Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 05. 10.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. április 1-től magyar állampolgárok kiindulási országtól függetlenül, bárminemű járványügyi korlátozás nélkül beutazhatnak Svédországba.

Egyéb hasznos információ:

 • Svéd határrendészet elérhetőségei: +46 77 114 14 00 (a telefonszám a svéd rendőrség központi telefonszáma, amennyiben a határrendészettel kíván beszélni, kérjük hívja ezt a számot és kérje a kapcsolást)
 • Stockholm Skavsta repülőtér elérhetőségei: info@skavsta.se ; +46 (0)155-28 04 00
 • Stockholm Arlanda repülőtér elérhetőségei: info@arlandaairport.se ; +46 (0)10 109 10 00
 • Malmö repülőtér elérhetőségei: info@malmoairport.se ; +46 10 109 45 00
 • Göteborg repülőtér elérhetőségi: info@landvetterairport.se ; +46 10 109 31 00
 • Probléma merült fel az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben.
 • Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

A svéd Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten) honlapján naprakész információkat talál a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos svédországi kérdésekről (svéd és angol nyelven): https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

A svédországi koronavírus járvánnyal kapcsolatos általános tájékoztatásért svéd számról a 11313, vagy magyar számról a +46 77 33 11313 számot is hívhatják (angolul is beszélnek).

 • Amennyiben orvosi tanácsra, ellátásra van szüksége, svéd számról a 1177 telefonszámot, magyar számról a +46 771 11 7700 az egészségügyi szolgáltató vonalat kell hívni (angolul is beszélnek). Általános információkat a https://www.1177.se honlapon is kaphatnak.
 • Amennyiben komoly légzési nehézségei vannak, vagy sürgősségi orvosi ellátásra szorul, a mentők számát hívja: 112 (angolul is beszélnek). Magyar állampolgárokat a Magyarországon kiállított európai egészségbiztosítási kártya birtokában sürgősségi beavatkozások tekintetében Svédországban ellátják. Amennyiben ezen túl is biztosított szeretne lenni, ajánljuk, hogy kössön utasbiztosítást.

Svédország biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória. Ezen országok biztonsági kockázatot nem jelentenek, biztonsági helyzetük, szabályrendszerük és közszolgáltatásaik hasonlóak Magyarországéhoz.

A svéd rendőrség telefonszáma: 114 14, vészhelyzet esetén a 112-es telefonszám hívható Svédországon belülről, külföldről pedig: 0046 77 114 14 00

E-mail: registrator.stockholm@polisen.se

Honlap: www.polisen.se

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Svédországban közepes (5 fokozatú skálán 3) a terrorfenyegetettség szintje, ezért az ilyen jellegű cselekmények előfordulása nem zárható ki.

Utazás, közlekedés biztonsága:

Svédországban mind a légi-, a vízi-, a vasúti-, az autóbusz és egyéb városi tömegközlekedés korszerű és biztonságos, a belföldi légi járatokkal az ország minden része könnyen és biztonságosan elérhető.

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Svédországban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak (utcai és szállodai táskalopások) ezért a nagyvárosok egyes zsúfolt városrészein és a szállodai reggeliző helyeken célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél (csak konzul állít ki):

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Tranzitálás:

Utazás repülővel Magyarország és Svédország között, illetve svédországi tranzitálási lehetőségek (Stockholmon keresztül Budapestre)

Fontos, hogy tájékozódjon a légitársaság járványügyi információiról és előírásairól is.

Közvetlen repülőjáratok Magyarország és Svédország között: 

 • Budapest Liszt Ferenc repülőtér – Stockholm Arlanda repülőtér (Ryanair, Norwegian Air)
 • Budapest Liszt Ferenc repülőtér – Stockholm Skavsta repülőtér (Wizzair)
 • Budapest Liszt Ferenc repülőtér – Malmö repülőtér (Wizzair)
 • Budapest Liszt Ferenc repülőtér – Göteborg Landvetter repülőtér (Ryanair)

A külföldről Stockholmon keresztül tranzitáló utasok általában Stockholm-Arlanda nemzetközi repülőtérre érkeznek.

A Stockholm Skavsta és Stockholm Arlanda repülőtér közötti távolság 140 km (átutazási opciókról lásd lent), amelyek között közvetlen tömegközlekedési összeköttetés nincsen. Taxi természetesen van. Stockholm-Arlanda nemzetközi repülőtérről gyorsvasúttal vagy reptéri busszal lehet beutazni a stockholmi központi vasúti pályaudvarra, ahonnan átszállással, busszal lehet eljutni Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőterére. Jegyek a helyszíneken (Arlanda repülőtér, stockholmi központi pályaudvar) és online válthatók, az előzetes online jegyvásárlás kedvezményes.

 • Gyorsvasúttal Stockholm-Arlanda repülőtérről a stockholmi központi pályaudvarig kb. 20 percig tart az út, a vonatok fél óránként járnak. Jegy interneten vagy a helyszínen váltható. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.arlandaexpress.se
 • Reptéri busszal Stockholm-Arlandától a stockholmi központi vasúti pályaudvarig kb. 45 percig tart az út. A buszok rendszeresen, de jelenleg ritkítottan közlekednek. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.flygbussarna.se
 • Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtérre busszal lehet kijutni a stockholmi központi vasúti pályaudvarról (110 km, mintegy 80 perc az út). Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.flygbussarna.se . Taxival is elérhető Stockholm-Arlanda repülőtérről a stockholmi központi pályaudvar, illetve a Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtér.

A Stockholmi Közlekedési Vállalat honlapján (applikációján) tud navigálni a városon belüli közlekedésben (www.sl.se).

Utazás gépjárművel Svédország és Magyarországra között a Covid-19 járványügyi helyzet miatt hozott uniós tagállami korlátozó intézkedésekre tekintettel:

FIGYELEM! A járványügyi helyzetre tekintettel kérjük, hogy utazása előtt mindenképpen tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján minden ország tekintetében, amin át szeretne utazni.

Javasoljuk, hogy tanulmányozza a tranzitországokra vonatkozó utazási tanácsokat.

Kiskorúak beutazása:

A svéd rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a svédországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek hozzájáruló nyilatkozatával. Javasoljuk tehát szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát itt talál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Svédországba vízum beszerzése turista célú beutazás esetén nem szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Svédországi vízumkérelem benyújtásával kapcsolatban a Svéd Királyság budapesti Nagykövetsége illetékes tájékoztatást nyújtani (elérhetőségek: cím: Budapest, Kapás utca 6-12., 1027, tel: (1) 460 6020, e-mail: ambassaden.budapest@gov.se)

Kamerás arcfelismerő rendszer használata a skavstai repülőtéren

Felhívjuk a skavstai repülőtérre érkező vagy onnan induló magyar állampolgárok figyelmét, hogy a svéd rendőrség 2020. január 1-től egy korábbi jogszabálymódosítás kapcsán arcfelismerő kamerarendszereket használhat az ország területén, beleértve a repülőtereket is. A rendszer működésének lényege, hogy a reptéren arcképek készülnek az utazni kívánó személyekről, ezeket a képeket pedig a rendszer összehasonlítja az útlevél microchipjében tárolt biometrikus adatokkal.

Házikedvencek beutazása:

További információért kérjük forduljon állatorvosához, illetve kattintson az alábbi linkekre:

További információért kérjük, forduljon a svéd Mezőgazdasági Hivatalhoz: http://www.jordbruksverket.se

Vám:

Svédország vonatkozásában, kérjük forduljon a svéd Vámhivatalhoz: www.tullverket.se.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Svéd korona (SEK)

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elmúlt években Svédországban a készpénzforgalom majdnem teljesen megszűnt. Boltokban, kávézókban, különféle szolgáltatást nyújtó helyeken szinte kizárólag bankkártyával lehet fizetni, készpénzt csak néhány helyen (pl. vasútállomás, egészségügyi ellátó központok, nagyobb bevásárlóközpontok) fogadnak el. Noha a svéd korona készpénzformában is hivatalos fizetőeszköz Svédországban, az egyes szolgáltatást nyújtó cégek a szerződéskötés szabadságának alapelvére hivatkozva megtagadhatják a készpénzes fizetést. A bankkártya nélkül utazók emiatt akadályokba ütközhetnek, így javasoljuk, hogy az utazást ennek figyelembevételével tervezzék meg.

Időjárás:

Svédország déli és középső területeinek klimatikus viszonyai nem térnek el jelentősen a Magyarországon jellemző időjárástól, ugyanakkor az ország északi, sarkköri részén szeptembertől márciusig rendkívül hideg időre és erős havazásra kell felkészülni. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni.

Közlekedés:

A magyar "B" kategóriás jogosítvány használható Svédországban. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét, mivel annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség!

Országszerte, de különösen az északi sarkköri területeken előfordulhatnak jávor- és rénszarvascsordák az egyes utakon, ezért sokkal biztonságosabb olyan gépkocsival közlekedni, mely erős fényszóróval rendelkezik.

A sarkköri, ritkán lakott részeken ritkábban találhatóak benzinkutak, illetve az autómentés is sokkal körülményesebb az ország egyéb részeiben megszokottnál.

Gépjármű-tulajdonosok figyelmébe:

2016. január 1-től a külföldi járművek is kötelesek kapudíjat (dugódíjat) fizetni Stockholmban és Göteborgban is.

A külföldön regisztrált járművek fizetési kötelezettségét az EPASS24 nevű rendszer kezeli. Minden egyes fizetőkapun történő áthaladást regisztrál a rendszer és egy számlát küld a bejelentett lakcímre. A számla kiegyenlítésére banki úton vagy az EPASS24.com oldalon van lehetőség. A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer az, ha az illető létrehoz egy profilt az EPASS24.com oldalon, így lehetőséget biztosítva a rendszernek, hogy automatikusan levonja az adott összeget az illető bankszámlájáról (a regisztrációkor meg kell adni.) A levonásról számlát és egyenleget kap az illető e-mailben és sms-ben.

Amennyiben a számla nem kerül időben kiegyenlítésre, akkor a rendszer késedelmi díjat szab ki, illetve kérheti a gépjármű regisztrációs/származási országának hivatalát, hogy segítsen a behajtásban. Végső esetben vezetési tilalom alá is helyezhetik a járművet Svédországban.

(forrás: http://transportstyrelsen.se/en/road/Congestion-taxes-in-Stockholm-and-Goteborg)

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

A svéd hatóságok a magyar állampolgárokhoz ügyintézésük során korrekten viszonyulnak, hátrányos megkülönböztetésről nincs tudomásunk.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Svédországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek.

Egészségügyi ellátás:

Svédországban a közegészségügy megfelelő, az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.neak.hu honlapon találhatók.

Orvosi ellátás:

Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központokban, orvosi rendelőkben, kórházakban, illetve az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánorvosoknál az EU Egészségügyi Kártya felmutatásával igazolható az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultság, de ezen felül az ellátásért fizetni kell.

Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.

Fogorvosi kezelés szükségessége esetén a szerződéses fogorvosnál/fogklinikán (folktandvården) is be kell mutatni az EU Egészségügyi Kártyát, de a fogorvosi kezelés költségeit a páciens saját maga fizeti.

Gyógyszerek:

A gyógyszertárban az orvos által felírt recept ellenében adják ki a gyógyszereket.

Kórházi ellátás:

Abban az esetben, ha súlyos betegségről van szó, az EU Egészségügyi Kártyával közvetlenül a kórház ügyeletéhez (akutmottagningen) kell fordulni. EU Egészségügyi Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén annak költségeit a betegnek saját terhére kell rendeznie.

Egyéb információt stockholmi nagykövetségünk oldalán talál