Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

San Marino

Utolsó módosítás dátuma
2022.10.26.
Mai napon is érvényes
2022.11.28.
Biztonságos ország
Biztonságos ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 09. 20.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

San Marino Köztársaságban az 55/2022 sz. rendelet értelmében 2022. március 29-vel megszűnt a koronavírus járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot. Jelenleg az Olaszországból, vagy a harmadik országokból San Marino-ba történő belépés járványügyi korlátozások nélkül lehetséges.

San Marino Köztársaság folyamatosan frissíti azon országok listáját, amelyekből csak járványügyi korlátozásokkal lehet belépni, jelenleg ezen a listán egyetlen ország sem található.

További részletekért a San Marino-i külügyminisztérium Covid-19 koordináló Call Centerét érdemes hívni az alábbi zöld számon: 0039-0549-885400. A Call Center e-mail címe: viaggiareinformati@esteri.sm

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt. Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt (továbbiakban Green Pass), amely az EU egész területén ellenőrizhető.

2021. 07. 13- tól a két ország közötti megállapodás szerint azok a magyar állampolgárok, akik rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától, karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be San Marinoba.

További hasznos információt a Green Pass igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást!

San Marino Köztársaságban jó a közbiztonság.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Igen IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni

Ideiglenes személyi igazolvány:

Igen IGEN

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Amennyiben a magyar állampolgár 3 hónapot meg nem haladó és nem munkavállalás céljából érkezik az országba, akkor 1 éven belül lejárt okmány alkalmas az utazásra, de ezt nem tanácsoljuk senkinek, mert bizonyos helyzetekben alkalmatlan a dokumentum.

Kiskorúak beutazása:

San Marino területén kiskorú felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Amennyiben szülő nélkül utazik, az őt kísérő felnőttnek rendelkeznie kell a szülők által együttesen aláírt (vagy a szülői felügyeleti jogot kizárólagosan gyakorló szülő) nyilatkozatával, amely tartalmazza, hogy milyen célból és mennyi időre vitte magával a kiskorút. Ha a gyermeket csak egy szülő neveli, akkor csatolni kell a válási, és gyermekelhelyezési okiratot, a házastárs elhunyta esetén pedig a halotti anyakönyvi kivonatot. A dokumentumot célszerű olasz esetleg angol nyelven kiállíttatni és közjegyző előtt hitelesíttetni.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges. Magyar állampolgárok 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak az ország területén. 

A 10 napot meghaladó tartózkodás esetén a külföldieknek tartózkodási engedélyt kell kérelmezniük a San Marinó-i Csendőrség (Gendarmeria) idegenrendészeti osztályán amennyiben munkavállalás, orvosi kezelés, tanulmányok folytatása, sportolás, illetve vallásgyakorlás céljából tartózkodnak San Marino területén. A tartózkodási engedély iránti írásos kérelmet kell benyújtani, feltüntetve a tartózkodás okát és tervezett időtartamát.

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/Italy.cfm

Vám:

San Marinóra is az Európai Unióban érvényesülő szabályozás vonatkozik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Az országban nincs hivatalos magyar külképviselet. A miniállam Olaszország északi felén helyezkedik el, így a magyar állampolgárok konzuli képviseletét a Milánói Főkonzulátus látja el.

Telefonszám: 00-39-02-726-009 Fax: 00-39-02-7209-5705 E-mail: consulate.mil@mfa.gov.hu

Gépjárművezetés:

San Marinoban a gépjármű használata nem indokolt, hiszen San Marino egy mini állam, ahol gyakorlatilag a központi parkolókban hagyva a járműveket, minden gyalog bejárható.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni. Az egészségügyi ellátás színvonala megfelelő. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe, ezért utazás előtt ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Egyéb információ:

Munkavállalással kapcsolatosan keresse fel római nagykövetségünk honlapját.