Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 17.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Szerbiában jelenleg nincsenek érvényben COVID miatti be-, ki-, vagy átutazási korlátozások.

Előzetes tesztelési, regisztrációs, vagy karanténkötelezettséget nem írnak elő, oltottságot nem ellenőriznek.

Szerb tájékoztatás: https://mfa.rs/en/citizens/travel-serbia/covid-19-entry-requirements

Helyi járványügyi szabályok, korlátozások:

  • beltérben javasolt, egészségügyi intézményekben kötelező a maszk használata
  • kérjük, hogy Szerbiát érintő repülés előtt mindig érdeklődjenek a légitársaságnál az általuk támasztott feltételekről, valamint ellenőrizzék a célország esetleges korlátozásait a Szerbiából történő beutazásokkal kapcsolatban
  • a szerbiai regisztrált betegek számáról, továbbá a témában egyéb aktuális tudnivalókról itt talál információt
  • a szerb Egészségügyi Minisztérium által működtetett koronavírussal kapcsolatos információs vonal: +381 64 8945 235 (csak szerb nyelven)
  • a PCR teszt ára 6000 RSD,  időpontfoglalás: https://ezakazivanjepcr.euprava.gov.rs/#/pcrschedule/2712

Szerbia biztonsági besorolása III. biztonsági besorolási kategória. Tájékoztatjuk, hogy Szerbia Koszovóval határos területei az utazás és ott tartózkodás szempontjából továbbra is a II-es, fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájában maradnak.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország koszovói határvidékén (főleg Észak-Koszovó) biztonsági kockázattal kell számolniuk. Az ország ezen részei is az utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartoznak. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején. Amennyiben a külföldi nem Szerbia felől lépett be Koszovóba, a szerb-koszovói határon a szerb hatóságok nem engedik be az országba.

Bűnözés, közbiztonság

A szerbiai közbiztonsági helyzet, összességében és általánosságban európai szintű. Minden elszenvedett bűncselekményt (útlevél ellopását is) és az úti okmány elvesztését is mielőbb jelenteni kell a rendőrségen (rendőrségi sürgősségi szám: 192), és jelezni célszerű az illetékes magyar külképviseleten (a Belgrádi Nagykövetség Konzuli Osztályán, illetve a Vajdaság területéről a Szabadkai Főkonzulátuson).

Felhívjuk a személygépkocsival Szerbia déli területére (Belgrád-Nis) utazók figyelmét, hogy rendkívüli körültekintéssel járjanak el útjuk során. Lehetőség szerint ne álljanak meg az autópálya pihenőkben, mert szervezett bandák garázdálkodnak a környéken. Elkövetési módszerük: betörik az álló gépkocsi ablakát és eltulajdonítják az otthagyott ingóságokat. A bent alvó, vagy ülő utasok sem jelentenek visszatartó erőt. Ezért javasoljuk, hogy csak a szükséges tankolás erejéig álljanak meg és azonnal hajtsanak tovább.

Vajdaság

A Vajdaság a magyar állampolgárok számára biztonságos térségnek számít, a közbiztonság a tartományban jó.

Nyomatékosan felhívjuk a Szabadkára látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Zombori úton lévő, a turisták által kedvelt ún. „bolhapiacon”, valamint a belvárosban lévő tejpiacon gyakori a zsebtolvajlás, ezért értékeikre fokozottan ügyeljenek. A pénzt és az igazolványokat ne egy helyen és amennyiben lehetséges az esetleges zsebtolvajoktól jól védve (pl: belső zseb) őrizzék.

Az utakon és a közterületeken erős a rendőri jelenlét. Azt tanácsoljuk az ide utazó magyar állampolgároknak, fokozottan tartsák tiszteletben a fogadó ország szabályait, tartózkodjanak a provokatív magatartástól.

Vajdaság északi részén, a magyar határhoz közeli térségekben jelentős az illegális migráns jelenlét, kérjük, tanúsítsanak fokozott körültekintést!

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Nincs korlátozás.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Nincs korlátozás.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Nincs korlátozás.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás ideje alatt.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Figyelem! Szerbiából más országba (pl. Montenegró) történő továbbutazás a régi típusú     (könyvformátumú) személyi igazolvánnyal nem lehetséges.

Nincs korlátozás

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Tranzitálási szabályok:

Nincs korlátozás. Ugyanakkor nyomatékosan felhívjuk a Szerbián keresztül utazók figyelmét, hogy az úti okmányuk érvényességét az utazás előtt ellenőrizzék! Továbbá arra is, hogy a korábban magyar hatóságnak elveszettként, ellopottként lejelentett és később mégis elő-/megkerült okmánnyal NE induljanak útnak (ne utazzanak külföldre), mert minden ilyen okmányra nemzetközi körözést rendelnek el a visszaélések elkerülése végett és azt így a külföldi hatóságok (határőrségek) is kötelesek bevonni. A folyamatos tumultusban gyakori, hogy a lejárt vagy körözött okmányt csak a szerb-észak-macedón/ szerb-montenegrói határon észlelik, így az utazást nem tudják folytatni!

Kiskorúak beutazása:

A kiskorú gyermekek beutazásához az érvényes úti okmányok mellett feltétlenül ajánlott a szülők/gondviselők/törvényes képviselők hivatalos (legalább két tanúval ellátott) írásbeli hozzájárulása, amennyiben a szülők nincsenek a kiskorúakkal, tehát a kiskorú egyedül vagy más felnőtt kíséretében utazik.

A hozzájáruláson a szülők aláírását közjegyző is igazolhatja, a hozzájárulást célszerű az utazási célország hivatalos nyelvén is elkészíteni vagy a magyar nyelvű hozzájáruláshoz fordítást csatolni. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges maximum 90 napos tartózkodás esetén.

Ha Szerbiából Koszovóba is be szeretnének utazni, akkor a szerbiai beutazáskor igazolást kell kérniük (csak kérésre adják) a szerb határon a Szerbiába történő belépésről, és azt a szerb hatóságok kérésére a szerb–koszovói határon fel kell mutatniuk. A személyi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorúak kizárólag úti okmánnyal utazhatnak be Szerbiába. Akik 90 napnál hosszabb ideig kívánnak Szerbiában tartózkodni, továbbra is csak érvényes úti okmánnyal léphetnek be az országba.

Belépéskor kérhetik a napi 50 euró meglétét, ami készpénzzel, utazási csekkel, hitelkártyával, vagy meghívás esetén garancialevéllel igazolható.

Hosszútávú tartózkodás: http://www.mup.gov.rs/wps/portal/en/information/Temporary+residence

A folyami határátlépés különös szabályai

A magyar állampolgárok belépése a folyami határátkelőhelyeken (elsősorban Magyarkanizsán/Kanjiza) is vízummentesen történik. Ugyanakkor a vadvíz veszélyes üzem, és éppen ezért a határon történő belépést a szerbiai hatóságoknál előre be kell jelenteni.

Házikedvencek beutazása:

https://www.mfa.gov.rs/en/citizens/travel-serbia/travel-pet

https://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/movement-of-pets

További információt az alábbi honlapon talál: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato.

Vám:

A helyi vámhatóság honlapja.

CASH DECLARATION FORM

Sportcélú használatra szánt lőfegyverek és lőszerek szállítására vonatkozó szabályok.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Szerbiába beutazni kívánó személyek 10.000 EUR feletti összegű készpénzüket be kell hogy jelentsék a vámszerveknél, mely bejelentés megtörténtéről a hatóságok igazolást állítanak ki.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Konzuli Szolgálatnak nem áll módjában a helyi vámhatóság eljárásaiba beavatkozni, illetve esetlegesen elkobzott árucikkeket tőlük visszaszerezni. A vámszabályokkal kapcsolatosan kérjük, tájékozódjanak előre a fenti honlapokon.
 

Pénznem: Szerb Dinár (RSD)

Közlekedés: Szerbiában elfogadják a magyar jogosítványt, nem szükséges nemzetközi jogosítvány kiváltása. Huzamosabb, 90 napot meghaladó tartózkodás esetén azonban a magyar jogosítványt szerbre kell cserélni a lakóhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon. A magyar vezetői engedélyt visszaküldik a kiállító hatóságnak. Külön vizsgát tenni nem szükséges. Fontos, hogy amennyiben nem a saját tulajdonukban levő – céges, illetve magánszemély által kölcsönbe adott - gépjárművel utaznak Szerbiába, rendelkezzenek megfelelő, szerb vagy angol fordítással ellátott meghatalmazással, mely alapján jogosultak az autót vezetni. Magánszemély kölcsönadó esetén csak közjegyző által hitelesített meghatalmazást fogadnak el, cég tulajdonában álló gépkocsi kölcsönadása/használata esetén elegendő a szabályszerű céges meghatalmazás. Szerbiai gépjárművezetésre, valamint a meghatalmazásra vonatkozó további részletes információ ezen a honlapon található.

Belgrád nagy részén, különösen a belső kerületekben a parkolás fizetős. Parkolójegyet sms-ben lehet váltani, illetve a postán, trafikokban, továbbá a Parking Servis Beograd ügyfélszolgálati irodáin lehet megvásárolni (Takovska 31., Kraljice Marije 7., Milusevska 51.). A parkolási díj meg nem váltása esetén pótdíjat, ún. napijegyet kell fizetni, mely árából nyolc napon belüli befizetés esetén 50 %-ot elengednek. Mivel a belső kerületekben az utcán gyakran lehetetlen szabályos, üres parkolóhelyet találni, javasoljuk parkolóházak igénybevételét. A parkolási társaság közlekedési vétség elkövetésekor (pl. tilosban parkolás), valamint a külföldi rendszámmal rendelkező gépjárművek esetén a parkolójegy kétszeri meg nem váltásakor minden esetben elszállítja az autót, melynek kiváltása több ezer dinárba kerül. Hangsúlyozzuk, hogy a nem saját tulajdonú gépjármű kiváltásához elengedhetetlen a megfelelő, szerb vagy angol nyelvű meghatalmazás megléte.

Autópálya úthasználati díj fizetésekor a fizetőkapuknál nemzetközi fizetésre alkalmas bankkártyával, valamint szerb dinárral és euróval is lehet fizetni, de a piacinál rosszabb árfolyamon számolják át, így a dinárral történő fizetés ajánlott.

Amennyiben valaki közlekedési szabálysértést követ el (pl. gyorshajtás), akkor a helyzet függvényében két eljárás lehetséges:

1. Igazolás ellenében visszatartják az útlevelet és elküldik az elkövetőt, hogy fizesse be a büntetést postán vagy bankban, erről szintén kap egy igazolást. (Jellemzően közúton, nagyvárosok közelében, munkaidőben). Befizetés után visszakapja az úti okmányt. Amennyiben 8 napon belül rendezi a büntetést, akkor csak a kiszabott bírság felét kell befizetni, erről a rendőr tájékoztatást ad. Befizetés esetében az ügy így le is zárul. Amennyiben az az illető nem tesz eleget a befizetési kötelezettségének, akkor az eljáró rendőrhatóság az útlevelet elküldi a szerb Belügyminisztériumnak, mely a szerb Külügyminisztériumon keresztül diplomáciai úton megküldi a kiállító országnak, illetve hatóságnak.

2. Egy másik eljárás szerint, hogy szintén átadnak a helyszínen egy csekknek megfelelő utalványt, amit az elkövető befizet a rendőrnél a helyszínen. Erről kap egy névre szóló igazolást. (Jellemzően pl. éjszaka, autópályán). Mindig az adott körülmények határozzák meg, hogy melyik eljárást alkalmazzák.

A rendőrség ellenőrizheti az autópályákon a két fizetőkapu közötti szakaszon az átlagsebességet. Amennyiben az átlagsebesség meghaladja a megengedett 130 km/h-t, akkor a fizető kapu után a rendőrség megállíthatja a korlátozást túllépőket. Autópályán lehetőség van arra, hogy a fentiekben vázoltakon túl, bankkártyával fizesse ki az illető a bírságot, amennyiben az eljáró rendőr rendelkezik ilyen terminállal.

Súlyos szabálysértés esetén a vétkest szabálysértési bíró elé állítják, akár munkaszüneti napokon is. Ilyenkor is visszatartják az úti okmányt, amíg nem rendezik a büntetést. A kiróható büntetés összege a szabálysértés súlyától függ. Ha valaki bizonyos arányon felül hajt gyorsabban, mint ami a megengedett sebesség, akkor bizonyos időtartamra (pl. 60 napra) eltiltják a vezetéstől, Szerbiában. Külföldi állampolgár esetében az illető kap egy határozatot arról, hogy néhány napon belül hagyja el Szerbiát, a vezetéstől való eltiltásról pedig diplomáciai úton értesítik az állampolgárság szerinti országot.

Autómentő (AMSS) szolgálat telefonszáma, ha mobiltelefonról tárcsázzuk: (+381 11) 1987. A szolgálat telefonszáma, ha szerbiai belföldi vezetékes telefonról tárcsázzuk: (011) 1987. A szolgálat telefonszáma, ha Belgrádból vezetékes vonalról tárcsázzuk: 1987. Angol nyelvű operátor: 9-es gomb. Amennyiben ezen a számon nem sikerült elérni őket, egy további lehetőség: +38111333 1200. Itt szintén a 9-es menüpont az angol nyelvű segítség.

A bajba jutott utazóknak ajánljuk, hogy a fenti autómentő (AMSS) szolgáltatásait válasszák, illetve óvakodjanak a kisebb cégektől, melyekkel előre nem egyeztették a vontatás és az autószerelés költségeit. Különösen nem javasoljuk a Nis-Belgrád autópálya térségében működő Lilko Express Service nevű céget, mivel tapasztalatunk szerint a külföldi autók tulajdonosainak irreálisan magas árat számítanak fel.

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Szerbiában november 1. és április 1. között kötelező a téli gumi használata. A téli gumikon a gumi abroncsainak mintázati mélysége nem lehet 4 mm-nél kevesebb. A fenti időszakban lakott településen kívül kötelező a hólánc megléte is, melyet a meghajtott kerékre kell szerelni azokon az útszakaszokon ahol kijelölten kötelező a hólánc használata havas, jeges úton.

Egyéb hasznos információ:

Nikola Tesla repülőtér: +381 11 209 4444, email cím: briga.o.korisnicima@beg.aero (link: https://www.beg.aero/cir/kontakti, angolul: https://www.beg.aero/eng/contacts)

Nis repülőtér: +381 18 458 3336, email-cím járatokkal, jegyvásárlással kapcsolatban: ticketing@nis-airport.com (link: https://ini.aerodromisrbije.rs/, angolul: https://ini.aerodromisrbije.rs/en/)

Horgos határátkelő: +381 24 795 002

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogi fejezetben található

Határátkelőhelyek: Minden határátkelőhely üzemel. Az engedélyezett forgalom típusáról, a nyitva tartás alakulásáról, valamint bővebb információkról az alábbi linken olvashatnak: itt

Mobiltelefon- és internethasználat: Mivel Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, az EU-s roaming telefonbeszélgetés és internethasználat feltételei nem érvényesülnek. A magyar hálózatból való telefonhívás kezdeményezésének és fogadásának percdíjai szolgáltatótól függetlenül lényegesen magasabbak, internethasználathoz pedig valószínűleg külön roaming-csomagot kell vásárolni. A pontos feltételek iránt kérjük, érdeklődjön szolgáltatójánál! Helyben feltöltőkártyás mobiltelefon- és internetszolgáltatás vásárolható.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A szerbiai tartózkodás és átutazás nem jár a magyarországitól eltérő általános egészségügyi kockázat vállalásával. Bár az orvosok és az egészségügyi személyzet általában magasan képzett, a kórházak és klinikák felszereltsége általában elmarad az európai színvonaltól. A Magyarország és Szerbia között kötött kétoldalú megállapodás alapján a magyarországi biztosított állampolgárok ingyenes sürgősségi ellátásban részesülhetnek Szerbiában. A teljes ellátás, illetve az esetlegesen szükséges egészségügyi evakuáció miatt, célszerű átfogó utazási és egészségbiztosítást kötni az utazás időtartamára.

Sürgősségi ellátás igénybe vétele a Szerb Köztársaságban

A Magyarországon biztosított és egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek a Szerb Köztársaság területén való ideiglenes tartózkodásuk esetén jogosultak sürgősségi ellátást igénybe venni. A sürgősségi ellátásra való jogosultság igazolására a HUN/SRB 111 jelű nyomtatvány szolgál, amelyet a lakóhely vagy a tartózkodási hely szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivataltól kell igényelni.

A HUN/SRB 111 jelű nyomtatványt elsőként a szerb egészségbiztosító (Републички фонд за здравствено осигурање) területi szervéhez kell benyújtani, amely kiállítja az INO-1 jelű igazolást, amellyel közvetlenül a szerb biztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni.

A szerb egészségbiztosító területi szerveinek elérhetőségi adatait a következő melléklet tartalmazza: A szerb Egészségbiztosítási Alap intézményeinek elérhetőségei.

2015. január 1-től a két állam egészségbiztosítói közötti megállapodás alapján átmeneti tartózkodás esetén Európai Egészségbiztosítási Kártyával is igénybe vehetők a sürgősségi ellátások a Szerb Köztársaságban, azonban az INO-1 jelű igazolást ekkor is be kell szerezni a szerb egészségbiztosítótól.

EU-s TB kártya használata külföldön:

Segélyhívó-számok:

Rendőrség: 192

Mentők: 194

Tűzoltók: 193

Egyéb információ:

Szerbia Budapesti Nagykövetsége

Nagykövetség és konzuli hivatal Belgrád

Főkonzulátus Szabadka