Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

1) a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Közvetlen légi összeköttetés Németországgal (Frankfurt/Main, München), Üzbegisztánnal (Taskent), Kazahsztánnal (Almati), Kirgizisztánnal (Biskek), Azerbajdzsánnal (Baku) ,Afganisztánnal (Kabul), Iránnal (Teherán, Meshed), az Egyesült Arab Emírségekkel (Dubai), Kuvaittal (Kuvaitváros), Törökországgal (Isztambul), Indiával (Uj-Delhi), Iránnal (Meshed), a Kínai NK-al (Urumcsi),  Oroszországgal (Moszkva, Szentpétervár, Jekatyerinburg, Kazany, Krasznodar, Krasznojarszk, Orenburg, Szamara, Szocsi, Ufa, Cseljabinszk, Novoszibirszk, Irkutszk, Szurgut) és Szaud-Arábiával (Dzsidda, Medina) van. 

A beutazás a szárazföldi határátkelőhelyeken előzetes engedélyhez kötött. Engedélykérés a Tádzsik Köztársaság Külügyminisztériumnak címzett kérvény útján lehetséges. A kérvénynek nincsennek formai követelményei. A kérvényt és az utazó útlevél másolatát az info@mfa.tj e-mail címre kell elküldeni. Az engedélyezési eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő harminc nap.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az országba való belépéskor kérdőívet kell kitölteni, amelyben a tervezett tartózkodási címet is meg kell adni.

d. Oltatlanokra vonatkozó szabályok:

Nincs külön szabályozás.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

A hatóságok karantént rendelhetnek el, amennyiben felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal.

g. Tranzitálási szabályok:

A harmadik országból történő tranzitálás - a nemzetközi légijáratok korlátozásával és a tranzitálás lehetőségeinek párhuzamos szűkítésével - a gyakorlatban jelenleg nem lehetséges Tádzsikisztán területén.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos infó:

Dusanbe nemzetközi reptér elérhetőségei: http://airport.tj/index.php/en

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Tádzsikizstánból való kilépéskor speciális intézkedés nincs, az utazás célja szerinti – valamint a tranzitálás során érintett – ország(ok) beutazási szabályai, valamint a légi társaságok előírásai az irányadóak.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Tádzsikisztánban jelenleg nincs érvényben a kijárást, vagy a belföldi közlekedést korlátozó intézkedés.

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos hivatalos információ a Tádzsik Köztársaság Szociális- és Egészségügyi Minisztériumának, valamint Külügyminisztériumának honlapján érhető el:

Tádzsikisztán három jelentős kiterjedésű körzetének biztonsági besorolása az I. biztonsági kategória, azaz az utazásra nem javasolt térségek listáján található.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy a 2022. szeptemberében kiújult tádzsik-kirgiz fegyveres összetűzések nyomán az ország északi részén található, Fergana-medence és annak környéke a tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ és a teljes tádzsik-kirgiz határövezet (Szugd megye és a Központi körzet északi része), utazás és ott tartózkodás szempontjából az utazásra nem javasolt térségek közé sorolt. Ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a régióba. A tádzsik - kirgiz határon való átkelést kérjük ne tervezzék, mert az gyakorlatilag kivitelezhetetlen és igen veszélyes vállalkozás.

Szintén az átlagosnál veszélyesebb területnek számít ezért utazásra nem javasolt térség a több mint 1.300 km hosszúságú tádzsik-afgán határkörzet, elsősorban a Pandzs folyó völgye. A környéken gyakoriak az afgán fegyveresek átcsapásai, 2022. májusában rakétatámadásokra is sor került. Ezeknek a támadásoknak célja a lakosság megfélemlítése, az utasok kifosztása és provokálása. A kiterjedt csempészet miatt a tádzsik nyomozószervek jelenléte is fokozott.

Szintén az utazásra nem javasolt térségek közé sorolt a Pamír hegység teljes területe, Hegyi Badahsán Tartomány. Itt az infrastruktúra, az úthálózat fejletlensége, az internetes összeköttetés hiánya miatt kerülhetnek az utasok veszélybe. A Pamír hegységbe utazóknak külön engedélyt kell beszerezniük Dusanbéban, e nélkül külföldi állampolgár nem utazhat a térségbe. A térségbe látogató magyar  turisták Dusanbéban általában erre vállalkozó, terepjáróval rendelkező, tapasztalt kísérőket fogadnak, ők gondoskodnak utasaik biztonságáról és tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal. Néhány utazási iroda szakosodott a pamíri utazások szervezésére, ezeknek előírt és megfelelő kapcsolatai vannak a biztonsági szervekkel is. Az egyik lehetőség: www.sayohattravel.com. Ez egy informatív utazási oldal is egyben.

A főváros, Dusanbe és környéke alapvetően biztonságos, a III. (sárga) biztonsági kategóriába tartozó terület, kockázatot rejtő, fokozott óvatossággal látogatható. 

Mivel a szélsőségesek nemcsak a déli megyékben vannak jelen, hanem időközönként az ország más részeiben is felbukkantak ezért a fent nem említett országrészek besorolása Ennek a területnek II. (narancssárga) kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt országok és térségek a besorolása.

Kérjük az utazókat, hogy a lehetséges konfliktusok miatt kerüljék a határmenti területeket és a lehető legelővigyázatosabban szervezzék meg vidéki útjaikat, csak helyi és megbízható kísérővel induljanak útra.

Tádzsikisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extremizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. A nagy forgalmú piacokon, bevásárlóközpontokban, vasúti- és autóbusz pályaudvarokon ügyeljenek értékeikre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Tádzsikisztánból történő kiutazás után.
Diplomata és szolgálati útlevél Igen IGEN
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy tádzsik nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tádzsikisztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak Tádzsikisztán bécsi nagykövetségéhez.

Cím: 1190 Wien, Hutweidengasse 47.
Tel: +431/409 82 66
Honlap: https://mfa.tj/en/vienna

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 2022. január 1-től a 30 napot nem meghaladó beutazás esetén 52 állam, köztük Magyarország állampolgárai számára (https://mfa.tj/uploads/berlin/2021/11/The-introduction-of-a-unilateral-visa.pdf) vízum beszerzése nem szükséges, viszont a 10 napot meghaladó tartózkodás regisztrációköteles. Ennek értelmében, azoknak, akik 10 napnál többet tartózkodnak az országban a jogszabály értelmében regisztrálniuk kell a Belügyminisztérium területileg illetékes Útlevél-nyilvántartási Szolgálatán (ez alól kivételt jelentenek a hivatalos szálláshelyek, melyek elvégzik a regisztrációt).

Diplomata és szolgálati útlevéllel utazók 90 napig vízummentesek.

Vízumok egyéb célú beutazás esetén: információért kérjük forduljon Tádzsikisztán bécsi nagykövetségéhez

Házikedvencek beutazása:

vagy

Vám:

Pénznem: Tádzsik Szomoni (TJS).

A Mastercard használata nagyon korlátozott, a VISA elfogadott.

Időjárás: Tádzsikisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 ° C fok. Általános a levegő extrém alacsony páratartalma az egész országban.

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag nagy gyakorisággal fordulnak elő.

Közlekedés: Tádzsikisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák, kőomlások miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés több kockázatot rejt, a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Szállodák: Az utóbbi időben a fővárosban és a vidéki nagyobb városokban is több új szállodát nyitottak meg, ezek kényelmesek és megfelelő szintű szolgáltatást kínálnak.

Étkezés: Fokozottan kell ügyelni a higiéniára, a legnagyobb elővigyázat ellenére is fennáll az ételmérgezés veszélye. Megfelelő gyógyszereket kell vinni. Jéggel hűtött italok, nyers gyümölcsök fogyasztása nem javasolt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Tádzsikisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban európai, konzervatívabb jellegű, öltözködést követnek. Vidéken az emberek konzervatívan öltöznek, s így arrafelé a turista hölgyeknek is mértéktartóan kell öltözködni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Kötelezően előírt oltás nincs Tádzsikisztánra vonatkozóan. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis, poliomyelitis. A vezetékes víz a tisztálkodásra, főzésre alkalmas, de inni csak palackozott ásványvizet szabad. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

Magyarország és Tádzsikisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.