Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 11. 15.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Szaúd-Arábia a II. biztonsági besorolási kategóriába tartozik, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

2021. augusztus 1-től a tartózkodási engedély/iqama és üzleti vízumok birtokosai mellett turizmus céljából is utazhatnak a látogatók Szaúd-Arábiába. Minden külföldi állampolgárnak azonban, aki Szaúd-Arábiába látogatóként vagy turista vízummal érkezik, olyan biztosítással kell rendelkeznie, amely az utazás teljes idejére, kötelezően fedezi a COVID-19 fertőzés kezelésére való ellátást - a járóbeteg-szakrendelések, sürgősségi esetek és kórházi kezelési költségeket. Bővebb információt itt találnak.

b. Kell-e teszt? Nem.

2022. március 5-től Szaúd-Arábia eltörölte a beutazáshoz szükséges PCR-tesztkötelezettséget. A gyakorlatban a szabályokon azonban előzetes értesítés nélkül is változtathatnak a szaúdi hatóságok és légitársaságok, ezért utazás előtt mindig tájékozódjanak az adott légitársaság honlapján is. Az országban a következő hivatalos helyeken lehet PCR-tesztet készíttetni, ha szükséges, a Tawakkalna app-on vagy a helyszínen való időpontfoglalással.

c. Kell-e regisztrálni? Nem kötelező, de ajánlott.

 1. Minden a Királyságba beutazó, védettséggel rendelkező személynek ajánlott teljesítenie az online oltottsági regisztrációt a https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home linken. Ezt az utazás előtti 72 órán belüli időpontig lehet megtenni és azok tehetik meg, akik a d) pontban meghatározott védettséggel rendelkeznek. A regisztráció elvégzéséről szóló igazolást a beutazóknak érdemes nyomtatott formában maguknál tartani az országban tartózkodás ideje alatt.
 2. Emellett az érkezőknek (az érkezést követő 8 órán belül) szintén ajánlott letölteniük és regisztrálni a Tawakkalna alkalmazáson (amellyel a muqueem portálon regisztrált védettség igazolása történik az országban) - 2022. júniusi szabályozás alapján az országban az app felmutatását már nem kérik.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Igen.

Minden a Királyságba beutazó beoltott személynek ajánlott elvégezni az online oltottsági regisztrációt a https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home linken.

Ezt azok tehetik meg, akik a lent meghatározott, az ország által elfogadott oltások valamelyikét kapták meg. A regisztrációs folyamat elvégzését három módon lehet igazolni:

 • a) regisztráció sikeres elvégzését igazoló üzenet bemutatása mobiltelefonon;
 • b) regisztrációs számmal ellátott nyomtatott igazolás;
 • c) a honlapon útlevélszám alapján történő igazolása a sikeres regisztrációnak

Az országba való látogatás védettségi igazolással nem rendelkező személyek részére is lehetővé vált.

A Szaúd-arábiai Királyság az országba érkező utasoknak, a hatóságok ellenőrzése esetén, védettségük igazolására a következő COVID-19 elleni védőoltások egyikének igazolását kell bemutatniuk:

 • 2 adag Pfizer BioNTech vagy Comirnaty
 • 2 adag Oxford AstraZeneca vagy Covishield vagy SK Bioscience vagy Vaxzevria
 • 2 adag Moderna vagy Spikevax
 • 1 adag Johnson&Johnson (Janssen)
 • 2 adag Sinopharm ÉS 1 adag emlékeztető oltás a négy Szaúd-Arábiában (Pfizer BioNTech,AstraZeneca,Moderna,Johnson&Johnson) elfogadott koronavírus védőoltásból
 • 2 adag Sinovac ÉS 1 adag emlékeztető oltás a négy Szaúd-Arábiában (Pfizer BioNTech,AstraZeneca,Moderna,Johnson&Johnson) elfogadott koronavírus védőoltásból
 • Más COVID-19 védőoltást az ország nem fogad el a védettség igazolására. Az oltási igazolásokat / védettségi igazolványokat, annak az adott ország hivatalos egészségügyi hatóságainak kell igazolnia (kibocsátania), amelyik beoltotta az utasokat, és az utolsó dózis (kétdózisú vakcina második dózisa vagy az egydózisú vakcina első dózisa) vagy az emlékeztető oltás (Sinovac/Sinopharm+emlékeztető) beadása utáni időtartamot is mindenképpen igazolni kell, amely a Szaúd-arábiai Királyságba való utazás előtt nem lehet kevesebb, mint 14 nap.
 • A magyar védettségi/oltottsági igazolványt a szaúdi hatóságok nem fogadják el, az Európai Uniós igazolás elfogadott.
 • Egészségügyi okok miatt nem oltható személyek: A szaúdi Egészségügyi Minisztérium a koronavírus oltás oltóanyagának összetevőivel összefüggésbe hozható érzékenység/allergia esetén, orvosi igazolás ellenében, felmentést adhat az oltási kötelezettség alól, a következő elérhetőségen: Exempt@moh.gov.sa

Betegségen átesettek: A Covid-19 fertőzésből való felépülés okirattal való igazolása az országban NEM használható a védettség igazolására/védettségi igazolás kiváltására.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az országba való látogatás védettségi igazolással nem rendelkező személyek számára is lehetséges.

2022. március 5-től Szaúd-Arábia eltörölte belépéskor az intézményi karanténkötelezettséget az oltatlan beutazók tekintetében és minden olyan, külföldről érkező személy vonatkozásában is, aki eddig csak 1 adag (nem teljes) oltást kapott az országon belül, valamint azoknak, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott, ám a Szaúd-Arábia által nem jóváhagyott vakcinák valamelyikének (Sinopharm vakcina, Sinovac vakcina, Covaxin vakcina és Szputnyik-V vakcina) teljes adagját kapták meg.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az országban az egészségügyi hatóság (Weqaya) által kijelölt néhány helyre való belépéshez továbbra is szükséges felmutatni a Tawakkalna applikációt (és abban a „védett státuszt”) a belépéshez, az oltatlanok tehát e helyeket nem látogathatják.

f. Karanténkötelezettség: Nincs. Szaúd-Arábiai tájékoztatás

A gyakorlatban az erre vonatkozó szabályokon azonban előzetes értesítés nélkül is változtathatnak a szaúdi hatóságok, ezért utazás előtt mindig tájékozódjanak a légitársaság honlapján.

 • Azoknak a beutazóknak, akiknek pozitív lesz a COVID-19 PCR tesztje és szükség esetén kórházi kezelésre szorulnak, kórházba utalják - a biztosító társaság költségére.
 • Tünetek esetén a 937-es (egészségügyi segélyhívó) számot lehet hívni vagy a legközelebbi egészségügyi kirendeltségen/központba bejelentkezni.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott fenti linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Egyedi elbírálás alapján Szaúd-Arábia jelenleg is ad ki üzleti célú beutazáshoz vízumot, de kizárólag a szaúdi üzleti partner hivatalos meghívólevelének birtokában.

h. Tranzitálási szabályok:

A tranzitálás érkezéstől számított 12 órás időtartamig megengedett. Ha a tranzitálási idő hosszabb, mint 12 óra (és ez a tény már adott az összekötő járat foglalásakor is), a szaúdi bevándorlási hatóság nem engedélyezi a tovább utazáshoz szükséges „boarding pass” kiállítását szaúdi tranzit vízum felmutatása nélkül. A tranzit vízum igénylése jelenleg online nem lehetséges, a Szaúd-Arábia budapesti Nagykövetségén igényelhető. A szaúdi tranzit vízum 4 nap tartózkodásra jogosítja fel birtokosát. A tranzit vízum helyettesíthető rendes turista e-vízummal is - amely online igényelhető. Amennyiben a tranzitálás ideje, előre nem kiszámítható légi/technikai okok miatt haladja meg a 12 órát, és az utazó nem hagyja el a repülőtér kijelölt zónáját, a felszállást az átutazóknak engedélyezik.

További információ: https://lifeinsaudiarabia.net/how-to-apply-for-transit-visa-of-saudi/?nowprocket=1

i. Egyéb hasznos információk:

Beutazással kapcsolatos információk: https://visa.visitsaudi.com/

Hayya Card-birtokosok: a Hayya Card a katari Labdarúgó Világbajnokságra (FIFA 2022) való belépőjegy és egyben katari vízum, amely birtokosainak a szaúdi hatóságok kedvezőbb feltételek mellett biztosítanak Szaúd-Arábiába vízumot - a világbajnokság időszaka alatt - ehhez külön regisztráció és egyben szaúdi egészségbiztosítás vásárlása is kötelező, e kártya birtokosai számára is! További információ, FIFA tájékoztatás

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Az országot légi és szárazföldi úton is el lehet hagyni.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Oltási kötelezettség/Tawakkalna alkalmazás: Az országban tartózkodóknak ajánlott a Tawakkalna alkalmazás letöltése és aktiválása, ami a kontaktkutatás elősegítését célozza - az app aktiválásához kötelező az ujjlenyomat leadása. Az alkalmazás világszerte jelenleg 75 országban elérhető/tölthető le (Magyarországon nem lehetséges).

Maszkviselés: Az országban jelenleg már beltéren sem kötelező a maszkviselés – kivétel: a nagy létszámú eseményeken amennyiben előírják, tömegközlekedési eszközökön, illetve mekkai, medinai mecsetek, valamint az egészségügyi hatóságok által meghatározott egyéb helyeken.

Általános: A járványügyi intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok. A járványügyi szabályok és karanténintézkedések megsértőit 20 000 SAR pénzbírsággal vagy két évig terjedő szabadságvesztéssel (vagy akár mindkettővel) büntethetik, ismételt szabálysértés esetén pedig a korábbi büntetés kétszeresét róhatják ki. A nem szaúdi állampolgárságú jogsértőket, az egyéni büntetés végrehajtását követően, kitoloncolják a Királyságból és velük szemben korlátlan ideig tartó beutazási tilalmat rendelhetnek el. Bővebb információt itt találnak: https://covid19.cdc.gov.sa/community-public/general-information/

A fentiek alapján felhívjuk a Szaúd-Arábiába beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes szaúdi szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján.

Egyéb információt a témában Rijádi külképviseletünk oldalán talál.

További információk:

4) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Szaúd-Arábia biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

A jemeni kormányellenes felkelők rakéta- és dróntámadásai az ország déli tartományai ellen folyamatosak, de nem zárhatóak ki további csapások Mekka és Rijád tartományokra sem. 2019 óta ezek számos alkalommal polgári célpontok, például repülőterek ellen is irányultak, személyi sérülést is okoztak. 2022 elejétől újra gyakorivá váltak a légitámadások stratégiai ipari létesítmények és egyéb civil célpontok ellen az ország belső területein is. A becsapódó rakéták és drónok mellett személyi sérülést okozhatnak a levegőben megsemmisített támadó fegyverek lezuhanó darabjai is.

A Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíciós erők jemeni katonai beavatkozása miatt a jemeni határ térségének 10-30 km-es körzetébe tilos a belépés, 30-80 km-es körzetében az utazás saját felelősségre sem javasolt. Jazan (Dzsazán), Nasir és Najran régiókban átlövésekre, fokozott ellenőrzésre, útzárakra, tengeri zárlatra, illetve ideiglenes légtérzárra kell számítani. A koalíciós erők átrepülései során a jazani regionális repülőtér forgalmát szüneteltetik. A jemeni határhoz közel fekvő Abha, Najran, Jazan (Dzsazán) szaúdi városok repülőterei ellen rakéta- és drón támadásokra gyakran kerül sor - ezeket a térségeket állampolgáraink mindenképpen kerüljék el.

Az országban tartózkodók kerüljék az esetleges csoportosulásokat, és kísérjék figyelemmel a helyi média tudósításait, valamint a nem hivatalos biztonsági figyelmeztető elektronikus leveleket.

Az ország egész területén gyakori, hogy a közintézményekbe, nagy forgalmú nyilvános helyekre, bevásárlóközpontokba történő belépéskor a reptéri ellenőrzéshez hasonló fémdetektor-kapun kell áthaladni, a biztonsági személyzet személyes átvizsgálást is végezhet (a nők és férfiak tekintetében elkülönítve).

Terrorizmus

Szaúd-Arábia területén javult a belbiztonsági helyzet, azonban így is lehet rendőri ellenőrzésekre, a meghatározó nagyvárosokban, tartományi és regionális székhelyeken esetleg terrorellenes rendőri műveletekre számítani, melyek során az érintett területet lezárják.

Utazás, közlekedés biztonsága

A tiltott területekre való belépést 30 hónapig terjedő elzárással, valamint pénzbírsággal büntetik:

 • a teljes északi határterületen, valamint Hafr-Al Batin és Khafji 20 km-es körzetében, kivéve a nyitott határátkelő-pontokat és az azok közvetlen megközelítésére alkalmas útvonalakat;
 • "Najran” tartomány területére szárazföldön, továbbá a teljes jemeni határtérség 10 km-es körzetében;
 • A szaúdi Turisztikai Minisztérium nem ad ki látogatási engedélyt a tiltott zónákban, a katonai műveleti területeken és a határátkelők közelében található térségekre.

A keleti tartományba (Sharqia), Qatif, Awwamiyah és Saihat régiókba, valamint a konzervatív lakosságú középső, Qassim és Buraidah tartományokba a szektás ellentétek, illetve a nem muszlimokkal szembeni ellenszenv miatt lehetőleg csak indokolt esetben utazzanak, ott tartózkodásuk során kellő körültekintéssel járjanak el.

A két iszlám szent hely, Mekka és Medina meglátogatása nem-muszlimok számára tilos!

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A belépéstől számítva min. 6 hónap

Ideiglenes útlevél:

Nem NEM

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Szaúd-Arábiába történő beutazás további feltétele, hogy minden látogatónak (6 éves kor felett) biometrikus adatokat (ujjlenyomat) kell szolgáltatnia a szaúdi útlevélhatóság (Jawazat - General Department of Passports) részére – amely legtöbbször, az érkezést követően, a reptéren történik. Ez ugyanúgy vonatkozik az országban élő külföldiekre, mint a turistákra és zarándokokra. A biometrikus adatok mind az iqama (tartózkodási engedély), mind a ki/belépési vízum (exit/reentry) adminisztrációhoz szükségesek.

Kiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Beutazáskor, 6 éves kortól ujjlenyomat adására kötelezettek a gyermekek is.

Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Szaúd-Arábiai Királyság budapesti nagykövetségéhez: www.saudiembassy.org.hu.

Vízum:

Történelmi jelentőségű lépés keretein belül 2019. szeptember 27-én Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt, lehetővé téve a turista célú vízumkérelmezést több mint 50 ország, köztük magyar állampolgárok számára is.

A szaúd-arábiai hatóságok tájékoztatása szerint az elektronikus vízum az alábbi, „eVisa Portal” nevű elektronikus felületen kérelmezhető: visitsaudi.com és https://visa.visitsaudi.com. A turisztikai célú vízum díja egységesen 535 szaúdi riál (vízumdíj és biztosítási díj egyben). A vízumdíj az elektronikus eljárás során róható le nemzetközi kredit/debitkártya segítségével. Az elektronikus eljárás mellett lehetőség van arra, hogy a beutazók Szaúd-Arábia négy nemzetközi repülőterén (on-arrival) kérelmezzenek vízumot, az ott található automatáknál. Az elektronikus vízum leghosszabb érvényességi ideje egy év lehet, többszöri belépésre és évente maximum 90 napos tartózkodásra jogosíthat. A vízum érvényességi idejének vagy a vízumban engedélyezett tartózkodási napok számának túllépése büntetést von maga után.

Amennyiben a szaúdi e-vízummal kapcsolatban további kérdésük lenne, javasoljuk, hogy kiutazás előtt vegyék fel a kapcsolatot Szaúdi-Arábiai Királyság Budapesti Nagykövetségével (www.saudiembassy.org.hu). Javasoljuk továbbá azt is, hogy vízumot kiutazás előtt (szaúdi e-visa) kérelmezzenek.

Amennyiben nem turista célból (befektetés, munkavállalás, stb.) utaznak Szaúd-Arábiába, a vízum és tartózkodás feltételeiről a Szaúd-Arábiai Királyság Budapesti Nagykövetsége ad bővebb információt.

A nem e-visa típusú vízumok (single entry visit visa) meghosszabbítására van lehetőség az országban, prémium biztosítás megvásárlása mellett (akkreditált biztosítók: Tawuniya, Bupa, Medgulf, GulfUnion, Arabian Shield Cooperative Insurance, Arabia Cooperative Insurance, Al-Etihad Cooperative, Al-Sagr Cooperative Health Insurance, AXA Cooperative, Allied Cooperative Insurance Group (ACIG), Al- Rajhi Takaful, Walaa, és Saudi Enaya) Bővebb információ

Megjegyzés: a belépő útlevél ne tartalmazzon Izrael Állam által kiadott beléptető pecsétet, amennyiben valakinek izraeli az állampolgársága. Izraeli állampolgársággal nem rendelkező uniós állampolgárok (magyar) már beléphetnek az országba korábbi izraeli be/kiléptető pecséttel is az útlevelükben.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH, valamint a Pettravel honlapon talál.

Vám:

Pénznem: szaúdi rijál (SAR).

A szaúdi riál szabadon átváltható, de pénzváltásra csak a repülőtéren, a bankokban és a szállodákban van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, azonban készpénzes fizetésre kizárólag SAR-ban van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.

Időjárás: Az ország éghajlata a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 30°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. Az ország középső területein száraz a klíma, a tengerparti részeken igen magas a páratartalom.

Biztosítás: A Szaúd-Arábiába utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött szaúdi kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével). A szaúdi e-vízum online kérelmezésekor az egészségbiztosítás megkötése egyébként is kötelező (a vízum és a biztosítás egy csomag), on-arrival vízumfelvétel esetén azonban erre mindenképpen szükség van.

A szerződött kórházak:

 • Dr. Abdul Rahman Al-Mishari Hospital (Europe-assistance, Allianz)
 • Saudi German Hospital Riyadh/Jeddah/Dammam (Europe-assistance)
 • Dr.Sulaiman Al-Habib Medical Center (Allianz)

A szaúdi e-visa, és más az országban elérhető egészségbiztosítással és az ehhez kötődő ügyintézéssel kapcsolatban forduljanak az illetékes hatósághoz: Council of Health Insurance.

Közlekedés: Szaúd-Arábiában nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés, nők 2018. június 1. óta vezethetnek autót. Az országon belül taxival, bérsofőrrel (Über, Careem), bérelt autóval vagy repülőgéppel lehet közlekedni. Egyetlen vasútvonal működik. Az ország úthálózata kiváló, a főbb útvonalakon autópályák épültek.

Az EU logóval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozott, 3 hónapig tartó időtartamban fogadják el, ezt követően szaúd-arábiai vezetői engedélyt kell kiváltani. A rövid idejű szaúd-arábiai tartózkodás során az autóbérléshez a nemzetközi jogosítvány elfogadott. Tartózkodási engedéllyel történő munkavállalás esetén a külföldieknek helyi jogosítványt kell kiváltani. Ehhez szükséges a szponzor kérelme, a vércsoport megállapítása, melyet feltüntetnek a jogosítványon, valamint szemészeti vizsgálat és gyakorlati vizsga az erre kijelölt vizsgaközpontban.

Átutazás Katarba: A Katar és Szaúd-Arábia közti (Abu Samrah) határátkelő teljes kapacitásában működik, a 2022-es futball világbajnokság alatt a szigorú vámvizsgálat/ellenőrzések miatt azonban torlódásokra és késedelemre lehet számítani. A katari-szaúdi határállomásnál 2022. november 1-től:

 • A Katarba való belépéshez a Hayya-card (katari belépési engedély, stadionbelépő, ingyenes metró, illetve buszjegy egyben) QR-kódja szükséges.
 • A forgalom rendkívül nagy lesz, a belépés pedig időigényes.
 • Magángépjárművek nem hajthatnak be.
 • A magánjárműveket a határállomáson kell hagyni, ott ezeknek hatalmas parkolókat fognak kialakítani (parkolóhely foglalás a Hayya applikációval lehetséges).
 • A határtól shuttle-buszokkal fogják a határra érkezőket a metróig szállítani (amellyel eljuthatnak a szurkolók a stadionokig).

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. A hivatalos időszámítás az országban a Hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik.

Az iszlám vallás előírásai szerinti napi ötszöri ima idején a hivatalok, üzletek bezárhatnak. A naponta változó imaidőpontokat a napilapok (köztük több angol nyelvű) is közlik.

Ramadán és a Hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul, a közhivatalok Ramadán alatt 2 hétig, a Hajj során 1 hétig korlátozottan működnek. Az ezeket követő 5 napos Eid ünnep alatt általános a zárvatartás.

A hölgyek hivatalos ügyeiket néhol a részükre fenntartott helyiségekben intézhetik (women section), amennyiben van ilyen kijelölt hely, azonban a legtöbb állami és privát szolgáltatás igénybevételekor az ügyintézés már mindkét nem tekintetében egy helyiségben történik. A nyilvános helyekre (pl.: éttermek) csak férfi családtag kíséretében történő belépést eltörölték, a nők a legtöbb nyilvános helyre (kivétel ahol ezt kifejezetten tiltják - táblával) egyedül illetve női kísérővel is beléphetnek, illetve az utcán is megengedett egyedül tartózkodniuk. Férfiak az „only family/ladies”, iletve „family section” felirattal ellátott helyiségekbe, üzletekbe ügyintézés céljából továbbra sem léphetnek be.

Munkanapok: vasárnaptól csütörtökig
Hétvége, munkaszüneti napok: péntek-szombat
Nyitvatartási idők (imaidőben minden zárva)
Állami intézmények: 7:30 -14:30
Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:30 - 19:30
Bankok: 9:30 -16:30

Általános segélyhívó szám az országban: 112
Egészségügyi sürgősségi szám (emergency call service): 997
Tűzoltóság: 998
Rendőrség: 999

Vallási és viselkedési kultúra: Tilos a disznóhús, az abból készült készítmények, az alkohol tartalmú italok behozatala, és fogyasztása. Tilos az olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek behozatala, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok és olyan élelmiszerek képei találhatók, amelyek egyértelműen, vagy feltételezhetően disznóhúsból készültek. Szintén nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.

A turisztikai nyitás kapcsán Szaúd-Arábia Belügyminisztériuma elfogadott egy ún. Viselkedési Kódexet a turisták számára, ami 19 pontból áll. A Viselkedési Kódex kitér az öltözködésre, illetve a kódex megsértésére vonatkozó pénzbírságokra is. Az egyik legnagyobb újdonság, hogy a külföldi nem-muszlim nők számára az abaya (abaja) és a fejkendő viselete már nem kötelező (de továbbra is ajánlott), a vállat, a karokat és térdet azonban továbbra el kell fedni. Az alábbi weboldalak további információkkal szolgálnak az elvárt öltözködést és viselkedést illetően: https://www.visitsaudi.com/en/laws-and-etiquette.html és https://visa.visitsaudi.com/Home/PublicDecorum.

A Viselkedési Kódex jelentős reformokat és könnyítéseket vezet be, melyek gyakorlati megvalósulása időbe telhet, ezét javasoljuk a korábbi szokások tanulmányozását és szaúd-arábiai tartózkodáskor ezen szokások esetleges betartására való felkészülést.

A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek, nőt nem szólíthatnak meg, csak a kísérőjét. Nyilvános helyeken tilos a tánc és a zene.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani. A MERS CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus - Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes), a koronavírus törzs egyik mutációja, jelen van az országban. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján elérhető a MERS vírussal foglalkozó angol nyelvű weboldal, ahol folyamatosan frissített információk találhatók, illetve az ingyenesen hívható arab nyelvű belföldi telefonszámon (8002494444) az érdeklődők tájékozódhatnak a betegséggel kapcsolatban.

Magyarországról történő beutazás esetén kötelező oltás nincs, kivéve a Hajj-ra (éves zarándoklat) utazóknak (Meningococcus ACWY, Influenza). Az alábbi védőoltások felvétele azonban javasolt:

 • Hepatitis A elleni védőoltás
 • Hepatitis B elleni védőoltás
 • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
 • Hastífusz elleni védőoltás
 • Veszettség elleni védőoltás

Bővebb információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját.

Egyéb információ:

Nagykövetség és konzuli hivatal Rijád
Szaúd-Arábia Budapesti Nagykövetsége