése, regisztrálása. A regisztrációt az utazás előtt minimum 5 nappal kell kezdeményezni. a www.ease.gov.cv honlapon. (A regisztráció alapvető utazási adatok megadását jelenti, mint például az útlevél adatai, indulási és érkezési adatok, járatszám, szállás stb.)

A regisztráció során, a belföldi járatokon 150 CVE fizetendő, a nemzetközi járatokat illetőleg 3400 CVE (hozzávetőlegesen 31 EUR) a „repülőtéri biztonsági adó” összege, amely az online regisztráció során kerül levonásra, vagy kivételes esetekben az érkezéskor – akár készpénzes, akár bankkártyás fizetéssel.

A kötelező regisztráció alól mentesülnek az alábbi személyi körök:

  • két év alatti gyermekek
  • katonai, kormányzati vagy egyéb nem kereskedelmi járaton érkező hivatalos delegáció utasai
  • azok az utasok, akik olyan repülőn érkeztek, amely technikai, meteorológiai vagy bármilyen előre nem látható bizonyított ok miatt kénytelen visszatérni a reptérre
  • Átutazó utasok
  • Zöld-foki Köztársaság állampolgárai, azok házastársai és 18 év alatti gyermekei
  • Zöld-foki Köztársaságban regisztrált külföldi állampolgárok

További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez www.embassy-capeverde.de vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségéhez.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A vámmal kapcsolatos információt a Zöld-foki Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Zöld-foki Escudo (ESC).

Időjárás: Éghajlata meleg, száraz, óceáni. Az éves középhőmérséklet 20°C, a tenger vize 20-25°C között váltakozik, fürdőzésre egész évben alkalmas. Két évszakot lehet megkülönböztetni: november és július között száraz és enyhébb (hűvösebb), augusztus és október között melegebb és kissé csapadékosabb.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Fel kell készülni rá, hogy portugál nyelvtudás nélkül nem eredményes. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Közlekedés: A Zöld-foki Köztársaságban az első beutazástól számított 6 hónapig fogadják el az uniós állampolgárok vezetői engedélyeit, azt követően honosíttatni kell a helyi hatóságoknál. A szigeteket helyi repülőgépjáratok és kompok kötik össze, a közúthálózat fejletlen.

Közegészségügyi helyzet: A kiutazás előtt feltétlenül látogassanak el Egészségügyi Világszervezet honlapjára az országra vonatkozó aktuális egészségügyi tanácsok érdekében és konzultáljanak a magyarországi szakegészségügyi szolgálattal. A szigeteken dengue-láz, malária is előfordulhat. Javasoljuk, hogy az országba látogató turisták csak palackozott vizet fogyasszanak, jég nélkül. Kerüljék a nyers ételek, zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, csak jól átsütött húsokat tojást fogyasszanak. Ajánlott bélfertőtlenítő gyógyszert, magas védőfaktoros naptejet, szúnyogriasztó krémet is magukkal hozni.