Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2022. 11. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt szükségessé válik. Utazás előtt, kérjük, az alábbi honlapon minden esetben tájékozódjanak, mivel a legfrissebb információk itt jelennek meg először: https://covid.gov.pk/guideline

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A Pakisztánba érkező és 12. életévüket betöltött utasoktól teljes védettséget igazoló oltási igazolást követelnek meg, melynek felmutatásával sem az érkezéskor elvégzett rapid teszt elvégzése, sem negatív PCR teszt bemutatása nem szükséges. Fontos megjegyezni, hogy az egyes légitársaságok ettől szigorúbb feltételeket is megállapíthatnak, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjon. Pakisztánban jelenleg minden típusú oltást elfogadnak, így az egy, illetve két dózisú, valamint a kínai és orosz vakcinákat is, ugyanakkor az átesettséget igazoló okmány nem helyettesíti az oltási igazolványt. Érvényességi időre, emlékeztető oltásra vonatkozó szabályozás, kötelezettség nincs.

b. Kell-e teszt? Nem.

A 12. életévüket betöltött utasok esetében az érvényes vakcinaigazolás megléte beutazási feltétel, emellett negatív PCR tesztet tőlük már nem kérnek. A 12. életévüket be nem töltött utasok esetében sem a negatív PCR teszt, sem az érvényes vakcina igazolás nem szükséges. Fontos megjegyezni, hogy az egyes légitársaságok ettől szigorúbb feltételeket is megállapíthatnak, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjon.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

A Pakisztáni Polgári Légügyi Hatóság rendelkezése alapján, 2022.09.02. napjától nem kötelező feltölteni a beutazás részleteit, az útlevélmásolatot, vagy a vakcinaigazolást a „Pass Track App” nevű telefonos applikáció felületén.

Kiemelendő, hogy az applikáció kötelező használatát a pandémiás helyzet esetleges megváltozásával, az Egészségügyi Minisztérium javaslatára, a hatóság bármikor visszaállíthatja. Erre tekintettel kérjük, a beutazás előtt mindenképp tájékozódjon.

Az applikáció továbbra is letölthető:

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

A beutazás során a védettségi igazolvány semminemű kedvezményre, vagy könnyítésre nem jogosít. Ennek megléte minden 12. életévét betöltött személy esetében az országba történő beutazás előfeltétele. Az alkalmazott vakcina típusára, az oltás megtörténtének helyére vonatkozóan megkötések nincsenek. Az oltási igazolványt papír, vagy kártya alapon, vagy digitális formátumban angol nyelven szükséges bemutatni, ezen kívül a magyarországi oltások elfogadtatása más tennivalót nem kíván. A betegségen történő átesettség nem pótolja az oltási igazolvány meglétét.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Oltatlan nagykorúként az országba beutazni nem lehetséges. Pakisztán jelenleg minden elérhető vakcinát elfogad, így az alkalmazott típusra vonatkozó korlátozások nincsenek.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az ország hivatalos tájékoztatója: https://covid.gov.pk/travel-guidelines

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Üzleti célú beutazásra is az általános szabályok vonatkoznak.

h. Tranzitálási szabályok:

A tranzitáló utasokra is a fentiekben részletezett szabályok vonatkoznak.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A teljes védettséget igazoló oltási igazolvány megléte alól mentességet élveznek a 12 évnél fiatalabb utasok. A 12 évnél fiatalabb utasoktól, illetve a 12 évnél idősebb, érvényes és teljes védettséget igazoló vakcinaigazolással rendelkezőktől nem kérnek PCR tesztet. További mentességek az országba érkező külföldi állampolgárokat nem illetik meg.

j. Egyéb hasznos információ:

Az ország kiemelt repterei:

A beutazással és tartózkodással kapcsolatos ügyintézésre kijelölt állami szerv elérhetősége: https://www.dgip.gov.pk/files/Visa.aspx

Fontos megemlíteni, hogy az egyes légitársaságok az általános szabályoktól eltérő, annál szigorúbb be-, illetve kiutazási szabályokat is megállapíthatnak, ezért az utazás előtt mindenképp tájékozódjon.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Pakisztánban a magán egészségügyi szolgáltatóknál és laboroknál mind a PCR, mind pedig az antigén tesztelési lehetőség biztosított, melynek eredménye 8-24 órán belül elérhető. A teszteléshez szükséges mintavétel személyes megjelenéssel, valamint helyszíni kiszállással is lehetséges. Az eredmény megérkezéséig karanténkötelezettség nincs. Az egyes légitársaságok esetében az általuk elfogadott PCR tesztek kapcsán eltérés lehet, így minden esetben szükséges tisztázni az adott szolgáltatóval, hogy az általuk kiállított igazolást az érintett légitársaság elfogadja-e.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

Jelenleg a Pakisztánból történő utazás Kína vonatkozásában csak korlátozásokkal lehetséges. A beutazási feltételek egyéb desztinációk tekintetében eltérhetnek, de közvetlenül Pakisztánból érkező járatokra vonatkozó, különös korlátozásokról nincs információ. Ezzel együtt javasoljuk, hogy minden esetben tájékozódjon az adott harmadik ország beutazási szabályairól.

3. Helyi járványügyi szabályok:

A napi pozitivitási arány Pakisztánban tartósan 1% alatt van, az új fertőzések mintegy kétharmadáért a Covid-19 Omicron variánsa felelős. Jelenleg belföldi utazási és kijárási korlátozások nincsenek érvényben. A koronavírus tesztek az állami- és a magán egészségügyi intézményekben mindenki számára egyaránt elérhetők ellenszolgáltatás fejében.

Az ország szárazföldi határátkelőinek működését jelenleg semmilyen korlátozás nem befolyásolja azonban, az ezek nyitvatartására vonatkozó szabályok napi szinten változhatnak. A helyi és távolsági tömegközlekedés, valamint a személygépkocsival történő közlekedés akadálytalan, azonban a nyár végi monszunidőszak okozta áradások okozhatnak fennakadásokat.

A városokon belüli mozgás általánosságban zavartalan, azonban a tavasszal várható választások közeledtével ez változhat. Az áprilisban végbement kormányváltás okozta belpolitikai feszültségek, az elmúlt időszakban elmélyültek így a nagy tömeget vonzó demonstrációk rendszeresek. Az előzetes tájékozódás mindenképp javallott.

A nemzetközi és belföldi légiforgalom működik, bár a belföldi járatok tekintetében a késések és törlések mindennaposak. A belföldi járatok esetén negatív PCR teszt nem szükséges, ám a 15 évnél idősebb külföldi utasoktól érvényes vakcinaigazolást kérnek.

Az aktuális korlátozások és szabályozás kiszámíthatatlansága és nehéz követhetősége miatt mindenképpen ajánlatos a fent hivatkozott hivatalos oldalakon is tájékoztatást keresni.

Pakisztánban a rendőrség segélyhívó száma: 15, a mentőszolgálaté: 115. Az Egészségügyi Minisztérium ügyfélszolgálata hétfőtől péntekig, 09.00 és 17.00 óra között az alábbi telefonszámokon, illetve email címen érhető el: +92 (51) 925 5090-2, +92 (51) 924 5717, email: contact@nhsrc.gov.pk.

design elem

Az afganisztáni események hatására a Pakisztánra nehezedő migrációs nyomás növekedhet, ami a biztonsági helyzet romlásának kockázatát is magában hordozza. Kiemelten igaz ez a két ország határmenti régiójára, ahol 2022-ben a terrorcselekmények számának növekedése volt megfigyelhető.

Fontos figyelembe venni a közbiztonság hónapok óta tartó folyamatos romlását, mely különösen a nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Karachi. Lahore, Islamabad, Rawalpindi) öltött immáron aggasztó méreteket. A belpolitikai feszültségek mentén kialakult helyzetben gyakoriak a nagyszámú tüntetőt vonzó megmozdulások is, melyek egyelőre viszonylag békésen lezajlottak, de ez a jövő év áprilisában várható választások közeledtével változhat. Erre tekintettel a fokozott körültekintés, a külső kerületek látogatásának mellőzése és helyi idegenvezető igénybevétele mindenképp javasolt.

4. Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást! Pakisztán biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Pakisztán alábbi területei utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. nem javasolt" kategóriába tartoznak (az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek):

 • Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területe (Azad Jammu és Kashmir),
 • Khyber-Pakhtunkhwa tartomány (korábbi Északnyugati Határtartomány, NWFP), és fővárosa Peshawar,
 • Szövetségi Irányítású Törzsi Területek (FATA),
 • Gilgit-Baltisztán (Gilgit-Baltistan),
 • Beludzsisztán (Baluchistan) tartomány és fővárosa Quetta,
 • Dél-Pandzsáb (Punjab tartomány déli része),
 • Karacsi (Karachi) nagyváros külső kerületei.

Bár a turisták szabadon utazhatnak az országban, fontos tudni, hogy az országban lévő diplomatáknak bizonyos területekre a belépés a pakisztáni Külügyminisztérium előzetes engedélyéhez (NOC = No Objection Certificate) kötött. Ez azt jelenti, hogy itt fokozottan figyelni kell a biztonsági előírásokra:

 • Pandzsáb (Punjab) tartomány alábbi területei: Tehsil Kahuta (District Rawalpindi); Tehsil Fateh Jang; Tehsil Attock; Tehsil Khushab; Tehsil Dera Ghazi Khan; Basal (Attock Road Area); Jauharabad (Muzaffargarh Road Area); a pakisztáni-indiai határ mentén levő 16 km-es (10 mérföld) sáv (kivéve: a Wagah Checkpost-on vagy más, engedélyezett ellenőrzőponton áthaladó, Indiába vezető autóutat).
 • Szind (Sindh) tartomány alábbi területei: a pakisztáni-indiai határ mentén levő 16 km-es sáv (kivéve: az engedélyezett ellenőrzőponton áthaladó, Indiába vezető autóutat).
 • Beludzsisztán (Baluchistan) tartomány alábbi területei: Quetta; Sibi és Kalat Division (kivéve az alábbi területeket: Quetta városa, Quetta – Chaman Road, Quetta – Ziarat Road és Ziarat, Quetta – Zahidan Road, Quetta – Sibi – Jaccobabad – Sukkur Road, Zahidan – Quetta – Lora Lai – Dera Ghazi Khan Road); a pakisztáni-afgán határ mentén levő 6 km-es sáv; District Chagi.
 • Hajber-Pahtunhva (Khyber-Pakhtunkhwa) alábbi területei: a pakisztáni-afgán határ mentén levő 16 km-es sáv (kivéve: Wakhan, Afganisztán, a Chitral körzetével határos terület, ahol ez 18 km).
 • FATA alábbi területei: Kurram Agency; North and South Waziristan Agencies; Malakand Division (Bajaur, Kot és Agra); Dir District (Niagdara és Usheri Darra); Mohmand Agency (kivéve: Warsak Dam és Power House); Khyber Agency (kivéve: Peshawar – Torkham Road); Kohat District és Darra Adam Khel térséghez tartozó törzsi területek (kivéve: Peshawar – Kohat Road; Bannu és D. I. Khan District térséghez tartozó különleges területek.
 • Azad Kashmir alábbi területei: az Ellenőrzési Vonal (Line of Control, LoC) mentén lévő 16 km-es sáv.
 • Ugyancsak a tiltott zónákhoz tartoznak a katonai, tengerészeti bázisok környékei is.

Bár az ország biztonsági helyzete az elmúlt évekhez képest lényegesen javult, saját szervezésű turista célú beutazást nem javaslunk. Tapasztalt, jó referenciával bíró utazási irodák szervezett útjaihoz való csatlakozásánál fontos tudni, hogy az ország infrastruktúrája nincs még kiépítve a turisták tömegének a fogadására: az utak és a szálláshelyek minősége nem megfelelő, a higiénia szinten aluli.Üzleti vagy egyéb hivatalos célú látogatás esetén mindenképp javasoljuk az egyeztetést nagykövetségünkkel a biztonsági kockázatok kiküszöbölése érdekében, valamint a külképviselet tájékoztatását a pakisztáni partnerről és a delegáció részletes programjáról (transzferek, szállásfoglalás, találkozók helyszínei, kulturális- és szabadidős program, stb.).

Iszlámábádban a biztonsági erők fokozott jelenléte tapasztalható, amit demonstrációk esetén tovább erősítenek. Ezen helyzetek, valamint a külvárosi részek elkerülésével, körültekintő és veszélykerülő magatartással a főváros viszonylag biztonságosnak mondható. A helyi taxi igénybevétele nem tanácsos, inkább megbízható utazási iroda által kölcsönzött gépjárművet célszerű igénybe venni sofőrrel együtt, aki ismeri a nyelvet és a környéket. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy még bérelt biztonsági fegyveres kísérettel sem tanácsos az alábbi országrészek és városok látogatása: FATA területek (Federal Administered Tribal Area), Khyber-Pakhtunkhwa Afganisztánnal határos területe, Quetta és Peshawar városok.

Terrorizmus

Pakisztánban az utóbbi hónapokban az iszlám fegyveresek, és szeparatista csoportok által elkövetett terrorcselekmények száma ismét növekvő tendenciát mutat. Különösen érintett ebből a szempontból Baluchistan (területi autonómia mellett, a kínai gazdasági befolyás növekedése ellen) és Khyber-Pakhtunkhwa (tálib aktivitás) tartományok. A támadások legfőbb célpontjai a rendfenntartó erők állománya és a vallási kisebbségek (főként hazara, siíta, hindu, ahmadi, keresztény). Ilyenkor érdemes elkerülni a köztereket, imahelyeket, éttermeket, piacokat, bevásárló központokat, mivel a külföldiek és a nyugati érdekeltségek és személyek Pakisztán egész területén terrorista támadások potenciális célpontjai lehetnek. Továbbá kiemelt célpontnak számítanak a kormányzati épületek, a biztonsági erők gépjármű konvojai, ellenőrző pontjai és tagjai is. Gyakorivá váltak a vallási extrémizmus erőszakos megnyilvánulási formái főleg a muzulmán síiták és szunniták között, de több atrocitás érte a keresztény kisebbséget is. Pakisztán egész területén előfordulhatnak nagy létszámú és veszélyessé váló tüntetések. Célszerű figyelemmel kísérni a helyi média angol nyelvű híreit, és mindenképpen kerülni kell a demonstrációkat.

A vallási és nemzeti ünnepek Pakisztánban minden esetben szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlanak. Mindenképpen kerüljük el a fokozott biztonsági kockázatot jelentő tömegrendezvényeket.

Fontosabb vallási és egyéb ünnepek 2022-ben:

 • Február 05. Kasmír Nap
 • Március 23. Pakisztán Nap
 • Május 1. Munka Ünnepe
 • Május 3 - 5.* Eid-ul-Fitar (Ramadánt lezáró ünnep)
 • Július 10 - 12. * Eid-ul-Azha (áldozati ünnep)
 • Augusztus 7 - 8.* Ashura
 • Augusztus 14. Függetlenség napja
 • Október 9.* Eid Milad un-Nabi (Mohamed próféta születése)
 • December 25. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah születésének évfordulója

A *-gal jelölt vallási ünnepek időpontja még változhat.

Felhívjuk a Pakisztánba utazók figyelmét, hogy az istenkáromlási törvény megsértése (blaszfémia: a próféta nyilvános megsértése, vagy a Korán megrongálása) rendkívül súlyos bűncselekménynek minősül, mely halálbüntetés kiszabásához vezethet. Az esetek többsége vádemelés, vagy bármilyen hatósági intézkedés nélküli önkényeskedést eredményezhet. A blaszfémia rendkívüli indulatokat képes kiváltani, az elkövetéssel megvádolt személy könnyen válhat csoportos lincselés áldozatává.

Bűnözés

A főváros eddig biztonságosnak ítélt szektoraiban (F-6, F-7, F-8, E-7, kormányzati negyed) a közbiztonság tekintetében romló, negatív tendencia érvényesül. Iszlámábád más kerületeiben (G és I szektorok, E11, továbbá a fővárossal egybeépült Rawalpindi lokációjában) – különösen az életszínvonal látványos romlása miatt – a vagyon elleni (sokszor erőszakos) bűncselekmények száma még jelentősebb emelkedést mutat. Különösen jellemző az utóbbi időben az útonállás-szerűen elkövetett fegyveres rablások megjelenése (főként pénzkiadó automaták, bankok és üzletek közelében), melyek sokszor sérüléssel, halállal végződnek, de a közelmúltban a terrortámadások lehetőségének kockázata is nőtt. A főváros egyik természeti látványosságának számító Margalla-hegy turista ösvényein fokozódott a férfi kísérő nélküli nők elleni szexuális célzatú támadások veszélye. A nagyobb városokban figyelni kell az utcai lopásokra, alkalmi tolvajokra. Beludzsisztán, Szind, Khyber-Pakhtunkhwa és a FATA jelentős részén a központi hatalom nem tud érvényt szerezni a jog és törvény előírásainak. A széles skálán mozgó bűnözés leggyakrabban előforduló esetei a vallási és törzsi alapú támadások, célzott gyilkosságok, fegyveres rablás, emberrablás, közterületeken (piacok, irodák, tömegközlekedési eszközök stb.) elkövetett gyilkosság, öngyilkos merényletek és bombatámadás.

Pakisztánban található a világ harmadik legnagyobb hacker közössége, ezért az innen indított internetes vásárlásokat korábban az európai bankok „gyanús tranzakciónak” minősítették és megtagadták. Ez az utóbbi években javult, így a kártya biztonságos használatára egyre több helyen van lehetőség (éttermek, szálláshelyek, kiskereskedelmi egységek).

Természeti katasztrófák

Elsősorban földrengéssel kell számolni, különösen az ország északi részén és az afgán határ mentén. Az északi, hegyvidéki területeken gyakoriak a lavinák, sziklaomlások, földcsuszamlások. A nyári időszakban kialakuló nagy erejű ciklonok elsősorban az ország déli, tengerparti övezeteiben és nagyvárosaiban okozhatnak jelentős áradást és pusztítást. Különösen a zsúfolt pakisztáni nagyvárosokban gyakoriak a sok halálos áldozattal járó tűzesetek főleg a gázcsövek és konvektorok szerelési-karbantartási hiányosságai miatt.

A monszun időszakban számolni lehet pusztító árvizekkel, földcsuszamlásokkal is. Télen az ország északi részén állandó a lavinaveszély. Ebben az időszakban az északi hegyek hágóit lezárják, túlnyomó részük járhatatlan.

Pakisztáni állami, önkormányzati hatóságok és intézmények viszonya magyar állampolgárokhoz

A pakisztáni hatóságok a velük kapcsolatba kerülő külföldi állampolgárokkal általában udvariasak. A kiterjedt bürokrácia és korrupció miatt azonban mindenféle ügyintézés lassú és körülményes. Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt elkövetett bűncselekmények (főleg kábítószer-csempészet) következményei a helyi embertelen börtönviszonyok miatt súlyosak lehetnek. A rendőri – ügyészi – bírói leterheltség miatt hosszú ideig tart a vizsgálat, és a magas korrupciós ráta miatt még az egyszerű megítélésű ügyekben sem lehet biztos senki annak kimenetelében. Számolni kell azzal, hogy a bebörtönzöttekről a magyar hatóságok csak hosszú idő múlva szereznek tudomást.

A férfi kísérő nélkül utazó nők számára javasolt a nagyfokú körültekintés, öltözködésük lehetőleg igazodjon a helyi normákhoz, kerüljék a kihívó ruhadarabok viseletét, különösen a fővároson kívül.

Amennyiben a vízummal érkező magyar állampolgár vízuma lejár, úgy azt a pakisztáni Külügyminisztérium díj ellenében meghosszabbítja, melyet kiutazáskor is meg lehet fizetni. Ezzel kapcsolatos további információ az alábbi honlapon látható: https://www.interior.gov.pk/index.php/about-moi/policies-moi/181

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek a vízumkérelem benyújtásakor 6 hónapig, az országba történő belépéstől számítva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön a budapesti pakisztáni nagykövetség konzuli részlegén http://mofa.gov.pk/hungary.

Vízum:

Magyar állampolgárok kizárólag a Pakisztáni Iszlám Köztársaság budapesti Nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be az országba.

Az érvényes vízumon kívül az országba történő belépéshez rendelkezniük kell a kitöltött belépési adatlappal (a formanyomtatvány elérhető a határon, illetve jellemzően azt már a repülőút alatt a légitársaság kiosztja és ott érdemes kitölteni, így lerövidítve az egyébként is hosszadalmas beléptetést az úti okmányok ellenőrzésekor), retúr repülőjeggyel, pénzügyi fedezettel valamint biztosítással. A vízumkérelemhez benyújtandó dokumentumok listájához kérjük, keresse fel a budapesti pakisztáni nagykövetség honlapját: http://mofa.gov.pk/hungary

Egyéb utazási információk:

Pakisztán területét kizárólag érvényes útlevéllel lehet elhagyni. Tekintettel arra, hogy az elmúlt években az ország a polio vírus exportálójává vált a térségben, az országból kiutazók esetében a hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiutazni szándékozó személy rendelkezik a vírus elleni védőoltással. Az oltásnak 4 héttel az utazást megelőzően, illetve egy éven belül kell érvényesnek lennie. Javasoljuk továbbá, hogy a tervezett beutazás előtt a helyi higiéniai viszonyokra tekintettel, a 2 hetet meghaladó tartózkodás esetén tífusz, Hepatitis A/B/C, valamint a háziorvos ajánlására egyéb védőoltásokat az országba történő belépés előtt 1 hónappal szerezzék be.

Házikedvencek beutazása:

Javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához, vegye fel a kapcsolatot a budapesti pakisztáni nagykövetség konzuli részlegének munkatársaival. Telefon: 06-1-355-8017.

További tájékoztatást az alábbi oldalakon talál:

Vám:

Pakisztán területére tilos az alkoholos italok és a disznóhús behozatala, állampolgárságtól és vallási hovatartozástól függetlenül. A vámhatóság ilyen irányú ellenőrzéseket rendszeresen foganatosít a beutazókkal szemben.

Kiutazásnál a vámhatóság különös figyelmet fordít a műkincsek (szobrok, díszek) országból történő kivitelének megakadályozására. Ebből a célból a csomagok átvilágítására és alaposabb átvizsgálására lehet számítani. Annak eldöntése, hogy az adott tárgy a kiviteli tilalommal érintett kategóriába tartozik-e, a vámtiszt feladata, melyet általában szemrevételezéssel teljesít, ami sok esetben bizonytalanságot, kiszámíthatatlan eljárást eredményez. Ezek alapján javasolt az antikvitásokban kapható tárgyak megvásárlásának mellőzése.

További információért kérjük keresse fel az Iszlámábádi Nemzetközi Repülőtér honlapját: www.islamabadairport.com.pk/Procedures/Pro-CustomRules.aspx

Vámszabályok: www.fbr.gov.pk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem:

Az országban használt törvényes fizető eszköz: pakisztáni rúpia, PKR

Ivóvíz, étkezés, alkoholfogyasztás:

Semmilyen körülmények között (még szállodában sem) tanácsos a csapvíz fogyasztása, csak a palackozott víz biztonságos. A pakisztáni ételek nagyon ízletesek, minden ételük csípős, sok zöld chilit és koriandert használnak. Rengeteg az étterem, az utcai sütöde. Étteremben való étkezés előtt tanácsos tájékozódni az étterem színvonaláról, higiéniai gyakorlatáról. Nem tanácsos mosatlan és nyers zöldséget, illetve olyan gyümölcsöt enni, melynek héját nem lehet eltávolítani (pld. saláta, eper). A nyári időszakban az ország belsejében lévő városokban, így a fővárosban is a tengeri halak fogyasztása csak azokban az éttermekben javasolt, melyekben folyamatos az áramellátás (rendelkeznek generátorral).

A nem muszlim vallású személyek számára a szeszes ital néhány luxus kategóriás szállodában elérhető. A nyilvános helyen történő alkoholfogyasztástól minden körülmények között tartózkodni kell. A vallási RAMADAN hónap alatt tilos az utcán az étel és italfogyasztása, illetve a dohányzás.

Öltözködési szokások:

A pakisztáni férfiak és nők „salwar kameez”-t hordanak (a salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik, a kameez egy hosszú ing vagy tunika). Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat viselete (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem javasolt).

Közlekedés:

A közúti közlekedés baloldali (jobbk-ormányos). A gépkocsik és buszok jó része un „CNG” hajtógáz tartállyal van felszerelve, amely egyrészt tűzveszélyes másrészt gyakran van hiány belőle a töltőállomásokon.

A közúti közlekedés a többnyire zsúfolt és rossz minőségű utak – kivétel az Iszlámábád-Lahore autópálya –, és a helyi agresszív vezetési stílus miatt veszélyes. Rendszeresek a halálos, illetve a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek.

A vasúti közlekedés biztonságosnak mondható, azonban egyes pályák elhanyagoltsága, irányítási hibák miatt előfordulhatnak tömeges vasúti belesetek. A lopások, rablások és egyéb erőszakos bűncselekmények magas száma miatt nem célszerű nagyobb távolságokon egyedül utazni. A menetrendet a vonatok nem tartják be, az utas tájékoztatás rendszere nagyon rosszul működik.

A légi közlekedés közepesen biztonságos. A belföldi légi járatok közlekedése - különösen az északi desztinációk vonatkozásában - az időjárástól nagyban függ, ezt az utazás szervezésénél mindenképpen érdemes számításba venni. Belföldi járatoknál gyakoriak a késések és járattörlések a gépek alacsony színvonalú karbantartása, illetve a nem elégséges utas szám miatt. A nagyobb nemzetközi légitársaságok biztonságosak, azok használata javasolt.

Időjárás:

Négy évszak különíthető el: (1.) hűvös, száraz tél (decembertől februárig) (2) Forró, száraz tavasz (márciustól májusig) (3.) Nyári évszak, sok csapadékkal és magas páratartalommal, a délnyugati monszun időszaka (júniustól szeptemberig) (4.) A monszun elvonulása (október és november között). A tavaszi évszak során jellemző az erős nappali felmelegedés, a hőmérséklet helyenként és időnként a 45-50° fokot is meghaladja.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Pakisztán az elmúlt években azon három ország egyike lett, amelyik nem csak veszélyeztetett a polio fertőzéseket illetően, de a vírus exportálójává is vált. Az országból kiutazóknak igazolniuk kell, hogy a vírus ellen érvényes védőoltással rendelkeznek. A védőoltásnak 4 héttel az utazást megelőzően, illetve egy éven belül kell érvényesnek lennie. Az oltási könyvet a határon bármikor kérhetik, és annak hiányában megtagadhatják az ország elhagyását. Azok, akik 4 hétnél rövidebb ideig tartózkodnak Pakisztánban, a határon (reptereken) kapják meg a kiutazáskor, csepp formájában (OPV). A fertőzések magas száma miatt az oltást évenként meg kell ismételni. A hatóságok csak az egy éven belüli oltást fogadják el azoknál, akik egy hónapon túl tartózkodnak az országban. Magyarországon kombinált oltással (IPV) válik mindenki immunissá, mely 10 éves védettséget nyújt. Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett kérjenek friss igazolást házi orvosuktól a már meglévő oltásukról.

Felhívjuk továbbá a figyelmet más vírusos fertőzések előfordulására is (pl. tífusz, hepatitisz B és C, malária, dengue-láz, sárgaláz). Jellemzőek a rendkívül rossz higiéniás viszonyok, a szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk, hogy tájékozódjon az Országos Epidemiológiai Központnál (OEK) (www.oek.hu).