Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 09. 14.
Megszűnt minden korábbi, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban bevezetett beutazási korlátozás. 

Szlovákia biztonsági besorolását tekintve a zöld (IV.) kategóriába tartozik.

Az ország biztonsági helyzetét tekintve lényegében nem különbözik Magyarországtól.

A bűnözés szempontjából Szlovákia nem tér el a térség többi országától. A külföldi állampolgárok sérelmére elsősorban lopásokat követnek el. A turisták által sűrűn látogatott helyeken, a városok történelmi részein, télen a síközpontok, nyáron a campingek területén javasolt a fokozott elővigyázatosság.

Szlovákia, hasonlóan Magyarországhoz, a terrorizmus által kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik, ahol terrorista cselekményre mindeddig nem került sor, azonban 2017. augusztus 23-tól a terrorkészültség szintjét a második fokozatra emelték, amely annak visszavonásáig tart. Ez annyit jelent, hogy terrorcselekmény elkövetésének veszélye kevéssé valószínű, de nem lehet kizárni.

Hegyi mentés

A hegyi mentőszolgálat segítségének igénybe vétele (kiskorúak kivételével) 2006. Július 1-től díjköteles. Ezért erősen javallott légi mentésre is kiterjedő utasbiztosítást kötni a szlovákiai hegyekben történő tartózkodás idejére. Fizetni kell a szolgálat kiszállásáért, a műszaki beavatkozásért és a gépjármű, helikopter igénybe vételéért is, azonban a sürgősségi ellátásért, amelyre az általános európai szabályok vonatkoznak, nem. Nem kell fizetni a síközpontokban a téli beavatkozások során. Ezeken a helyeken a központ üzemeltetője köteles biztosítani a mentést, és csak azok a síelők fognak fizetni, akik a sípályán kívül szenvednek balesetet. Nem kell fizetni külön az országos mentőszolgálat helikopterével történő kórházba szállításért sem.

A túrák megkezdése előtt mindenképpen javasolt a tájékozódás a kiválasztott útvonal járhatóságáról. A hegyi balesetek és hegyi mentések költségeinek minimalizálása érdekében a megfelelő biztosítás megkötése mindenképpen javasolt. Amennyiben utazás előtt nem kötöttünk utasbiztosítást, úgy azt a hegyi mentőszolgálat weboldalán (https://www.hzs.sk/poistenie/) elérhető biztosítótársaságok elérhetőségein online is megtehetjük.

Hegyi mentőszolgálat telefonszámai – országon belülről:

Központi diszpécseri iroda: 18 300 (Szlovákia nemzetközi hívószáma: 00-421-)

 • Igazgatóság – Horný Smokovec/Felsőtátrafüred: 52/7877 711
 • Starý Smokovec/Ótátrafüred: 52/4422 820
 • Alacsony Tátra – Jasná: 44/5591 678
 • Alacsony Tátra – Bystrá/Sebesér: 48/6195 326
 • Nyugati Tátra – Žiarska dolina: 44/5586 218
 • Nyugati Tátra – Zverovka: 43/5395 101
 • Kis Fátra – Štefanová/Istvánkirályfalva: 41/5695 232
 • Nagy Fátra – Donovaly/Dóval: 48/4199 724
 • Slovenský raj/Szlovák Paradicsom: 53/4297 902
 • Lavina prevenció központ - Liptovský Hrádok/Liptóújvár: 44/5591 695 (non stop lavinainformáció); www.laviny.sk

Túrázás vagy hegymászás előtt javasoljuk a szlovák Hegyimentő Szolgálat új applikációjának https://app.hzs.sk/ letöltését. A segélyhívás mellett a frissített alkalmazás lehetővé teszi, hogy a tervezett túraútvonalról és annak időtartamáról a Hegyimentő Szolgálat tájékoztatást kapjon és amennyiben a kiránduló nem jelzi a túra befejezését, megkezdhesse felkutatását. Az applikáció a GPS adatok alapján megmutatja a Hegyimentő Szolgálat közelben lévő állomásait, az elsősegélypontokat, a defibrillátorok helyeit és a hegyi menedékházakat, továbbá tájékoztatást ad a várható időjárásról és a lavinaveszélyről is.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Minden kiskorú köteles saját érvényes úti okmánnyal - útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal rendelkezni Szlovákiába történő beutazása esetén.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házi kedvencek beutazása:

Kérjük érdeklődjön állatorvosánál, valamint további tájékoztatást a NÉBIH honlapján talál, továbbá az alábbi oldalon: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_sk.htm

A CITES hatálya alá tartozó fajok Szlovákiában történő vásárlásával kapcsolatban az alábbi linken található általános tájékoztatás. Vásárlás vagy eladás előtt javasoljuk, hogy érdeklődjön az illetékes természetvédelmi hatóságnál, milyen engedélyekkel, igazolásokkal kell rendelkeznie tervezett tevékenységéhez.

Tartózkodás:

Az érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy úti okmánnyal rendelkező uniós polgár (így a magyar is) a Szlovák Köztársaság területére történő belépéstől számított három hónapig minden egyéb feltétel és követelmény nélkül tartózkodhat a Szlovák Köztársaság területén. Érvényes személyazonosító igazolvány vagy úti okmány helyett az uniós polgár bármely más olyan okmányt is bemutathat, amely a rendőrhatóság számára személyazonosságát és állampolgárságát hitelt érdemlően igazolja. 
Az az uniós polgár, aki három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik a Szlovák Köztársaság területén, köteles kérelmezni a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodási helyének nyilvántartásba vételét. A tartózkodási hely nyilvántartásba vétele iránti kérelmet hivatalos formanyomtatványon kell benyújtani személyesen az illetékes rendőrkapitányság idegenrendészeti osztályán (Cudzinecká polícia) a Szlovák Köztársaság területére való belépéstől számított három hónap elteltét követő 30 napon belül.

Munkavállalás:

Kerüljék a szerződés nélküli munkavállalást, vagy a kizárólag olyan nyelven írt munkaszerződés aláírását, amelynek rendelkezéseit nem értik. Legyenek körültekintőek a gépkocsi alkatrészgyárakba meghirdetett, magas fizetést ígérő állások betöltésénél.

Vám:

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás:Az ország a természeti katasztrófák szempontjából nyugodt terület, az időnkénti árvizek azonban az ország keleti részeiben problémát okozhatnak.

Biztosítás: Szlovákiában a magyar állampolgárok egészségügyi ellátására az uniós előírások vonatkoznak, vagyis az európai egészségbiztosítási kártyával lehet a biztosítási jogviszonyt, illetve az ellátásra vonatkozó jogosultságot igazolni.

Ajánlott továbbá az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása. A kártya igényléséről és a kártyával külföldön igénybe vehető ellátásokról, egészségügyi szolgáltatásokról az alábbi oldalon lehet tájékozódni:

http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya

Amennyiben a szlovákiai ideiglenes tartózkodás alatt orvosi ellátásra szorul, a kártyával igénybe vehető szolgáltatásokról az alábbi oldalon lehet tájékozódni:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/egeszsegugyi_ellatas_kulfoldon/eu_ellatas_az_egt_allamokban/szlovakia_egt_ellatas

Közlekedés: Szlovákiában a gépjárművezetés a szlovák vezetői engedélyeken kívül az Európai Gazdasági Térség többi tagállamában (így a Magyarországon) kiadott érvényes vezetői engedéllyel is lehetséges. B típusú vezetői engedéllyel csak a 18. életévüket már betöltött személyek vezethetnek felügyelet nélkül.

Engedélyezett maximális sebesség:

 • Lakott területen: 50 km/h
 • Lakott területen kívül, ill. autóúton: 90 km/h
 • Autópályán: 130 km/h

A községen áthaladó autópályaszakaszok esetében, a 3,5 tonnánál nem nagyobb tömegű gépjárművek megengedett legnagyobb sebessége 130 km/h; amelyet ideiglenes közlekedési táblákkal csökkenthetnek.

Minden, Szlovákia területén közlekedő gépjárműnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a magyarországi biztosító által kiállított zöldkártyával tud a gépjármű üzemeltetetője igazolni.

Az autópálya szakaszok felújításaival, lezárásokkal kapcsolatos hírekről tájékoztat a következő honlap: https://www.ndsas.sk/narodna-dialnicna-spolocnost

Szlovákiában a közúti közlekedésről szóló törvény megkülönbözteti a közlekedési balesetet valamint a káreseményt. Az utóbbit a résztvevők egymás között megegyezéssel is tisztázhatják és a rendőrséget nem szükséges a helyszínre hívni. Káreseménynek minősül az a baleset, ahol nem következett be haláleset vagy személyi sérülés, nem rongálódott meg az úttest esetleg valamilyen közhasznú berendezés, nem szivárgott ki veszélyes anyag valamint a keletkezett kár nem haladja meg a 3990 €-t. Ennek ellenére javasoljuk, hogy amennyiben baleset elszenvedőivé, vagy okozóivá válnak, a későbbi biztosítási ügyintézés zökkenőmentessé tétele miatt mindenképpen kérjenek rendőri intézkedést. Nyelvi nehézségek esetén a rendőrség köteles hivatalból tolmácsot biztosítani. Addig nem javasoljuk semmilyen jegyzőkönyv aláírását, amíg annak fordítását kézhez nem kapják.

Autóbérlés: Szlovákiában történő autóbérlés esetén a legtöbb autókölcsönző a következő dokumentumokat kéri felmutatni:

 • személyazonosító okmány (SZIG, útlevél),
 • vezetői engedély,
 • bankkártya.

Közlekedési bírságok: Közlekedési szabálysértés esetén a rendőrség a közúti közlekedésről szóló törvény alapján elveszi a szabálysértést elkövető gépjárművezető vezetői engedélyét, amennyiben a helyszíni bírságolási eljárás során kiszabott bírságot az eljárásban érintett gépkocsivezető a helyszínen nem fizeti ki. A gépjárművezető a jogosítványát a bírság kifizetése után kapja vissza. Abban az esetben, ha az érintett a bírságot személyesen fizeti be 15 napon belül Szlovákiában, a befizetést igazoló csekk szelvény/nyugta alapján a rendőrség a jogosítványt azonnal visszaadja az érintettnek. A szlovák jogrend szerint a helyszínen eljáró rendőr nem köteles idegen nyelven beszélni. A szlovák jogrend szerint a helyszínen eljáró rendőr nem köteles idegen nyelven beszélni. Amennyiben a gépjárművezető nem ért egyet az helyszíni bírságolási eljárással (az ún. „blokkos eljárással”) és ebből kifolyólag nem hajlandó kifizetni a bírságot, az ügyet az illetékes hatósághoz (Közlekedési Felügyelethez) utalják, és közigazgatási eljárás keretén belül folytatódik. A közigazgatási eljárás keretén belül a közigazgatási hatóságnak minden, az ügyet érintő bizonyítékot ki kell vizsgálnia. A közigazgatási eljárásban a bizonyítási teher a közigazgatási hatóságra hárul, amelynek bizonyítania kell a bűnösséget, ellenkező esetben az illetőt ártatlannak tekintik.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha „A helyszínen ki nem fizetett bírság-blokkot” a szabálysértési eljárásban érintett gépkocsivezető aláírja, akkor a szabálysértési eljárásban kirótt bírság és az eljárás egyéb jogkövetkezményei a helyszínen jogerőre emelkednek, melyekkel szemben fellebbezésnek nincs helye. Ez akkor is igaz, ha ráírnak valamilyen megjegyzést.

Autópálya-használat személygépkocsival: Autópályán és autóúton, ahol az autópálya-, vagy autóút közúti jelzés szerepel kötelező a matrica megvásárlása és használata. A nem díjköteles szakaszokat az autópálya, illetve autóút-jelzés alatt elhelyezett "BEZ ÚHRADY" felirat mutatja. Matrica a nemzetközi forgalomú határátkelőhelyeken, egyes benzinkutaknál és postahivatalokban vásárolható, valamint az interneten is a szlovák Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) honlapján, a www.eznamka.sk címen, amely magyar nyelven is elérhető. Ugyanitt letölthető az elektronikus autópálya matrica megvásárlására szolgáló okostelefon-alkalmazás is.

Az autópálya-matricát megvásárlóknak az esetleges ellenőrzések céljából meg kell őrizniük a vásárlásról szóló elismervényt. Az autópálya-társaság illetékes munkatársai az adott gépkocsi rendszámának és a központi nyilvántartásban szereplő matrica vásárlási adatainak az összevetésével ellenőrzik az illeték kifizetésének a tényét.

Érvényes autópálya matrica nélküli jogosulatlan autópálya használat útdíjszedési szabálysértésnek minősül. A kiszabott bírság elleni fellebbezés a szabálysértést elkövető helyszínhez tartozó, szlovákiai illetékes járási hivatal (okresný úrad) részére küldhető megtovábbítható a büntetés átvételétől számított 15 napon belül; postai úton, kizárólag szlovák nyelven.

Teherautók, kamionok, autóbuszok úthasználata: a kötelező elektronikus útdíj-fizetésről magyar nyelven a szlovák autópálya kezelő honlapján, a www.emyto.sk/web/guest oldalon tájékozódhatnak részletesen.

Fontos tudni, hogy amennyiben a gépjármű vezetője a jogszerűen kiszabott helyszíni bírságot nem tudja helyben kiegyenlíteni bevonhatják a vezetői engedélyét, vagy visszatarthatják a gépjárművet is a forgalmi engedély bevonásával. Az okmányokat csak a bírság teljes összegének befizetése után juttatják vissza a kiállító magyar hatóságnak.

A leggyakrabban előforduló szabályszegések, melyek következtében a rendőrnek jogában áll a vezetői engedélyt visszatartani: (Tt. 372/1990 sz. Szabályszegésekről szóló törvény 22. paragrafusa alapján):

 • az adott személy járművezetőként megtagadja az alkohol- vagy egyéb függőséget okozó szer fogyasztása miatti, külön jogszabályban meghatározott módon történő vizsgálatot, pedig e vizsgálat nem járna az egészségi állapotának veszélyeztetésével;
 • a balesetet szenvedett jármű vezetőjeként nem állította meg azonnal a járművet, nem tartózkodott az alkohol vagy más függőséget okozó szer fogyasztásától a balesetet követően olyan időpontban, amikor az hátrányosan befolyásolhatja annak megállapítását, hogy előtte alkoholt vagy egyéb függőséget okozó szert fogyasztott-e, továbbá a rendőr kiérkezéséig nem tartózkodott a közlekedési baleset helyszínén, vagy a segítségnyújtás, felszólítás, illetve a közlekedési baleset bejelentése után haladéktalanul nem tért vissza erre a helyre;
 • gépjárművet vezet
 1. megfelelő vezetői engedély nélkül, társvezető nélkül, ha a társvezető jelenléte külön előírás értelmében kötelező, vagy a vezetői engedély visszatartása alatt, kivéve, ha a gépjárművezető külön előírás szerinti tanfolyam keretén belül vezet gépjárművet.
 2. eltiltás vagy vezetői tilalom ideje alatt;
 • gépjárművet olyan állapotban vezet, amely a gépjárművezetés képességét kizárja (ittas vezetés – bármilyen kis mennyiség fogyasztása is annak számít);
 • ha a járművezető a jármű vezetése közben más függőséget okozó szert fogyaszt, vagy olyan időpontban vezeti a járművet, amikor annak elfogyasztása után a külön előírás szerint végzett vizsgálat alapján a függőséget okozó szer még a szervezetében van;
 • a közúti közlekedés biztonságára és a forgalom lebonyolítására vonatkozó általánosan kötelező érvényű jogszabályt sért, amely olyan közlekedési balesetet okoz, amelyben más személy megsérül, vagy anyagi kárt okoz;
 • ha a közúti közlekedés biztonsága elleni szabálysértés esetén egyetért a helyszíni bírságolási eljárással – az autópálya-matrica megfizetésének elmulasztásával elkövetett szabálysértés, az útdíjszedés területén elkövetett szabálysértés, a közúti közlekedés területén elkövetett szabálysértés vagy a közlekedési munkaidő-szervezésre vonatkozó szabályok megsértésével elkövetett szabálysértés miatt megbírságolt gépjármű vezetője hajlandó a bírságot megfizetni, de ezt a helyszínen nem tudja megtenni.

Kiemelten felhívjuk a figyelmet arra, hogy Szlovákiában a közlekedési törvény szerint zéró- alkoholtolerancia van érvényben és gyakori a gépkocsivezetők szondáztatása. Ha 0,29 ‰ és 1 ‰ közötti az érték, az súlyos szabálysértésnek minősül. A rendőrség a helyszínen elkobozza a jogosítványát, és a bírságot sem tudja elkerülni. Ez 150 eurótól 1000 euróig terjed. Ezen kívül fennáll a veszélye annak, hogy akár öt évre eltiltják a járművezetéstől. Az 1‰ feletti véralkoholszint már bűncselekménynek számít. A pénzbüntetésen és a vezetői engedély visszavonásán kívül akár 12 hónapig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Szlovákiában az egyes cégek adatai az interneten keresztül is hozzáférhetők az alábbi oldalon, amely angol nyelven is elérhető.

A bankok reggeltől kora délutánig tartanak nyitva. Pénzváltásra ugyanakkor rengeteg pénzváltó helyen nyílik lehetőség. Bankkártyák használata az országban nagyon elterjedt. Szinte mindenhol lehetőség van kártyás fizetésre, illetve a pénzkiadó automaták használatára.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügy, az egészségügy állapota hasonló a magyarországihoz.

Turizmus:

Szlovákiai utazás előtt nincs szükség semmilyen védőoltásra és speciális egészségügyi intézkedésre. Ha viszont sok időt szándékoznak az erdőben tölteni, ajánlott a kullancs elleni védőoltás. A kullancsok az egész országban megtalálhatók, de nem mindegyikük hordozza a kullancsencephalitis vírust. Szlovákiában a fertőzött kullancsokkal érintett területek főként a Vág folyó partján találhatók, bár meg kell jegyezni, hogy a kullancsencephalitis előfordulása Szlovákiában nem magas (az elmúlt 10 évben az előfordulási gyakoriság 50 és 108 eset között mozgott). Szlovákia délnyugati része (pl. Háromszék, Nyitra és a Kis-Kárpátok területe, Trencséni, Újvári, Nyitrai és Lévai járás) is érintett területnek tekinthető. A fertőzött kullancsok előfordulását azonban már olyan területeken is regisztrálják, ahol korábban nem fordult elő, azaz a kullancsok szlovákiai elterjedési területe változik. Az éghajlati viszonyok megváltozásának következményeként a magasabban fekvő területeken is, 1000 m tengerszint feletti magasságban is előfordulnak.

Tekintettel arra, hogy egyre gyakoribb az ember és a medve, vaddisznó találkozása az erdőben és annak közelében, nem tanácsos letérni a turistaösvényekről és ajánljuk elővigyázatosságból tájékozódni a megfelelő viselkedéssel kapcsolatban. Barnamedvére szakosodott segélycsapat elérhetősége: +421 903 201 879 ill. a +421 903 201 978 telefonszámon.

A www.slovakia.travel honlapon magyarul is megtalálhatóak a legfrissebb és mindenre kiterjedő információk Szlovákiáról.

Egyéb információ:

Segélykérő telefonszámok:

Általános segélyhívó: 112
Mentők: 155;
Hegyi mentők: 18 300
Légi mentőszolgálat: 18 155
Rendőrség: 158;
Helyi rendőrség: 159 (kerékbilincs, elvontatás esetén)
Tűzoltóság: 150
Szlovák autómentő szolgálat: 18 112, vagy 00421-2-4920-5949 (autópályáról elvontatás)
Eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal: 116 000