Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 05. 16.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A perui kormány eltörölte a COVID-19 miatt korábban érvényben lévő egészségügyi vészhelyzetet, hatályon kívül helyezve az ezzel kapcsolatos összes jogszabályt, beleértve az utazási korlátozásokat is. Az országba való belépéshez már nem szükséges sem oltási igazolvány, sem negatív molekuláris teszt bemutatása, ahogy egészségügyi nyilatkozat kitöltésére sincs szükség. Ugyanígy a maszk használata sem kötelező. 

A rendelet teljes szövege itt található (spanyol nyelven). A Peruból történő kiutazás során a célország előírásainak függvényében kérhetik negatív PCR- vagy antigén teszteredmény bemutatását. További információért kérjük, forduljanak a légitársasághoz.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt is!

Az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján található.

Perura – más dél-amerikai államokhoz hasonlóan – jellemzőek a nagy jövedelmi különbségek, az ebből adódóan is polarizált társadalom, a túlnépesedett városok, a hatékony tömegközlekedés hiánya, a személyautók, kisbuszok okozta forgalomtorlódás és a latinos közlekedési kultúra. Kellő körültekintéssel, előzetes tájékozódással és megfelelő tervezéssel azonban az utazással járó kockázat minimálisra csökkenthető.

Az egyedül utazó („hátizsákos”) turistáknak javasoljuk, hogy a hosszabb-rövidebb kirándulások szervezésekor megbízható, a szükséges engedélyekkel és lehetőleg ajánlásokkal is rendelkező utazási iroda, utazásközvetítő, megfelelően képzett túravezető szolgáltatásait vegyék igénybe. Az extrémsportszolgáltatást kínáló cégeket még szigorúbb előzetes ellenőrzésnek kell alávetni. Nem javasoljuk az egyéb egzotikus szolgáltatás (például ayahuasca vagy egyéb „gyógynövénykúra”) igénybevételét.

A perui Külkereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (MINCETUR) nyilvántartása az engedéllyel rendelkező, minősített turisztikai szolgáltatókról ezen a linken keresztül érhető el.

Terrorizmus: A nyolcvanas-kilencvenes évek hírhedt maoista terrorszervezete, a Fényes Ösvény ma már csak ritkán hallat magáról. A szervezet vezetői börtönben, a maradék tagság elenyésző létszámú, és nem rendelkezik számottevő társadalmi bázissal. Terrorcselekmények elvétve és földrajzilag jól körülhatárolható területen (VRAEM-térség, Huallaga-folyó) fordulnak elő, főként a kábítószer-csempész bandák és a fegyveres erők összetűzései kapcsán. A turisták által látogatott helyeken fokozott a rendőri-polgárőri jelenlét, rendszeres a járőrözés.

Utazás, közlekedés biztonsága: A városokban az iránybuszokon, kisbuszokon gyakoriak a lopások, rablások. Fokozottan ügyeljünk értéktárgyainkra a zsúfolt pályaudvarokon, egyéb helyeken. Távolsági utazásnál a belső repülőjáratokat (pl. Avianca, Peruvian, LATAM) vagy megbízható, a biztonsági előírásoknak megfelelően működő utazási szolgáltatót vegyünk igénybe (pl. Cruz del Sur, Oltursa, Civa), ez az elmúlt időszakban történt súlyos buszbalesetek fényében fokozottan ajánlott. Lehetőleg kerüljük az éjszakai utazást. Ritkán ugyan, de egyes térségekben még ma is előfordulhat, hogy fegyveresek tartóztatják fel a buszt, és az utasokat értékeik átadására kényszerítik. (Részletes információ a További hasznos információ az országról Közlekedés pontja alatt.)

Felhívjuk a figyelmüket a limai Jorge Chávez nemzetközi reptéren előforduló, kifejezetten a járatuk tervezett indulása előtt röviddel érkező, ezért a járat lekésésétől tartó turisták megtévesztését célzó módszerre, ahol a segítőkész reptéri dolgozóként fellépő csalók az utasokat arról igyekeznek meggyőzni, hogy a járatukat már le is késték, de ők segítenek (természetesen pénz fejében) más hazajutási lehetőséget és olcsó szállást találni. Kérjük, hogy a repülőtér és a légitársaság iránymutatásainak megfelelően járjanak el, és - a forgalmi helyzettel, a reptéri torlódással és a biztonsági átvizsgálás időigényével is számolva - megfelelő időben (nemzetközi járat indulása előtt általában legalább 3 órával, belföldi járat esetén minimum 2 órával korábban) érkezzenek ki a repülőtérre.

Természeti, egyéb katasztrófák: Peru a csendes-óceáni tűzgyűrű peremén fekszik, fokozott vulkanikus aktivitás jellemzi. Évente több száz, a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. 2017 tavaszán az ország jelentős részét sújtották természeti katasztrófák az El Niño időjárási jelenség következtében. Az Andok hegyláncain a heves esőzések úttorlaszt képező hegyomlást okozhatnak, a földutakat a vízbetörések moshatják el.

Bűnözés: A perui nagyvárosokban a vagyon elleni és a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények a legelterjedtebbek. Lima bűnügyileg leginkább fertőzött kerületeit (Ate, Cercado de Lima, Chorrillos, Comas, La Victoria, Los Olivos, San Juan de Lurigancho, San Juan de Miraflores, San Martín de Porres, Santa Anita, Villa El Salvador, Villa María del Triunfo, illetve a fővárossal gyakorlatilag egybenőtt Callao), a kábítószer-kereskedelem fellegvárának számító VRAEM-térséget (az Apurímac, Ene és Mantaro folyók völgyét) és az Huallaga-folyó vidékét javasolt elkerülni. Fokozott körültekintéssel kell eljárni a forgalmas buszpályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön, itt a leggyakoribb a külföldiek sérelmére elkövetett lopás, rablás. Az értéktárgyakat, iratokat biztonságos helyen (pl. szállodai széf) tároljuk. A főváros biztonságosnak vagy veszélyesnek ítélt területeiről a következő honlap nyújt áttekintést: https://tsslatam.com/blog-post/public-safety-red-zone-areas-and-security-recommendations-for-lima-peru/.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Peruból történő kiutazást követően. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy e követelmény érvényesülését a perui hatóságok fokozottan ellenőrzik.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi oldalon talál.

Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A külföldi állampolgárságú kiskorúak beutazására és kilépésére az általános szabályok vonatkoznak. A perui állampolgárságú vagy Peruban rezidens kiskorúak kizárólag mindkét szülő kíséretében vagy engedélyével (Autorización Notarial o Judicial de Viaje) léphetnek ki az országból.

Vízum:

Vízum turista vagy üzleti célú beutazás esetén:

A magyar állampolgárok főszabály szerint 90 napra utazhatnak be vízummentesen Peruba turistaként, az országba történő belépéskor azonban a bevándorlási hivatal tisztviselői kérhetik a tervezett tartózkodást és elutazást alátámasztó dokumentumokat (szállásfoglalás, repülőjegy foglalás), és ezek alapján 90 napnál rövidebb időtartamot is jogosultak megállapítani. Az engedélyezett időtartamot az útlevélben a belépési pecsét mellett tüntetik fel. Ezért is nagyon fontos, hogy a belépésnél mindenképpen ragaszkodni kell a pecsét beszerzéséhez (ez főleg a szárazföldi határokon történő belépésnél marad el olykor), a belépési pecsét (sello de ingreso) hiányában ugyanis az országból való kilépés általában problémás (és költséges), ellehetetlenítve akár a tervezett elutazást is. Az útlevél elvesztése, eltulajdonítása esetén is az ideiglenes útlevélbe utólag, a migrációs hatóságtól (https://www.gob.pe/migraciones) kell beszerezni a belépési pecsétet.

Az egyéb célú vagy hosszabb időtartamú beutazás feltételeiről a Perui Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli hivatala (http://www.consulado.pe/es/budapest/Paginas/Inicio.aspx) ad tájékoztatást az alábbi elérhetőségeken:

Cím: Budapest 1137 Újpesti rakpart 3. 2/5.

Telefon: +36 1 617 0230 (központi szám)

Mobil: +36 30 165 7050 (ügyeleti)

E-mail: info@embaperu.hu

Ügyfélfogadás: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 óra között (előzetes időpontfoglalással)

Házi kedvencek beutazása:

Megfelelően dokumentált oltások birtokában a kutyák, macskák külön engedély nélkül beutaztathatóak. Egyes madarak, rágcsálók, hüllők stb. esetében a perui állategészségügyi hatóság, a SENASA engedélyéhez kötött a beutazás. A perui állategészségügyi hatóság tájékoztatója a beutazási feltételekről: https://www.senasa.gob.pe/senasacontigo/conoce-los-requisitos-para-la-salida-e-ingreso-de-mascotas-al-pais/

Vám:

A tartózkodás során szükséges, személyes használatra szánt tárgyakat (ruha, tisztálkodószer, gyógyszer, elektronikai eszközök stb.) vámmentesen hozhatóak be Peruba. A fenti kategórián kívül eső termékek behozatalát a turista belépéskor köteles a repülőn kapott formanyomtatványon bejelenteni és a vámot megfizetni. Az 1000 USD-t meg nem haladó tárgyak esetén a vám mértéke a tárgyérték 12%-a, 1000 USD és 3000 USD között a pedig a tárgyérték 20%-a. A perui vámhatóság részletes tájékoztatója a személyes használat céljából vámmentesen behozható tárgyakról.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos figyelmeztetés

Peru Kolumbiával (és kisebb mértékben Bolíviával) együtt a világ fő kokatermesztője. A kokalevél az ősi andesi kultúrák szent növénye, Peruban teljesen legális a fogyasztása és a forgalmazása. A kokapasztából előállított kokain természetesen más megítélés alá esik: fogyasztását és legfőképp kereskedelmét a perui törvények szigorúan büntetik. A kábítószer előállításával és kereskedelmével foglalkozó, határokon átnyúló bűnszervezetek Peruban is jelen vannak. Elterjedt módszerük, hogy külföldi állampolgárokat szerveznek be drogfutárnak, könnyűnek ígérkező munkára busás fizetség fejében. Áldozataikkal elhitetik, hogy nincs érdemi ellenőrzés és/vagy lefizették a tisztviselőket. Nemritkán csupán kisebb mennyiségű kábítószerrel látják el a futárjelöltet, majd maguk „dobják fel” őket, egyfajta csaliként, hogy a nagyobb mennyiséget szállító futárokról eltereljék a hatóságok figyelmét. A valóság az, hogy nagyon komoly az ellenőrzés a repülőtereken, ahol kifejezetten erre a célra kiképzett drogkereső kutyákkal, drogellenes rendőri egységekkel ellenőrzik az utazókat. Gyakorlatilag minden feladott poggyászt ellenőriznek a belépéskor és a kilépéskor egyaránt. Semmiképpen se vállaljuk szívességből, alig ismert utastárs vagy más ismerős helyett ismeretlen eredetű, nem ellenőrzött csomag szállítását!

Egészségügyi helyzet

A szanitáció, a közegészségügyi állapototok hagynak ugyan kívánnivalót maguk után, ám kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Kötelező védőoltás nincs, azonban az ajánlott védőoltások közül a konkrét úti célnak megfelelőt célszerű felvenni (pl. esőerdei túra esetén sárgaláz elleni oltás, maláriatabletta). Az ajánlott oltásokkal kapcsolatos tájékoztatásért és a helyszínspecifikus tudnivalókért kérjük, forduljanak az Országos Epidemológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjához. Maláriatérkép: https://www.who.int/teams/global-malaria-programme/surveillance/malaria-threats-map

Pénznem

Hivatalos pénznem 1991 óta a perui új sol (PEN). A pénzváltás bankban, illetve valamivel kedvezőbb árfolyamon a pénzváltóknál (casa de cambio) történik. Az amerikai dollár (USD) gyakorlatilag második fizetőeszközként működik. Kártyás fizetési lehetőség a turisták által látogatott helyeken egyre elterjedtebb, de továbbra sem magától értetődő. Érdemes néhány napra elegendő, kisebb címletű készpénzzel elindulni a kevésbé fejlett pénzügyi infrastruktúrával rendelkező andesi és amazonasi térségekbe.

Időjárás

A három nagy tájegységre (Csendes-óceán partja, amazonasi esőerdő, Andok hegyláncai) jellemző eltéréseken túlmenően magasság szerint is jelentős különbségeket mutat az időjárás (Peru legmagasabb pontja a 6768 méteren fekvő Huascarán). A magas páratartalom befolyásolja a hőérzetet, a parton főként nyáron, ám az esőerdőben egész évben magas hőmérséklet mellett. A hegyekben jelentős a napi hőmérséklet-ingadozás, 3000 méteres tengerszint feletti magasságtól kezdve a magaslati betegség tüneteire is érdemes felkészülni. Fontos tudni, hogy az egyenlítőhöz való közelség és a magas légszennyezettség együttes hatására a világon Peruban a legmagasabb az ultraibolya-sugárzás mértéke. Az UV-index a nagyon magas (8-9-10) és az extrém (11+) határértékek között mozog, ezért az UV-sugárzás káros hatásai elleni védelem még a felhősnek tűnő időben is javasolt.

Biztosítás

A perui egészségügyi ellátás színvonala és elérhetősége változó. A megfelelő szintű ellátást nyújtó, többnyire magántulajdonban lévő egészségügyi intézmények, valamint a nehezebben megközelíthető helyeken (pl. a magasan fekvő andesi vagy az amazonasi településeken) sürgősségi ellátást nyújtó intézmények szolgáltatásai az árszínvonalukat tekintve is átlag felettiek. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között.Ezért létfontosságú, hogy a Peruba látogató megfelelő fedezetet nyújtó utazási biztosítással rendelkezzék, és a biztosító társaságnak lehetőség szerint legyen perui biztosítópartnere. Ennek hiányában ugyanis egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a perui egészségügyi intézmény a költségek megelőlegezéséhez kötheti a beteg ellátását.

Közlekedés

Peruban, különösen a nagyvárosokban uralkodó közlekedési morál jelentősen eltér az európaitól. Utasként, gépkocsivezetőként, gyalogosként vagy kerékpárosként egyaránt fokozott körültekintéssel kell eljárni. Utasként ajánlott a megbízható szolgáltatókat (távolsági utazásnál pl. a Cruz del Sur, Oltursa buszjáratait, városi közlekedésnél a regisztrált taxiszolgáltatókat, pl. Beat, Cabify) igénybe venni. Gépkocsivezetőként és gyalogosként is számítani kell arra, hogy az elsőbbség megadása egyáltalán nem jellemző. Gyalogosként lehetőség szerint lámpás kereszteződésnél keljünk át. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Tilos vezetés közben a mobiltelefon-használat. Jól szervezett tömegközlekedés híján iránybuszok, kisbuszok és taxik bonyolítják az utasforgalom nagy részét. Ezért a városokban, főleg a 12 milliós fővárosban a csúcsidőszakon kívül sem ritkák a forgalmi dugók, a sávok többszörösen telítettek. Az útburkolatok minősége sokszor hagy kívánnivalót maga után, ezt az időjárás (heves esőzés, földomlás, sárlavina) is kedvezőtlenül befolyásolhatja. A helyi sofőrök meglehetősen agresszív módon, nemritkán a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyásával próbálnak előnyhöz jutni.

Vezetői engedélyek

Az Európai Unió tagállamai által kiállított vezetői engedélyek hat hónapot meg nem haladó turisztikai célú tartózkodás esetén – a belépés időpontját is tartalmazó érvényes útlevél vagy annak hitelesített másolata kíséretében – korlátozás nélkül használhatóak Peru területén. Hat hónapot meghaladó tartózkodás esetén a hazai vezetői engedély kategóriájának megfelelő perui vezetői engedélyt szükséges kiváltani, amelyhez szükséges az orvosi alkalmasság igazolása, sikeres perui KRESZ-vizsga, Apostille-tanúsítvánnyal ellátott hazai vezetői engedély, a személyazonossági igazolására alkalmas okmány hitelesített másolata, fénykép, illetve az eljárási illeték megfizetése.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben

A perui emberek általában nagyon barátságosak, segítőkészek, ez érvényes a helyi hatóságokra, intézményekre is. Ugyanakkor a nyelvi korlátok a jóindulat ellenére is nehezíthetik, lassíthatják az ügymenetet. Az idegenforgalomban dolgozókon kívül nem feltétlenül beszélnek angolul, így célszerű az utazási iroda, idegenvezető segítségét kérni az ügyintézéshez.

Munkavállalás

Munkavállalási célú vízum, illetve tartózkodási engedély a perui migrációs hatóság on-line platformján keresztül igényelhető. Részletes információk a következő honlapon találhatók: https://www.gob.pe/12877-solicitar-calidad-migratoria-para-trabajador-residente.

Hasznos telefonszámok és linkek

Mentők, tűzoltók: 116 Rendőrség: 105