Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 05. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Oltás, gyógyultsági igazolvány, és teszt nélkül be lehet utazni az országba.

Az egészségügyi intézménybe és idősek otthonába látogatóknak maszkot kell viselni.

Portugáliában újra beindult a turizmus, és sajnos ezzel együtt a zsebtolvajok is intenzíven megkezdték működésüket. Kérjük FOKOZOTTAN FIGYELJENEK ÉRTÉKTÁRGYAIKRA, az okmányaikról készítsenek másolatot!

Rendszeresen érkezik panasz utazók részéről autó feltöréséről, okmány eltulajdonításáról a kiemelt turista célpontok környékén.

Gyakran ismételt beutazással kapcsolatos kérdésekre az alábbi linken kaphat választ: https://imigrante.sef.pt/en/covid-19/faqs

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

sárga vonal
Az Azori-szigetek:

Az Azori-szigetekre teszt, oltás, és gyógyultsági igazolvány nélkül be lehet utazni.

További információ a www.visitazores.com oldalon található.

sárga vonal
A Madeirai Autonóm Tartomány:

Madeirára nincsen beutazással kapcsolatos korlátozás. (Az utasok lisszaboni átszállás esetén a portugáliai beutazási szabályoknak kell megfeleljenek.)

További információ a www.visitmadeira.pt oldalon található.

Portugália biztonsági besorolása II. biztonsági besorolási kategória (sárga), azaz fokozott kockázattal látogatható ország. Biztonsági helyzetük, szabályrendszerük és közszolgáltatásaik hasonlóak Magyarországéhoz, azonban az elmúlt napok heves esőzése, súlyos árvizek, a szélsőséges időjárási viszonyok pusztítása miatt, kérjük fontolják meg utazásukat Portugáliába.

Erdőtüzekkel, áradásokkal, szélsőséges időjárással kapcsolatban bővebb információ az alábbi weboldalon található: https://www.safecommunitiesportugal.com/civil-protection

A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás.

A tömegközlekedési eszközökön (elsősorban a lisszaboni metrón) előfordulhat, hogy a turisták ún. „bandamódszerrel”, elkövetett lopás/rablás áldozataivá válnak. A „bandamódszer” abban áll, hogy egy 5-10 fős csoport szorosan odaáll a kiszemelt külföldi mellé, lökdösődnek, s míg egy-két bandatag szokatlan viselkedéssel eltereli a turista figyelmét, a többiek kirabolják. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket. Parkoló kocsiban ne hagyjanak semmilyen értéktárgyat és vezetés közben is célszerű az ajtókat zárva tartani.

sárga vonal
Az Azori-szigetek:

Az Azori-szigeteken gyakoriak a földrengések, az aktuális hírekért keresse fel az Azori-szigetek Információs és Szeizmo-vulkanikus Megfigyelési Központjának weboldalát: http://www.ivar.azores.gov.pt/civisa/Paginas/homeCIVISA.aspx

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Tekintettel arra, hogy az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek Portugália részét képezik a szigetekre történő beutazás és tartózkodás a Portugáliába történő beutazással azonos feltételek szerint történik.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi oldalon talál.

Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Igen IGEN
Kérjük a fenti lehetőséggel csak rendkívüli esetben éljen. Számos olyan élethelyzet adódhat külföldön, amikor a lejárt érvényességi idővel rendelkező okmányt nem fogadják el. Kérjük tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás

Kiskorúak beutazása:

Portugália előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló szülővel utazik együtt. Amennyiben a kiskorú Portugáliából utazik el szülő nélkül, úgy közjegyző, ügyvéd és anyakönyvvezető által készített okiratban kell az engedélyezést rögzíteni. Portugálián kívül a magánokiratba foglalt engedélyt a portugál konzuli tisztviselő hitelesíti, avagy a közjegyző/ügyvéd által készített közokiratot felülhitelesíti.

További információ az alábbi oldalon található: 
https://www.sef.pt/en/pages/conteudo-detalhe.aspx?nID=30

A magyarországi portugál nagykövetség elérhetőségei:
https://budapeste.embaixadaportugal.mne.gov.pt/hu/nagyk%C3%B6vets%C3%A9g/kapcsolat

Vízum:

Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon www.pettravel.com/immigration/Portugal.cfm talál. Javasoljuk, hogy tájékozódjon állatorvosánál is.

Vám:

A vámmal kapcsolatos információt a Portugál Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál: www.dgaiec.min-financas.pt/pt/servicos/servicos_desconcentrados/alfandega_aeroporto_lisboa

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

sárga vonal
Az Azori-szigetek:

Minden sziget más szabályokat alkalmaz, az alábbi linken lehet részletesen tájékozódni a szigetekre történő beutazás, vagy a szigetek közötti átutazásokról:

Az Azori-szigetekre teszt, oltás, és gyógyultsági igazolvány nélkül be lehet utazni.

További információ a www.visitazores.com oldalon található.

sárga vonal
A Madeirai Autonóm Tartomány:

Madeirára nincsen beutazással kapcsolatos korlátozás. (Az utasok lisszaboni átszállás esetén a portugáliai beutazási szabályoknak kell megfeleljenek.)

További információ a www.visitmadeira.pt oldalon található.

Magyarország és Madeira között közvetlen járatot indított a Wizz Air.

Kérjük fokozottan vigyázzanak úti okmányaikra, Madeirán ugyanis nincsen nagykövetség, így az okmányok pótlása több napot is igénybe vehet.

Szárazföldi határátlépés:

A portugál-spanyol határ átlépésekor a légi úton történő érkezés szabályait kell figyelembe venni.

Pénznem, időjárás:

Portugáliában a törvényes fizetőeszköz az Euró (EUR). Helyi idő: GMT (-1 óra Magyarországhoz viszonyítva). Hivatalos nyelv a portugál. Portugália Dél-Európa és egyben a kontinentális Európa legnyugatibb állama, az Ibériai-félszigeten. Az országhoz két szigetcsoport – Madeira és az Azori-szigetek – is tartozik. Fekvésének megfelelően éghajlata enyhe óceáni, délen mediterrán beütéssel. Az éves középhőmérséklet 15°C.

Erdőtüzekkel, áradásokkal, szélsőséges időjárással kapcsolatban bővebb információ az alábbi weboldalon található: https://www.safecommunitiesportugal.com/civil-protection

Közvetlen légijáratok:

A relációban a Wizz Air és a Ryanair indít közvetlen járatokat. Bővebb információ:

Biztosítás, közegészségügyi helyzet:

Külképviseletünk javasolja, hogy a Portugáliába utazók váltsák ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát („EU KÉK Kártya”) és azon felül kössenek az utazást megelőzően mindenre kiterjedő utas-és balesetbiztosítást is. Portugáliában az állami korházi körülmények általában megfelelőek, de számos magán klinika is elérhető szerte az országban (pl. CUF).

Ügyintézés:

A helyi hatóságoknál való ügyintézés kapcsán általában elegendő az angol nyelvtudás is. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Eltűnt gyermekek felkutatása:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Közlekedés:

Portugáliában érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni. A közlekedési szabályok betartása esetlegesebb, mint hazánkban (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon.

A fogadó államban kétféle autópálya fizetési rendszer van:

1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.

2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.

A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor. A 25/2006. június 30-i törvény értelmében, amennyiben nem lehet azonosítani a jármű vezetőjét, az érintett hatóság a gépjármű nyilvántartási hatóság közreműködésével megkeresi a gépkocsi tulajdonosát és ajánlott, tértivevényes levélben felszólítja az úthasználati díj, valamint az adminisztratív költségek megfizetésére. Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a költségeket a megadott határidőig, az eljárást átadják az adóhatóságnak és a szabálysértést köztartozásnak minősítik át. Ebben az esetben az adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményez, mely kiterjed az EU tagállamok területére is.

Egyéb információ: