Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2022. 11. 09.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

2021. december 16-tól Magyarország és Tunézia között hatályba lépett a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás.

A belépéshez továbbra is köteles mindenki betartani az alábbi feltételeket:

2022. február 26-tól teljes oltottságot igazoló oltási igazolvánnyal külföldi személy karanténmentesen léphet be Tunézia területére (Teljes oltottság: a második oltóanyag beadásától legalább 7 nap telt el, Janssen vakcina esetében 28 nap). Védettnek és a korlátozásoktól mentesülőnek számít továbbá az a személy, aki átesett a Covid betegségen, ezért csak egy dózis oltással rendelkezik. A második oltásnak Tunéziában NINCS lejárati ideje. Tunéziában a harmadik oltással oltott személyek részére még nem létezik semmilyen plusz mentesítő szabályozás. Nem létezik továbbá még szabályozás a várandóság és az egészségügyi okok miatt nem oltható személyek belépésének kezelésére.

 • A belépéshez 18 éves kor felett - amennyiben nincs teljes oltási programja - kötelező egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt VAGY egy, az utazás megkezdése előtt 24 órával elvégzett TDR-AG antigén teszt.
 • 2022. február 15-étől belépéshez sem PCR sem TDR-AG antigén teszt nem szükséges azoknak az utazóknak, akik rendelkeznek a teljes oltási sorral, és ezt igazolni is tudják.
 • Tunéziában mindegyik Magyarországon használatos oltóanyag elismert. Tunézia elismeri az EU-Covid igazolványt is.
 • Az országba belépő személyeknek oltottságtól függetlenül belépéskor véletlenszerűen kötelezően antigén gyorstesztnek és lázmérésnek kell alávetniük magukat. Pozitív eredmény esetén az érintett oltott személyeknek 5 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk, amennyiben pedig tüneteik is vannak, 7 napos önkéntes karantén teljesítése van előírva.
 • Tunéziában Covid-szabályok szempontjából nincs különbségtétel a magyar állampolgárok számára aszerint, hogy melyik országból érkeznek Tunézia területére. Hajóval érkező utasoktól visszaútra szóló hajó- vagy repülőjegy bemutatását ÉS kifizetett szállásfoglalás igazolást kérhetnek a belépéskor.

b. Kell-e teszt? Igen, de csak oltatlanoknak.

Az országba történő belépés feltétele 18 év feletti oltatlan személyeknek egy 48 óránál nem régebbi, QR-kóddal ellátott negatív PCR teszt bemutatása a légi járműre vagy hajóra való beszállás előtt VAGY egy, az utazás megkezdéséhez képest 24 óránál nem régebbi negatív TDR-Ag antigén teszt.

A teszt kötelezettség a 18 évnél fiatalabb személyekre NEM vonatkozik.

FONTOS, hogy a légitársaságok és hajótársaságok ettől eltérő követelményeket határozhatnak meg, így kérjük, hogy utazás előtt az adott társaságnál közvetlenül tájékozódni szíveskedjenek!

A tunéziai hatóságok előírásai szerint a belépő, véletlenszerűen kiválasztott személyeknek oltottságtól függetlenül érkezéskor PCR vagy antigén gyorstesztnek és lázmérésnek kell alávetniük magukat. Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, az érintett személyeknek 5 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk, amennyiben pedig tüneteik is vannak, 7 napos önkéntes karantén teljesítése van előírva.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

2022. február 26-tól a 18 év feletti nem tunéziai állampolgárok, aki nem fejezték be az oltási programot vagy nincsenek beoltva, egy 48 óránál nem régebbi, QR-kóddal ellátott negatív PCR teszt bemutatása a légi járműre vagy hajóra való beszállás előtt VAGY egy, az utazás megkezdéséhez képest 24 óránál nem régebbi negatív TDR-Ag antigén teszt birtokában léphetnek be az országba.

Tunéziában mindegyik Magyarországon használatos oltóanyag elismert oltóanyag, így azok a személyek, akik a magyar oltási programban részt vettek, és megkapták az adott oltóanyag valamennyi dózisát, a magyarországi oltási igazolvány birtokában igazoltan oltottnak minősülnek és mentesülnek a korlátozó intézkedések alól. (Oltással rendelkező személy = a második oltóanyag beadásától legalább 7 nap telt el, Janssen vakcina esetében 28 nap). Védettnek és a korlátozásoktól mentesülőnek számít továbbá az a személy, aki átesett a Covid betegségen és emellett egy dózis oltással rendelkezik.

Mindegyik tunéziai közintézménybe való belépés jelenleg oltási igazolványhoz kötött. A rendelkezés vonatkozik a tömegközlekedési eszközökre, pályaudvarokra, a repülőterekre, bevásárlóközpontokra, bankfiókokra és önkéntesen egyre több és több magánintézmény és szolgáltató is megköveteli az oltási igazolvány bemutatását.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

2022. február 26-től a teljes oltás nélkül 18 év feletti külföldi személy csak egy 48 óránál nem régebbi, QR-kóddal ellátott negatív PCR teszt bemutatása a légi járműre vagy hajóra való beszállás előtt VAGY egy, az utazás megkezdéséhez képest 24 óránál nem régebbi negatív TDR-Ag antigén teszt birtokában léphet be Tunéziába. Tunéziában minden, Magyarországon használt oltóanyag elismert.

f. Karanténkötelezettség: Nincs. Tunéziai tájékoztatás (00-216-80-10-11-11 - a Tunéziai Belügyminisztérium által üzemeltetett zöld szám a Covid-intézkedésekkel kapcsolatban, arab és francia nyelven működik)

Teljes oltás nélkül 18 év feletti külföldi személy csak egy 48 óránál nem régebbi, QR-kóddal ellátott negatív PCR teszt bemutatása a légi járműre vagy hajóra való beszállás előtt VAGY egy, az utazás megkezdéséhez képest 24 óránál nem régebbi negatív TDR-Ag antigén teszt birtokában léphet be Tunéziába.

A belépő személyeknek érkezéskor, véletlenszerű kiválasztás alapján PCR vagy antigén gyorstesztnek és lázmérésnek kell alávetniük magukat. Pozitív eredmény esetén az érintett személyeknek oltottságtól függetlenül 5 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk, amennyiben pedig tüneteik is vannak, 7 napos önkéntes karantén teljesítése van előírva. Pozitív teszteredmény esetén a karantén elkerülése semmilyen módon nem lehetséges, felmentés nem kérhető és nem adható.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük, hogy további kérdéseivel a fentebb megadott telefonszámon a Tunéziai Belügyminisztériumhoz szíveskedjen fordulni.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Ugyanazok a szabályok érvényesek, mint minden más beutazóra. Üzleti beutazási szándék esetén kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot a budapesti Tunéziai Nagykövetséggel, valamint a tuniszi magyar külgazdasági attaséval (Tamás Anna, anna.tamas@mfa.gov.hu).

h. Tranzitálási szabályok:

A szabályok megegyeznek a beutazási szabályokkal.

i. A beutazási feltételek alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információk:

Mindenképpen ajánlott az utazás megkezdése előtt érdeklődni az adott utazási társaságnál, mert a tunéziai belépési szabályoktól eltérő előírásokat határozhatnak meg a fedélzetre lépés feltételeként.

A fővárosi Tunis-Carthage Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei: https://www.tunis-airport.com/ Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a megnövekedett nyári utasforgalom miatt jelentős késésekkel lehet számolni valamennyi légitársaság esetében, ami érintheti az átszállással érkező utasok ászállási idejét. Az utazás előtt a repülőjáratokkal kapcsolatban követlenül az adott légitársaságnál szíveskedjenek tájékozódni.

Hajóval történő beutazás esetén több európai konzuli hivatal arról számolt be, hogy a tengeri úton érkező utasaikat megállították, vagy adott esetben a belépést megtagadták és az utasokat vissza is küldték Olaszországba. A tapasztalatok szerint a belépés megtagadása minden esetben a szállodafoglalás hiánya, vagy ki nem fizetett szállodafoglalás, vagy visszaútra szóló hajójegy hiánya volt („nem igazolt beutazási cél”). 2021 nyarán, őszén értesültünk olyan esetről, melynél a visszautasított utastól már a hajóra szállást is megtagadták Olaszországban a nem igazolt beutazási célra vagy feltételekre hivatkozva. A fentiek alapján javasoljuk, hogy hajóval csak rendkívül indokolt esetben, teljes utazási dokumentációval tervezzenek utazást Olaszországból Tunéziába.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

A rendőrség telefonszáma: 197 (tunéziai telefonszámról, francia vagy arab nyelven hívható)

PCR tesztelés utazáshoz (Tuniszban): https://www.atfkamoun.labo.tn/en/

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Repülőterekre vonatkozó különleges járványügyi szabályok:

 • védettségi igazolványok meglétének ellenőrzése
 • maszk viselése a repülőtéren és a repülőn ajánlott
 • fizikai távolság tartása a repülőtér teljes területén ajánlott

2. Kiutazás az országból:

Nincs engedélyhez kötve, azonban a légi- és hajótársaságok többsége a belépést megelőző 48 óránál nem régebbi QR kóddal ellátott negatív PCR tesztet kér az utasfelvételhez. Mindenképpen ajánlott az utazás megkezdése előtt érdeklődni az adott utazási társaságnál.

3. Helyi járványügyi szabályok:

 • A maszk használata a közterületeken, zárt terekben és tömegközlekedési eszközökön 6 éves kor felett kötelező. Saját biztonságuk érdekében javasolt a maszkhasználat és a távolságtartásra vonatkozó előírások betartása.
 • A közintézményekbe, repülőterekre, vasútállomásokra, bankfiókokba és bevásárlóközpontokba való belépés oltási igazolványhoz kötött, valamint önkéntes alapon oltási igazolvány felmutatásához kötheti bármely intézmény az épületébe, területére való belépést.
 • Kérjük, hogy folyamatosan tájékozódjanak a Tunéziában érvényes egészségügyi előírásokról, utazási feltételekről a Konzuli Szolgálat utazási tanácsok menüpontjában és a Nagykövetség Facebook oldalán, illetve a Nagykövetség honlapján. Kérjük, a kiutazás előtt saját biztonságuk érdekében regisztráljanak konzuli védelemre!
 • Az idegenforgalomban és a vendéglátó egységek által alkalmazandó járványügyi intézkedésekről kérjük, tájékozódjon a tunéziai hatóságoknál (Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. II/212; Tel: (06 1) 267 5569; E-mail: ontt@ontt.tourism.tn; Web: www.discovertunisia.com; www.facebook.com/DiscoverTunisiacom, Budapesti Tunéziai Nagykövetség: Tel.: (06 1) 336.16.16/17; e-mail: at.budapest@t-online.hu) emellett a tuniszi magyar nagykövetség is folyamatos tájékoztatást nyújt a honlapján, illetve a Facebook oldalán (E-mail: mission.tun@mfa.gov.hu; Fb-oldal: @HunEmbassy.Tunis)

Tunéziában a következő zöld számon lehet érdeklődni az aktuális járványügyi intézkedésekről: 00216 80 10 11 11. (arab és francia nyelven)

Az állampolgárok rendelkezésére bocsájtottak két, éjjel-nappal hívható ingyenes számot (00216 80 101 919), amelyeken bárki bejelentést tehet, amennyiben koronavírusos megbetegedést tapasztal a környezetében. (arab és francia nyelven)

A tunéziai járványügyi hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket a COVID-19 járvány kezelésére. Az állami kórházak többsége ki van jelölve vírusfertőzött személyek ápolására, emellett tunéziai magánklinikák is gondozhatnak vírusos betegeket, de ő az szolgáltatásaik fizetősek.

A tuniszi magyar nagykövetség változatlanul fogadja az itt élő magyar állampolgárok üzeneteit a mission.tun@mfa.gov.hu vagy konzuli ügyekben a consulate.tun@mfa.gov.hu e-mail címeken.

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan létrehozott tunéziai tájékoztató honlapok:

4. Nyári szezonra vonatkozó információk:

A beutazási szabályok tekintetében nincs eltérés a nyári szezonra vonatkozóan az általános beutazási szabályoktól. Tunézia egészségügyi szolgáltatásokkal közepesen ellátott ország, a magánegészségügyi szolgáltatások európai színvonalúak. A gyógyszertár-hálózat széleskörű, általában minden készítmény elérhető és recept nélkül hozzáférhető, ugyanakkor a külföldről importált készítmények körében egyre gyakrabban tapasztalható hiány. Javasoljuk, hogy alapgyógyszerekből a beutazó nyaralók hozzanak magukkal végszükség esetére és rendelkezzenek olyan biztosítással, mely kiterjed kisebb egészségügyi ellátásra is.

Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy értékeiket (készpénzt, ékszert, telefont) még a bezárt szállodai szobákban is kockázatos bent hagyni és fennáll a lopás veszélye. Lopás esetén minden esetben jelezzenek az idegenvezetőnél, a szálloda vezetőségénél és ragaszkodjanak az eset rendőrségi bejelentéséhez.

5. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Tunézia biztonsági besorolása a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listáján található. A világjárvány miatt megfontolásra javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

Azonban az alábbi területei az országnak az I-es utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába tartoznak: Jendouba, Kasserine, Kef és Sidi Bouzid kormányzóságok, illetve a déli (Tozeur-Douz-Ksar Ghilane-Tatouine-Zarzis vonaltól délre fekvő), líbiai határrégióban fekvő Medenine és Tataouine kormányzóságok egyes területei. Katonai műveleti területnek tekintendő a Chaambi, Selloum, Mrhila és Sammamma hegyek térsége.

Továbbra sem kizárt terrorista akciók, a terroristákkal való fegyveres összecsapások lehetősége a déli kormányzóságok (fokozott kockázat), továbbá az ország középső, Algériával határos területein, és északi, észak-nyugati, kormányzóságaiban.

A tengerparti turisztikai üdülőkörzetek eddig is hatékony védelmét tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Kerüljék azonban a nem szervezett, egyéni sivatagi túrákon való részvételt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, ott tartózkodásuk során kerüljék a tömegrendezvényeket, csoportosulásokat.

A Köztársasági Elnök 2021. július 25-én a Nemzetgyűlés tevékenységét befagyasztotta, felfüggesztette a képviselők mentelmi jogát, így jelenleg az országot a köztársasági elnök kormányozza elnöki rendeletekkel. 2022 októberében több tüntetés is zajlott Tunisz déli külvárosában, miután meghalt egy fiatal Ettadhamen körzetből, valamint Zarzis városában, illegális migránsok hajóinak elsüllyedése után. 2022. december 17-én parlamenti választásra kerül sor.

Fentiekre tekintettel előfordulhatnak spontán tüntetések az országban, erőszakos összecsapás a tüntetők és a biztonsági erők között, így kérjük a Tunéziába utazókat, hogy a tömegrendezvényeket, tüntetéseket mindenképp kerüljék el.

Bűnözés

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma alacsony, a turisztikai zónákat megfelelően biztosítják ugyanakkor javasoljuk az üdülés során az óvatosságot és éberséget. 2022. február-június időszakban a szokásosnál több, turisták sérelmére elkövetett, szexuális jellegű támadást jelentettek a turisták által népszerű Sidi Bou Said városrészből.

Ha lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot (rendőrségi jegyzőkönyvet), amelyben valamennyi ellopott értéktárgyat fel kell tüntetni. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása. Ezt követően, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a Tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71 780 544; ügyeleti szám: +216/99 018 170). Útlevél eltulajdonítása esetén a hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz „ideiglenes útlevélre”, amit Tuniszban a Magyar Nagykövetség állít ki. Ehhez személyesen kell megjelenni a külképviseleten, 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását a nagykövetségen meg lehet várni.

Segélyhívószámok (tunéziai telefonszámról tárcsázva):

Rendőrség: 197

Tűzoltóság: 198

Mentők: 190

 • SOS Médecins : +216 71 744 215
 • SOS Ambulances : +216 71 725 555 ou +216 71 599 900
 • Urgence Le Secours : +216 71 351 500
 • Clinique El Manar : +216 71 885 000
 • Polyclinique La Marsa : +216 71 749 000
 • Clinique Saint Augustin : +216 71 783 033

Tudakozó: 1200

A böjti hónapban (ramadán) különösen érdemes figyelni a viselkedési normák betartására, tartózkodjanak nyilvános helyszíneken napközben az étkezéstől, a szeszes italok fogyasztásától. (A ramadán legközelebb 2023. március 22 és április 20. között esedékes.)

Házasságipar

Különösen uniós tagságunk óta megnőtt a fiatal tunéziai férfiak - általában szállodai alkalmazottak és a bazárokban működő árusok – érdeklődése az európai hölgyek iránt, mely kapcsolatok kialakítása az esetek jelentős többségében érdekházasság kötésére irányul. A kapcsolatfelvétel egyre jellemzőbb módja az internetes ismerkedés, pénzküldésre való felhívás.

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, a beadott tartózkodási kérelmek mintegy 90%-át ún. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai nyújtják be. A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” vagy "magyar férj" csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban ismeretség terén adódó lehetőségeket. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Magyarországon is szervezett formákat ölt az internetes „házasságközvetítés”.

Sok esetben tunéziai fiatalok a schengeni övezetben tevékenykedő magyar hölgyek és urak ismeretségét is keresik vagy külföldön működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A fennálló kockázatok miatt nyomatékkal kérjük a tunéziai házasságkötésre készülő, magyar állampolgárságokat egyénileg tervezett tunéziai látogatásaik és kapcsolatépítéseik körültekintő mérlegelésére. (Bővebb információ a jelenségről: https://wmn.hu/kult/57900-mi-mindent-lehet-megtenni-egy-szerelemehes-onbizalom-hianyos-novel--megneztuk-a-dragam-en-szeretlek-cimu-dokumentumfilmet)

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Tunéziából történő kiutazás után.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

1. Amennyiben a kiskorú gyermekek mindkét szülője magyar állampolgár és mindketten elkísérik a gyerekeiket külföldre, értelemszerűen nincs szükség szülői beleegyező nyilatkozatra a tunéziai hatóságok felé.

2. Amennyiben a vér szerinti apa tunéziai állampolgár és Tunéziában él és a magyar állampolgárságú anya a kiskorú gyerekkel egyedül utazik Tunéziába, majd az országot el kívánja hagyni, mindenképpen ajánlatos, hogy rendelkezzen a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek tunéziai állampolgárságú édesapja egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek apjának, illetve törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tunéziában. Belépéskor adatlapot kell kitölteni, amelyet a tartózkodás során végig meg kell őrizni és kilépéskor leadni. A túltartózkodást a hatóságok pénzbírsággal büntetik, melynek megfizetése az ország elhagyásának feltétele.

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Nagyon fontos szabály, hogy az országba történő belépéskor a gépkocsi adatait rávezetik az útlevélre, a gépjármű tulajdonosát csak a gépjárművel együtt engedik ki az országból.

Vám:

A személygépjárművel Tunéziába utazóknak vámelőjegyzésbe kell vetetniük határátlépéskor a gépkocsijukat. Kilépéskor be kell mutatni a gépkocsit, valamint a vámelőjegyzés során megkapott vámokmányokat a tunéziai vámszervek számára. Ellenkező esetben súlyos bírságot róhatnak ki, aminek kifizetéséig a gépkocsi és az érintett külföldi állampolgár nem hagyhatja el Tunézia területét.

Baleset esetén a külföldi rendszámú gépjárművet, amennyiben az súlyosan megrongálódott, vagy totálkárossá tört, be kell vontatni a legközelebbi vámiroda telephelyére, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az autóroncsról. Ezen dokumentum birtokában hagyhatja csak el az érintett külföldi állampolgár Tunéziát. További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról, illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn

Devizaszabályok:

Tunézia pénzneme a dinár (1 euró kb. 3,2 TND) váltópénze a millim (1 dinár= 1000 millim, aminek megfelelően az árak is mindenhol három tizedesig vannak kiírva). A dinár behozatala és kivitele tilos. Külföldi valuta és bankkártya minden különös megszorítás nélkül behozható. A nemzetközi bankkártyák elfogadottsága – a kisebb üzletek kivételével – általános. Az 5000,- dinár értéket meghaladó külföldi készpénzt a megfelelő űrlap segítségével be kell jelenteni a belépéskor. A belépéskor bejelentettet meghaladó külföldi fizetőeszköz nem vihető ki az országból. Külföldi valuta beváltható a kikötőkben, reptereken, szállodákban található pénzváltó irodákban vagy bankban a Tunéziai Bank árfolyamán. Érdemes mindig megőrizni a bizonylatot.

További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról, illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/Tunisia.cfm

Drónok behozatalának és használatának tilalma:

Tunéziában a készülő törvényi szabályozás életbeléptetéséig minden drón katonai eszköznek minősül, így az országba való behozatala tilos. (A drónok behozatalához, használatához jelenleg a Belügyminisztérium, a Védelmi Minisztérium és a Közlekedésügyi Minisztérium együttes előzetes egyedi engedélyének megszerzésére van szükség.) Az engedély nélkül behozott drónokat a repülőtéren elkobozhatják, azok visszaszolgáltatásában a konzul nem tud segíteni.

Pénznem: Tunéziai Dinár (TND). Készpénz váltás sok helyen lehetséges (EUR, USD), valamint számos ATM áll rendelkezésre készpénzfelvételre. A tunéziai készpénzfelvétel várható költségeiről javasoljuk, hogy a magyarországi bankjuknál előzetesen szíveskedjenek tájékozódni. Magyar bankkártyáról történő készpénzfelvétel esetén a tunéziai bankok 12 TND plusz költséget vonnak le a magyarországi költségeken túl.

Időjárás: Tunéziában a nyári hónapokban a hőmérséklet a 46 Celsius fokot is meghaladhatja (déli régiókban túlhaladja az 50 Celsius fokot).

Biztosítás: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Közlekedés: Felhívjuk a Tunéziába személyautóval beutazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a helyi közlekedési morál miatt fokozottan, óvatosan és körültekintően vezessenek. Az autópályák fizetősek. A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

A közúti jelzőtáblák arab és francia nyelvűek. Az általános nemzetközi közlekedési szabályok érvényesek. A városon belüli sebességhatár 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, és autópályán 110 km/h.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Tunéziában az ügyintézés személyes jelenlétet igényel, jellemzően körülményes és hosszadalmas, ajánlott arab nyelven beszélő helyi tolmácsot igénybe venni.

Vallási és viselkedési kultúra: Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a Ramadánra, az egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. Kérjük, ezen időszak alatt ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak. Megjegyzés: A Ramadán legközelebb várhatóan 2023. március 22 – április 20. közé esik.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország népességének egészségügyi helyzete kielégítő, a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió egyik legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával.

Kötelező oltás nincs, javaslatként felmerülhet a hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltás felvétele. Fontos: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Tunisz