Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Salamon-szigetek 2022. július 1-től megnyitotta határait a külföldi beutazók előtt. A turisztikai és üzleti célú utazás engedélyezett, a külföldi állampolgároknak nem szükséges előzetes beutazási engedélyt kérniük.

2023. május 23-i hatállyal Salamon-szigetek eltörölt minden Covid-19 okozta utazási és belföldi egészségügyi korlátozást. Ennek értelmében a megfelelő védőoltásokkal nem rendelkező magyar állampolgárok is előzetes engedély, teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba.

Üzleti célú beutazás feltétele:

Általános beutazási feltételek érvényesülnek az üzleti célú utazás esetén is.

Egyéb hasznos információ:

Egészségügyi ellátás külföldön:

A légitársaságok a cél- vagy tranzitország beutazási feltételeinél is szigorúbb járványügyi szabályok betartását követelhetik meg utasaiktól. Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

A Salamon-szigetek biztonsági besorolása a III. (sárga) biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott kockázatot rejtő, fokozott óvatossággal látogatható országok listáján található. Minden esetben javasoljuk, hogy utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre.

Bár a Salamon-szigetek nagy részén a közbiztonság elfogadhatóan jó, egyes területek – elsősorban a főváros Honiara és környéke – veszélyesnek minősíthetők, ahol az erőszakos bűncselekmények köre a lakásbetöréstől kezdve a rabláson át az autók erőszakos megállításáig és kifosztásáig terjedhet. Ezeken a területeken, különösen sötétedést követően, célszerű csoportosan mozogni, és a nőknek különösen vigyázni. Az etnikai feszültségek miatt érzékeny politikai helyzetben előfordulhatnak akár erőszakba is torkolló tömeges megmozdulások, amelyeket mindenképp javasolt elkerülni.

Segélyhívók:

Általános segélyhívó telefonszám a 999

Mentők: 911

Rendőrség: 999

Tűzoltók: 988

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, fennáll a földrengések, valamint - az esetleg távoli, tenger alatti - rengések által kiváltott szökőár veszélye. Az egész év meglehetősen csapadékos, de a kimondottan esős évszak novembertől áprilisig tart. Ilyenkor megnő a trópusi ciklonok esélye is. Időjárási információk a Salamon-szigetek meteorológiai szolgálatának honlapján, valamint az ausztrál meteorológiai szolgálat oldalán olvashatók.

A Salamon-szigetek partjainál előfordulhatnak emberre is veszélyes cápák, a belső vizekben pedig sós vízi krokodilok.

Az országban jelen van a kanyaró vírus, felhívjuk az országba utazni szándékozók figyelmét, hogy az utazás megkezdése előtt mindenképpen gondoskodjanak védőoltás beadásáról, különös tekintettel kisgyermekek és fiatalkorúak esetében. Mivel a betegség lappangási ideje 10-14 nap is lehet, ezért az utazást követően amennyiben láz, rosszullét, nyak vagy fejfájás tünetei jelentkeznek, haladéktalanul forduljanak orvoshoz. Az országban a Dengue-láz és Zika-vírus is előfordul, az aktuális járványokról az alábbi honlapon találnak tájékoztatást.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

A Salamon-szigetek és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Tranzitálási szabályok:

Jelenleg nem érhető el speciális szabályozás a tranzitálás kapcsán.

Belépés, vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos hasznos információk – tiltott vagy engedélyhez kötött tárgyak, élelmiszerek, állatok bevitele, készpénzzel kapcsolatos szabályok – megtalálhatók az IATA honlapján.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi oldalon talál: www.pettravel.com/immigration/SolomonIslands.cfm

Hivatalos pénznem a Salamon-szigeteki dollár. A legtöbb fontos nemzetközi valutát számos helyen váltják, a nagyobb városokban ATM-ek elérhetők. A kártyás fizetés lehetősége erősen korlátozott.

Utazás, közlekedés biztonsága

A Salamon-szigeteken baloldali közlekedés van, szigetek útjai általában gyenge minőségűek. Aki járműbérlést tervez, annak utazás előtt érdemes kiváltani az angol nyelvű nemzetközi jogosítványt, mert eléggé esetleges, hogy a nemzeti jogosítványokat elfogadják-e vagy sem.

A szigetek között számos társaság üzemeltet kompjáratokat. Foglalás előtt érdemes tájékozódni az üzemeltető megbízhatóságáról, mert a hajók állapota gyakran elmarad az előírásoktól. A belföldi légi járatokat üzemeltető Solomon Airlines biztonságáról ezen a honlapon tájékozódhatnak:

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az orvosi ellátás lehetőségei alapvetően a mindennapos egyszerűbb esetekre korlátozódnak. A fővárostól távoli Ghizo szigetén található új Gizo Hospital kivételével a legtöbb egészségügyi létesítmény felszereltsége alacsony színvonalú, és a Gizo Hospitalt is beleértve mindenhol előfordulhat, hogy kifogy az alapvető gyógyszerek, kórházi anyagok készlete. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők segélyhívó száma: 911.

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

Veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegség,köztük a malária, Dengue-láz és a Zika-vírus, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. Jelentős Dengue-járvány sújtotta az országot 2016 októbere és 2017 júniusa között. A csapvíz ivásra nem megfelelő. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról: