Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tajvan

Utolsó módosítás dátuma
2023.05.17.
Mai napon is érvényes
2023.06.01.
Biztonságos ország
Biztonságos ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 05. 17.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. október 13-tól a koronavírus-járvánnyal összefüggő beutazási korlátozások eltörlésre kerültek. Magyarország állampolgárai vízum- és karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be Tajvanra.

2023. március 20-tól kezdődően ún. „0+n napos” karantén-rendszer került bevezetésre. A tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező beutazóknak nem kell karanténszállást foglalniuk, otthonukat, szállodájukat akár már az érkezés napján elhagyhatják. Az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzötteknek önmegfigyelést kell végezni az első negatív gyorsteszt-eredményig. Részletek: https://www.cdc.gov.tw/En/Bulletin/Detail/WSZT7bbeEkFGlR2km4-wAQ?typeid=158

Egyéb hasznos információ:

  • Magyar Kereskedelmi Iroda, Tajpej honlapja
  • tajvani járványügyi hivatal angol nyelvű honlapja CDC
  • tajvani járványügyi forródrót: helyi hálózatokból 1922, angol menü az 5. melléken
  • tajvani konzuli szolgálat angol nyelvű honlapja BOCA
  • tajpeji Taoyuan nemzetközi repülőtér angol nyelvű honlapja Taoyuan
  • budapesti Tajpej Képviseleti Iroda TRO
  • tajvani központi hírügynökség angol nyelvű oldala Focus Taiwan
  • tajvani angol nyelvű sajtó Taiwan News, Taipei Times
  • Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.
  • Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Az általános kültéri maszkviselési kötelezettség megszűnt, de egyes egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező a használata.

Tajvan biztonsági besorolása a III-as, biztonságos úti célok kategóriája.

Terrorizmus

Tajvanon terror-cselekmények az elmúlt évek során nem történtek, a sziget nem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak.

Bűnözés

A közbiztonság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó, külföldi állampolgárok ellen elkövetett súlyosabb bűncselekmények hosszú évek óta nem történtek. A szigeten a közbiztonsági helyzet kiegyensúlyozott. Különösen kockázatos ország, vagy városrészek nincsenek.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

 

 

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Amennyiben ETD-vel (Emergency Travel Document) kíván egy uniós állampolgár Tajvan területére belépni, látogatói vízumot kell utazása előtt igényelnie (kivéve, amennyiben Kínából érkezik az uniós állampolgár, ez esetben elegendő megérkezése után igényelnie a vízumot).

(Alapesetben uniós állampolgár 3 hónapig vízummentességet élvez Tajvanra való belépéskor.)

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Tranzitálás:

Nincs aktuálisan ismert korlátozás.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tajvanra. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább még további 6 hónapig érvényes útlevéllel vízummentesen utazhatnak Tajvanra és maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak.

További információ:

Házikedvencek beutazása:

Részletes információt a következő oldalon talál: https://pet-epermit.baphiq.gov.tw

Vám:

Magyar sertéshúskészítmények behozatali tilalma Tajvanra

http://eweb.customs.gov.tw/mp.asp?mp=21

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: New Taiwan Dollar (TWD)

Időjárás: Tajvan időjárását a magyarországi kora nyári hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő tavasz és ősz, valamint enyhe, változóan csapadékos tél (a hőmérő ritkán süllyed +10 fok alá) jellemzi. A nyár (június- szeptember) trópusi jellegű, meleg és párás. Augusztus és október között a legnagyobb a tájfun veszély.

Biztosítás: A Tajvanra látogatóknak a nemzetközi utasforgalomban megszokott biztosítással célszerű rendelkezniük. Javasolt előzetesen tájékozódni a tajvani partner biztosítók elérhetőségéről.

Közlekedés: Tajvan fejlett közlekedési hálózattal, a fővárosban és a nagyvárosokban kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik (a metrón a megállókat angol nyelven is közlik). Az utak jó minőségűek, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a városokon kívül a feliratok általában már csak kínai nyelvűek. A gyorsvasúti (300km/h) összeköttetés mellett, a sziget minden fontosabb városa, nevezetessége belföldi repülőjáratokkal is elérhető.

Magyar jogosítványt a tajvani hatóságok nem fogadják el, a Tajvanra látogatók érvényes és a tajvani hatóságok által elfogadott kategóriájú nemzetközi jogosítvány birtokában vezethetnek.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Általános segélyhívó szám (mentő, tűzoltó, rendőrség): 119 Külföldiekre specializálódott rendőrség (Foreign Affairs Office): (+8862) 2381 8251, (+8862) 2381 8250

A hatóságok segítőkészek és a nyelvi problémák miatt általában külön egységeket (angol nyelven beszélő munkatársakkal) jelölnek ki a külföldiekkel való ügyintézéshez (pl. rendőrség - Foreign Affairs Office).

Vallási és viselkedési kultúra: Tajvanon a taoizmus és buddhizmus és azok helyi változatai dominálnak. Nincs azonban olyan szabály, amelyet nem hívő turistáknak be kellene tartaniuk, a templomokban gyakran látni fényképező turistákat. A tajvani emberek rendkívül segítőkészek, érdeklődőek és kulturáltak. A tisztaság megőrzése fontos, elvárják, hogy más se szemeteljen, illetve figyeljünk rá, hogy a tömegközlekedési eszközön ételt/italt ne fogyasszuk, és a rágógumi használata is tilos. Viselkedési tanács lehet, hogy az ázsiai kultúrában a nyilvános orrfújás udvariatlanságnak számít.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Tajvanon az egészségügyi ellátási rendszer színvonala eléri a legfejlettebb országokét. A higiéniás körülmények ázsiai összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ugyanakkor a trópusi időjárás, az eltérő étkezési és ételkezelési szokások következtében javasolt az elővigyázatosság. Biztosítás megkötése javasolt. A csapvíz jó minőségű, de fogyasztása a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt nem javasolt. Tajvan érintett volt a SARS járványban és veszélyeztetett lehet egy madárinfluenza járvány kitörése esetén. Tajvanon az A(H1N1) vírus előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.cdc.gov.tw A kötelező védőoltásokról érdeklődjön a Nemzeti Oltóközpont oldalán.

Repülőjáratok:
Tajpej-Budapest útvonalon jelenleg hetente több alkalommal rendszeresen biztosítottak a légijáratok például isztambuli (Turkish Airlines) és dubaji (Emirates), továbbá bécsi, müncheni, frankfurti stb. átszállási lehetőséggel.