Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Érvényben lévő szabályok alább olvashatók:

https://www.gub.uy/ministerio-salud-publica/comunicacion/publicaciones/requisitos-para-ingreso-uruguay-personas-nacionales-extranjeras

2023. március 1- vel megszűntek a koronavírust érintő beutazási feltételek, nem kell bemutatni oltási igazolványt és COVID tesztet sem. 

Az országba való beutazás feltétele továbbra is Uruguay területére érvényes betegbiztosítás megléte.  

Egyéb hasznos információ:

Kiutazás az országból:

Az Uruguayba érkező és onnan induló légiforgalom alapvetően visszatért a járványügyi korlátozások előtti állapotokhoz. Kiutazás előtt célszerű az egyes légitársaságoknál tájékozódni a beszállás (leginkább a célország által megkövetelt) feltételeiről (pl. Covid elleni oltás, PCR-teszt). Miután Argentína részéről is feloldották a határzárat, az oda történő beutazás feltételeivel rendelkező magyar állampolgárok is felszállhatnak a Buenos Airesbe tartó kompjártokra (pl. Buquebus).

Helyi járványügyi szabályok:

Minden belépőnek kötelezően rendelkeznie kell Uruguayban érvényes egészségbiztosítással.

A maszk használata már nem kötelező, csupán ajánlott zárt térben (közlekedési eszközökön, üzletekben, intézményekben, hivatalokban, rendezvényeken, előadásokon stb.)

Az országban folyamatosan zajlik a lakosság koronavírus elleni oltása, melynek során Pfizer oltóanyaggal történik az immunizálás. Az átoltottságot az alábbi helyen lehet figyelemmel követni: https://monitor.uruguaysevacuna.gub.uy/

Bővebb epidemiológiai információk itt érhetők el: Publicaciones | Ministerio de Salud Pública (www.gub.uy)

További hasznos linkek:

Az uruguayi koronavírus-helyzettel kapcsolatos aktuális hivatalos közlemények és tájékoztatók a https://www.gub.uy/sistema-nacional-emergencias/comunicacion/comunicados és a https://www.gub.uy/ministerio-salud-publica/coronavirus spanyol nyelvű oldalon találhatók meg.

Az Uruguayi Belügyminisztérium alá tartozó Migrációs Főigazgatóság (határrendészeti szerv) weboldala: Migración | Sitio oficial de la República Oriental del Uruguay (www.gub.uy)

Montevideo nemzetközi repülőterének (Aeropuerto de Carrasco) weboldala: https://www.aeropuertodecarrasco.com.uy/home/en/

Az ország biztonsági besorolása a IV- es és III- as biztonsági besorolási kategóriába tartozik, azaz biztonságos ország, fokozott biztonsági kockázattal látogatható térséggel.

Terrorizmus

Uruguayban közvetlen terrorveszély jelenleg nincs, ez a térség egyik legbiztonságosabb országa.

Bűnözés

Uruguayban az utóbbi időben emelkedő tendenciát mutat a betörések, illetőleg az erőszakos, gyakran fegyveresen elkövetett bűncselekmények száma. Ez a lopások mellett az idelátogató külföldieket is érintheti. Montevideo egyes periférikus negyedei, és az óváros éjszaka, valamint Canelones és Maldonado megyék veszélyesek lehetnek a turisták számára.

Természeti katasztrófák

Nincsenek természeti katasztrófákkal sújtott területek, kivéve a szórványos árvizeket, amelyek a legnagyobb folyók – például az Uruguay és a Negro – túlfolyása miatt következtek be.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

További információk: https://www.gub.uy/migracion ; https://turismo.gub.uy/index.php/requisitos-de-ingreso-y-tramites

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Nincs elvárt intervallum, de ajánlott, hogy az útlevél érvényessége a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Tranzitálási szabályok:

Az érvényes szabályozás szerint erre csak a MERCOSUR-tagországok (Uruguay, Paraguay, Argentína és Brazília állampolgárainak, vagy ezen országokban tartózkodási engedéllyel rendelkező egyéb állampolgároknak van lehetősége. A Carrasco-i Nemzetközi Repülőtéren való tartózkodás ez esetben sem haladhatja meg a 24 órát! Az ilyen módon tranzitálóknak csak a célországban elvárt beutazási feltételeknek kell megfelelniük (egyéb esetben az uruguayi beutazási feltételek vonatkoznak rájuk).

Üzleti célú beutazás feltétele:

Megegyezik az általános célú beutazás feltételeivel.

A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Indokolt esetben, egyedi engedély alapján.

  • munkavállalás,
  • nemzetközi áruszállítás,
  • akkreditált diplomaták és családtagjaik,
  • családegyesítés,
  • humanitárius okok

Kiskorúak beutazása:

Uruguay a kiskorúak belépését, ha csak az egyik szülővel utaznak, nem kötik szülői hozzájáruláshoz, ha az utazásra turisztikai célból kerül sor. Uruguay jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. Célszerű, hogy utazáskor rendelkezésre álljon a kiskorú (az okirat megnevezését és az adatfajtákat angol és francia nyelven is tartalmazó) magyar születési anyakönyvi kivonata. Ugyanakkor, ha a kiskorú nem turistaként, a vízummentességnél hosszabb időn túl tartózkodik az országban, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy kiutazásnál az uruguayi hatóságok rezidensként kezelik, azaz az uruguayi jogszabályokkal összhangban kérik a jelen nem lévő szülő(k) mindegyikének spanyol fordítással ellátott, hitelesített nyilatkozatát arról, hogy hozzájárulnak a gyermek utazásához.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Uruguay állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Uruguay állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Uruguay szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország Budapestre akkreditált külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap.

Vízumkérelmek benyújtásában Uruguay Magyarországra akkreditált bécsi külképviselete illetékes.

Házi kedvencek beutazása:

Amennyiben az utas MERCOSUR tagállamból, illetve amerikai vagy európai országból érkezik az állampolgárság szerinti ország állategészségügyi hatósága által kiállított egészségügyi igazolvány (útlevél) és veszettség elleni oltásról szóló igazolás.

Fontos! A házi kedvencek Uruguayból az Európai Unió országaiba történő visszaviteléhez megkövetelik a veszettség elleni antitest-vizsgálat (titer) három hónapnál régebbi meglétét. Ennek hiányában a tesztet célszerű időben, még az utazást megelőzően odahaza elvégeztetni és ennek birtokában beutaztani az állatot!

Vám:

Az uruguayi vámhivatal honlapja.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Uruguayi peso (UYU).

Időjárás: A nyár decembertől március elejéig tart. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás ilyenkor nagyon intenzív. Az ettől eltérő időszakban a hőmérséklet 5-20 C fok között mozog, hűvösebb napokon a hőérzet a magas páratartalom és a gyakori szélmozgás miatt a ténylegesnél jóval alacsonyabb értéknek felel meg.

Biztosítás: A balesetbiztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával szerződése van, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére. Ha valaki uruguayi biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetőség, mivel az uruguayi szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. A helyi közlekedési jegyekben a személyi utasbiztosítás ára benne van, az esetleges követelések érvényesítése azonban rendkívül hosszú időt vesz igénybe.

Közlekedés: A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal. A sebességkorlátozások és egyéb közlekedési szabályok betartása (pl. mobiltelefonozás tilalma, biztonsági öv használata) azért is ajánlott, mert ellenőrzésére fejlett infrastruktúra áll rendelkezésre! A fővárosi fizetős parkolás helyszíntől függetlenül a 466 helyi számra küldött SMS-sel indítható (E betű, szünet, a gépkocsi rendszáma, szünet, a vásárolni kívánt parkolási idő percben).

Ügyintézés helyi hatóságoknál: A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják, az intézkedéseikkel kapcsolatban panasz nem merült fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Uruguayban a rendkívülinek tekinthető koronavírus-világjárvány mellett egyéb járványveszély nincs. A közkórházakban az alapellátás biztosítása külföldiek számára elérhető áron, kielégítő színvonalon történik. Az ennél magasabb szolgáltatást biztosító magán egészségügyi ellátóhelyek tarifái azonban még a nyugat-európai árakhoz képest is magasak, ezért egészségügyi biztosítás megkötése mindenképpen ajánlott!

Egyéb információ: