Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tonga

Utolsó módosítás dátuma
2022.08.16.
Mai napon is érvényes
2022.08.16.
Piros
Nem javasolt úti cél
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 08. 15.

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Tonga biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek:

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem. 

Magyarországról jelenleg nem lehetséges a beutazás Tongára!

Tonga lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, azok nem léphetnek be az országba. Külföldi állampolgárok csupán rendkívül indokolt esetben, a tongai kormány előzetes hozzájárulásának birtokában utazhatnak az országba. Magyar állampolgárok jelenleg még magyar vagy Európai Uniós oltottságot, vagy betegségből történő kigyógyulást igazoló dokumentum birtokában sem utazhatnak Tongára, ez alól a harmadik vagy negyedik védőoltás megléte sem jelent mentességet. Tonga kormánya még nem hozott döntést azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges jövőbeli határnyitás esetén melyik gyártó vakcinái, illetve melyik ország által kiállított oltottsági vagy átesettségi igazolás kerül elfogadásra az országba utazni szándékozók esetében.

b. Kell-e teszt? Igen.

Tongára jelenleg csak az ország állampolgárai, és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be. Esetükben az utazás megkezdéséhez képest 72 óránál nem régebbi angol nyelvű negatív PCR Covid-19 teszt szükséges. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az utazást megelőzően belépési engedélyt kell kérni az ország egészségügyi hatóságától, amellyel kapcsolatban az alábbi linken találhatóak bővebb információk.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

Tonga jelenleg a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca Covid-19 vakciánáit ismeri el.

A Magyarország vagy az Európai Unió által kibocsájtott védettségi igazolást jelenleg nem fogadják el az országban még akkor sem, hogyha felvételre került a védőoltás harmadik vagy negyedik dózisa is. 

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Oltatlan külföldi állampolgárok jelenleg nem utazhatnak Tongára, ez alól a negatív Covid-19 teszt megléte sem jelent mentességet. 

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Oltatlan külföldi állampolgárok jelenleg nem utazhatnak Tongára, ez alól a negatív Covid-19 teszt megléte sem jelent mentességet. 

f. Karanténkötelezettség: Van.

A Tongára utazóknak a megérkezést követően 14 napot kormányzati karanténban kell eltölteniük. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az a, d, és e, pontokban foglaltak érvényesek az üzleti célból Tongára utazókra is. 

h. Tranzitálási szabályok:

Tonga csak az Új-Zélandon vagy Ausztráliában történt tranzitálást követően érhető el, ezért kérjük ezen két ország beutazási és tranzitálási szabályainak alapos tanulmányozását.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A tongai kormány csupán rendkívüli esetben, humanitárius okokból engedélyezi külföldi állampolgárok beutazását az országba. A beutazás feltételeivel kapcsolatban részletes információk az alábbi linken érhetőek el: http://www.health.gov.to/

j. Egyéb hasznos információ:

A tongai nemzetközi repülőtérrel kapcsolatos bővebb információk az alábbi linken érhetőek el: http://www.tongaairports.com/airports/fuaamotu-international-airport/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Korlátozás nélkül lehetséges kiutazni Tongáról.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Tongán éjfél és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben. 

A boltok, éttermek, kávézók reggel 5 és este 8 óra között tarthatnak nyitva. 

Belföldi légi járatokon és buszokon kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. 

Nem tartható meg 50 főt meghaladó beltéri illetve 100 főt meghaladó kültéri esemény Tongán. 

4) A nyári szezonra vonatkozó további információ:

Jelenleg nem látható, hogy Tonga mikor fogja ismét megnyitni határait külföldi utazók előtt. Ameddig a fentebb felsorolt utazási korlátozások érvényben vannak, semmi esetre sem javasolt a Tongára szóló repülőjegy vásárlása, szállás foglalása!

 

5) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Tonga biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

Tongán a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopás. Fokozott óvatosság ajánlott éjszaka, különösen a nők részéről. Friss biztonsági információkat az új-zélandi és az amerikai külügyminisztérium honlapjain találnak:

Rendőrség telefonszáma: 922; mentők és tűzoltók hívószáma: 999.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió figyelmeztetést ad.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A meteorológiai szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról, illetve a szolgálat ezen a lapon az egyéb természeti veszélyekre is felhívja a figyelmet.

Utazás, közlekedés biztonsága:

Tongán baloldali közlekedés van. A fővároson kívül az utak túlnyomó többsége nem aszfaltozott, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen kedvezőtlen időjárási viszonyok között és éjszaka.

A légiközlekedés, valamint a hajók, kompok biztonsága nem éri el a nemzetközi elvárásokat.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Tonga és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a Tongai Királyság területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a tongai Adó- és Vámügyi Minisztérium, illetve a bioszféra-biztonsággal foglalkozó hivatal (Biosecurity and Quality Management Division) honlapján olvasható.

További információ: www.iatatravelcentre.com/TO-Tonga-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +12 óra, a nyári időszámítás idején +10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Tongán, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +11 óra.

Hivatalos pénznem a tongai paʻanga. Amerikai, ausztrál és új-zélandi dollárt számos helyen váltanak. A nemzetközi bankkártyák sokfelé használhatók, de a fővárostól távoli kis szigetekre érdemes készpénzzel is készülni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Tongára utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Segélyhívó telefonszám (mentők, tűzoltók): 999.

Javasolt oltások a Tongára utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról: