Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 09. 19.
Tanzániába és Zanzibárra történő utazás során nem szükséges sem COVID 19 védőoltás, sem PCR teszt.

Az országba való belépéskor a határőrök szúrópróbaszerűen és díjmentesen antigéntesztet végezhetnek az utazókon. Felhívjuk figyelmüket, hogy sok esetben a légitársaságok, illetve tranzitországok is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a Tanzánia ki- és beutazási feltételeinél, így azokról érdemes az utazás megkezdése előtt tájékozódni!

További információ itt érhető el: https://www.moh.go.tz/en
 

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország nagy része utazás és ott tartózkodás szempontjából a "III. biztonsági kockázatot rejtő, fokozott óvatossággal látogatható területek” kategóriájába tartozik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Mozambikkal határos területet (Mtwara régió) a “II. kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt országok és térségek” kategóriájába sorolta. A régió fokozottan ki van téve iszlám szélsőséges csoportok határokon átnyúló támadásainak. A Kitaya falu elleni támadást 2020 októberében a Mozambik északi részén működő terrorcsoportok vitték véghez.

Terrorizmus

A határok porozitása, a terrorista hálózatok nemzetközi jellege és szomszédos országok felkelői által elkövetett behatolások miatt Tanzánia a terrorizmus potenciális célpontja, amint arra az Egyesült Államok nagykövetsége által 2023. január 25-én kiadott biztonsági riasztás is emlékeztet. Szállodákat, éttermeket, bevásárlóközpontokat, piacokat, rendőrállomások és istentiszteleti helyek környékét fokozott elővigyázatossággal látogassanak.

Bűnözés

Az idegenforgalmi szezonban jellemzően megemelkedik a lopások, az emberrablások száma mind a szárazföldön, mind Zanzibáron. Az országban való tartózkodás alatt az értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatásos magyar külképviselet nem működik. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

Ezért javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatalával. Tiszteletbeli konzul: Obedie Solomon KIMARO, Cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia, Mobil: + 255 7 744 299753, Iroda: +255 222 700720, E-mail: oskimaro@gmail.com 

Javasoljuk állampolgárainknak, hogy szükség esetén, pl. útlevél elvesztése esetén az országban működő EU-képviseletek közül a finn nagykövetséghez forduljanak: Telefon:+255222196565 Fax:+255222196573 E-mail: sanomat.dar@formin.fi Honlap: www.finland.or.tz

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Tanzániai Egyesült Köztársaság Berlini Nagykövetségénél.

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Tanzániába belépéskor nemzetközi repülőtereken és kikötőkben is kiállítanak egyszeri beutazásra szóló vízumot: https://www.immigration.go.tz/index.php/entry-requirements

On-line vízumkérelmezés: https://eservices.immigration.go.tzhttps://visa.immigration.go.tz

A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy vízumkiadásról naprakész információt Tanzánia európai nagykövetségeitől tudnak beszerezni. https://de.tzembassy.go.tz

Házikedvencek beutazása:

Vám:

www.tra.go.tz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Tanzániai shilling (TZS), bár a legtöbb turisták által látogatott helyen elfogadnak USD-t is, viszont csak 2009 után kibocsátott bankjegyeket. Úgyszintén csak 2009 utáni bankjegyeket váltanak be a bankok és egyéb pénzváltóhelyek tanzániai shillingre.

Időjárás: Esős évszakok: március közepétől májusig és a november, december. Az utazásra a legkellemesebb hónapok június vége és október között.

Közlekedés: A reptéren, a szállodákban, a városokban csak regisztrált taxi vállalatok szolgáltatásait javasoljuk igénybe venni, lehetőség szerint mindig ellenőrizzék a taxisok igazolványát. Lehetőleg kerüljék a távolsági buszon történő utazást, a buszok rossz állapotúak, az utasok biztonsága nem garantált. A hölgyeknek nem javasoljuk a kísérő nélküli sétákat. Komphasználat: Az elmúlt években több súlyos kompbaleset is történt Tanzánia és Zanzibár partjainál. Kérjük, a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék a kompos utazást a szárazföld és a szigetek között. A kompok túlterhelten, rossz műszaki állapotban közlekednek, az életmentő eszközök hiányoznak a hajók fedélzetéről. Nemzeti Parkok: A nemzeti parkok látogatása a megfelelő szabályok betartása mellett biztonságos. Ugyanakkor elővigyázatosságot javaslunk, csak regisztrált, leinformálható utazásszervezőnél foglaljanak szállást, szafari kirándulást.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Hivatalos nyelv az angol és a szuahéli.

Vallási és viselkedési kultúra: A hosszú szoknya, fedett váll a nőknél az elvárt viselet.

LMBTQ jogok: Az ország törvényei szerint a homoszexualitás büntetendő és nem elfogadott. Az LMBTQ közösség szervezeteit a hatóságok folyamatosan zaklatják annak ellenére is, hogy a társadalmi tolerancia növekedőben van. Az LMBTQ közösséghez tartozó honfitársainknak fokozott óvatosságot és körültekintést javaslunk!

FIGYELEM! 2019. június 1-től Tanzánia betiltotta a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Tanzániába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőriznek. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc” zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, azoknak kötelező a sárgalázoltás. Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja. A malária elterjedt, főleg Északon, így a Serengeti nemzeti parkban is. A kolera veszély miatt csak üveges víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 5,6 százaléka, 1 200 000 ember fertőzött AIDS-el.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni a Nemzeti Népegészségügyi Központot: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/oltokozponthttps://oltokozpont.hu/hu/oltas/utazas/tanzania, ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre.

A kórházi ellátás a fővárosban elfogadható minőségű. Az ország más részein azonban rendkívül alacsony színvonalú.