Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Saint Lucia

Utolsó módosítás dátuma
2022.08.15.
Mai napon is érvényes
2022.09.29.
Biztonságos ország
Biztonságos ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 08. 15.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

További hasznos információ

b. Kell teszt? Nem.

Azonban a teljes beoltottsággal nem rendelkezők esetében 5 éves kor felett 5 napon belüli negatív PCR teszt szükséges.

c. Kell regisztrálni? Igen.

https://travelslu.govt.lc/

d. Oltottsággal járó kedvezmények: A beoltottság – az EU Vaccination Passport-ot elfogadják - könnyítést jelent a járványügyi előírások tekintetében.

e. Oltatlanokra vonatkozó szabályok: 5 éves kor felett 5 napon belüli negatív PCR teszt

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön könnyítés.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs külön szabályozás

i. Beutazási feltételek alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információk:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak speciális feltételei nincsenek, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (az országból elérhető desztinációk többsége megkívánja a 72 óránál nem régebbi PCR tesztet).

3. Helyi járványügyi helyzet 

A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben, tekintettel a térség országai és a légitársaságok által bevezetett a légiforgalmat és az országokba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre, illetve ezek gyors változásaira, kérjük, hogy  a tervezett utazást megelőzően konzultáljanak az ország illetékes külképviseletével az aktuálisan érvényben lévő szabályozásokkal kapcsolatban.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.stlucia.org/en/covid-19/

4. Nyári szezonra vonatkozó információ: 

A nyári időszakra vonatkozóan a hatóságok nem hoztak érdemi változást jelentő intézkedéseket. 

5. Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Saint Lucia biztonsági besorolása a III-as biztonsági besorolási kategória, azaz a biztonságos országok közé tartozik. A világjárvány miatt a járványügyi korlátozások ismételt bevezetésre kerülhetnek, ezért mindenképpen kövesse figyelemmel a járványügyi mutatókat  és a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait.

A szigeten növekvő tendenciát mutat a fegyverrel elkövetett rablások száma, ezért kérjük, hogy éjszaka ne közlekedjenek/tartózkodjanak elhagyatott területeken. Az erőszakos cselekmények kapcsolatban állnak a szigeten növekvő kábítószer fogyasztással és terjesztéssel. A helyi hatóságok mindent megtesznek, hogy javítsanak a biztonsági helyzeten, ugyanakkor továbbra is a turisták a fő célpontjai a bűnelkövetőknek. Értékeiket ne hagyják a tengerparton, vagy a bérelt gépjárműben felügyelet nélkül. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében helyezzék el.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

A helyi segélykérő hívószám a 911.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Saint Luciából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba és ott 180 napon belül 90 napig tartózkodhatnak turistaként.

A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel rendelkezzen az utazó.

Házikedvencek beutazása:

A kedvtelésből tartott állatok az országba való beutaztatása importengedély beszerzéséhez kötött. További információk a http://www.govt.lc/services/veterinary-import-permit honlapon érhetők el. Formanyomtatvány letöltése itt.

Vám:

A helyi vámszabályokkal kapcsolatos információk a https://customs.gov.lc/travellers.php weboldalon találhatók.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem:

Kelet-karibi dollár. Legálisan pénzt lehet váltani a kereskedelmi bankoknál, a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban. Az árfolyamot a Központi Bank határozza meg.

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

St. Lucia szigetén baloldali közlekedés van. Az országba érkezőknek a helyi hatóságoktól az érvényes magyar jogosítvány mellé ideiglenes vezetői engedély kiváltása szükséges. Az ideiglenes jogosítvány beszerzésével és a helyi közlekedéssel kapcsolatos további információk a http://caribya.com/st.lucia/driving honlapon találhatók. A tömegközlekedés kaotikus és nem biztonságos a turisták számára. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát, mert több esetben értesültünk magántaxi használata esetén turisták ellen elkövetett rablásokról.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A szigeten két közkórház és egy magánkórház található, azonban mindegyik eltérő a megszokott európai színvonaltól. Az egyik legismertebb kórház, amely sürgősségi ellátást is biztosít, a Victoria Kórház (telefonszám /758/-452-2421). A búvárbalesetek sérültjeit a Tapion Kórházban kezelik (telefonszám /758/-459-2000).

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról, tekintettel arra, hogy a helyi ellátásokért gyakran azonnali készpénzes fizetést kérnek.

A Karib-térség területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott.

A trópusi betegségek megelőzése, elkerülése érdekében javasoljuk védőoltás beadatását. Kérjük, hogy bővebb tájékoztatásért keresse fel a http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 weboldalt.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.

Elérhető külképviselet/ek: Saint Lucia szigetére nincs akkreditálva magyar külképviselet! A konzuli segítségnyújtás a bajbajutott magyar állampolgárok részére, a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt, nehézkes, hosszú időt vesz igénybe. Javasoljuk, hogy probléma esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Bajbajutott magyar állampolgárok számára elérhető konzuli védelem tartózkodási helyükhöz a legközelebb: Magyarország Kubai Nagykövetsége. A szigeten található diplomáciai képviseleteket az alábbi weblapon találja: http://stlucia-guide.info/travel.basics/embassies.and.consulates