Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Örményország

Utolsó módosítás dátuma
2023.04.20.
Mai napon is érvényes
2023.06.04.
Fokozott kockázattal látogatható ország, utazásra nem javasolt térséggel
Fokozott kockázattal látogatható ország, utazásra nem javasolt térséggel
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 04. 19.
Örményországban a № 1514-N kormányrendelet legutóbbi módosítása szerint július 1-től az országba való belépésnél többé nem szükséges a negatív PCR-teszt vagy oltási igazolvány bemutatása, az ország határai közúton és légi úton is korlátozás nélkül átléphetők. Az örmény fél által bevezetett országos vészhelyzet visszavonásra került. 

Örményország jelenleg nem korlátozza a Kínából érkező beutazást. 

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Örményországban a Hegyi Karabah és az Azerbajdzsánnal közös határszakasz biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz utazásra nem javasolt, az ország többi része a II. azaz fokozott biztonsági kockázatot jelentő biztonsági besorolású kategóriába került besorolásra.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállítására 2022. decemberében sor került, így a továbbiakban magyar konzul eljárhat Örményország területén magyar állampolgár érdekvédelmi ügyeiben, azonban nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy Örményországban nincs magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzul, ezért a segítségnyújtást hazánk georgiai nagykövetségén szolgálatot teljesítő konzulja látja el, amely időigényes. 

Felhívjuk az Örményországba utazók figyelmét, hogy a hegyi karabah-i, továbbá az Azerbajdzsánnal közös határszakasz térségének megközelítése továbbra is hatványozottan veszélyes, az e területre vagy annak közelébe való beutazást fokozottan nem javasoljuk!

Örményország földrengésveszélyes zónában fekszik és gyakori földcsuszamlásokkal is lehet számolni.

A tűzszüneti zóna és a Hegyi-Karabah: Örményország területének nagy részével ellentétben rendkívüli biztonsági kockázatot hordoz az örmény-azeri határvonal megközelítése, különösen a Hegyi- Karabah (Nagorno-Karabah) és Azerbajdzsán között található tűzszüneti zóna. A hegyi- karabah-i térség birtoklásáért Örményország és Azerbajdzsán több éves háborút folytatott, és a tűzszüneti vonalon ma is gyakoriak a fegyveres összetűzések, lövésváltások. A határvidék közelében elaknásított területek találhatók. Az aknák mellett veszélyt jelentenek a körzetben szétszórtan található, fel nem robbant lövedékek is. A nemzetközi közösség és Magyarország hivatalos álláspontja szerint az Örményország által megszállt Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része, de oda a bakui és tbiliszi magyar konzul nem tud beutazni, és a bajba jutott magyar állampolgárok részére szükség esetén semmilyen módon nem tud konzuli segítséget nyújtani.

Az utóbbi időben kiéleződött örmény-azeri konfliktus következtében fokozottan nőtt az Azerbajdzsánnal és a Hegyi Karabahhal meglévő közös határszakaszok biztonsági kockázata, ezért fokozottan felhívjuk állampolgáraink figyelmét a potenciálisan érintett szakaszok elkerülésére.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Az útlevélben esetlegesen található korábbi azeri vízum, vagy beléptető pecsét önmagában nem zárja ki a beléptetést Örményország területére, de semmiképpen nem segíti elő a zökkenőmentes beutazást.

A hegyi karabah-i térségbe a beutazás nem javasolt. Azoknak, akik a biztonsági figyelmeztetés ellenére mégis be kívánnak utazni a Karabah területére, ehhez Jerevánban külön engedélyt kell kérniük, mert a területre történő beutazáshoz az örmény vízum önmagában nem elegendő. A belépőknek azonban tudniuk kell, hogy a belépéssel maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek, mert egy „de jure” azeri területre Azerbajdzsán engedélye nélkül, általa nem ellenőrzött határátkelőn keresztül lépnek be.

Örményország területére gépjárművel történő belépéskor ún. úthasználati díj fizetendő, melynek mértéke 15 napos periódusonként 10.000 dram.

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő (pl. szülő) nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, továbbá a vele nem utazó törvényes képviselőjének hozzájáruló nyilatkozatával. A törvényes képviselő személyének egyértelműen ki kell derülnie a nyilatkozatból, a személyi adatok pontos feltüntetésével. Ez a nyilatkozat készülhet örmény, angol, esetleg orosz nyelven. Fontos, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot közjegyzőnek kell hitelesítenie.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges Vízum egyéb célú beutazás esetén: http://austria.mfa.am/en/residency

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Armenia.cfm

Vám:

Valuta korlátozás nélkül bevihető, az örmény fizetőeszköz, a dram kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a Kulturális Minisztérium engedélyéhez kötött.

A helyi hatóság honlapja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Örmény Dram (AMD)

Időjárás: Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be.

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében.

Közlekedés: Örményországban a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják az örmény hatóságok. Ennél hosszabb tartózkodás esetén helyi jogosítványt kell igényelni. A magyar jogosítvány használatához szükséges annak angol nyelvű fordítása.

A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák örmény nyelvűek. A szovjet-rendszerből megmaradt az iránytaxik, a „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatók.

A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az útmenti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, a havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A közlekedési szabályokat a helyiek gyakran szabadosan értelmezik, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, s az áramkimaradások miatt gyakran nem működnek a közlekedési lámpák. A gyalogosokat a gyakorlatban semmiféle előny nem illeti meg. Közlekedési jelzőtáblák, útburkolati jelek vidéken csak szórványosan vannak, vagy teljesen hiányoznak. Autó bérlése csak azok számára javasolt, akik nagy vezetői rutinnal rendelkeznek. Autó bérlése esetén fel kell készülni arra is, hogy a közlekedési rendőrök „sápot szednek” az utazóktól.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

Vallási és viselkedési kultúra:

Közegészség, egészségügyi helyzet: Örményország egészségügyi infrastruktúrája teljes mértékben elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. Bár az országban sok jól képzett orvos van, az egészségügyi ellátás a nagyobb városokon kívül nehezen hozzáférhető.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)