Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Pápua Új-Guinea

Utolsó módosítás dátuma
2023.09.20.
Mai napon is érvényes
2023.09.29.
Kiemelt biztonsági kockázattal látogatható ország
Kiemelt biztonsági kockázatot rejtő ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Pápua Új-Guinea 2022. augusztus 5- től megszüntette az országba való beutazáshoz korábban előírt PCR-teszt kötelezettséget, október 5- től pedig megszüntetett minden Covid-19 okozta utazási korlátozást, beleértve az oltottsági követelményeket is.

Egyéb hasznos információ:

A légitársaságok a cél- vagy tranzitország beutazási feltételeinél is szigorúbb járványügyi szabályok betartását követelhetik meg utasaiktól, ez esetben kérjük érdeklődjenek az adott légitársaságnál. Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Pápua Új-Guinea biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória (narancssárga), azaz a kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt országok listáján található. Minden esetben javasoljuk, hogy halaszthatatlan utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre.

Az ország egyes területein szinte állandósultak a törzsi és etnikai villongások. A fővárost, Port-Moresby-t ezek az események nem érintik közvetlenül, ott azonban a rendkívül rossz közbiztonság okoz gondot. Országszerte gyakoriak a lopások, gépjármű feltörések, fegyveres és csoportos rablások, nemi erőszak, zsebtolvajlás. A bankok és bankautomaták, illetve használóik kedvelt célpontjai a bűnözőknek. A karácsonyi időszakban magasabb az elkövetett bűncselekmények száma. A tömegrendezvényeket tanácsosabb elkerülni. Nem ajánlatos sötétedés után sétálni az utcán. Gépkocsival való közlekedés esetén is javasoljuk a konvojban való utazást. Rablásokra ennek ellenére is sor kerül úttorlaszok révén. Taxik és tömegközlekedési eszközök igénybe vételét nem javasoljuk a magyar állampolgároknak, miután gyakori célpontjai a bűnözőknek. Tanácsosabb a gépkocsi-bérlés. Az országban sokfelé konzervatív öltözködési szokások uralkodnak. Fokozottan tartózkodni kell a szokások megsértésétől. Ezen felül az országban gyakoriak a természeti katasztrófák, vulkánkitörések, áradások, földrengések. A természeti katasztrófákról az alábbi honlapon találnak tájékoztatást: https://gdacs.org/

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás napjától legalább további 6 hónapig
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Vízum:

Kizárólag vízummal (entry permit) lehetséges az országba való bármilyen célú beutazás. Magyar állampolgárok turisztikai célú (60 napos) egyszeri beutazásra Visitor Visa online történő igénylésével jogosultak. A korábban szintén magyar állampolgárokra vonatkozó (turisztikai és üzleti célú) Visa on Arrival eljárás jelenleg felfüggesztésre került.

Vízumokra vonatkozó további információk: https://ica.gov.pg/visa/visit

Házikedvencek beutazása:

Szíveskedjen állatorvosánál, valamint a NÉBIH oldalán tájékozódni: 

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Pápua Új-Guinea Kina (PGK).

Közlekedés: A tömegközlekedés megbízhatatlan, és külföldi turisták számára veszélyes lehet. Az országban számos ma is aktív vulkán található, melyek megközelítése veszélyes lehet. Földcsuszamlások, szökőárak, földrengések előfordulhatnak. Az esős évszakban előfordulnak halálos áldozatokkal járó áradások. Az utak járhatatlanná válhatnak.

Viselkedési kultúra: A homoszexualitást törvény tiltja, súlyos börtönbüntetést is kiszabhatnak arra, aki elköveti.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egész országban, különösen az esős évszakban (októbertől májusig) az ország számos területén gyakori a malária. A Dengue-láz és Zika-vírus is előfordul, különösen a fővárosban. A HIV/AIDS megbetegedések száma jelentős. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz vagy az ebből készített és felszolgált jégkockák fogyasztásától, miután a víz szennyezett lehet. Javasoljuk palackozott víz beszerzését. A környező tengerekben előforduló medúzák csípése akár halálos is lehet. Számos veszélyes kígyófaj fordul elő az országban.

További információ: