Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 05. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2023. január 13-tól kezdődően a thaiföldi hatóságok minden korábbi, a koronavírus-járvány terjedésével összefüggő korlátozó intézkedést megszüntettek. Az országba történő belépéshez többé nem szükséges oltási igazolvány, az utazást megelőző PCR- (Polymerase Chain Reaction), vagy ATK- (Antigen Test Kit) tesztre, és ilyen teszteket az érkezéskor sem szükséges végezni.

A thai kormány által 2023. április 1-jén elfogadott új szabályozás értelmében magyar állampolgár a korábbi 45 nap helyett 30 napig tartózkodhat vízummentesen Thaiföldön. A törvény szerint a turisták összesen 60, vagy 90 napig lehetnek az ország területén az alábbiak szerint:

 1. Legfeljebb 60 napos tartózkodás esetén: magyar állampolgár az érkezést követően 30 napig tartózkodhat vízummentesen Thaiföldön, majd lehetőség van a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban a turista vízum meghosszabbítására további 30 nappal.
 2. Legfeljebb 90 napos tartózkodás esetén: amennyiben magyar állampolgár a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén vagy az úgynevezett e-vízum rendszeren keresztül igényel 60 napos turista vízumot, az országba történő belépést követően további 30 nappal meghosszabbítható a vízum a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban.

Egyéb hasznos információ:

A thaiföldi idegenrendészet elérhetősége:

Website: https://www.immigration.go.th/en/

Tel: 1178 / 02-2871310

Turista rendőrség elérhetősége:

Website: https://www.touristpolice.go.th/contact-us

Tel: 1155/ 02-2873101

email: touristpolice@police.go.th

Repterek elérhetősége:

Suvarnabhumi Airport:

999 Moo 1, Nong Prue Subdistrict, Bang Phli District, Samut Prakan Province 10540

Telefonszám : +66 2132 1888

Don Mueang International Airport:

222 Vibhavadi Rangsit Road, Sanambin Subdistrict, Don Mueang District, Bangkok 10210

Telefonszám: +66 2535 1192, +66 2535 1254

Phuket International Airport:

222 Moo 6, Mai Khaw Subdistrict, Talang District, Phuket Province 83110

Telefonszám: +66 0 7635 1801, +66 0 7635 2302

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Thaiföld biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található. Thaiföld esetében elmondható, hogy a Covid-19 fertőzöttek esetszáma stagnál. Az ország déli részén, valamint a kambodzsai és mianmari határ mentén esetenként előfordulnak atrocitások, erőszakos cselekmények.

Bangkoki Nagykövetség ügyeleti elérhetőségei:
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: mission.bgk@mfa.gov.hu, consulate.bgk@mfa.gov.hu

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa - Chiang Mai:
Mr. Varodom Pitakanonda tiszteletbeli konzul elérhetőségei:
Telefonszám: +66-52-010-448
E-mail: Varodomp8@gmail.com
Cím: The Prominance Proud Housing Project Regal Asset Co., Ltd.
299 Moo. 8, Sansai Noi, Sansai, Chiangmai 50210, Thaiföld

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa - Phuket:
Mr. Thanusak Pungdet tiszteletbeli konzul elérhetőségei:
Telefonszám: +66-76-68188
E-mail: thanusak@jdpools.com
Cím: J. D. Pools Co., Ltd.
88 Moo. 9, Thepkrasattri, Thalang, Phuket 83110, Thaiföld

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

2004. január 4. óta tartó terrorista cselekmények következtében eddig több mint hétezren veszítették életüket a Thaiföld déli részén található, többségében muszlimok lakta tartományokban (Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun). Az elkövetők pokolgépes merényleteket, fegyveres támadásokat és gyújtogatásokat hajtottak végre különböző célpontok, így szálloda, filmszínház, transzformátorház, üzletek, kórház, buddhista templomok, valamint egyházi és polgári személyek ellen.

A thaiföldi-kambodzsai határon (a kelet-thaiföldi Si Sa Ket tartománytól délre) található, vitatott hovatartozású Preah Vihear hindu templom környéki területekre való utazás, illetve az ország észak-nyugati részén a thaiföldi-mianmari határtérség felkeresése előtt tanácsos az aktuális biztonsági helyzetről előzetesen tájékozódni.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgár Magyarország, illetve más ország területéről mindenféle korlátozás nélkül beléphet az országba, valamint a thai kormány döntése értelmében 30 napig tartózkodhatnak vízummentesen Thaiföldön.

Turisták összesen 60, vagy 90 napig lehetnek az ország területén az alábbiak szerint:

 1. Legfeljebb 60 napos tartózkodás esetén: magyar állampolgár az érkezést követően 30 napig tartózkodhat vízummentesen Thaiföldön, majd lehetőség van a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban a turista vízum meghosszabbítására további 30 nappal.
 2. Legfeljebb 90 napos tartózkodás esetén: amennyiben magyar állampolgár a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén vagy az úgynevezett e-vízum rendszeren keresztül igényel 60 napos turista vízumot, az országba történő belépést követően további 30 nappal meghosszabbítható a vízum a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban.

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Thaiföldre történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Igen IGEN
(hazautazás esetén)
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Tranzitálási szabályok:

A tranzitálási korlátozások 2022. július 1- gyel megszűntek, ugyanakkor az utazásuk tervezésekor folyamatosan ellenőrizzék az aktuális szabályokat az alábbi linkeken.

Részletes információ: https://www.caat.or.th/en/archives/56377

https://www.caat.or.th/wp-content/uploads/2021/03/Guidelines-for-International-Flight-Operations-in-case-of-Transit-Transfer-Flights_en.pdf

Kiskorúak beutazása:

Thaiföld nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

További naprakész információ angolul: https://www.airportthai.co.th/en/children-traveling-without-parents/

Vízum:

Magyar állampolgárok Magyarország, illetve más ország területéről kiindulva 30 napig tartózkodhatnak vízummentesen Thaiföldön.

2022. november 1-től a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén keresztül igényelhető az úgynevezett e-vízum, melynek keretében online kérelmezhető a thaiföldi vízum, illetve az online fizetésre is lehetőség van a kérelmezés során. Amennyiben elfogadásra kerül a vízumkérelem, egy automatikus e-mailt fog kapni ezzel kapcsolatban a kérelmező. Lehetséges, hogy a magyarországi vagy a thaiföldi repülőtéren a hatóságok fogják kérni a megerősítő e-mailt, így javasoljuk, hogy azt az utazást megelőzően nyomtassák ki.

E-vízum kérelmezéssel kapcsolatos további információk: https://thaievisa.go.th

Beutazási szabályok: https://tp.consular.go.th

Légi úton történő belépés esetén, amennyiben megalapozott a gyanú, hogy a külföldi állampolgár vízummentességét tartós thaiföldi tartózkodásra próbálja felhasználni, az idegenrendészeti hatóság figyelmezteti a megfelelő vízum beszerzésének szükségességére.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.

A nem turista célú, illetve 30 napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek.

Magyarországról Thaiföldre beutazó állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thaiföldi törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön. A beutazásnak alapvető feltétele a belépéskor még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thaiföldi hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

A thaiföldi idegenrendészeti szervek rendkívüli szigorral járnak el a Thaiföldön nem jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás lehet, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell állnia. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell letölteni.

Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.

A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Royal Thai Immigration Bureau).

Tájékoztatjuk a Thaiföldre utazó kettős/többes állampolgárokat, hogy Nagykövetségünk csak abban az esetben járhat el segítségre szoruló többes állampolgárságú, köztük magyar állampolgárságú esetében, ha az országba történő belépésnél magyar útlevelüket használták. Ez alól nem engednek kivételt a thaiföldi hatóságok.

Felhívjuk a Thaiföldre látogató és az országban huzamosabb ideig tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét a tartós vízummal rendelkező külföldi állampolgárok tartózkodására vonatkozó, jelentősen megszigorított idegenrendészeti szabályok bevezetésére. Az új szabályrendszer még nem végleges, így javasoljuk, hogy utazásuk előtt feltétlenül érdeklődjenek a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén vagy a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban.

Az új szabályozás keretében arra kötelezik a tartós vízummal Thaiföldön életvitelszerűen élő külföldi állampolgárokat, hogy 90 naponta személyesen jelenjenek meg a Bevándorlási Hivatal előtt igazolva magukat. Ha pedig lakhelyet változtatnak, kötelesek 24 órán belül bejelenteni azt az illetékes rendőrkapitányság felé. Ha több, mint 24 órára másik tartományba utaznak, akkor a külföldi állampolgárok kötelesek a helyi Bevándorlási Hivatal felé bejelenteni távol tartózkodásukat 24 órán belül megnevezve az új tartózkodási helyet, majd pedig hazatérésüket követően ismét 48 órán belül. A késedelmi díj 1.600 THB (kb. 16.000 HUF) / fő. Ezek az ún. TM28 és TM30-as nyomtatványok, amelyek elérhetőek az érintett hivatalokban, valamint internetes oldalaikon.

Thaiföldi vízumokra és tartózkodási engedélyekre vonatkozó naprakész és hivatalos tájékoztatást itt találhatnak: www.thaiembassy.org/budapest/en/home, www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15398-Issuance-of-Visa.html.

Házikedvencek beutazása

A kisállatok behozatalára vonatkozó feltételekről és dokumentumokról tájékozódjon állatorvosánál. További információ: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/thailand.cfm, http://airportthai.co.th/main/en/687-passengers-traveling-with-pets

Vám:

Naprakész információ: http://en.customs.go.th

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Thai Baht (THB)

Időjárás: Thaiföld a földrengésveszélyes indonéz szigetvilág közelében helyezkedik el. Az Indiai-óceánon, vagy az indonéziai Szumátra térségében előforduló földrengések és az azok generálta szökőárak Thaiföld nyugati tengerpartjait és tengeri üdülőit veszélyeztethetik.

A monszun időszakban a heves esőzések hatására nem ritkák az áradások. Az aktuális helyzetről a Thai Meteorológiai Intézet honlapján találhat információt: www.tmd.go.th/en

Biztosítás: Az orvosi ellátás a fővárosban és a turisztikai központokban jó, viszont ebből következőleg rendkívül költséges is - EZÉRT FELTÉTLENÜL JAVASOLT MÁR A KIUTAZÁS ELŐTT, OTTHON, TELJES KÖRŰ UTAS- ÉS BALESETBIZTOSÍTÁST KÖTNI. A megfelelő biztosítással nem rendelkező külföldieket nem látják el, illetőleg később addig nem engedik el, amíg meg nem fizetik a kezelési költségeket.

Baleset esetén követendő eljárás: Amennyiben Thaiföldön tartózkodásuk során balesetet szenvednek vagy értesülnek balesetet szenvedett magyar állampolgárról, a következő teendők teljesítését javasoljuk.

 1. Biztosítási kötvény, útlevél, baleset esetén értesítendő hozzátartozók elérhetőségeinek előkészítése. Utazás előtt javasolt ezen dokumentumokról készített másolatokat átadni a hozzátartozóknak, akik szükség esetén eljárhatnak a sérült nevében.
 2. Megfelelő balesetbiztosítás esetén a legközelebbi nemzetközi kórháztól segítségkérés angol nyelven.
 3. Nagykövetség tájékoztatása a balesetet szenvedett nevéről, útlevélszámáról, születési adatairól, állapotáról, kezelés helyszínéről, szükséges kezelésről, elérhetőségekről, hozzátartozók tájékoztatásának kéréséről, utazási adatokról, esetleges kérésekről. Nagykövetségünk csak abban az esetben járhat el segítségre szoruló többes állampolgárságú, köztük magyar állampolgárságú esetében, ha az országba történő belépésnél magyar útlevelüket használták. Ez alól nem engednek kivételt a thaiföldi hatóságok.
 4. A kórházi ellátás várható időtartamától függően segítségkérés vízumhosszabbítás ügyében (kórháztól, orvosi igazolás birtokában).
 5. Baleset esetén a rendőrségen lehet feljelentést tenni (balesetbiztosítás, valamint a résztvevő járművek biztosításai ügyében szükséges).
 6. Haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot a biztosítási társasággal, és összekötni őket a kezelést nyújtó intézménnyel. Amíg nincs megfelelő anyagi fedezet, a kórház nem köteles megkezdeni az ellátást.
 7. Azok, akik nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, és nincs megfelelő anyagi fedezetük a sokszor több milliós költségek megfizetésére, javasoljuk, hogy az ország elhagyásához feltétlenül szükséges ellátást kérjék csak, és a kezelést otthon folytassák. Nagykövetségünk szükség esetén segítséget nyújt a hozzátartozókkal, barátokkal való kapcsolatfelvételben.
 8. Útlevelüket NE adják át semmilyen intézménynek, tartsanak maguknál másolatot szükség esetére. A kórházak rendszeresen visszatartják az útleveleket mindaddig, amíg a teljes kórházi költséget nem rendezik, útlevél hiányában pedig nem tudják elhagyni az országot.
 9. Ha a beteget állami kórházba szállították, és időközben kiderül, hogy rendelkezik megfelelő biztosítással, úgy kérjék a biztosítót, hogy szállíttassa át egy nemzetközi színvonalú kórházba, ahol angol nyelven, megfelelő körülmények között és felszereltséggel láthatják el.
 10. Érdemes utána járni, hogy milyen egyéb biztosítások vehetők igénybe adott esetben: megvásárolt repülőjegyhez, továbbá a meglévő bankszámlához tartozhat, a balesetben résztvevő járműveknek (akár hajó is) feltétlenül rendelkezniük kell legalább kötelező biztosítással, a munkáltató is biztosíthat valamilyen szintű fedezetet, stb.
 11. Amennyiben a felelős biztosító társaság részt vesz az ügyben, úgy ők közvetlenül tartják a kapcsolatot az érintettekkel, kezelőintézettel. Nagykövetségünk csupán kérésükre vesz részt az eljárásban, de főszabály szerint nem lát el közvetítői szerepet a felek között a párhuzamos ügyintézés elkerülése végett.
 12. Amennyiben a bajba jutott magyar állampolgár nem rendelkezik megfelelő biztosítással, és saját maga viseli költségeit, úgy egyes kezelő intézetekben kérelmezhető a költségek méltányosságból történő csökkentése. Nagykövetségünk is nyújthat segítséget a kérelmi eljárásban.

Közlekedés: Thaiföldön nemzetközi vagy thaiföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel lehet csak részt venni a közlekedésben. Thaiföldön elfogadják a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt (tekintettel arra, hogy mindkét ország részese az 1949. évi genfi közúti közlekedésről szóló egyezménynek, https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsV.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XI-B-1&chapter=11&Temp=mtdsg5&clang=_en#14), amely a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes. Azonban a központi hatóságok is elismerik, hogy a helyi rendőri korrupció következtében sajnos a gyakorlatban nem mindig érvényesülnek a vonatkozó jogszabályok, de főszabály szerint minden esetben érvényes a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvány is. Amennyiben valaki nem rendelkezik nemzetközi jogosítvánnyal, két lehetőség közül választhat, amelyre vonatkozóan további információt külképviseleti honlapunkon talál.

A bérelt gépjárművek és motorkerékpárok sok esetben nincsenek biztosítva, aminek következtében a bérlő köteles kifizetni az ellopott jármű értékét, valamint a bérelt járműben, illetőleg az azzal okozott kárt. Ragaszkodjanak a biztosítási igazolás kiadásához. Foglalóként, vagy megőrzésre az útleveleket semmilyen körülmények között ne adják át (pl. szállodában, vagy motorkerékpár, jet-ski bérlése esetén), mivel könnyen megeshet, hogy az átadott úti okmánnyal visszaélnek, azt baleset esetén a kártérítési követelés rendezéséig visszatartják, így javasoljuk útlevél-másolatok használatát. Minden esetben győződjenek meg a bérelt jármű használatra alkalmas állapotáról, megfelelő forgalmi engedélyéről és kötelező biztosításáról. Javasoljuk, hogy átvételkor készítsenek a járműről fényképeket a visszavételkori viták elkerülése érdekében.

Felhívjuk a motorkerékpár bérlését tervezők figyelmét, hogy Thaiföldön igen gyakoriak a közúti balesetek, a motorvezetés - különösen a nagyvárosok Európában megszokottól eltérő ritmusú forgalmában - fokozott elővigyázatosságot és rutint igényel. Motorkerékpár bérlésre és használatra vonatkozó helyi szabályozás ugyanolyan szigorú, mint a hazai. Kizárólag arra jogosító vezetői engedély birtokában bérelhető motorkerékpár. Kötelező a bukósisak viselése városon belül és kívül is a sofőrnek és az utasnak egyaránt. Ezek hiányában esetleges baleset esetén a biztosító elállhat fizetési kötelezettségétől.

Drónok használata: A kamerával felszerelt távoli vezérlésű, fegyvertelen repülőgépek (drónok) használata Thaiföldön engedélyhez kötött tevékenység. Az engedélyt még a használat megkezdése előtt kötelező beszerezni az illetékes Thaiföldi Polgári Légi-közlekedési Hatóságtól (Civil Aviation Authority of Thailand, CAAT). A vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése esetén a kiszabható büntetés egy év szabadságvesztés, legfeljebb 40.000 THB (kb. 320.000 HUF) pénzbüntetés, vagy mindkettő. Az elbírálási idő 15 nap, és az engedély a kiállítás napjától számított két évig érvényes az adott eszközre. A vonatkozó szabályozás, letölthető formanyomtatványok, további tájékoztatás angol nyelven a következő honlapon érhetőek el: https://www.caat.or.th/en/archives/27220. További kérdésekkel javasoljuk, hogy forduljanak az illetékes hatósághoz (Economic Regulation Department, +66 2568 8815, +66 63 205 8819, atreg@caat.or.th; tl.erd@caat.or.th). Bővebb tájékoztatást külképviseleti oldalunkon talál.

Elektromos cigarettára vonatkozó szabályozás: Az e-cigaretta thaiföldi szabályozásáról bővebben szintén külképviseleti oldalunkon olvashat.

Kannabisz használata Thaiföldön: Thaiföld 2022. júniustól legálissá tette a marihuána termesztését és birtoklását, azonban a kábítószer rekreációs célú használata továbbra is illegális. A kannabiszt kizárólag orvosi felhasználásra engedélyezik, és a nyilvános helyeken való fogyasztás továbbra is három hónapos elzárást, illetve pénzbírságot von maga után. Nem legálisak továbbá azok a termékek sem, amelyek több mint 0,2%-ban tartalmaznak tetrahidrokannabinolt (THC), vagyis azt a hatóanyagot, amely a kender pszichoaktív hatásáért felelős.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságoknál történő ügyintézés szervezett és egységes, azonban szinte minden ügytípus esetében szükség van az aláírás/fordítás Nagykövetség általi hitelesítésére. A szükséges dokumentumok listájáról, hatáskörrel rendelkező illetékes hatóságok elérhetőségeiről, nyitvatartási rendjéről az ügytípustól függően a megfelelő internetes oldalakon tájékozódhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Az ország uralkodó vallása a buddhizmus, nyitott, toleráns vallás, de kiemelten érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. Buddhista turista látványosságok felkeresése alkalmával fokozottan ügyeljenek a megfelelő öltözködésre (váll, térd fedve, zárt lábbeli, amit a templomokba lépve le kell venni).Súlyos börtönbüntetés terhe mellett tilos minden, a király személyét, a monarchiát vagy a buddhizmust és értékeit sértő, kigúnyoló, megalázó vagy más, felségsértőnek minősíthető cselekmény.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Tájékoztatjuk a Thaiföldre utazókat, különösen a légúti betegségben szenvedőket (asztma, allergia, stb.), gyermekeket, időskorúakat, kismamákat, hogy a Bangkokban és környékén, valamint az északi Chiang Maiban az utóbbi hetekben kialakult súlyos légszennyezettség miatt fel kell készülniük az esetleges egészségügyi problémákra. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hivatalos légszennyezettségi adatok közzétételét (pl.: https://aqicn.org/city/bangkok/). Javasoljuk továbbá a Thaiföld nagyvárosaiba látogatóknak (PM2.5-re is védelmet biztosító) légszűrő maszk FOLYAMATOS viselését.

Thaiföldön előfordul a zika vírus, a malária, a dengue-láz és az ahhoz hasonló chikungunya vírus is. Az elmúlt években különösen magas volt a dengue-lázas megbetegedések száma, ezért ajánlatosak a lázat okozó szúnyogfaj csípései elleni óvintézkedések nem csak vidéki, hanem városi környezetben is.A 1422-es forródróton az érdeklődők további tájékoztatást, szükség esetén segítséget kaphatnak az illetékes thaiföldi hatóságtól (Department of Disease Control, DDC).

Az országba való beutazást megelőzően javasolt az aktuális járványügyi helyzetről az Egészségügyi Világszervezet hivatalos honlapján tájékozódni.Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

Mint Ázsiában általában, Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. A csapvíz, valamint az ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztását kerülni kell.

A felnőtt lakosság 1.3% -a (mintegy 520.000 ember) HIV fertőzött.

A gyógyszerkezelés alatt álló személyek Thaiföldre való zavartalan belépése csak abban az esetben lehetséges, ha a betegségükről készült orvosi igazolással, a gyógyszerek receptjeivel, valamint azok hiteles angol - ideális esetben thai nyelvű - fordításával a behozatal tényét a vámvizsgálatnál előre bejelentik.

Egyéb információ:

Hasznos telefonszámok, ahol utazással, közlekedéssel kapcsolatos angol nyelvű tájékoztatás kapható:

 • TAT (Thai Turisztikai Hatóság) Call Center: 1672, Tel: +66 2250 5500
 • Tourist Police Call (Turista Rendőrség) Center: 1155, Tel: +66 2678-6800
 • BTS (magasvasút) Hotline: +66 2617 6000
 • MRT (metró) Hotline: +66 2624 5200
 • SRT (vasút) Call Center: 1690, Tel: +66 2220-4272
 • Transport Co., Ltd., (távolsági busz) Call Center: 1490,
 • Tel: +66 2936 2852-66
 • AOT (Repülőtéri Hatóság) Call Center: 1722, Tel: +66 02535-1192
 • Suvarnabhumi Airport (nemzetközi repülőtér) Operation Center: +66 2132 9950 vagy 2
 • Don Mueang Airport Call Center: +66 2535 3861, +66 2535 3863
 • Thai Airways International Call Center: +66 2356 1111
 • Bangkok Airways Call Center: 1771,Tel: +66 2270 6699
 • Nok Air Call Center: 1318,Tel: +66 2088 8955
 • Thai AirAsia Call Center: +66 2515 9999