Szamoai Független Állam

Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Szamoai Független Állam

Utolsó módosítás dátuma
2022.08.16.
Mai napon is érvényes
2022.08.16.
Piros
Nem javasolt úti cél
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 08. 15.

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.


A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Szamoa biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen 

18. életévüket be nem töltött személyek csak nagykorú szülő vagy gyám kíséretében utazhatnak Szamoára. Minden 12. életévét betöltött, Szamoára utazni szándékozó személynek rendelkeznie kell a koronavírus elleni, WHO által elismert valamelyik védőoltás minimum két dózisával. Szamoa minden nemzeti egészségügyi hatóság által angol nyelven kiállított oltottsági és átesettségi igazolást elfogad, ezeknek azonban tartalmazniuk kell az alábbi információkat: kiállító ország neve, oltott személy neve, az oltást beadó intézmény neve és címe, beadott vakcina neve és azonosítószáma, oltás időpontja, oltást végző intézmény pecsétje. A szamoai hatóságok csak a papír alapú oltottsági és átesettségi igazolásokat fogadják el. Az utazás részletes feltételeivel kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.health.gov.ws/ illetve https://www.samoa.travel/pagepreview/redalert 

b. Kell-e teszt? Igen.

Szamoára történő utazás előfeltétele az utazás megkezdéséhez képest 48 óránál nem régebbi negatív Covid-19 teszt, (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP vagy SDA) valamint 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszt eredményét igazoló angol nyelvű dokumentum. Szükséges továbbá az utazás megkezdéséhez képest 120 óránál nem régebbi, az utas háziorvosától származó igazolás az utazó általános egészségi állapotára vonatkozóan. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az utazást megelőzően belépési engedélyt kell kérni az ország egészségügyi hatóságától az alábbi elérhetőségek egyikén: enquiries@health.gov.ws vagy samoahealth.travelquiries@gmail.com

Minden Szamoára utazónak a megérkezést követően le kell töltenie és az országban történő tartózkodás ideje alatt használnia kell a Samoa Travel Tracer nevű applikációt ami az alábbi linken érhető el: 

Google Play - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jelly.samoa.tracerv2

App Store - https://apps.apple.com/us/app/samoa-travel-tracer/id1571061716

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

Minden országba érkező utazónak rendelkeznie kell a WHO által elismert védőoltások valamelyikével. Az oltás második dózisát minimum 14 nappal a Szamoára történő megérkezést megelőzően meg kell, hogy kapja az utazó. 

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Oltatlan külföldi állampolgárok jelenleg nem utazhatnak Szamoára. 

f. Karanténkötelezettség: Van.

Az országba történő megérkezést követően a 0/3 napon antigén gyorsteszt elvégzése kötelező amelynek eredményéről tájékoztatni kell a szamoai Egészségügyi Minisztériumot, surveillance@health.gov.ws . Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, úgy az utazónak az aktuális Covid-19 szabályokat betartva házikaranténba kell vonulnia.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az a, d, és e, pontokban foglaltak érvényesek az üzleti célból Szamoára utazókra is.

h. Tranzitálási szabályok:

Szamoa kormánya csak kivételes esetben, egyéni kérelem benyújtását és pozitív elbírálását követően engedélyezi külföldi állampolgárok országba történő tranzitálását. 

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Szamoa kormány csupán rendkívüli esetben, humanitárius okokból engedélyezi külföldi állampolgárok beutazását az országba. Ezzel kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.samoa.travel/pagepreview/redalert

j. Egyéb hasznos információk:

A szamoai nemzetközi repülőtér aktuális információi az alábbi linken érhetőek el: https://www.samoaairports.com/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból: 

Korlátozás nélkül lehetséges kiutazni Szamoáról.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Szamoán jelenleg kötelező szájat és orrot eltakaró maszk folyamatos viselése.

Bővebb információ az aktuális szamoai járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban az alábbi linken érhetőek el: https://www.samoa.travel/ és https://www.samoa.travel/pagepreview/redalert

4) A nyári szezonra vonatkozó további információ:

Szamoa 2022. augusztus 1-től  nyitotta meg határait külföldi utazók előtt. 

 

5) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Szamoa biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

Szamoán a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopás. Fokozott óvatosság ajánlott éjszaka, különösen a nők részéről. Friss biztonsági információkat az új-zélandi és az amerikai külügyminisztérium honlapjain találnak:

A szamoaiak rendkívül mélyen vallásosak. A vasárnap szent nap, amikor a naplemente előtti istentisztelet idején valamennyi faluban gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben (kb. félóra), amelynek szigorú betartását a külföldiektől is megkövetelik. Ennek figyelmen kívül hagyása akár agresszív fellépést is kiválthat az egyébként rendkívül barátságos helyiek részéről a tilalmat megszegőkkel szemben.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 996
  • rendőrség: 995
  • tűzoltók: 994

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A meteorológiai szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Szamoa és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a Szamoai Független Állam területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás - legtöbb esetben tiltás - vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, egyes élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos részletesebb tájékoztatás a Szamoai Karantén Hivatal honlapján olvasható. További információforrás:

www.iatatravelcentre.com/WS-Samoa-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +13 óra, a nyári időszámítás idején +11 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Szamoán, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +12 óra.

Hivatalos pénznem a szamoai tala. A legtöbb fontos nemzetközi valutát számos helyen váltják. A nemzetközi bankkártyák a nagyobb hotelekben, éttermekben általában használhatók, de számítani kell arra, hogy a kártyás fizetés nem mindenhol biztosított.

Utazás, közlekedés biztonsága:

Szamoán 2009 óta van baloldali közlekedés, de még ma is számos – a korábbi közlekedési rendből hátramaradt – balkormányos járművet használnak. Külföldiek számára kötelező a helyi vezetői engedély beszerzése, turistáknak általában a 30 napos átmeneti engedély megfelelő. Az érvényes külföldi vezetői engedély bemutatása mellett ennek beszerzése egyszerű és gyors folyamat, a legtöbb komolyabb autókölcsönzőnél, vagy a közlekedési hatóságnál (Samoa Land Transport Authority) intézhető.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Szamoára utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők telefonszáma: 996.

Javasolt oltások Szamoára utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról: