Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 07. 13.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt! Svédország biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonságos országok listáján található.

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

2022. április 1-től Svédország valamennyi járványügyi beutazási korlátozást eltörölt, magyar állampolgárok korlátozás nélkül beutazhatnak Svédországba.

b) Kell-e teszt? Nem.

2022. április 1-től a világ valamennyi országából, így Magyarországról is tesztelési kötelezettség nélkül be lehet utazni Svédországba.  
Részletes szabályozás a svéd rendőrség honlapján:

c) Kell-e regisztrálni? Nem.

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

Svédországban sem a beutazás során, sem belföldi rendezvények esetén nem kérnek oltottsági igazolást. A részletes szabályokért kérjük keressék fel a svéd Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten) honlapját: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

e) Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A svéd beutazási és egyéb belföldi szabályok nem tesznek különbséget az oltottak és az oltatlanok között. 

f) Karanténkötelezettség: Nincs.

g) Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön szabályozás. 

h) Tranzitálási szabályok

A tranzitálókra az általános beutazási szabályok érvényesek.

i) A célország beutazási feltételei alóli mentesség 

2022. április 1-től a világ valamennyi országából, így Magyarországról is járványügyi feltételek teljesítése nélkül be lehet utazni Svédországba.  

j) Egyéb hasznos információ: 

 • Svéd határrendészet elérhetőségei: +46 77 114 14 00 (a telefonszám a svéd rendőrség központi telefonszáma, amennyiben a határrendészettel kíván beszélni, kérjük hívja ezt a számot és kérje a kapcsolást)
 • Stockholm Skavsta repülőtér elérhetőségei: info@skavsta.se ; +46 (0)155-28 04 00
 • Stockholm Arlanda repülőtér elérhetőségei: info@arlandaairport.se ; +46 (0)10 109 10 00
 • Malmö repülőtér elérhetőségei: info@malmoairport.se ; +46 10 109 45 00
 • Göteborg repülőtér elérhetőségi: info@landvetterairport.se ; +46 10 109 31 00 
 • Probléma merült fel az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben.

2) Kiutazás az országból: 

Nincs erre vonatkozó külön szabályozás. 

3) Helyi járványügyi szabályok

A svéd Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten) honlapján naprakész információkat talál a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos svédországi kérdésekről (svéd és angol nyelven): https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

A svédországi koronavírus járvánnyal kapcsolatos általános tájékoztatásért svéd számról a 11313, vagy magyar számról a +46 77 33 11313 számot is hívhatják (angolul is beszélnek).

 • Amennyiben orvosi tanácsra, ellátásra van szüksége, svéd számról a 1177 telefonszámot, magyar számról a +46 771 11 7700 az egészségügyi szolgáltató vonalat kell hívni (angolul is beszélnek). Általános információkat a https://www.1177.se honlapon is kaphatnak. 
 • Amennyiben komoly légzési nehézségei vannak, vagy sürgősségi orvosi ellátásra szorul, a mentők számát hívja: 112 (angolul is beszélnek). Magyar állampolgárokat a Magyarországon kiállított európai egészségbiztosítási kártya birtokában sürgősségi beavatkozások tekintetében Svédországban ellátják. Amennyiben ezen túl is biztosított szeretne lenni, ajánljuk, hogy kössön utasbiztosítást.

Utazás repülővel Magyarország és Svédország között, illetve svédországi tranzitálási lehetőségek (Stockholmon keresztül Budapestre)

Fontos, hogy tájékozódjon a légitársaság járványügyi információiról és előírásairól is. 

A külföldről Stockholmon keresztül tranzitáló utasok általában Stockholm-Arlanda nemzetközi repülőtérre érkeznek. A Wizzair budapesti járatai Stockholm-Skvasta (Nyköping) repülőtérről , a Ryanair budapest járatai Stockholm-Arlanda repülőtérről indulnak. A két repülőtér közötti távolság 140 km (átutazási opciókról lásd lent). Magyar állampolgárok beutazhatnak Svédországba, az országban rájuk vonatkozóan semmilyen korlátozás nincsen, a két repülőtér között is szabadon mozoghatnak. Stockholm-Arlanda és Stockholm-Skvasta repülőterek között közvetlen tömegközlekedési összeköttetés nincsen. Taxi természetesen van. Stockholm-Arlanda nemzetközi repülőtérről gyorsvasúttal vagy reptéri busszal lehet beutazni a stockholmi központi vasúti pályaudvarra, ahonnan átszállással, busszal lehet eljutni Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőterére. Jegyek a helyszíneken (Arlanda repülőtér, stockholmi központi pályaudvar) és online válthatók, az előzetes online jegyvásárlás kedvezményes.

A svédországi repülőterek biztonsági ellenőrzésén 2022 májusa óta hosszú, akár több órás várakozási idővel lehet számolni, ezért javasoljuk, hogy a járat indulása előtt a megszokottnál korábban menjenek ki a repülőtérre!

 • Gyorsvasúttal Stockholm-Arlanda repülőtérről a stockholmi központi pályaudvarig kb. 20 percig tart az út, a vonatok fél óránként járnak. Jegy interneten vagy a helyszínen váltható. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.arlandaexpress.se
 • Reptéri busszal Stockholm-Arlandától a stockholmi központi vasúti pályaudvarig kb. 45 percig tart az út. A buszok rendszeresen, de jelenleg ritkítottan közlekednek. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.flygbussarna.se
 • Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtérre busszal lehet kijutni a stockholmi központi vasúti pályaudvarról (110 km, mintegy 80 perc az út). Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.flygbussarna.se . Taxival is elérhető Stockholm-Arlanda repülőtérről a stockholmi központi pályaudvar, illetve a Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtér.

A Stockholmi Közlekedési Vállalat honlapján (applikációján) tud navigálni a városon belüli közlekedésben (www.sl.se).

Utazás gépjárművel Svédországból Magyarországra a Covid-19 járványügyi helyzet miatt hozott uniós tagállami korlátozó intézkedésekre tekintettel

FIGYELEM! A járványügyi helyzetre tekintettel kérjük, hogy utazása előtt mindenképpen tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján minden ország tekintetében, amin át szeretne utazni. 

Amennyiben Svédországból Magyarországra kíván eljutni, az útvonal megválasztása az Ön felelőssége. Az európai országok folyamatosan hoznak új rendelkezéseket az országukba való belépés, áthaladás tekintetében, amit figyelembe kell vennie.

Javasoljuk, hogy tanulmányozza a tranzitországokra vonatkozó utazási tanácsokat.

4) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Svédország biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória. Ezen országok biztonsági kockázatot nem jelentenek, biztonsági helyzetük, szabályrendszerük és közszolgáltatásaik hasonlóak Magyarországéhoz

A svéd rendőrség telefonszáma: 114 14, vészhelyzet esetén a 112-es telefonszám hívható Svédországon belülről, külföldről pedig: 0046 77 114 14 00

E-mail: registrator.stockholm@polisen.se

Honlap: www.polisen.se

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Svédországban közepes (5 fokozatú skálán 3) a terrorfenyegetettség szintje, ezért az ilyen jellegű cselekmények előfordulása nem zárható ki. 

Utazás, közlekedés biztonsága:

Svédországban mind a légi-, a vízi-, a vasúti-, az autóbusz és egyéb városi tömegközlekedés korszerű és biztonságos, a belföldi légi járatokkal az ország minden része könnyen és biztonságosan elérhető.

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Svédországban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak (utcai és szállodai táskalopások) ezért a nagyvárosok egyes zsúfolt városrészein és a szállodai reggeliző helyeken célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél (csak konzul állít ki):

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A svéd rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a svédországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek hozzájáruló nyilatkozatával. Javasoljuk tehát szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát itt talál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Svédországba vízum beszerzése turista célú beutazás esetén nem szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Svédországi vízumkérelem benyújtásával kapcsolatban a Svéd Királyság budapesti Nagykövetsége illetékes tájékoztatást nyújtani (elérhetőségek: cím: Budapest, Kapás utca 6-12., 1027, tel: (1) 460 6020, e-mail: ambassaden.budapest@gov.se)

Kamerás arcfelismerő rendszer használata a skavstai repülőtéren

Felhívjuk a skavstai repülőtérre érkező vagy onnan induló magyar állampolgárok figyelmét, hogy a svéd rendőrség 2020. január 1-től egy korábbi jogszabálymódosítás kapcsán arcfelismerő kamerarendszereket használhat az ország területén, beleértve a repülőtereket is. A rendszer működésének lényege, hogy a reptéren arcképek készülnek az utazni kívánó személyekről, ezeket a képeket pedig a rendszer összehasonlítja az útlevél microchipjében tárolt biometrikus adatokkal.

Házikedvencek beutazása:

További információért kérjük forduljon állatorvosához, illetve kattintson az alábbi linkekre:

További információért kérjük, forduljon a svéd Mezőgazdasági Hivatalhoz: http://www.jordbruksverket.se

Vám:

Svédország vonatkozásában, kérjük forduljon a svéd Vámhivatalhoz: www.tullverket.se.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Svéd korona (SEK)

Időjárás:

Svédország déli és középső területeinek klimatikus viszonyai nem térnek el jelentősen a Magyarországon jellemző időjárástól, ugyanakkor az ország északi, sarkköri részén szeptembertől márciusig rendkívül hideg időre és erős havazásra kell felkészülni. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni.

Közlekedés:

A magyar "B" kategóriás jogosítvány használható Svédországban. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét, mivel annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség!

Országszerte, de különösen az északi sarkköri területeken előfordulhatnak jávor- és rénszarvascsordák az egyes utakon, ezért sokkal biztonságosabb olyan gépkocsival közlekedni, mely erős fényszóróval rendelkezik.

A sarkköri, ritkán lakott részeken ritkábban találhatóak benzinkutak, illetve az autómentés is sokkal körülményesebb az ország egyéb részeiben megszokottnál.

Gépjármű-tulajdonosok figyelmébe:

2016. január 1-től a külföldi járművek is kötelesek kapudíjat (dugódíjat) fizetni Stockholmban és Göteborgban is.

A külföldön regisztrált járművek fizetési kötelezettségét az EPASS24 nevű rendszer kezeli. Minden egyes fizetőkapun történő áthaladást regisztrál a rendszer és egy számlát küld a bejelentett lakcímre. A számla kiegyenlítésére banki úton vagy az EPASS24.com oldalon van lehetőség. A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer az, ha az illető létrehoz egy profilt az EPASS24.com oldalon, így lehetőséget biztosítva a rendszernek, hogy automatikusan levonja az adott összeget az illető bankszámlájáról (a regisztrációkor meg kell adni.) A levonásról számlát és egyenleget kap az illető e-mailben és sms-ben.

Amennyiben a számla nem kerül időben kiegyenlítésre, akkor a rendszer késedelmi díjat szab ki, illetve kérheti a gépjármű regisztrációs/származási országának hivatalát, hogy segítsen a behajtásban. Végső esetben vezetési tilalom alá is helyezhetik a járművet Svédországban.

(forrás: http://transportstyrelsen.se/en/road/Congestion-taxes-in-Stockholm-and-Goteborg)

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

A svéd hatóságok a magyar állampolgárokhoz ügyintézésük során korrekten viszonyulnak, hátrányos megkülönböztetésről nincs tudomásunk.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Svédországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek.

Egészségügyi ellátás:

Svédországban a közegészségügy megfelelő, az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.neak.hu honlapon találhatók.

Orvosi ellátás:

Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központokban, orvosi rendelőkben, kórházakban, illetve az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánorvosoknál az EU Egészségügyi Kártya felmutatásával igazolható az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultság, de ezen felül az ellátásért fizetni kell.

Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.

Fogorvosi kezelés szükségessége esetén a szerződéses fogorvosnál/fogklinikán (folktandvården) is be kell mutatni az EU Egészségügyi Kártyát, de a fogorvosi kezelés költségeit a páciens saját maga fizeti.

Gyógyszerek:

A gyógyszertárban az orvos által felírt recept ellenében adják ki a gyógyszereket.

Kórházi ellátás:

Abban az esetben, ha súlyos betegségről van szó, az EU Egészségügyi Kártyával közvetlenül a kórház ügyeletéhez (akutmottagningen) kell fordulni. EU Egészségügyi Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén annak költségeit a betegnek saját terhére kell rendeznie.

Egyéb információt stockholmi nagykövetségünk oldalán talál