Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 09.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Kínából történő beutazás:

  • január 7-től a Kínából érkező repülők utasai esetében kötelező véletlenszerű tesztelést vezetnek be; valamint
  • január 14-én éjféltől a Kínából érkező utasok csak 48 óránál nem régebbi negatív teszt bemutatása esetén szállhatnak fel a Portugáliába tartó gépre.

További információ: https://pequim.embaixadaportugal.mne.gov.pt/en/the-embassy/news/sars-cov-2-monitoring-measures-new-procedure-at-portuguese-airports-for-flights-coming-from-china-after-january-7th-2023

Portugáliában újra beindult a turizmus, és sajnos ezzel együtt a zsebtolvajok is intenzíven megkezdték működésüket. Kérjük FOKOZOTTAN FIGYELJENEK ÉRTÉKTÁRGYAIKRA, az okmányaikról készítsenek másolatot!

Rendszeresen érkezik panasz utazók részéről autó feltöréséről, okmány eltulajdonításáról a kiemelt turista célpontok környékén.

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást!

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Gyakran ismételt beutazással kapcsolatos kérdésekre az alábbi linken kaphat választ: https://imigrante.sef.pt/en/covid-19/faqs

b. Kell-e teszt? Nem

Oltás, gyógyultsági igazolvány, és teszt nélkül be lehet utazni az országba július 1-jétől.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Karanténkötelezettség: Nincs.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

A karanténkötelezettségről az alábbi portálon tájékozódhat: https://travel.sef.pt

e. Üzleti célú beutazás feltétele: Nincsenek eltérő szabályok.

f. Tranzitálási szabályok:

A tranzitáláskor az utas nem mentesül a portugáliai beutazási szabályok alól, és függetlenül a célország szabályaitól, a Portugáliába történő belépésre vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni, lsd. 2. pont.

g. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

h. Egyéb hasznos infó:

A lisszaboni repülőtér elérhetőségei és intézkedései a COVID alatt az alábbi linken elérhető: https://www.aeroportolisboa.pt/en/lis/passenger-guide/what-you-need-to-know/covid-19

Portoi repülőtér elérhetősége: https://www.aeroportoporto.pt/pt/opo/guia-do-passageiro/o-que-preciso-de-saber/covid-19

A nagykövetségnek tudomása van arról, hogy a Portugáliába/Portugáliából légi úton történő utazásban érintett légitársaságok szigorúbb feltételhez kötik a járataikra történő felszállást, utazást!

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Nincsen kiutazási korlátozás, a fogadó ország szabályaitól függ.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Fennmaradó korlátozások

Maszkot kell viselni az idősek otthonába és egészségügyi intézménybe látogatóknak.

* * *

Az Azori-szigetek:

Az Azori-szigeteken gyakoriak a földrengések, az aktuális hírekért keresse fel az Azori-szigetek Információs és Szeizmo-vulkanikus Megfigyelési Központjának weboldalát: http://www.ivar.azores.gov.pt/civisa/Paginas/homeCIVISA.aspx

Az országon belüli utazás korlátozás nélkül történik az Azori-szigetekre (Portugál szárazföldről, vagy Madeiráról).

Minden sziget más szabályokat alkalmaz, az alábbi linken lehet részletesen tájékozódni a szigetekre történő beutazás, vagy a szigetek közötti átutazásokról:

Az Azori-szigetekre teszt, oltás, és gyógyultsági igazolvány nélkül be lehet utazni.

További információ a www.visitazores.com oldalon található.

A Madeirai Autonóm Tartomány:

Madeirára nincsen beutazással kapcsolatos korlátozás. (az utasok lisszaboni átszállás esetén a portugáliai beutazási szabályoknak kell megfeleljenek, lsd. 1.b pont)

További információ a www.visitmadeira.pt oldalon található.

Magyarország és Madeira között közvetlen járatot indított a Wizz Air.

Kérjük fokozottan vigyázzanak úti okmányaikra, Madeirán ugyanis nincsen nagykövetség, így az okmányok pótlása több napot is igénybe vehet.

Szárazföldi határátlépés:

A portugál-spanyol határ átlépésekor a légi úton történő érkezés szabályait kell figyelembe venni. (lsd. 1. b pont)

Portugália biztonsági besorolása II. biztonsági besorolási kategória (sárga), azaz fokozott kockázattal látogatható ország. Biztonsági helyzetük, szabályrendszerük és közszolgáltatásaik hasonlóak Magyarországéhoz, azonban az elmúlt napok heves esőzése, súlyos árvizek, a szélsőséges időjárási viszonyok pusztítása miatt, kérjük fontolják meg utazásukat Portugáliába.

A jelenlegi heves esőzések és viharos erejű szél miatt az ország nagyrésze meteorológiai narancsszínű besorolásba került. Lisszabon és környéke piros besorolásba került, ami előre láthatólag 2022. 12. 18- ig lesz érvényben. 

Erdőtüzekkel, áradásokkal, szélsőséges időjárással kapcsolatban bővebb információ az alábbi weboldalon található: https://www.safecommunitiesportugal.com/civil-protection

A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás.

A tömegközlekedési eszközökön (elsősorban a lisszaboni metrón) előfordulhat, hogy a turisták ún. „bandamódszerrel”, elkövetett lopás/rablás áldozataivá válnak. A „bandamódszer” abban áll, hogy egy 5-10 fős csoport szorosan odaáll a kiszemelt külföldi mellé, lökdösődnek, s míg egy-két bandatag szokatlan viselkedéssel eltereli a turista figyelmét, a többiek kirabolják. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket. Parkoló kocsiban ne hagyjanak semmilyen értéktárgyat és vezetés közben is célszerű az ajtókat zárva tartani.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Tekintettel arra, hogy az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek Portugália részét képezik a szigetekre történő beutazás és tartózkodás a Portugáliába történő beutazással azonos feltételek szerint történik.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi oldalon talál.

Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Igen IGEN
Kérjük a fenti lehetőséggel csak rendkívüli esetben éljen. Számos olyan élethelyzet adódhat külföldön, amikor a lejárt érvényességi idővel rendelkező okmányt nem fogadják el. Kérjük tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás

Kiskorúak beutazása:

Portugália előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a magyar állampolgárságú kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőtt(ek)kel utazik együtt. Magyar állampolgár kiskorú esetén elegendő a nyilatkozat teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalása. A nyilatkozat tartalmi követelményei: dátum és aláírás, nyilatkozat a felügyeleti jognak az utazás idejére történő ideiglenes átruházásáról, az átruházó és az átvevő személyi adataival, és személyazonosításra alkalmas igazolvány (szig. vagy útlevél) számának megjelölésével. Javasoljuk, hogy a nyilatkozatot portugál (esetleg angol) nyelven írják, vagy lássák el hitelesített fordítással. A hitelesítést csak konzul végezheti, fordító irodák pecsétjét általában nem fogadják el.

Vízum:

Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon www.pettravel.com/immigration/Portugal.cfm talál. Javasoljuk, hogy tájékozódjon állatorvosánál is.

Vám:

A vámmal kapcsolatos információt a Portugál Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál: www.dgaiec.min-financas.pt/pt/servicos/servicos_desconcentrados/alfandega_aeroporto_lisboa

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem, időjárás:

Portugáliában a törvényes fizetőeszköz az Euró (EUR). Helyi idő: GMT (-1 óra Magyarországhoz viszonyítva). Hivatalos nyelv a portugál. Portugália Dél-Európa és egyben a kontinentális Európa legnyugatibb állama, az Ibériai-félszigeten. Az országhoz két szigetcsoport – Madeira és az Azori-szigetek – is tartozik. Fekvésének megfelelően éghajlata enyhe óceáni, délen mediterrán beütéssel. Az éves középhőmérséklet 15°C.

Erdőtüzekkel, áradásokkal, szélsőséges időjárással kapcsolatban bővebb információ az alábbi weboldalon található: https://www.safecommunitiesportugal.com/civil-protection

Közvetlen légijáratok:

A relációban a Wizz Air és a Ryanair indít közvetlen járatokat. Bővebb információ:

Biztosítás, közegészségügyi helyzet:

Külképviseletünk javasolja, hogy a Portugáliába utazók váltsák ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát („EU KÉK Kártya”) és azon felül kössenek az utazást megelőzően mindenre kiterjedő utas-és balesetbiztosítást is. Portugáliában az állami korházi körülmények általában megfelelőek, de számos magán klinika is elérhető szerte az országban (pl. CUF).

Ügyintézés:

A helyi hatóságoknál való ügyintézés kapcsán általában elegendő az angol nyelvtudás is. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Eltűnt gyermekek felkutatása:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Közlekedés:

Portugáliában érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni. A közlekedési szabályok betartása esetlegesebb, mint hazánkban (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon.

A fogadó államban kétféle autópálya fizetési rendszer van:

1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.

2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.

A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor. A 25/2006. június 30-i törvény értelmében, amennyiben nem lehet azonosítani a jármű vezetőjét, az érintett hatóság a gépjármű nyilvántartási hatóság közreműködésével megkeresi a gépkocsi tulajdonosát és ajánlott, tértivevényes levélben felszólítja az úthasználati díj, valamint az adminisztratív költségek megfizetésére. Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a költségeket a megadott határidőig, az eljárást átadják az adóhatóságnak és a szabálysértést köztartozásnak minősítik át. Ebben az esetben az adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményez, mely kiterjed az EU tagállamok területére is.

Egyéb információ: