Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tajvan

Utolsó módosítás dátuma
2023.09.20.
Mai napon is érvényes
2023.09.29.
Biztonságos ország
Biztonságos ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. október 13-tól a koronavírus-járvánnyal összefüggő beutazási korlátozások eltörlésre kerültek. Magyarország állampolgárai vízum- és karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be Tajvanra.

2023. március 20-tól kezdődően ún. „0+n napos” karantén-rendszer került bevezetésre. A tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező beutazóknak nem kell karanténszállást foglalniuk, otthonukat, szállodájukat akár már az érkezés napján elhagyhatják. Az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzötteknek önmegfigyelést kell végezni az első negatív gyorsteszt-eredményig. Részletek: https://www.cdc.gov.tw/En/Bulletin/Detail/WSZT7bbeEkFGlR2km4-wAQ?typeid=158

Egyéb hasznos információ:

  • Magyar Kereskedelmi Iroda, Tajpej honlapja
  • tajvani járványügyi hivatal angol nyelvű honlapja CDC
  • tajvani járványügyi forródrót: helyi hálózatokból 1922, angol menü az 5. melléken
  • tajvani konzuli szolgálat angol nyelvű honlapja BOCA
  • tajpeji Taoyuan nemzetközi repülőtér angol nyelvű honlapja Taoyuan
  • budapesti Tajpej Képviseleti Iroda TRO
  • tajvani központi hírügynökség angol nyelvű oldala Focus Taiwan
  • tajvani angol nyelvű sajtó Taiwan News, Taipei Times
  • Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.
  • Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Az általános kültéri maszkviselési kötelezettség megszűnt, de egyes egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező a használata.

Tajvan biztonsági besorolása a IV-es, biztonságos úti célok kategóriája.

Terrorizmus

Tajvanon terror-cselekmények az elmúlt évek során nem történtek, a sziget nem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak.

Bűnözés

A közbiztonság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó, külföldi állampolgárok ellen elkövetett súlyosabb bűncselekmények hosszú évek óta nem történtek. A szigeten a közbiztonsági helyzet kiegyensúlyozott. Különösen kockázatos ország, vagy városrészek nincsenek.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

 

 

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Amennyiben ETD-vel (Emergency Travel Document) kíván egy uniós állampolgár Tajvan területére belépni, látogatói vízumot kell utazása előtt igényelnie (kivéve, amennyiben Kínából érkezik az uniós állampolgár, ez esetben elegendő megérkezése után igényelnie a vízumot).

(Alapesetben uniós állampolgár 3 hónapig vízummentességet élvez Tajvanra való belépéskor.)

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Tranzitálás:

Nincs aktuálisan ismert korlátozás.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tajvanra. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább még további 6 hónapig érvényes útlevéllel vízummentesen utazhatnak Tajvanra és maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak.

További információ:

Házikedvencek beutazása:

Részletes információt a következő oldalon talál: https://pet-epermit.baphiq.gov.tw

Vám:

Magyar sertéshúskészítmények behozatali tilalma Tajvanra

http://eweb.customs.gov.tw/mp.asp?mp=21

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: New Taiwan Dollar (TWD)

Időjárás: Tajvan időjárását a magyarországi kora nyári hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő tavasz és ősz, valamint enyhe, változóan csapadékos tél (a hőmérő ritkán süllyed +10 fok alá) jellemzi. A nyár (június- szeptember) trópusi jellegű, meleg és párás. Augusztus és október között a legnagyobb a tájfun veszély.

Biztosítás: A Tajvanra látogatóknak a nemzetközi utasforgalomban megszokott biztosítással célszerű rendelkezniük. Javasolt előzetesen tájékozódni a tajvani partner biztosítók elérhetőségéről.

Közlekedés: Tajvan fejlett közlekedési hálózattal, a fővárosban és a nagyvárosokban kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik (a metrón a megállókat angol nyelven is közlik). Az utak jó minőségűek, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a városokon kívül a feliratok általában már csak kínai nyelvűek. A gyorsvasúti (300km/h) összeköttetés mellett, a sziget minden fontosabb városa, nevezetessége belföldi repülőjáratokkal is elérhető.

Magyar jogosítványt a tajvani hatóságok nem fogadják el, a Tajvanra látogatók érvényes és a tajvani hatóságok által elfogadott kategóriájú nemzetközi jogosítvány birtokában vezethetnek.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Általános segélyhívó szám (mentő, tűzoltó, rendőrség): 119 Külföldiekre specializálódott rendőrség (Foreign Affairs Office): (+8862) 2381 8251, (+8862) 2381 8250

A hatóságok segítőkészek és a nyelvi problémák miatt általában külön egységeket (angol nyelven beszélő munkatársakkal) jelölnek ki a külföldiekkel való ügyintézéshez (pl. rendőrség - Foreign Affairs Office).

Vallási és viselkedési kultúra: Tajvanon a taoizmus és buddhizmus és azok helyi változatai dominálnak. Nincs azonban olyan szabály, amelyet nem hívő turistáknak be kellene tartaniuk, a templomokban gyakran látni fényképező turistákat. A tajvani emberek rendkívül segítőkészek, érdeklődőek és kulturáltak. A tisztaság megőrzése fontos, elvárják, hogy más se szemeteljen, illetve figyeljünk rá, hogy a tömegközlekedési eszközön ételt/italt ne fogyasszuk, és a rágógumi használata is tilos. Viselkedési tanács lehet, hogy az ázsiai kultúrában a nyilvános orrfújás udvariatlanságnak számít.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Tajvanon az egészségügyi ellátási rendszer színvonala eléri a legfejlettebb országokét. A higiéniás körülmények ázsiai összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ugyanakkor a trópusi időjárás, az eltérő étkezési és ételkezelési szokások következtében javasolt az elővigyázatosság. Biztosítás megkötése javasolt. A csapvíz jó minőségű, de fogyasztása a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt nem javasolt. Tajvan érintett volt a SARS járványban és veszélyeztetett lehet egy madárinfluenza járvány kitörése esetén. Tajvanon az A(H1N1) vírus előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.cdc.gov.tw A kötelező védőoltásokról érdeklődjön a Nemzeti Oltóközpont oldalán.

Repülőjáratok:
Tajpej-Budapest útvonalon jelenleg hetente több alkalommal rendszeresen biztosítottak a légijáratok például isztambuli (Turkish Airlines) és dubaji (Emirates), továbbá bécsi, müncheni, frankfurti stb. átszállási lehetőséggel.