Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. szeptember 13-tól Új-Zéland eltörölt minden COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást. Ennek értelmében a védőoltással nem rendelkező magyar állampolgárok is beutazhatnak előzetes teszt és karanténkötelezettség nélkül Új-Zélandra. 

FIGYELEM!

Minden az új-zélandi nemzetközi repülőtérre érkező utas augusztus végétől digitálisan töltheti ki az érkezési kártyát (Passanger Arrival Card). A papír alapú érkezési kártya továbbra is kiosztásra kerül az Új-Zélandra való megérkezés előtt a járatok fedélzetén.

Bővebben: https//travellerdeclaration.govt.nz

Egyéb hasznos információ:

A beutazás előtt nem szükséges teszt, de javasolt az országba történő megérkezést követően a 0/1 illetve az 5/6-ik napon RAT teszt elvégzése. Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, úgy az utazónak az aktuális COVID-19 szabályokat betartva 7 napos időtartamra házi karanténba kell vonulnia. 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Új-Zéland biztonsági besorolása a IV. biztonsági besorolási kategóriába tartozik, legenyhébb biztonsági besorolás, de ennek ellenére utazás előtt javasolt, hogy:

  • Regisztráljon konzuli védelemre a Konzinfo Ügysegéden: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu.
  • Kössön mindenre kiterjedő utasbiztosítást (baleset-, poggyászbiztosítás). Ha utazása során extrém sportokat űz, búvárkodik vagy hegyet mászik, speciális biztosításra lehet szüksége.
  • Olvassa el utazási tanácsainkat.
  • Az utazás során mindenkor kövesse figyelemmel a helyi hatóságok utasításait.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

Mind az általános közbiztonsági helyzet, mind a nemzetközi terrorizmusból fakadó fenyegetettségi szint vonatkozásában Új-Zéland egyike a világ legbiztonságosabb országainak. Ugyanakkor az ország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért folyamatos a természeti katasztrófák, elsősorban a földrengések okozta fenyegetettség. Az ország egész területén folyamatosan előfordulnak kisebb földrengések, de különösen az északi sziget keleti partvonala mentén, a főváros Wellington térségében, valamint a déli sziget egészén bármikor lehetséges akár igen nagy erejű rengés is. A rengések következtében az ország tengerparti részein szökőár veszélye is fennáll, földrengés esetén mindenképp szükséges a tengertől biztonságos távolságba, illetve megfelelően magas földterületre húzódni. Belátható időn belül várható, hogy bekövetkezik egy jelentősebb, akár a Richter-skála szerinti 8,1-es erősséget is meghaladó földrengés, amely komoly károkat okozhat az ország közlekedési és távközlési infrastruktúrájában. Az északi szigeten több aktív vulkán is található. A földtani aktivitásról a https://www.geonet.org.nz honlap ad naprakész információt, hangsúlyozva, hogy a földrengéseket gyakorlatilag lehetetlen előre jelezni. Földrengés esetén a helyi hatóságok útmutatásait kell követni. Az országban utazók, túrázók számára hasznos segítség lehet a mobiltelefonokra letölthető GeoNet Quake nevű applikáció, amely folyamatosan frissülő információval szolgál a földrengések helyét, idejét és erősségét illetően. A földrengések által okozta váratlan vészhelyzetek előfordulásának lehetősége miatt az országba látogató turisták számára az utazás megkezdése előtt ajánlott a regisztráció a konzuli szolgálat honlapján.

Természeti katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos útmutatás és friss információk a következő hivatalos honlapokon olvashatók:

A turisták elleni erőszakos bűncselekmények ritkák, de helyenként Új-Zélandon is jelen van a nagyvárosi bűnözés. Ez elsősorban Auckland (Central West) és Wellington (Courtenay Place) szórakozóhelyekkel teli negyedeire, valamint bizonyos, elsősorban bevándorlók lakta kerületekre (Auckland - Papakura, Wellington - Porirua, Christchurch - Linwood) koncentrálódik, ahol a turisták kárára elkövetett bűncselekmények száma többszöröse az ország más területein tapasztaltaknak. Ezekben a kerületekben ajánlott a fokozott elővigyázatosság.

Új-Zélandon nincsenek veszélyes szárazföldi állatok. Egyetlen ritka, védett pókfaj harapása okozhat komolyabb mérgezéses, allergiás tünetet, de ez rendkívül ritka eset. A katipo nevű pók elsősorban a tengerparti homokdűnékben él. A tengerben különböző medúzafajok jelenthetnek veszélyt. A rovar- és medúzacsípésekről részletesebben az Egészségügyi Minisztérium honlapján tájékozódhatnak.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Új-Zélandról történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél:

Nem NEM

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Megjegyzés:Az Új-Zéland területére történő belépésnél a Bevándorlási Hivatal munkatársai kérhetnek igazolást az Új-Zélandon tartózkodás pénzügyi fedezetéről, kérhetik a kilépést igazoló menetjegyet is. A belépésnél ugyancsak ki kell tölteni egy kérdőívet (https://www.customs.govt.nz/globalassets/documents/forms/passenger-arrival-card.pdf). A határőr jogosult megvizsgálni, hogy a beutazni kívánó személy eleget tesz-e az idegenrendészeti előírásoknak. A belépés általános szabályai

Tranzitálási szabályok:

Tranzitálás csak az Aucklandi Nemzetközi Repülőtéren lehetséges, annak időtartama nem haladhatja meg a 24 órát. A csatlakozó járatra történő várakozás során a tranzitzóna nem hagyható el. A tranzitálásra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban az alábbi linken érhető el részletes információ: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/tools-and-information/your-journey-to-new-zealand/before-you-travel-to-new-zealand/transit-passengers

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 naptári napot nem meghaladó tartózkodásra NEM szükséges vízum.

Új-Zéland bevezette az országba történő utazást megelőző regisztrációs kötelezettséget (NZeTA – New Zealand Electronic Travel Authority), valamint a beutazó turistákra új adót (IVL - International Visitor Conservation and Tourism Levy) vetett ki. Amennyiben nem áll rendelkezésre az NZeTA az utazás megkezdésekor, úgy az új-zélandi hatóságok akár meg is tagadhatják az országba történő belépést. Az NZeTA-t érdemes minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt igényelni. Az NZeTA-t, abban az esetben is igényelni kell, amennyiben az utazó csupán tranzitál Új-Zélandon, az ország nem az utazás végcélja. Az utazók csak az Aucklandi Nemzetközi Repülőtéren tranzitálhatnak, az ország többi repülőterén erre nincsen lehetőség! Az NZeTA és az IVL igénylése díjköteles, amelyről a legfrissebb információk az alábbi linken érhetőek el: www.immigration.govt.nz/nzeta.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: A 90 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a londoni Vízumigénylési Központnál (https://www.ttsnzvisa.com) lehetséges beszerezni.

Javasolható az online vízumigénylés, amely a papíron történő igénylésnél valamivel olcsóbb és gyorsabb. A következő honlapon kezdeményezhető.

Mivel Magyarországról Új-Zélandra gyakorlatilag csak más tranzit országok érintésével lehetséges eljutni, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tranzit országok esetleges vízum előírásait, illetve az útlevél érvényességi idejére vonatkozó előírásait is vegyék figyelembe. Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum abban az esetben, ha a magyar útlevéllel utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik Ausztráliában, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót. Minden egyéb esetben a megfelelő ausztrál vízum előzetes beszerzése kötelező.

Working Holiday Scheme (WHS) vízum:

A kétoldalú kormányközi megállapodáson alapuló working holiday scheme (WHS) vízum 18-35 év közötti fiatalok számára kínál egyéves, munkával egybekötött tartózkodási lehetőséget az országban. Évente 100 magyar állampolgár jelentkezését fogadják be, a helyek általában a jelentkezés megnyitásától számított pár perc alatt betelnek. Bővebb információ

Tájékoztatjuk az Új-Zélandon munkát vállalni szándékozó magyar állampolgárokat, hogy csak munkavállalói engedély megszerzését követően lehet munkavállalói vízumot igényelni. Erről bővebben a https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/options/work oldalon tájékozódhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Az illetékes új-zélandi minisztérium útmutatása: https://www.mpi.govt.nz/travel-and-recreation/arriving-in-new-zealand/pets-travelling

További források:

Vám:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a növényi és állati eredetű termékek és élelmiszerek bevitelére vonatkozó – a legtöbb ilyen termék bevitelét tiltó – rendelkezéseket rendkívül szigorúan veszik a belépésnél. Minden csomagot megvizsgálnak, és a szabálysértőket büntetik már abban az esetben is, ha a beutazó nem a valóságnak megfelelően tölti ki a belépési nyilatkozatot (legenyhébb bírság 400 NZD). A személyes poggyászra vonatkozó szabályok:

Vényköteles gyógyszerek bevitele esetén háziorvostól kapott, angol nyelvű igazolást kérhetnek.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

2018. szeptember 1-től az új-zélandi határvédelmi hatóság tüzetesebben átvizsgálhatja az utasok elektronikus készülékeit. A szigorúbb szabályozás értelmében az elektronikus készülék tulajdonosa köteles hozzáférést biztosítani az eszköz tartalmához abban az esetben, ha a határrendészet munkatársainak alapos okuk van feltételezni, hogy az bűncselekményhez köthető, vagy annak elkövetésére alkalmas adatok találhatók rajta. Akik visszautasítják az erre vonatkozó felszólítást, azok készüléke akár elkobzásra is kerülhet és 5000 dollárig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Utazás, közlekedés:

Új-Zélandon baloldali közlekedés van. Az ország úthálózata jó minőségű, az országutak azonban leggyakrabban kétsávosak, ezért az európai autópályákon megszokottnál lényegesen alacsonyabb átlagsebességgel kell tervezni.

Hasznos közlekedési információk találhatók a New Zealand Automobile Association honlapján (www.aa.co.nz) és helyi irodáiban, a New Zealand Tourist Board honlapján (www.newzealand.com), illetve a New Zealand Transport Authority honlapján (www.nzta.govt.nz). A két legnagyobb város helyi és agglomerációs közlekedéséről a https://at.govt.nz (Auckland), valamint a https://www.metlink.org.nz (Wellington) lapok adnak részletes tájékoztatást, útvonaltervező lehetőséggel.

Érvényes magyar vezetői engedéllyel vagy nemzetközi vezetői engedéllyel - mely azonban csak a magyar engedéllyel együtt érvényes - a beutazástól számított egy évig szabad gépjárművet vezetni. Járművezetéshez a nemzetközi vezetői engedély kiváltása javasolt az utazás előtt, mert az új-zélandi hatóságok kérhetik a jogosítvány hiteles angol fordítását, és egyes kölcsönzőknél az autóbérlés is csak így lehetséges. A bérléshez általában dombornyomásos bankkártya (debit vagy credit card) szükséges a biztosíték miatt.

A légi közlekedés megbízható.

Segélyhívó:

Mentők, tűzoltók, rendőrség általános segélyhívó telefonszáma (vezetékes és mobil telefonról egyaránt hívható): 111.

Nemzeti valuta:

Új-zélandi dollár (NZD). A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók – kivéve az országhoz tartozó trópusi Tokelau-szigeteket, ahol gyakorlatilag minden banki szolgáltatás hiányzik –, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Időeltolódás:

Az időeltolódás országaink között a téli időszámítás idején 12 óra, a nyári időszámítás idején 10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Új-Zélandon, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás 11 óra.

Hálózat:

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (I típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Éghajlat, időjárás:

Az ország legnagyobb részén a mérsékelt övi óceáni és a hegyvidéki éghajlat uralkodik, a legészakibb részen szubtrópusi. A tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz márciustól májusig, tél júniustól augusztusig tart. Időjárási előrejelzés a www.metservice.com/national/index honlapon található. A déli sziget középső területeit kivéve nagyon sok a csapadék. A magas hegyekben rendkívül gyorsan változhat az időjárás, túrákra csak megfelelően felkészülve ajánlott elindulni. Fokozottan kell ügyelni továbbá az erős UV sugárzás veszélyeire.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A mentők hívószáma (általános segélyhívó telefonszám): 111.

Új-Zéland a lakosság részére magas színvonalú orvosi és kórházi ellátást biztosít. Védőoltásra nincs szükség, az ország az alább külön említett néhány trópusi sziget kivételével járványveszélyt nem rejt. A csapvíz általában biztonságos, de egy 2016 augusztusi tömeges fertőzést követően folytatott vizsgálat arra mutatott rá, hogy helyenként és időnként előre nem látott kockázatot jelenthet.

Az utazók számára csak a sürgősségi baleseti ellátás ingyenes, minden más egészségügyi probléma kezelése térítést igényel, ami már egyszerű kezelések esetén is nagy összegre rúghat. Wellington kivételével a mentőautó szolgáltatás is fizetős! Mindenképp ajánlott az utazási baleset- és betegbiztosítás.

A legközelebbi gyógyszertár, háziorvos, kórház vagy egyéb egészségügyi szolgáltatás elérhetőségét a https://www.healthpoint.co.nz honlapon lehet megkeresni. További hasznos honlapok:

A Tokelau-szigetekre utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy a szigeteken az egészségügyi ellátás lehetősége korlátozott. A Cook-szigeteken a szúnyogok által terjesztett dengue-láz veszélyével kell számolni. Az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódhatnak.

Eltűnt személyek, segélyvonal:

Eltűnt gyermekek és felnőttek bejelentése bármelyik rendőrőrsön lehetséges, csakis személyesen, nem lehet telefonon vagy postán intézni. További információk az alábbi linken.

Számos segélyvonal is a bajba jutottak rendelkezésére áll, ahol telefonos segítséget lehet kapni. Az Egészségügyi Minisztérium ingyenes vonalán a 1737 számon lehet gyors segítséget kérni, ide SMS is küldhető. A következő linken a problémák szerint csoportosítva megtalálhatók a segélyvonal számok: https://www.mentalhealth.org.nz/get-help/in-crisis/helplines

További hivatalos információforrások az országról:

Egyéb információ: