Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 13.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Tunézia 2022. december 1-től eltörölt minden, a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást.

Tunéziában jelenleg nincs érvényben semmilyen korlátozás a Kínából érkező utasokra vonatkozóan.

Egyéb hasznos információk:

Mindenképpen ajánlott az utazás megkezdése előtt érdeklődni az adott utazási társaságnál, mert a tunéziai belépési szabályoktól eltérő Covid és egyéb előírásokat határozhatnak meg a fedélzetre lépés feltételeként.

A fővárosi Tunis-Carthage Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei: https://www.tunis-airport.com.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a megnövekedett nyári utasforgalom miatt jelentős késésekkel lehet számolni valamennyi légitársaság esetében, ami érintheti az átszállással érkező utasok átszállási idejét. Az utazás előtt a repülőjáratokkal kapcsolatban közvetlenül az adott légitársaságnál szíveskedjenek tájékozódni. (Az első közvetlen járat (charter) Budapestről 2023. május 12-én indul.)

Hajóval történő beutazás esetén több európai konzuli hivatal arról számolt be, hogy a tengeri úton érkező utasaikat megállították, vagy adott esetben a belépést megtagadták és az utasokat vissza is küldték Olaszországba. A tapasztalatok szerint a belépés megtagadása minden esetben a szállodafoglalás hiánya, vagy ki nem fizetett szállodafoglalás, vagy visszaútra szóló hajójegy hiánya volt („nem igazolt beutazási cél”). A korábbi években értesültünk olyan esetről, melynél a visszautasított utastól már a hajóra szállást is megtagadták Olaszországban a nem igazolt beutazási célra vagy feltételekre hivatkozva. A szállás igazolásának követelménye a Covid-tól függetlenül is felmerülhet hajóval érkező utasok esetén. A fentiek alapján javasoljuk, hogy hajóval csak rendkívül indokolt esetben, teljes utazási dokumentációval tervezzenek utazást Olaszországból Tunéziába.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

A rendőrség telefonszáma: 197 (tunéziai telefonszámról, francia vagy arab nyelven hívható)

Szükség esetén PCR tesztelési lehetőség (Tuniszban): https://www.atfkamoun.labo.tn/en/

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Kiutazás az országból: Nincs engedélyhez kötve, de mindenképpen ajánlott az utazás megkezdése előtt érdeklődni az adott utazási társaságnál.

Maszk viselése zsúfolt helységekben továbbra is ajánlott. 

Nyári szezonra vonatkozó információk:

A beutazási szabályok tekintetében nincs eltérés a nyári szezonra vonatkozóan az általános beutazási szabályoktól. Tunézia egészségügyi szolgáltatásokkal közepesen ellátott ország, a magán-egészségügyi szolgáltatások európai színvonalúak. A gyógyszertár-hálózat széleskörű, általában minden készítmény elérhető és recept nélkül hozzáférhető, ugyanakkor a külföldről importált készítmények körében egyre gyakrabban tapasztalható hiány. Javasoljuk, hogy alapgyógyszerekből a beutazó nyaralók hozzanak magukkal végszükség esetére, valamint rendelkezzenek olyan biztosítással, mely kiterjed kisebb egészségügyi ellátásra is.

Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy értékeiket (készpénzt, ékszert, telefont) még a bezárt szállodai szobákban is kockázatos bent hagyni, ugyanis fennáll a lopás veszélye. Lopás esetén minden esetben jelezzenek az idegenvezetőnél, a szálloda vezetőségénél és ragaszkodjanak az eset rendőrségi bejelentéséhez.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást! Tunézia biztonsági besorolása a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listáján található. A világjárvány miatt megfontolásra javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

Azonban az alábbi területei az országnak az I-es utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába tartoznak: Jendouba, Kasserine, Kef és Sidi Bouzid kormányzóságok, illetve a déli (Tozeur-Douz-Ksar Ghilane-Tatouine-Zarzis vonaltól délre fekvő), líbiai határrégióban fekvő Medenine és Tataouine kormányzóságok egyes területei. Katonai műveleti területnek tekintendő a Chaambi, Selloum, Mrhila és Sammamma hegyek térsége.

Továbbra sem kizárt terrorista akciók, a terroristákkal való fegyveres összecsapások lehetősége a déli kormányzóságok (fokozott kockázat), továbbá az ország középső, Algériával határos területein, és északi, észak-nyugati kormányzóságaiban.

A tengerparti turisztikai üdülőkörzetek eddig is hatékony védelmét tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Kerüljék azonban a nem szervezett, egyéni sivatagi túrákon való részvételt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, ott tartózkodásuk során kerüljék a tömegrendezvényeket, csoportosulásokat.

A Köztársasági Elnök 2021. július 25-én a Nemzetgyűlés tevékenységét befagyasztotta, felfüggesztette a képviselők mentelmi jogát, így jelenleg az országot a köztársasági elnök kormányozza elnöki rendeletekkel. 2022 októberében több tüntetés is zajlott Tunisz déli külvárosában, miután meghalt egy fiatal Ettadhamen körzetből, valamint zavargások voltak Zarzis városában illegális migránsok hajóinak elsüllyedése után. 

Fentiekre tekintettel előfordulhatnak spontán tüntetések az országban, erőszakos összecsapás a tüntetők és a biztonsági erők között, így kérjük a Tunéziába utazókat, hogy a tömegrendezvényeket, tüntetéseket mindenképp kerüljék el. Különösen fokozott a tüntetések intenzitása Tunisz belvárosában 2023. március időszakban.

Bűnözés

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma alacsony, a turisztikai zónákat megfelelően biztosítják ugyanakkor javasoljuk az üdülés során az óvatosságot és éberséget. Az elmúlt években a szokásosnál több, turisták sérelmére elkövetett, szexuális jellegű támadást jelentettek a turisták által népszerű Sidi Bou Said városrészből.

Ha lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre, és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot (rendőrségi jegyzőkönyvet), amelyben valamennyi ellopott értéktárgyat fel kell tüntetni. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása. Ezt követően, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a Tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71 780 544; ügyeleti szám: +216/99 018 170). Útlevél eltulajdonítása/elvesztése esetén a hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz „ideiglenes útlevélre”, amit Tuniszban a Magyar Nagykövetség állít ki. Ehhez személyesen kell megjelenni a külképviseleten 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását a nagykövetségen meg lehet várni.

Segélyhívószámok (tunéziai telefonszámról tárcsázva):

Rendőrség: 197

Tűzoltóság: 198

Mentők: 190

  • SOS Médecins : +216 71 744 215
  • SOS Ambulances : +216 71 725 555 ou +216 71 599 900
  • Urgence Le Secours : +216 71 351 500
  • Clinique El Manar : +216 71 885 000
  • Polyclinique La Marsa : +216 71 749 000
  • Clinique Saint Augustin : +216 71 783 033

Tudakozó: 1200

A böjti hónapban (ramadán) különösen érdemes figyelni a viselkedési normák betartására, tartózkodjanak nyilvános helyszíneken napközben az étkezéstől, a szeszes italok fogyasztásától. A ramadán legközelebb 2023. március 22 és április 20. között esedékes.

Házasságipar

Különösen uniós tagságunk óta megnőtt a fiatal tunéziai férfiak - általában szállodai alkalmazottak és a bazárokban működő árusok – érdeklődése az európai hölgyek iránt, ám a kapcsolatok kialakítása az esetek jelentős többségében érdekházasság kötésére irányul. A kapcsolatfelvétel egyre jellemzőbb módja az internetes ismerkedés, pénzküldésre való felhívás. A közelmúltban jellemzővé vált „a fiatal tunéziai hölgy környékez meg idősebb európai urat” változata is a házasságiparnak.

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, a beadott tartózkodási kérelmek mintegy 90%-át ún. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai nyújtják be. A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” vagy "magyar férj" csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban ismeretség terén adódó lehetőségeket. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Magyarországon is szervezett formákat ölt az internetes „házasságközvetítés”.

Sok esetben tunéziai fiatalok a schengeni övezetben tevékenykedő magyar hölgyek és urak ismeretségét is keresik, vagy külföldön működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A fennálló kockázatok miatt nyomatékkal kérjük a tunéziai házasságkötésre készülő, magyar állampolgárokat egyénileg tervezett tunéziai látogatásaik és kapcsolatépítéseik körültekintő mérlegelésére. (Bővebb információ a jelenségről: https://wmn.hu/kult/57900-mi-mindent-lehet-megtenni-egy-szerelemehes-onbizalom-hianyos-novel--megneztuk-a-dragam-en-szeretlek-cimu-dokumentumfilmet)

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Tunéziából történő kiutazás után.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

1. Amennyiben a kiskorú gyermekek mindkét szülője magyar állampolgár, és mindketten elkísérik a gyerekeiket külföldre, értelemszerűen nincs szükség szülői beleegyező nyilatkozatra a tunéziai hatóságok felé.

2. Amennyiben a vér szerinti apa tunéziai állampolgár, Tunéziában él, és a magyar állampolgárságú anya a kiskorú gyerekkel egyedül utazik Tunéziába, majd az országot el kívánja hagyni, mindenképpen ajánlatos, hogy rendelkezzen a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek tunéziai állampolgárságú édesapja egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek apjának, illetve törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Üzleti célú beutazás:

Üzleti beutazási szándék esetén kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot a budapesti Tunéziai Nagykövetséggel, valamint a tuniszi magyar külgazdasági attaséval (Tamás Anna, anna.tamas@mfa.gov.hu).

Vízum:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tunéziában. Belépéskor adatlapot kell kitölteni, amelyet a tartózkodás során végig meg kell őrizni és kilépéskor leadni. A túltartózkodást a hatóságok pénzbírsággal büntetik, aminek megfizetése az ország elhagyásának feltétele.

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Nagyon fontos szabály, hogy az országba történő belépéskor a gépkocsi adatait rávezetik az útlevélre, a gépjármű tulajdonosát csak a gépjárművel együtt engedik ki az országból.

Vám:

A személygépjárművel Tunéziába utazóknak vámelőjegyzésbe kell vetetniük határátlépéskor a gépkocsijukat. Kilépéskor be kell mutatni a gépkocsit valamint a vámelőjegyzés során megkapott vámokmányokat a tunéziai vámszerveknek. Ellenkező esetben súlyos bírságot róhatnak ki, aminek kifizetéséig a gépkocsi és az érintett külföldi állampolgár nem hagyhatja el Tunézia területét.

Baleset esetén a külföldi rendszámú gépjárművet, amennyiben az súlyosan megrongálódott vagy totálkárossá tört, be kell vontatni a legközelebbi vámiroda telephelyére, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az autóroncsról. Ezen dokumentum birtokában hagyhatja csak el az érintett külföldi állampolgár Tunéziát. További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn

Devizaszabályok:

Tunézia pénzneme a dinár (1 euró kb. 3,3 TND) váltópénze a millim (1 dinár= 1000 millim, aminek megfelelően az árak is mindenhol három tizedesig vannak kiírva). A dinár behozatala és kivitele tilos. Külföldi valuta és bankkártya minden különös megszorítás nélkül behozható. A nemzetközi bankkártyák elfogadottsága – a kisebb üzletek kivételével – általános. Az 5000,- dinár értéket meghaladó külföldi készpénzt a megfelelő űrlap segítségével be kell jelenteni a belépéskor. A belépéskor bejelentettet meghaladó külföldi fizetőeszköz nem vihető ki az országból. Külföldi valuta beváltható a kikötőkben, reptereken, szállodákban található pénzváltó irodákban vagy bankban a Tunéziai Bank árfolyamán. Érdemes mindig megőrizni a bizonylatot.

További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról, illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/Tunisia.cfm

Drónok behozatalának és használatának tilalma:

Tunéziában a készülő törvényi szabályozás életbeléptetéséig minden drón katonai eszköznek minősül, így az országba való behozatala tilos. (A drónok behozatalához, használatához jelenleg a Belügyminisztérium, a Védelmi Minisztérium és a Közlekedésügyi Minisztérium együttes előzetes egyedi engedélyének megszerzésére van szükség.) Az engedély nélkül behozott drónokat a repülőtéren elkobozhatják, azok visszaszolgáltatásában a konzul nem tud segíteni.

Pénznem: Tunéziai Dinár (TND). Készpénz váltás sok helyen lehetséges (EUR, USD), valamint számos ATM áll rendelkezésre készpénzfelvételre. A tunéziai készpénzfelvétel várható költségeiről javasoljuk, hogy a magyarországi bankjuknál előzetesen szíveskedjenek tájékozódni. Magyar bankkártyáról történő készpénzfelvétel esetén a tunéziai bankok 12 TND plusz költséget vonnak le a magyarországi költségeken túl.

Időjárás: Tunéziában a nyári hónapokban a hőmérséklet a 46 Celsius fokot is meghaladhatja (déli régiókban túlhaladja az 50 Celsius fokot).

Biztosítás: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Közlekedés: Felhívjuk a Tunéziába személyautóval beutazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a helyi közlekedési morál miatt fokozottan, óvatosan és körültekintően vezessenek. Az autópályák fizetősek. A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

A közúti jelzőtáblák arab és francia nyelvűek. Az általános nemzetközi közlekedési szabályok érvényesek. A városon belüli sebességhatár 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, és autópályán 110 km/h.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Tunéziában az ügyintézés személyes jelenlétet igényel, jellemzően körülményes és hosszadalmas, ajánlott arab nyelven beszélő helyi tolmácsot igénybe venni.

Vallási és viselkedési kultúra: Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a Ramadánra, az egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. Kérjük, ezen időszak alatt ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak. Megjegyzés: A Ramadán legközelebb várhatóan 2023. március 22 - április 20. közé esik.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország népességének egészségügyi helyzete kielégítő, a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió egyik legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával.

Kötelező oltás nincs, javaslatként felmerülhet a hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltás felvétele. Fontos: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Tunisz