Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Vanuatu

Utolsó módosítás dátuma
2023.09.20.
Mai napon is érvényes
2023.09.29.
Fokozott óvatossággal látogatható ország
Fokozott óvatossággal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Vanuatu 2022. szeptember 12-i hatállyal eltörölt minden Covid-19 okozta utazási és belföldi egészségügyi korlátozást. Ennek értelmében a megfelelő védőoltásokkal nem rendelkező magyar állampolgárok is előzetes engedély, teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba.

Egyéb hasznos információ:

A légitársaságok a cél- vagy tranzitország beutazási feltételeinél is szigorúbb járványügyi szabályok betartását követelhetik meg utasaiktól, ez esetben kérjük érdeklődjenek az adott légitársaságnál. Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Vanuatu biztonsági besorolása  III. (sárga) biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott kockázatot rejtő, fokozott óvatossággal látogatható országok listáján található. Minden esetben javasoljuk, hogy utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre.

A biztonság általában jónak mondható, de ésszerű óvatosság ajánlott, mert előfordulnak lopások, betörések. Az északi részeken előfordul a malária és a zika vírus. Esetleges veszélyekről rendszeresen frissített tájékoztatást az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak: https://www.safetravel.govt.nz

Segélyhívó telefonszámok:

Természeti katasztrófák, veszélyforrások

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, számos aktív vulkánnal rendelkezik és fennáll a földrengések, valamint - az esetleg távoli, tenger alatti - rengések által kiváltott szökőár veszélye. A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. Aktuális információk, veszélyekkel kapcsolatos figyelmeztetések a Vanuatu Meteorology and Geo-Hazards Department honlapján találhatók.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Figyelem!

Közvetlen légi járat nincs Magyarország és Vanuatu között, így a tranzitálásnál, különösen a Magyarországra történő visszautazáskor figyelni kell az útlevél érvényességi idejére, ugyanis jó néhány ország területére való belépéshez még legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges!

Vízum:

Vanuatu és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak. Az Európai Bizottság rendeletben 2023. február 4-től a vanuatui állampolgárok vonatkozásában felfüggesztette a megállapodást.

Belépés, vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel és vámszabályokkal kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a következő honlapokon olvasható:

Házikedvencek beutazása:

Szíveskedjen állatorvosánál, valamint a NÉBIH, illetve az alábbi oldalakon tájékozódni:

Hivatalos pénznem a vatu. A legtöbb fontos nemzetközi valutát számos helyen váltják, a fővárosban néhány nemzetközi bank fiókja és ATM-ek elérhetők. A nemzetközi bankkártyák számos hotelben használhatók, de számítani kell arra, hogy a kártyás fizetés nem mindenhol biztosított.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A szigetek között közlekedő kompjáratok állapota gyakran elmarad az előírásoktól. A belföldi légi járatokat üzemeltető Air Vanuatu biztonságáról ezen a honlapon tájékozódhatnak:

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei alapvetően a mindennapos egyszerűbb esetekre korlátozódnak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

A tífusz és hepatitisz mellett veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegség,köztük a malária, Dengue-láz, Chikungunya-láz és a Zika-vírus, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. A csapvíz emberi fogyasztásra nem alkalmas. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról: