Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Saint Lucia

Utolsó módosítás dátuma
2023.09.19.
Mai napon is érvényes
2023.09.29.
Biztonságos ország
Biztonságos ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Az országban 2023. február 01- től nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

Egyéb hasznos információ:

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.stlucia.org/en/covid-19

Saint Lucia biztonsági besorolása a IV-es biztonsági besorolási kategória, azaz a biztonságos országok közé tartozik. A világjárvány miatt a járványügyi korlátozások ismételt bevezetésre kerülhetnek, ezért mindenképpen kövesse figyelemmel a járványügyi mutatókat és a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait.

A szigeten növekvő tendenciát mutat a fegyverrel elkövetett rablások száma, ezért kérjük, hogy éjszaka ne közlekedjenek/tartózkodjanak elhagyatott területeken. Az erőszakos cselekmények kapcsolatban állnak a szigeten növekvő kábítószer fogyasztással és terjesztéssel. A helyi hatóságok mindent megtesznek, hogy javítsanak a biztonsági helyzeten, ugyanakkor továbbra is a turisták a fő célpontjai a bűnelkövetőknek. Értékeiket ne hagyják a tengerparton, vagy a bérelt gépjárműben felügyelet nélkül. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében helyezzék el.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

A helyi segélykérő hívószám a 911.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Saint Luciából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Regisztráció:

Az országba történő belépést megelőzően az alábbi linken található regisztrációs űrlapot mindenképp ki kell tölteni: https://travelslu.govt.lc

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba és ott 180 napon belül 90 napig tartózkodhatnak turistaként.

A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel rendelkezzen az utazó.

Házikedvencek beutazása:

A kedvtelésből tartott állatok az országba való beutaztatása importengedély beszerzéséhez kötött. További információk a http://www.govt.lc/services/veterinary-import-permit honlapon érhetők el. Formanyomtatvány letöltése itt.

Vám:

A helyi vámszabályokkal kapcsolatos információk a https://customs.gov.lc/travellers.php weboldalon találhatók.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem:

Kelet-karibi dollár. Legálisan pénzt lehet váltani a kereskedelmi bankoknál, a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban. Az árfolyamot a Központi Bank határozza meg.

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

St. Lucia szigetén baloldali közlekedés van. Az országba érkezőknek a helyi hatóságoktól az érvényes magyar jogosítvány mellé ideiglenes vezetői engedély kiváltása szükséges. Az ideiglenes jogosítvány beszerzésével és a helyi közlekedéssel kapcsolatos további információk a http://caribya.com/st.lucia/driving honlapon találhatók. A tömegközlekedés kaotikus és nem biztonságos a turisták számára. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát, mert több esetben értesültünk magántaxi használata esetén turisták ellen elkövetett rablásokról.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A szigeten két közkórház és egy magánkórház található, azonban mindegyik eltérő a megszokott európai színvonaltól. Az egyik legismertebb kórház, amely sürgősségi ellátást is biztosít, a Victoria Kórház (telefonszám /758/-452-2421). A búvárbalesetek sérültjeit a Tapion Kórházban kezelik (telefonszám /758/-459-2000).

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról, tekintettel arra, hogy a helyi ellátásokért gyakran azonnali készpénzes fizetést kérnek.

A Karib-térség területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott.

A szigeten fennáll a sárgaláz fertőzés veszélye. A hatóságok oltási bizonyítványt kérhetnek az országba való belépéshez, ha Ön olyan országban tartózkodott, ahol fennáll a sárgaláz átvitelének kockázata.

A trópusi betegségek megelőzése, elkerülése érdekében javasoljuk védőoltás beadatását. Kérjük, hogy bővebb tájékoztatásért keresse fel a http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 weboldalt.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.

Elérhető külképviselet/ek: Saint Lucia szigetére nincs akkreditálva magyar külképviselet! A konzuli segítségnyújtás a bajbajutott magyar állampolgárok részére, a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt, nehézkes, hosszú időt vesz igénybe. Javasoljuk, hogy probléma esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Bajbajutott magyar állampolgárok számára elérhető konzuli védelem tartózkodási helyükhöz a legközelebb: Magyarország Kubai Nagykövetsége. A szigeten található diplomáciai képviseleteket az alábbi weblapon találja: http://stlucia-guide.info/travel.basics/embassies.and.consulates