Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 12.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek: 
https://www.health.go.ug

Ugandában visszaszorult a koronavírus-járvány, a WHO legutóbbi - 2023. május 31-i állapotokat tükröző - adatai szerint az azt megelőző hónapban nem regisztráltak súlyos, halálos megbetegedést és az enyhe lefolyású betegségek száma is statisztikailag elenyésző.

A világjárvány kitörése óta a 48 milliós lakossággal bíró Ugandában összesen 170.775 fő fertőződött meg, a halálos áldozatok száma 3.632. Az országban a népesség 40%-a részesült legalább egy védőoltásban, 2022 végéig bezárólag 26,4 millió fő részesült legalább egy védőoltásban, a lakosság 30%-a pedig a teljes oltási ciklust felvette. Megkezdték a 14 éven aluliak oltását is. Az ugandai kormány a koronavírus-járvány kapcsán életbe léptetett korlátozó intézkedéseket megszüntette. Az országba be- és kiutazók tesztelési kötelezettségének felfüggesztették azok számára, akik hivatalos és hiteles igazolást mutatnak fel arról, hogy felvették a COVID-19 védőoltás teljes ciklusát.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgárok Magyarország területéről korlátozás nélkül tudnak beutazni az országba, amennyiben a teljes COVID-19 oltási ciklus felvételét bizonyító igazolást mutatnak fel. Ez a helyi gyakorlatban 2 oltás felvételének igazolását jelenti. Az ugandai egészségügyi hatóságok nem igénylik 3. és 4. oltás felvételének bizonyítását. Sárgaláz elleni védőoltás felmutatása kötelező. Magyar védettségi igazolványt az ugandai hatóságok nem vesznek figyelembe.

Karantén-kötelezettség nincs - amennyiben a beutazó nem mutatja fertőzés tüneteit.

Magyar állampolgárok más ország területéről abban az esetben léphetnek be Ugandába, amennyiben a teljes COVID-19 oltási ciklus felvételét bizonyító igazolást, valamint sárgaláz felvételét igazoló oltási könyvet mutatnak fel. Ez az intézkedés valamennyi kiindulási és tranzitországból érkezőkre egyaránt vonatkozik.

Az ugandai egészségügyi minisztérium honlapja: https://www.health.go.ug/ és https://arrivals.healthdesk.go.ug/

Az itt szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár külképviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Az országba történő belépéssel kapcsolatban nincsenek a kiskorúakra vonatkozó, a felnőttektől eltérő külön beutazási szabályok.

b. Kell-e teszt? Nem.

Az Ugandába be- és kilépő utasoktól igazolást kérnek arra vonatkozóan, hogy felvették a COVID-19 védőoltások teljes ciklusát (az 5 éven aluliak kivételével). Az ezt igazoló oltási bizonyítványok tulajdonosai mentesülnek az érkezés előtt 72 órával felvett mintán alapuló PCR-teszteredmény felmutatása alól. Az Ugandából kiutazó személyekre ugyanez vonatkozik, amennyiben célországuk vagy légitársaságuk nem követeli meg a távozás időpontjától számított 72 órán belüli PCR teszteredmény bemutatását. A könnyítés nem vonatkozik azokra, akik nem mutatnak fel igazolást a teljes védőoltási ciklus felvételéről (2 oltás), számukra a 72 órán belüli PCR-teszteredmény kötelezettsége be- és kiutazáskor egyaránt fennmarad. Az 5 éven aluliak mentesülnek a negatív PCR-teszteredmény bemutatása alól.

c. Kell-e regisztrálni? 

2022. november 14-től kezdődően valamennyi Ugandába érkező utasnak a be- és kiutazás előtt egyaránt 24 órán belül online egészségügyi nyilatkozat formanyomtatványt kell kitöltenie, ami az alábbi linken érhető el: https://poe-screening.health.go.ug

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

Az oltottságot és az átesettséget bizonyító magyar védettségi igazolványt, valamint az uniós COVID-igazolványt abban az esetben fogadják el az ugandai hatóságok, amennyiben a bemutatott dokumentumból egyértelműen kitűnik legalább 2 COVID-19 védőoltás felvétele.

Az ugandai egészségügyi minisztérium a WHO által hivatalosan elismert vakcinákat fogadja el.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Akik nem mutatnak fel igazolást a teljes védőoltási ciklus felvételéről (2 oltás), számukra a 72 órán belüli PCR-teszteredmény kötelezettsége be- és kiutazáskor egyaránt fennmarad.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Amennyiben az utas érkezéskor a fertőzés szimptómáit mutatja, akkor kijelölt karantén-központba szállítják vagy szállodai elhelyezést kérhet.. Pozitív eredménye esetén az utas saját költségén köteles gyógykezeltetni magát, amíg újabb teszteredménye negatív nem lesz.

A járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Ugyanaz, mint bármely más céllal utazó esetében.

h. Tranzitálási szabályok:

A tranzitra nincsenek járványügyi szabályozások. Az általános beutazási feltételek érvényesek.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információ:

Uganda nemzetközi repülőtere (Entebbe): 14 Kitaasa Rd, Entebbe, tel.: +256 41 435 2000, website: https://entebbe-airport.com

Javasolt az entebbei nemzetközi repülőtérre járatokat üzemeltető légitársaságok, valamint a cél- és tranzitországok rendelkezéseinek leellenőrzése utazás előtt, mivel az ugandai egészségügyi hatóságok rendelkezéseitől eltérő utazási feltételeket állapíthatnak meg.

A COVID-19 PCR tesztek elvégzésére akkreditált ugandai laboratóriumok listája az alábbi helyen érhető el:

https://www.cphl.go.ug/covid19-documentation

2. Kiutazás az országból:

2022. november 14-től kezdődően valamennyi Ugandából távozó személynek a kiutazás előtt 24 órán belül online egészségügyi nyilatkozat formanyomtatványt kell kitöltenie, ami az alábbi linken érhető el: https://poe-screening.health.go.ug

Az entebbei nemzetközi repülőtérre a járat indulását megelőző 4 órával korábban kell megjelenni.

A légitársaságok az úti célt jelentő országok járványügyi előírásait figyelembe veszik a fedélzetre való felengedéskor.

Amennyiben az utas rendelkezik 2 COVID-19 védőoltás felvételét igazoló dokumentummal, mentesül a kiutazás előtti PCR-teszt elvégzése alól.

3. Helyi járványügyi szabályok:

Ugandában 2022. januárjától felfüggesztették a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos korábban érvényesített korlátozó intézkedéseket.

Az ugandai Egészségügyi Minisztérium weboldala: https://www.health.go.ug/

További információ itt érhető el

Ugandát a III. (hármas, sárgával jelölt), fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek kategóriájában szerepeltetjük. 

A potenciálisan az ország egész területén érvényesülő terrorveszély, valamint a közbiztonság romlása alapján fokozott elővigyázatosságra hívjuk fel a figyelmet egy esetleges ugandai utazás mérlegelésekor és az országban való tartózkodáskor. Javasoljuk a sok embert vonzó színhelyeket kerülni.

A közbiztonság folyamatosan romlik, ami Kampalára, ezen belül a főváros külföldiek által is frekventált negyedeire egyaránt vonatkozik. Rendszeressé váltak a kismotoros bandák által elkövetett, esetenként súlyos fizikai bántalmazással járó rablótámadások.

Terrorizmus - potenciális terrorveszély

Az Iszlám Állam kelet-afrikai tagozataként működő ADF (Allied Democratic Forces, Szövetséges Demokratikus Erők) elnevezésű, ugandai gyökerű, de a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határvidékére kiszorított szélsőséges szervezet 2021 folyamán robbantásos és fegyveres merényletek sorát követte el Ugandában, beleértve a főváros területét is. Ezt követően az ugandai hadsereg katonai akciót indított a Kongói Demokratikus Köztársaság területén a terrorista szervezet felszámolására, de vezetőit és fő erőit még nem semmisítették meg. A szélsőséges szervezet visszatérően hajt végre akciókat a határ kongói oldalán, szórványos betöréseket végez a nyugat-ugandai határvidékre, s aktívan dolgozik ugandai sejtjeinek újraépítésén.

Uganda részt vesz az AMISOM katonai békefenntartó missziójában Szomáliában, ami miatt az Al-Shabab terrorszervezet részéről érkező fenyegetettség sem negligálható.

A potenciális terrorveszélyre az ugandai hatóságok visszatérően figyelmeztetnek. Terrorcselekmények az országban bárhol előfordulhatnak, beleértve a kampalai agglomerációt és az idegenforgalmi szempontból fontosabb körzeteket is. 

A kelet-ugandai Karamoja régióban folyamatosan napirenden vannak a törzsek közötti fegyveres viszályok.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevél a belépéstől számítva hat hónapig kell, hogy érvényes legyen. (A sárgalázoltás kötelező).
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról az Ugandai Köztársaság Berlinben található Konzuli Hivatalánál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

2018. április hónaptól az Ugandába utazni szándékozók vízumkérelmeiket kizárólag online rendszeren keresztül nyújthatják be. Ez a rendelkezés vonatkozik a turista célú, valamint a kelet-afrikai közös vízumra is. A vízumigénylő felület a következő linken keresztül érhető el: https://visas.immigration.go.ug

FIGYELEM: a vízumkérelem online történő benyújtása nem egyenlő a vízum megadásával! A kérelem feltöltése után a válasz e-mailen 10-14 napon belül érkezik meg, s ezen vízumígérvény birtokában érkezéskor pecsételik be az útlevélbe a vízumot.

30 napos ugandai tartózkodást engedélyező vízum esetén az útlevél a belépéstől számítva hat hónapig kell, hogy érvényes legyen.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Folyamatát lásd fentebb, a turista célú vízum igényléséhez hasonló módon.

Az Ugandába, Ruandába és Kenyába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot. A vízumok kérelmezhetők az érintett országok nagykövetségein (Kenya bécsi nagykövetségén, Ruanda és Uganda berlini nagykövetségein), migrációs hivatalaiban, valamint Uganda (lásd fentebb) és Ruanda esetében online is.

2022. november 14- től kezdődően valamennyi Ugandába érkező és onnan távozó személynek a kiutazás előtt 24 órán belül online egészségügyi nyilatkozat formanyomtatványt kell kitöltenie, ami az alábbi linken érhető el: https://poe-screening.health.go.ug

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás bemutatásával lehetséges. (A sárgaláz-oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.) Belépéskor ugyancsak fel kell mutatni a teljes COVID-19 oltási ciklus (a helyi gyakorlatban 2 védőoltás) felvételéről szóló igazolást.

Ugandában a nairobi magyar nagykövetség kampalai irodája korlátozott jogkörű konzuli tevékenységet végez, ami kiterjed az állampolgári segítségnyújtásra. Az iroda elérhetőségei: 4th Floor, Acacia Mall, 14-18 Cooper Road (off Acacia Ave) P.O.Box 3856, Kampala, Uganda, Tel +256 312431584, irodavezető: dr. Terényi János, tel +256 778 776 271

Az akkreditált magyar nagykövetség Nairobiban (Kenya) található.

Magyarország ugandai tiszteletbeli konzulátusa:

Tiszteletbeli konzul: Gordon Wavamunno Cím: P.O. Box 1350, Kampala, Uganda Telefon: +256-41-505-662/4/5/6 Mobil: +256 7-57-777 E-mail: seniorsecretary@spearmotors.co.ug

Megjegyzés: a nairobi magyar nagykövetség kampalai irodájának létrejöttét követően magyar állampolgárok konzuli segítségnyújtását az iroda végzi.

Házikedvencek beutazása:

Vám:

Pénznem: Uganda Shilling (UGX).

Időjárás: Alapvetően kellemes, 25-30 fok körüli nappali hőmérséklet, azonban az időjárás szeszélyes, párás, gyakori esőzésekkel, időnként trópusi viharokkal.

Közlekedés:

Az Ugandában való tartózkodás során a következő magatartási szabályok ajánlottak:

A fővároson (Kampala) kívüli utazás leinformált utazási irodák, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott. Sötétedés után az országúti közlekedés elkerülését javasoljuk egész Ugandában, kivéve az Entebbe reptér és a Kampala közötti úton, mivel a távolsági légi járatok zöme éjszaka érkezik és indul. Gépkocsival való közlekedés esetén az ajtók állandó lezárást és az ablakok felhúzását javasoljuk még nappal is, mivel - különösen csúcsforgalomban, az autó álló helyzetében - gyakoriak az értéktárgyak elemelésével járó bűnesetek. A távolsági buszok használatát nem javasoljuk, azokon gyakran kirabolják a turistákat. A buszok rossz minőségűek, a bel-és külföldi járatok gyakran lerobbannak, műszaki állapotuk közlekedési balesetek forrása. A helyi lakosok a városok közötti közlekedésre zömmel rossz állapotú buszokat, kisbuszokat használnak.

A turisták ellen a leggyakrabban elkövetett bűncselekmény a zsebtolvajlás, ezért nem javasoljuk jelentős készpénz tárolását. Kampalában gyakoribbá váltak a külföldiek elleni rablótámadások, fényes nappal is. Ugandai tartózkodás alatt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezését a szállodai széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával. Elterjedt a hitelkártyás csalás.

Az utak rossz állapota, a járműpark elöregedettsége és a közlekedési morál miatt a közlekedés - különösen a vidéki utakon - nem kockázatmentes. Súlyos kimenetelű közúti balesetek egyre gyakrabban fordulnak elő.

Különös elővigyázatosságot igénylő térségek:

Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határterülete: Az ugandai rendvédelmi erők és a Szövetséges Demokratikus Erők lázadói közötti fegyveres harcok a határ túloldalán zajlanak, de a terrorszervezet szórványos diverzáns-akciókat indít a határ ugandai oldalán is. A nyugat-ugandai idegenforgalmi látványosságokat (Rwenzori hegység, Queen Elizabeth nemzeti park, Bwindi erdőség, Bunyonyi-tó) csak megbízható kísérettel tekintsék meg.

Észak-nyugat Uganda: A Kongói Demokratikus Köztársasághoz és a Dél-Szudánhoz közeli határvidékek megközelítése fokozott óvatossággal történjen. A fegyveres összecsapások és a rablások ezeken a területeken kockázati tényezőt jelentenek.

Albert tó: A tavon való közlekedés kimondottan veszélyes a hajók túlzsúfoltan indulnak el, gyakran meghibásodnak, sokszor nem lehet tudni, hogy Kongó vagy Uganda vizein hajóznak-e, ez konfliktushoz vezethet.

Karamoja régió: gyakoriak az utazókon történő rajtaütések, illetve a törzsi összecsapások. A kézifegyverek igen elterjedtek, a gépjárművek feltartóztatása és az utasok kirablása szórványosan előfordul. A térség meglátogatása ellenjavallt.

Nemzeti Parkok: A nemzeti parkokba való utazás előtt javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Ugandai Nemzeti Park Igazgatósággal, ahol naprakész információt adnak a biztonsági helyzetről. Telefon: (00) (256) (414) 355000, Ugandából: (0) (414) 335000, vagy e-mailen: info@ugandawildlife.org

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Hivatalos nyelvek az angol és a szuahéli (ez utóbbit a lakosság elenyésző kisebbsége ismeri, s a közigazgatásban sem használatos). Kampalában és környékén a luganda nyelv dominál a helyi lakosságon belüli kapcsolattartás során. Az angol nyelv ismerete széles körű.

Vallási és viselkedési kultúra: Ugandában vallási tolerancia érvényesül mind hivatalos szinten, mind a társadalmi együttélés gyakorlatában. Az ország lakosságának 15%-át teszik ki a muszlimok, a keresztény többségben a római katolikus és az anglikán egyházak mellett növekvő befolyásra tesznek szert az evangélikus felekezetek.

LGBTIQ+ jogok: Az LGBTIQ+ közösséget társadalmi és politikai diszkrimináció sújtja, külföldieket is érhetnek atrocitások. Az ugandai parlament két olvasatban 2023. március 21-én és május 2-án - megszavazta a homoszexualitás elleni törvényt, amelyet Museveni államfő 2023. május 28-án aláírt, s ezzel a törvény életbe lépett és alkalmazásra került. Az ugandai törvény az LGBTIQ+ propagandát és jogvédelmet, valamint a homoszexuális aktusok teljes körét tiltja és kriminalizálja, nemzetközi összehasonlításban kirívóan súlyos büntetési tételeket állapítva meg. Homoszexuális aktusok életfogytiglani börtönnel büntethetők, súlyos esetekben (aktusok ismétlődése vagy pl. amennyiben kiskorú személy részvételével követik el) halálbüntetés is kiszabható. A homoszexuális propagandáért 20 éves szabadságvesztés szabható ki. A törvény nem tesz különbséget konszenzuális vagy nem konszenzuális homoszexuális kapcsolatok között. Külföldi állampolgárok esetében sem tesz kivételt. Feltétlenül javasoljuk a helyi rendelkezések és az eddigi hatósági gyakorlat messzemenő figyelembevételét.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Egészségügyi tájékoztatók:

Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala Kampala kivételével rendkívül alacsony színvonalú. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak, ezért javasoljuk a mindenre kiterjedő biztosítás megkötését az utazás előtt. A sárgalázoltás kötelező az országban.

A malária veszély az egész országban fenn áll, akárcsak a kolera és a hepatitisz. Üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 6.5 százaléka azaz egymillió ember HIV vírussal fertőzött vagy AIDS betegségben szenved. Javasoljuk, hogy az Ugandában tartózkodók folyamatosan kísérjék figyelemmel a híradásokat, valamint a WHO honlapján közzétett legfrissebb jelentéseket.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.