Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 10. 17.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés.

b) Kell-e teszt? Nem.

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés.

c) Kell-e regisztrálni? Nem.

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés.

e) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés.

f) Karanténkötelezettség: Nincs.

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés.

g) Üzleti célú beutazás feltétele

Az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal.

h) Tranzitálási szabályok:

Törökországi tranzitálás esetén karantén-, illetve PCR-tesztkötelezettség nincs, a célország beutazási feltételei az irányadóak.

i) A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés.

j) Egyéb hasznos információk:

A légi úton belépni kívánók indulásuk előtt tájékozódjanak a török légitársaságok és nagyobb repülőterek honlapjain:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/yetkilendirilmis-covi-d-19-tani-laboratuvarlari.html

Egészségügyi ellátás külföldön: https://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból

Törökországból való kilépéskor speciális intézkedés nincs, az utazás célja szerinti – valamint a tranzitálás során érintett – ország(ok) beutazási szabályai az irányadóak.

3) Helyi járványügyi szabályok:

2022. május 29-től a maszkviselés kizárólag az egészségügyi intézményekben kötelező.

A törökországi járványügyi helyzettel kapcsolatos aktuális információk a török Egészségügyi Minisztérium hivatalos weboldalain érhetők el:

A törökországi tartózkodási szabályokról részletesen tájékozódhatnak a török Bevándorlásügyi Főigazgatóság hivatalos holnapján:

https://en.goc.gov.tr/residence-permit-types

4) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Törökország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található, Délkelet-Törökország szíriai határral szomszédos hat tartománya (Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak) kivételével, melyek továbbra is az I. biztonsági besorolási kategóriában maradnak.

Az elmúlt évek során Törökország különböző térségeiben nemegyszer kritikus biztonsági helyzet alakult ki, továbbá a nagyvárosokat is érintő, súlyos következményekkel járó terrorcselekményekre is sor került. A török rendvédelmi szervek elsősorban Törökország Szíriával határos déli, délkeleti tartományaiban (Gaziantep, Şanlıurfa, illetve Mardin), de Isztambul és Ankara mellett számos nagyvárosban is továbbra is aktív tevékenységet folytatnak a terrorista elemek felkutatására, végeznek rajtaütéseket a PKK tagjai, illetve az Iszlám Állam megbújó harcosai ellen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Délkelet-Törökország egészére vonatkozóan fokozott óvatosságra inti az utazókat. A Szíriában zajló katonai cselekmények miatt ismételten felhívjuk a térségbe utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodjanak a török–szír határrégióba való utazástól!

Ezekben a tartományokban gyakoriak a hatóságokkal való összetűzések, számos helyen katonai biztonsági zónákat alakítottak ki, hosszabb-rövidebb időre kijárási tilalmat rendeltek el, olykor mindennapossá váltak a terrormerényletek.

Délkelet-Törökország térségén belül is a javasoljuk, hogy az állampolgárok kerüljék el a szíriai határ menti tartományokat (Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak). Ezek a tartományok is a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény alapján „utazásra nem javasolt térséggé” vannak nyilvánítva.

A Szíriában folyó harcok során többször előfordult, hogy a török–szír határ közelében rakétákat lőttek át török területre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az átlövésekre, illetve a határ mentén előforduló fegyveres összecsapásokra való tekintettel – életük és testi épségük megóvása érdekében – semmiképpen sem javasolja, hogy magyar állampolgárok megközelítsék a török–szír határ térségét.

A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárokat, hogy a fentiekben részletezett okok miatt csak a feltétlenül szükséges, halaszthatatlannak tekinthető esetekben utazzanak a délkelet-anatóliai térség következő tartományaiba: Siirt, Tunceli, Ağrı, Bingöl, Muş, Batman, Van, valamint Hakkari és Diyarbakır.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Törökországban rendszeresek a földrengések. A térségbe utazó és itt tartózkodó állampolgárainktól kérjük, hogy ilyen esetben kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak az alábbi, illetve a https://www.afad.gov.tr/deprem-aninda-neler-yapmalisiniz honlapokon.

Földrengés esetén követendő magatartásról további információkat az alábbi angol nyelvű honlapon találnak: https://www.ready.gov/earthquakes

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

 

Igen IGEN, de kizárólag vízummal! További információt az alábbi oldalon talál.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN, csak turisztikai és tranzit célú utazás esetén!

A személyi igazolványnak még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Az útlevélnek és a személyi igazolványnak a Törökországba történő belépéstől számított még legalább 180 napi érvényességgel kell rendelkeznie.

Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben sem útlevelük, sem személyi igazolványuk érvényessége nem felel meg a fenti szabálynak, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége.

Kiskorúak beutazása:

Bár a jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló (k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló (k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A vegyes házasságból született magyar-török kettős állampolgár kiskorú esetén, amennyiben török útlevéllel utazik, vagy nevéből sejthető, hogy török állampolgár is – a török hatóságok kérik a másik szülő török közjegyző előtt török nyelven tett hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú kilépéséhez

Vízum:

Turista célú beutazás esetén: vízum beszerzése nem szükséges.

A vízummentes tartózkodás időtartama összevonva is legfeljebb 90 nap lehet 180 napon belül. A vízummentes beutazás turista és üzleti célú belépésre vonatkozik (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás). Turistaként - tehát vízummentesen - léphetnek be a sport vagy kulturális eseményeken történő szereplés céljával utazók is.

Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy a munkavégzési célú tartózkodás vízumköteles, ez vonatkozik az autóbusz sofőrökre is (pl. turista csoportokat szállító autóbuszok vezetőire).

Vízumköteles beutazás esetén: vízumkérelem a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén nyújtható be.

Vám:

http://english.gtb.gov.tr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Internetes csalások:

Rendszeresen érkezik bejelentés magyar állampolgároktól olyan esetekben, amikor e-mailben vagy valamilyen közösségi oldalon kapnak megkeresést egy „Törökországban bajba jutott személytől”, akinek különböző indokok miatt segítségre, leginkább pénzre van szüksége (mert kórházba került, ellopták a bankkártyáját, elveszítette az útlevelét, külföldi katona vagy titkos ügynök és a hazatéréséhez kér segítséget stb.). Más esetben egy törökországi bank, futárszolgálat, szerencsejáték-szervező vállalat nevében írnak magyar állampolgároknak e-mailben arról, hogy egy nagyobb nyeremény, örökség, hozomány stb. átutalása érdekében bizonyos összegű pénzt (pl. adó, vámfizetési kötelezettség miatt) utaljanak át törökországi bankszámlára, esetleg Western Union-on keresztül egy magánszemély részére. A történet mindig más és más, de ami egyezik, hogy a magyar állampolgárok az illetővel soha sem találkoztak személyesen, és a megkereső fél előbb vagy utóbb pénzt igyekszik kicsalni a címzettektől.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy e megkeresések mögött szinte kivétel nélkül internetes csalók állnak. Nyomatékosan kérjük, hogy e megkeresések kapcsán ne utaljanak semmilyen pénzösszeget! A Konzuli Szolgálat nem rendelkezik jogszabályi felhatalmazással arra vonatkozóan, hogy a magyar állampolgár károsult nevében más állam – így Törökország – hatósága előtt büntetőeljárást kezdeményezzen (feljelentést tegyen), vagy magyar állampolgárt ilyen eljárásban képviseljen.

Pénznem: Török Líra (TRY, TL).

Időjárás: Az Égei- és a Földközi-tenger partját mérsékelt mediterrán időjárás jellemzi, a nyár száraz és forró, a tél enyhe. A Fekete-tenger térsége éghajlata mérsékelt óceáni jellegű. A márvány-tengeri térség és Isztambul időjárása a mérsékelt mediterrán és a mérsékelt óceáni időjárás átmenete. Anatólia központi és keleti részein a hegyvidékek miatt a telek viszonylag erősek, bizonyos térségekben akár 120 napig is megmarad a hótakaró. Az időjárásra való tekintettel a Földközi-tenger térségében (pl. Antalya, Alanya) a szezon áprilistól kezdődik, és október végéig tart. A főszezon június-október.

Közlekedés: Érvényes „nemzeti” jogosítvánnyal lehet közlekedni az ország területén. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Fontos tudni, hogy a Törökországba gépkocsival érkező külföldi útlevelében regisztrálják a gépjármű beléptetését. A regisztrálás a tulajdonos vagy a jármű vezetőjének útlevelébe történik. Annak az útlevélnek a tulajdonosa, akinek az úti okmányába a gépjárművet bejegyezték, csak a gépkocsival, vagy más esetben a vámhatóságok külön engedélyével hagyhatja el az ország területét.

A Törökországba autóval érkezőknek kötelező, Törökországra is érvényes biztosítással kell rendelkezniük. Amennyiben a forgalmi engedélyben szereplő személy nem utazik az autóban, ajánlott legalább egy angol nyelvű, közjegyző által hitelesített meghatalmazással alátámasztani, hogy az autó vezetője jogosult a gépjárművet használni. Törökországban az általános sebességhatárok: 50 km/h város, 90 km/h főút, 120 km/h autópálya. A Törökországban található, több mint 3500 km hosszú autópálya-hálózat, valamint Isztambulban az Európát és Ázsiát összekötő hidak használata díjköteles, melynek megkönnyítése érdekében a török kormány 2012 szeptemberében új technológiai rendszert vezetett be. Az ún. HGS matricákat a postahivatalokban (PTT), bankokban és benzinkutakon is meg lehet vásárolni. A HGS kártyának minimum 50 TRY felhasználható autópálya- vagy hídhasználati díjjal kell rendelkeznie, mely feltölthető a postahivatalokban vagy benzinkutakon.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az útdíjat nem lehet készpénzben vagy hitelkártyával kiegyenlíteni, már az autópályára történő felhajtáskor rendelkezni kell a gépjármű típusának megfelelő kártyával. Abban az esetben, ha kártya nélkül veszik igénybe a fizetős autópálya-szakaszokat és hidakat, az esetet követő 15 napon belül bármelyik postahivatalban megvásárolhatják a matricát, így elkerülhető a büntetés. A kártya vásárlásához szükséges a gépjármű forgalmi engedélye.

2022. március 15-étől a kiegyenlítettlen autópályahasználati díjjal, illetve közlekedési szabályok megsértéséért kiszabott bírsággal rendelkező, külföldi rendszámú gépjárműveket a török hatóságok – mind a Törökországba való be- és kilépéskor – a közúti határátkelőhelyek vámterületein feltartóztatják, és kizárólag a bírságok rendezését követően engedik továbbhaladni. Az esetleges bírságokat és rendezetlen autópályahasználati díjakat a közúti határátkelőhelyek vámterületein, bankkártyával lehet kiegyenlíteni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A mintegy 1500 török kórház egyharmada magánkórház (özel hastanesi). Ezen kórházak színvonala a legmagasabb, ugyanakkor a szolgáltatásaik díjszabása is jelentősen magasabb, mint az állami kórházaké.

Tanácsoljuk, hogy a törökországi tartózkodás során mindvégig csak palackozott vizet fogyasszanak. Csapvíz fogyasztását nem ajánljuk.

Törökországba utazás előtt a WHO ajánlása szerint kötelező védőoltás nincsen, ugyanakkor számos oltás felvétele ajánlott: Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség.

Törökországban az alábbi segélyhívószámok működnek:

Tűzoltóság (itfaiye): 110 Mentők (ambulans): 112 Közlekedési rendőrség (trafik polisi): 154 Rendőrség (polis): 155 Csendőrség (jandarma): 156

Egyéb információ:

Törökország Budapesti Nagykövetsége

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Ankara

Főkonzulátus Isztambul