Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 06. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Izrael 2022. január 9-től ismét fogadja a nem pirosnak minősített országokból (jelenleg nem tartalmaz az izraeli lista piros országot) érkező turistákat, ebből fakadóan a Palesztinába történő belépés megoldható. Március 1-jétől az oltási kötelezettség is eltörlésre került.

A beutazási szabályokról az alábbi oldalon található részletes információ:

https://corona.health.gov.il/en/abroad/arriving-foreign-nationals/

Palesztinai járványügyi információk a www.corona.ps oldalon érhetőek el.

Fontos:

A belépésre jogosult külföldieknek rendelkezniük kell COVID-19 megbetegedésre is kiterjedő nemzetközi utasbiztosítással.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az izraeli határrendészet eljárására, esetleges beléptetést megtagadó, repülőtéren azonnali visszafordítást eredményező döntésére külképviseletünk ráhatással nem rendelkezik.

Az esetlegesen ismét bevezetésre kerülő járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi.

Egyéb hasznos információ:

Palesztinának nincs önálló repülőtere, valamint átutazásra szolgáló útvonala sem, így a kérdés ez esetben nem releváns.

A kiutazás engedélyezett, ugyanakkor az egyes légitársaságok ettől eltérő szabályokat is hozhatnak, így javasolt mindig az adott légitársaságnál is tájékozódni.

Helyi járványügyi helyzet:

A palesztin területeken jelenleg nincs korlátozás érvényben, maszk viselése, valamint a kétméteres védőtávolság megtartása ajánlott. A palesztinai járványhelyzetről a corona.ps honlapon, illetve a +970-1-800-000-888 telefonszámon lehet tájékozódni.

A ciszjordániai területek (Nyugati Part) a III. biztonsági besorolási kategória, azaz fokozott óvatossággal látogatható országok és térségék listáján található. Ezen belül, a Nyugati Part északi részén fekvő Dzsenín és Nablusz városok és környékük aktuálisan II. biztonsági kategóriába esnek, azaz kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, utazásra csak halaszthatatlan esetben javasolt térség.

A Gázai övezet az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz utazásra nem javasolt, ott tartózkodás esetén azonnali elhagyásra javasolt térség.

Erőszakos cselekmények:

Nyomatékosan felhívjuk az ide utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Nyugati Partra való beutazás fokozott biztonsági kockázatot jelent, az instabil biztonsági helyzet körültekintő magatartást, kiemelt óvatosságot és folyamatos, előzetes tájékozódást követel meg. Gyakoriak a halálos áldozatokkal és sebesülésekkel is járó erőszakos események ezeken a területeken, rendszeresek az összetűzések egyes katonai ellenőrzőpontoknál és izraeli telepeknél is. Mindez Jeruzsálem keleti negyedeire is vonatkozik, beleértve az Óváros bizonyos részeit és környezetét is. Nyomatékosan tanácsoljuk az aktuális biztonsági helyzettel kapcsolatos folyamatos, előzetes tájékozódást, a maximális elővigyázatosságot.

2022. márciusát követően Izrael megnövelte katonai jelenlétét a Nyugati Parton és Kelet-Jeruzsálemben, ezen jelenlét továbbra is fennáll. Az elmúlt hónapokban a számukban megnövekedett terrorcselekményekre válaszul illetve azok megelőzésére irányulóan rendszeressé váltak a katonaság által végrehajtott rajtaütések és a fegyveres összetűzések száma jelentősen növekedett. Az incidensek főképpen Dzsenín és Nablusz városokban és környékükön koncentrálódtak. Az odautazást mindenképpen mérlegeljék, rendkívüli körültekintés mellett és csak a halaszthatatlan, legszükségesebb esetekben vállalják.

A Gázai övezet feletti tényleges irányítást 2007 óta az EU által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamasz látja el. Ugyan zajlik a politikai egyeztetési folyamat, amely az övezet Palesztin Hatóság általi irányításának visszaállítását irányozza, a gyakorlatban ez nem jelentett ezidáig változást. A gázai övezeti közbiztonság fenntartása és a közszolgáltatások biztosítása is a Hamasz kezében van. Izrael szigorú biztonsági zárlatot érvényesít, amely a személyek átkelését kivételes – így humanitárius – esetektől eltekintve tiltja. Az övezetben lakók mozgása engedélyek függvényében Egyiptom felé, a rafahi átkelőn keresztül csak időnként lehetséges. A Gázai övezetből időszakonként felerősödhetnek a rakétatámadások Izrael irányába, amelyekre Izrael célzott légicsapásokkal válaszol.

Magyar állampolgárok beutazását a Gázai övezetbe a veszélyek miatt nem ajánljuk! Konzuli érdekvédelmük, az uniós tagállamok állampolgáraihoz hasonlóan ott-tartózkodásuk alatt nem megoldott.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Kiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényesség.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
, amennyiben a kiutazás napjától félévig érvényes.

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Megjegyzés: Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési különlapot kap a külföldi, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni.

Beutazás és közlekedés

A palesztin Nyugati Partra történő beutazás esetén a magyar állampolgárokra az izraeli be- és kiutazási szabályok vonatkoznak, mivel azt izraeli határátkelőhelyeken keresztül lehet megközelíteni, illetve elhagyni (az Izraelbe történő be- és kiutazás szabályai a Konzuli Tájékoztatás Izrael címszója alatt találhatók).

Palesztina nyugati parti része Jordánia irányából, az Allenby (King Hussein)-hídon is megközelíthető. A gyakorlatban az Allenby-híd nem szolgál az Izrael és Jordánia közötti nemzetközi turista forgalom lebonyolítására, azt elsősorban palesztin vagy jordániai állampolgársággal (is) rendelkező személyek és a két országban dolgozó diplomaták használhatják.

Izrael és a Nyugati Part közötti közlekedés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik. Az Izraelre érvényes vagy Izraelben a gépkocsira kötött felelősségbiztosítás nem feltétlenül hatályos a Nyugati Parton. Bizonyos ellenőrző pontokat csak különleges engedéllyel rendelkező személyek használhatnak. A blokád alatt álló Gázai övezetbe biztonsági okokból a beutazást nem javasoljuk.

Vízum:

Palesztina nem ad ki vízumot, és az ellenőrzőpontok palesztin oldalán nincs útlevél ellenőrzés, ugyanakkor a palesztinai területeken történő mozgáshoz célszerű útlevelet magunknál tartani. (Az Izrael irányából érkezetteknek és ellenőrzőpontokon keresztül Izraelbe visszalépőknek az izraeli beléptetési külön lapot tanácsos megőrizni a teljes tartózkodásuk alatt.)

A Nyugati Partra való beutazáshoz az izraeli hatóságok 2022. október 20-tól új beléptetési eljárást vezettek be. A szabályozás nem érinti azon külföldieket, akiknek az utazási célja a Nyugati Part mellett egyben Izrael is! Az a vízummentességet élvező állampolgár, akinek az úti célja kizárólag Ciszjordánia, általánosan Jordánia felől az Allenby (King Hussein)-hídon keresztül léphet be. Az engedélyt helyben az átkelőhelyen állítják ki a hatóságok, így tanácsos valamennyi releváns dokumentumot felmutatni, melyek igazolhatják az odautazás célját (családi kötelék igazolása, üzleti meghívólevél, szállásfoglalás, egészségbiztosítás, anyagi fedezet igazoláshoz bankszámla kivonat, stb). Ha a hatóságok elutasítják a beutazást, visszafordítják az utazót Jordániába. Elutasításkor lehetőség van jogorvoslatra.

Vám:

Palesztina nem képez Izraeltől elkülönült vámterületet, ezért vámellenőrzés sincs az ellenőrzőpontok palesztin oldalán. A Palesztinának az áruforgalom után járó vámokat Izrael szedi be és utalja át.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Izraeli új Sékel (ILS)

Időjárás: Palesztina mediterrán és félsivatagi-sivatagi éghajlaton található, a meleg és hosszú nyári időszakot az enyhe tél váltja fel. Palesztina jelentős része hegyes és dombos területen húzódik, így hűvösebb, miközben a Jordán-völgye és a Holt-tenger környéke még a téli időszakban is jóval melegebb. Az időjárás napos, esőre elsősorban október és április között számíthatunk.

Közlekedés, gépjárművezetés: A megszállt palesztin területeken az izraeli szabályok az irányadóak a gépjárműhasználattal kapcsolatban. A palesztin hatóságok elfogadják a nemzetközi jogosítványt. Bérelt gépjármű esetén előfordulhat, hogy a bérelt autó biztosítása nem terjed ki Palesztinára, így ezt fontos a bérléskor tisztázni.

Vallási és viselkedési kultúra: Palesztina lakossága modern felfogású, ugyanakkor az idelátogatónak figyelembe kell venniük a tradíciókból és a vallási előírásokból következő bizonyos követelményeket Az utcai alkoholfogyasztás és a feltűnő viselkedés kerülendő. Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól! A Palesztinába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. Lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Nyugati Parton az általános egészségügyi és higiéniai helyzet megfelelő, a Gázai övezetben kifejezetten rossz. Az Európában megszokott fertőző betegségeken túl (pl. influenza) nem általános más fertőző betegségek terjedése. A vezetékes víz Kelet-Jeruzsálemben és a Nyugati Parton iható, a Gázai övezetben a vízellátási problémák miatt viszont kifejezetten nem ajánlott. Mindennapi fogyasztásra mindkét területen javasoljuk ásványvíz vásárlását.

Az étkezésnél indokolt a körültekintés, gyümölcsök, és zöldségek fogyasztását csak alapos mosás után javasoljuk, de fertőtleníteni nem szükséges. Az eltérő éghajlati viszonyokból adódó esetleges egészségügyi következményekre célszerű már az utazás előtt gyógyszerekkel felkészülni, bár a helyi gyógyszertárak jól felszereltek, minden európai igényt kielégítenek. Szállodákban és éttermekben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható, utcai árusoktól vásárolva elsősorban a jól átsült ételek ajánlottak.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)