Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 01. 06.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt Magyarország megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Üzbegisztánban 2022. június 10-től megszűntek az utazási korlátozások, minden utas teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphet be érkezési helytől és védettségtől függetlenül. 

a.) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az általános beutazási feltételek érvényesek üzleti célú beutazás esetében is.

b.) Tranzitálási szabályok:

A tranzitálás lehetséges, minden utas számára megszűnt a teszt- és karanténkötelezettség.

c.) Az üzbegisztáni beutazási feltételek alóli mentesség:

Minden érkező utas számára megszűnt a teszt- és karanténkötelezettség.

d.) Egyéb hasznos információ:

A Taskenti Nemzetközi Repülőtér honlapja: https://tashkent-airport.uz/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található. 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Javasoljuk, hogy a szárazföldi határok nyitva tartásáról a tervezett határátlépés előtt tájékozódjanak pl. a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetségének honlapján. 

A taskenti nemzetközi repülőtér működik, de a járatok száma és a desztinációk változhatnak. Kérjük, az aktuális helyzetről az utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repülőterek honlapján. 

Az Üzbegisztán és Afganisztán közötti határátkelő továbbra is zárva van.

3) Helyi járványügyi szabályok:

  • A mentők hívószáma: 103 
  • Rendőrség hívószáma: 102
  • A koronavírussal kapcsolatos telefonos forródrót hívószáma: 1003, azonban csak üzbég és orosz nyelvű tájékoztatás érhető el. 
  • A koronavírussal kapcsolatban egy kormányzati információs csatorna is működik a Telegram applikáción keresztül a következő címen: https://t.me/koronavirusinfouz

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába, a Fergana-medencébe, mely az utazás és ott tartózkodás szempontjából a II- es fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába tartozik. Az üzbég határtól nem messze, a kirgiz-tádzsik határterületen 2022 szeptemberében is súlyos összetűzések voltak, amelyeknek legkevesebb, mint 100 halálos áldozata volt. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Bűnözés

Bár a biztonsági helyzet a külföldiek által is látogatott helyeken kielégítő, ám turistaszezonban a lopások száma megemelkedik. Javasoljuk, hogy a szállodát, a tartózkodási helyet elhagyva lehetőség szerint az okmányok, dokumentumok másolatait, az aznap elköltendő készpénzt, illetve csak a feltétlenül szükséges személyes holmikat (mobiltelefon, fényképezőgép) vigyék magukkal, és figyeljenek értékeikre az áruházakban, éttermekben.

Előfordul, hogy őrizetbe vett, letartóztatott személyek esetében az üzbég hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetségeket, konzuli hivatalokat sem értesítik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a taskenti magyar nagykövetség konzuljával. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél, szolgálati útlevél, diplomata útlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie, melyet a beutazás időpontjától számítanak.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

18. életévét be nem töltött gyermek esetén a beutazáshoz nem kell szülői hozzájárulás, ha az egyik szülő a gyermekkel utazik. Azonban, ha a gyermek egyedül utazik, akkor a beutazáshoz mindkét szülő közjegyző által hitelesített nyilatkozata szükséges. A közjegyzői irathoz hiteles fordítás és Apostille-hitelesítés szükséges.

Vízum:

2019. február 1- jétől a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az Üzbég Köztársaságba és tartózkodhatnak ott, amennyiben a tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot. A maximum 30 napos vízummentes tartózkodást lehetővé tevő beutazás megvalósulhat magán-, szolgálati- és diplomata útlevél birtokában egyaránt. Az úti okmányoknak a beutazástól számított 6 hónapos érvényességgel kell rendelkezniük.

Egyéb esetekben vízum beszerzése szükséges. A vízumkérelmekkel kapcsolatban az Üzbég Köztársaság bécsi nagykövetségének konzuli hivatala az illetékes, ezért kérjük, hogy információért az üzbég hivatalt szíveskedjék felkeresni az alábbi címen:

Cím: 1180, Bécs, Pötzleinsdorferstrasse 49. Telefon: 00-43-1/315-3994 E-mail: consular@usbekistan.at | Honlap

Fontos! A 3 napnál hosszabb tartózkodás esetén a tartózkodást a szállásadó útján regisztrálni kell. Kilépéskor a hatóságok kérhetik a tartózkodási hely regisztrációjának igazolását. A regisztráció elmulasztása súlyos bírsághoz vezethet, amelynek összege több száz euró is lehet.

Házikedvencek beutazása:

Javasoljuk, hogy tájékoztatásért szíveskedjen állatorvosához fordulni.

Javasoljuk felkeresni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Pettravel honlapját:

Vám:

2018-ban a taskenti repülőtéren is bevezették a „zöldfolyosó” rendszert, annak érdekében, hogy egyszerűsítsék az országba történő beléptetést. 2020 szeptemberétől módosultak a vámszabályok: 70 millió UZS (kb. 6.850 USD) összeg értékhatárig a konvertibilis valuta készpénzként szabadon behozható az országba, illetve onnan kivihető, vámáru-nyilatkozat kitöltésével pedig 100.000 UZS (kb. 9.800 USD) vihető be az országba, illetve vihető ki onnan.

További információ az alábbi oldalakon található:

Az Üzbegisztánból hazautazó magyar turistákat is érintik az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től életbe lépett növény-egészségügyi előírások, amelyek a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozzák. A szabályozás nem engedi meg – az Üzbegisztánban egyébként jellegzetes, népszerű és kedvelt – friss gyümölcsök és csonthéjasok (pl. paradicsom, gránátalma, pisztácia, mandula) magyarországi behozatalát.

Pénznem: Üzbég Szom (UZS).

Időjárás: Kontinentális nagy hőingással.

Közlekedés:A gépjárműközlekedési morál és biztonság jelentősen eltér az Európában megszokottól. Az Üzbegisztánba gépkocsival látogatók saját érdekükben legyenek figyelemmel a helyi közlekedési „szokásokra". Gépjárművezetés esetén az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Vallási és viselkedési kultúra:Bár Üzbegisztánban hagyományosan az iszlám mérsékelt vonala a jellemző, így nem tilos az alkoholfogyasztás sem, a pénteki imát követően, illetve a történelmi nevezetességek látogatásánál ajánlott az óvatosság. Nők részére ajánlott a térd alatt érő szoknya és a vállat is takaró ruházat. A hosszú fehér szakállú, hagyományos öltözékben, turbánban és kaftánban járó személyek (akszakál) nagy tiszteletnek örvendenek, fényképezni azonban nem ajánlott őket.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az üzbegisztáni közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő.

Külön felhívjuk a figyelmet a piacokon, standokon vásárolt élelmiszerek tisztaságának kérdésére: a szárított gyümölcsök konzerválása sok esetben kéntartalmú vegyszerrel történik, így ezek fogyasztás előtt alapos mosást igényelnek. Az ország területén gyakoriak az áramkimaradások, így a hűtést igénylő élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott, a húsételek közül csak a jól átsült húsok fogyasztását javasoljuk.

A vezetékes vizet kizárólag tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig palackozott vizet vásároljanak.

Az Üzbegisztánba látogatók nagyobb járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről-időre azonban megjelennek híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért védőoltás felvétele ajánlott. Javasoljuk, hogy utazás előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal. További információk találhatók az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján.

Egyéb információ: