Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 04. 25.
Biztonsági okokból a Konzuli Szolgálat nem javasolja szudáni utazás megkezdését.

Szudánban 2022. augusztus 1-jétől a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes beutazási korlátozás eltörlésre került. Magyar állampolgárok vízummal léphetnek be és tartózkodhatnak az ország területén. További részletek a Beutazási és tartózkodási feltételeknél.

Kérjük, mindenképpen kövesse figyelemmel a járványügyi mutatókat és körültekintően készüljön fel utazására!

Szudánban 2023. április 15-én fegyveres harcok törtek ki a hadsereg és más félkatonai erők között, így határozottan nem javasoljuk az ország területére való belépést. (Bővebb tájékoztatást lásd a Kiemelt információk menüpontban.)

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a Konzuli Szolgálat szudáni érdekvédelmi lehetőségei rendkívül korlátozottak, mivel Magyarországnak nincs állandó képviselete Szudánban, a kartúmi székhelyű konzuli iroda megszűnt.

A zavargások, a bűnözés, a terrorveszély, az emberrablások száma és a fegyveres konfliktusok miatt a Konzuli Szolgálat Szudánt a NEM javasolt úti célok közé sorolja, tehát AZ ORSZÁGBA TÖRTÉNŐ BEUTAZÁST SEMMILYEN KÖRÜLMÉNY FENNÁLLÁSA ESETÉN SEM JAVASOLJA!

Az ország teljes területének biztonsági besorolása az I. biztonsági kategóriába tartozik, azaz Szudán az utazásra nem javasolt országok listáján szerepel.

Kifejezetten NEM javasolt a beutazás a Szudáni Köztársaság alábbi területeire:

  • Darfúr,
  • a szudáni-eritreai-líbiai határsáv ,
  • az Abyei régió, valamint Dél-Kordofán és Kék Nílus szövetségi államok.

Dél-Szudán függetlenné válása után tartós feszültséggócok alakultak ki a Szudáni Köztársaság és Dél-Szudán határvidékén.

A szudáni egészségügyi rendszer aggasztóan gyenge, az Európában könnyen kezelhető betegségek vagy sérülések is halálos kimenetelűek lehetnek az elégtelen ellátás miatt.

Szudán biztonsági helyzete összességében instabil. Az országban, elsősorban Kartúmban, bármikor kialakulhatnak tüntetések, melyek könnyen erőszakossá válhatnak.

Az országban számos fegyveres csoport működik, melyeket etnikai és ideológiai célok vezérelnek, így szélsőséges iszlamista csoportok is előfordulnak. Jellemzőek az arab és nem arab etnikumközi erőszakba torkolló fegyveres incidensek.

A társadalom rossz életkörülményei miatt jelentősnek mondható a megélhetési bűnözés és gyakoriak a váltságdíj miatti emberrablások.

A Konzuli Szolgálat családi konfliktusok megoldásában nem tud fellépni. A magyar-szudáni vegyes állampolgárságú párkapcsolatból származó kiskorú gyermekek Szudánban szudáni állampolgárnak számítanak, így az esetükben a Konzuli Szolgálat semmilyen érdekvédelmi lehetőséggel nem rendelkezik.

Az előbbiek miatt kifejezetten kerülendőnek tartjuk a magyar-szudáni állampolgárságú kiskorúak szudáni beutazását.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A szudáni hatóságok állampolgárságtól függetlenül NEM engedélyezik azon személy belépését az ország területére, akinek az útlevelében korábbi izraeli be- vagy kiléptető pecsét szerepel.

Az ország területére történő belépéskor az utasnak kötelező az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sárgaláz elleni védőoltással ellátott kártyájának a bemutatása, ha sárgalázzal fertőzött területről érkezik.

Kiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Ha olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Vízum:

A szudáni vízumkérelem befogadásának előfeltétele, hogy az útlevélben legyen legalább 2 üres, egymás melletti oldal.

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges, a támogató dokumentumokról Szudán budapesti nagykövetsége tud felvilágosítást adni.

Megjegyzés: Vízumot a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhetnek. Kérelmeiket igyekezzenek időben beadni, mert a vízumokat a szudáni külügy hagyja jóvá, ezért az eljárás 4-6 hetet is igénybe vehet.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a Szudánba való beutazáshoz vízumra van szükség, azonban az ország elhagyása sok esetben szintén csak előzetes engedély, ún. kilépési vízum birtokában (továbbiakban exit visa) lehetséges. Az előbbit nem minden esetben követelik meg, de ha igen akkor annak a díja 50 USD, amit a reptéren lehet igényelni és csak készpénzben lehet kiegyenlíteni. Az „exit visa” kötelező igénybevételének előírása a hatóságok aktuális eljárásának kérdése. A Konzuli Szolgálat nem tudja megmondani, hogy annak kötelező igénybevételét a helyi hatóságok mikor és kivel szemben fogják előírni.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek utazásával kapcsolatos tudnivalókért a következő honlapokat keresse fel:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/Sudan.cfm

Vám:

Szudánból tilos kivinni: bármilyen folyadékot, antikvitásokat, krokodilok, kígyók, és más védett állatok bőrét, elefántcsontot, aranyrudat.

Az országba tilos alkoholtermékeket bevinni, ha az utazónál alkoholtermékeket találnak, azt azonnal elkobozzák és megsemmisítik.

Az utazó be-és kiutazása során az alábbi javakkal utazhat vámmentesen: cigaretta, illatszerek, 12 dobozt meg nem haladó mennyiségben.

Az országba való belépés során nincs készpénz beviteli limit, azonban kilépés során az utazónál legfeljebb 3.000 USD lehet.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Szudán államformája köztársaság, az ország területe 1.861.482 km2, fővárosa Khartoum (Kartúm). Hivatalos nyelv az arab és az angol. A lakosság túlnyomó többsége szunnita muzulmán, keresztény kisebbséggel. A hivatalos pénznem a szudáni font (SDG).

A Szudáni Köztársaság jogrendszere az iszlám vallásjogon alapul, ezért javasoljuk az iszlám erkölcsi normák maradéktalan betartását. Az országba alkoholtartalmú készítményeket bevinni tilos. Az országban hölgyeknek nem kell fejkendőt viselni, de a vállat, a kart szabadon hagyó ruhadarabokat, boka fölött végződő nadrágot, szakadt fazonú farmert ne viseljenek. Kerüljék bármilyen olyan mintát, képet, feliratot tartalmazó ruhadarab viselését, ami nem összeegyeztethető a konzervatív muszlim világnézettel (rockzenekarok emblémái, keresztény tartalmú feliratok, alulöltözött-akárcsak rajzolt-figurák, stb.)

Az országban a hittérítés tilos, kérjük, tartózkodjanak bármilyen, az iszlámon kívüli vallás népszerűsítésétől. Általánosságban kerüljék a hitéleti témákat vagy vallási életet sértő, trágár beszédet, megjegyzéseket.

Az ország különösen érzékeny hírnevére, kérjük, kint tartózkodásuk alatt ne közöljenek negatív tartalmú bejegyzéseket közösségi oldalaikon, tartózkodjanak a politikai rendszer kritizálásától, és kerüljék el a menekülttáborok környékét.

Közlekedés:

Szudánban európai értelemben vett tömegközlekedés nincs. Külföldi állampolgárok Khartoumot csak külön engedéllyel hagyhatják el, engedély hiányában az első ellenőrzőponton visszafordítják a turistát. A Khartoum elhagyásával kapcsolatos eljárásrendről érdeklődjön a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségégnél.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Fürdőzés édesvízben és csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Főleg a vidéki területeken előfordulhat orvos- és gyógyszerhiány, ezért a beutazónak ajánlatos megfelelő gyógyszereket magukkal vinni.

A térségben előforduló megbetegedések miatt javasolt az utazás előtt az alábbi védőoltás felvétele/gyógyszerek beszerzése:

Hepatitis A, Hepatitis B, Malária, Tífusz, Diftéria-tetanusz, Gyermekbénulás, Meningitis, Veszettség, Sárgaláz

Kérjük, hogy a részletekről tájékozódjanak az Országos Epidemiológiai Központ Szudánnal kapcsolatos oldalán vagy valamelyik oltóközpontban.