Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 08. 17.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Az Olaszországba történő utazás járványügyi korlátozások nélkül lehetséges.

Egyéb hasznos információ:

Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt (továbbiakban Green Pass), amely az EU egész területén ellenőrizhető.

További hasznos információt a Green Pass igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Repülőtéri határrendészet elérhetőségei:

Milano Malpensa: Tel: (+39) 02 58584511

Orio Al Serio (Milano Bergamo): Tel: (+39) 035 4203511

Milano Linate: (+39) 02 702 1111

Roma Fiumicino Tel.: (+39) 06 656101

Roma Ciampino Tel.: (+39) 06 6595 9444

Repülőtér Nápoly Tel.: (+39) 081 – 5996111

Repülőtér Bari Tel.: (+39) 080 585 7611

Repülőtér Catania Tel.: (+39) 095 734 9611

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Olaszországban jelenleg a PCR molekuláris, illetve az antigén gyorsteszt eredmények egyaránt elfogadottak a Covid fertőzöttség megállapítása céljából.

Antigén gyorstesztet az egyes települések gyógyszertáraiban készítenek. PCR teszt a nagyobb egészségügyi szolgáltatóknál elérhető.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Maszk használata ajánlott zárt helyiségekbe történő belépéskor. A szájat és orrot elfedő maszk használata nagyobb tömegeket vonzó, frekventált turisztikai helyszíneken, tömegközlekedési eszközökön erősen javasolt!

Olaszország biztonsági besorolását tekintve a zöld, (IV.) kategóriába tartozik. A biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.

Fokozottan javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítás (baleset-, poggyászbiztosítás) megkötése. Ha utazása során extrém sportokat űz, búvárkodik vagy hegyet mászik, speciális biztosításra lehet szüksége.

Javasoljuk továbbá, hogy utazása megkezdése előtt regisztráljon konzuli védelemre a Konzinfo Ügysegéden: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu.

Részletes információkat az olaszországi közbiztonságról az alábbiakban talál.

Terrorizmus

A terrorizmus veszélye Olaszországot is fenyegeti, az ország célpont lehet a terrorizmusellenes szerepvállalása, illetve a Vatikán jelenléte miatt. A terrortámadások szempontjából kiemelt célpontok lehetnek nagyvárosok turista látványosságai, műemlékei (pl. Colosseum, Vatikán és környéke), illetve a repülőterek és a tömegközlekedési eszközök. Az olasz rendvédelmi hatóságok és a hadsereg is részt vesz a közterületek biztosításában.

Utazás, közlekedés biztonsága

A milánói és római metró szolgáltatásait igénybe vevők figyelmét felhívjuk az utóbbi időben jelentősen megnövekedett zsebtolvajlásos esetek számára. Különösen a szerelvényekre történő fel- és leszálláskor, valamint jegyváltáskor érdemes a táskákra, értékekre figyelni. Javasoljuk, hogy az utazáshoz használt okmányukat ne a pénztárcában, hanem lehetőség szerint külön, a ruházat vagy a táska zárható, nehezen hozzáférhető zsebében tárolják.

Az országba tömegközlekedési eszközzel (repülő, vonat, autóbusz) érkezők figyelmét felhívjuk arra, hogy csak szükséges dokumentumaikat hozzák magukkal, azokról több példányban is fénymásolatot készítve tegyék azokat csomagjaikba. A személygépkocsival érkezők figyelmét fokozottan felhívjuk az autófeltöréses lopásokra, amelyekre akár úgy is sor kerülhet, hogy az utasok az autóban alszanak. Ezért kerüljék az elhagyott, pihenésre alkalmasnak tűnő parkolókat, mert ez a hasonló rablások kiemelt terepe. A saját gépjárművel utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy kizárólag érvényes jogosítvány, érvényes forgalmi engedély, zöld kártya (kötelező biztosítás) és érvényes személyi okmány (útlevél, vagy személyi igazolvány) birtokában lépjék át a határt. Figyeljenek arra, hogy a nagyvárosok belső kerületeibe (Centro Storico) csak engedéllyel rendelkezők hajthatnak be, a kijelölt területek engedély nélküli használata bírság kiszabását vonja maga után. A forgalomtól elzárt területeket ZTL vagy VARCO feliratú táblák jelzik. Érdemes tehát a gépjárművet ilyen esetben a belvárostól távolabb, őrzött parkolóban hagyni.

Javasoljuk továbbá, hogy készpénzt, dokumentumokat, elektronikus eszközöket soha ne hagyjanak a gépkocsiban. Személyes okmányok, tárgyak eltulajdonítása esetén a károsult a rendőrségen (Polizia, Carabinieri) felvett jegyzőkönyv alapján tud a Konzulátusoktól segítséget kérni, illetve a Biztosítóhoz fordulni kártérítési igényével.

Javasoljuk, hogy előzetesen készüljön másolat, fotó az utazó személyi okmányairól. A személyi igazolvány vagy útlevél nélkül maradt magyar állampolgár részére a magyar konzulátusok - szükség esetén - ideiglenes magánútlevelet állítanak ki, ezért javasoljuk, hogy az utazáshoz használt okmány elvesztése/ eltulajdonítása esetén vegyék föl a kapcsolatot a területileg illetékes konzuli hivatallal.

Természeti katasztrófák

Olaszországban aránylag gyakoriak a földrengések, esős időszakban földcsuszamlások, sárlavinák is előfordulhatnak. Dél-Olaszország partvidéke tengeri szökőár, úgynevezett cunami által veszélyeztetett térség. Amennyiben meghallja a cunami-szirénát, vagy a tenger abnormális visszahúzódására lesz figyelmes, azonnal távolodjon el a parttól és figyelmeztesse a veszélyre a környezetében lévőket is.

A nyári forró és csapadékhiányos időszakokban gyakoriak az erdőtüzek, emiatt előfordulhatnak közúti elterelések, útlezárások.

Amennyiben környezetében tűzesetet észlel, hívja a 115-ös segélyhívószámot. Az erdőtüzekről és a vészhelyzetben követendő magatartásokról az alábbi hivatkozáson tájékozódhat: https://rischi.protezionecivile.gov.it/en/sezione-con-anticipazioni/fire-risk

Honlapunkon a Kiemelt információk között nyújtunk tájékoztatást az aktuális természeti katasztrófákról és az ezekkel együtt járó korlátozó intézkedésekről.

Bűnözés

Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a nagyvárosokban és a zsúfolt tengerpartokon a turisták kárára elkövetett lopások száma. Javasoljuk, hogy a nagyvárosokban, a turistalátványosságok és a pályaudvarok környékén fokozottan figyeljenek értékeikre. Zsúfolt tömegközlekedési eszközökre a felszállás nem javasolt.

A Rómába repülővel érkezőknek vagy azzal hazatérőknek javasoljuk, hogy fokozott figyelmet fordítsanak bőröndjeikre, ha a repülőterek és a Termini-pályaudvar között közlekedő shuttle busz szolgáltatást veszik igénybe. A bőröndöket ilyenkor az autóbusz csomagterében kell elhelyezni, s előfordul, hogy az utas akkor veszi észre, hogy eltűnt a csomagtérből a bőröndje, amikor leszáll. Azt tanácsoljuk, hogy a csomagtérbe elhelyezendő bőröndben ne hagyjanak dokumentumokat, pénzt, kulcsokat, értéktárgyat, műszaki cikkeket. Amennyiben bőröndjük eltűnt, azt feltétlenül, azonnal jelezzék a buszos szolgáltató standján, s haladéktalanul tegyenek feljelentést a legközelebbi rendőrőrsön (Stazione Carabinieri / Polizia), melyek mind a Termini-pályaudvaron mind a repülőtereken megtalálhatók.

A milánói és római metró szolgáltatásait igénybe vevők figyelmét felhívjuk az utóbbi időben jelentősen megnövekedett zsebtolvajlásos esetek számára. Különösen a szerelvényekre történő fel- és leszálláskor, valamint jegyváltáskor érdemes a táskákra, értékekre figyelni. Javasoljuk, hogy az utazáshoz használt okmányukat ne a pénztárcában, hanem lehetőség szerint külön, a ruházat vagy a táska zárható, nehezen hozzáférhető zsebében tárolják. Az áldozatok beszámolói alapján az elkövetők gyakran kiskorúak, vagy fiatal felnőtt nők, akik általában ketten-hárman dolgoznak együtt. A milánói központi pályaudvar (Centrale FS) és környéke különösen érintett terület.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
A visszautazás tervezett dátumáig

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Igen IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A visszautazás tervezett dátumáig

Ideiglenes személyi igazolvány: Igen IGEN
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Az Olaszországba nem törvényes képviselővel utazó 18 éven aluli személy esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt szülői beleegyező nyilatkozatot tenni és azt legalább angol, de lehetőség szerint inkább olasz nyelvre lefordíttatni. A nyilatkozatban – a kiskorú és szülei azonosítására alkalmas adatok pontos feltüntetésén túl – javasoljuk feltüntetni az utazás időtartamát, az utazás főbb állomásait, továbbá a szülők elérhetőségeit. Amennyiben a fentiekre nincs lehetőségük, úgy a következő szülői hozzájáruló nyilatkozat minta használatát javasoljuk:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/sites/default/files/inline-files/hozzajarulonyilatkozat_kiskoruutazas.pdf

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

Gondoskodni kell az állatútlevél (Pet passport) beszerzéséről állatorvostól. https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

www.agenziadoganemonopoli.gov.it/portale/-/ufficio-delle-dogane-di-roma-2

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Turizmus Olaszországban: Olaszországot egész évben nagyszámú turista keresi fel, tengerparti nyaralás, kulturális programok céljából. A külföldi turisták az elmúlt időszakban a tapasztalatok szerint még gyakrabban eshetnek autófeltörések, lopások áldozatául. Kiemelten javasoljuk, hogy értéket, okmányt ne hagyjanak őrizetlen gépjárműben, személyi okmányaikat biztonságos helyen, lehetőség szerint széfben tárolják és készítsenek róluk fénymásolatot, vagy fényképet mobiltelefonnal.

Amennyiben útlevéllel és személyazonosító igazolvánnyal is rendelkeznek, a két útiokmányt célszerű eltérő helyen őrizni. Tömegközlekedési eszközökön és forgalmas közterületeken (üzletekben, pályaudvarok, metróállomások környékén) kiemelten ügyeljenek értékeikre. Az ősz közeledtével a heves esőzések miatt országszerte előfordulhatnak földcsuszamlások, útlezárások. Minden esetben kövessék az olasz hatóságok iránymutatását.

Egészségügyi vészhelyzet: Ha olaszországi tartózkodása alatt sürgős orvosi beavatkozást igénylő egészségügyi problémája adódik, hívja a 112-es segélyhívószámot angol vagy olasz nyelven és csak amennyiben semmilyen módon nincs lehetősége idegennyelvű segítséget kérni, akkor forduljon a konzuli tájékoztatási és vészhelyzeti ügyeleti vonalhoz a +36-1-458-3500 hívószámon. Azonnali orvosi beavatkozást igénylő egészségügyi probléma esetén minden perc életet ment.

Műszaki problémák személygépkocsival: Amennyiben a gépjármű műszaki problémája miatt segítségre szorulnak és nem rendelkeznek országúti segélyszolgáltatással, úgy az olasz autóklub (Automobile Club d’Italia - ACI) magyar mobiltelefonos előfizetésről is ingyenesen hívható számán tudnak segítséget kérni a nap 24 órájában: 800-116-800 A szolgáltatás az autópályák mellé telepített SOS oszlopokon keresztül is kérhető és angol nyelvű ügyintézésre is van lehetőség. A segélyszolgáltatás díjáról az operátor telefonon keresztül előzetes tájékoztatást nyújt.

Olasz határ átlépése nagy mennyiségű készpénzzel: 9.999 euró összegig bejelentés nélkül is szabályszerű, 10.000 eurótól előzetes bejelentéshez kötött. Szabálysértés esetén a 10.000 eurós értékhatár feletti összeg részben lefoglalható, emellett a hatóságok pénzbírságot is megállapítanak. Az egyazon tárolóban elhelyezett pénzösszeg a tulajdonosok számától függetlenül egységnek tekintendő.

https://www.adm.gov.it/portale/en/dogane/operatore/modulistica/trasferimento-di-denaro-contante

Gépjárművel Olaszországban, autóbérlés, gépjármű honosítás, közlekedési szabályok:

Olaszországban közlekedve érdemes fokozottan odafigyelni a közlekedési szabályok betartására, különös tekintettel a forgalomcsillapított övezetekbe történő behajtásra, illetve a sebességkorlátozásokra. A sebességtúllépést az olasz hatóságok mobil és telepített eszközökkel ellenőrzik. A fix mérőpontok az ún. „Tutor” és az „Autovelox” rendszerek keretében működnek és általában figyelemfelhívó tábla jelzi őket előre. Az autópályákon található „Tutor” rendszer sajátossága, hogy két ellenőrzőkapu közötti átlagsebességet mér. Esetükben a szabálysértések értékelése értelemszerűen utólag történik, így gyakori, hogy magyar állampolgárok hónapokkal az olaszországi tartózkodást követően kapják meg a közlekedési bírságról szóló értesítést.

Az olasz közlekedési rendszabályok (Codice della Strada - CdS) szigorúan büntetik a gyorshajtást, a sebességtúllépés mértékétől függően lépcsőzetesen:

10 km/h alatti túllépés esetén 41 és 169 EUR között,

10-40 km/h közötti túllépés esetén 169 és 679 EUR között,

40-60 km/h közötti túllépés esetén 531 és 2125 EUR között (+vezetői engedély bevonása),

60 km/h fölötti túllépés esetén 828 és 3313 EUR között (+vezetői engedély bevonása)

Amennyiben a fentieket 3,5 t-nál nehezebb, áruszállításra szolgáló járművel követik el, a bírságösszeg duplázódik.

Hivatásos gépjárművezetők figyelmét a sebességkorlátozás betartása mellett kiemelten felhívjuk az előzési tilalom betartására, a tachográf szabályszerű használatára, illetve a szállítmánnyal kapcsolatos dokumentáció meglétének fontosságára.

A bírságok behajtását általában követeléskezelő cégek végzik (pl. Nivi SpA) és angol, de esetenként magyar nyelvű kísérőlevéllel továbbítják az értesítőt, amelyek hitelessége az esetek többségében QR kóddal, vagy a megadott felhasználónév/jelszó birtokában a cég webes felületén keresztül ellenőrizhető.

A szabálysértésről készült felvétel elérésének módját általában az értesítő tartalmazza.

A közlekedési bírságok elévülési ideje a CdS alapján 5 év, elmaradt autópályadíjak tekintetében azonban előfordulhat, hogy 5 évnél régebbi fizetési kötelezettséggel kapcsolatban kapnak felszólítást. Ennek oka, hogy az autópályafenntartó és követelésbehajtó cégek az elmaradt díjat az olasz polgári törvénykönyv szerinti egyszerű tartozásként kezelik, ekképpen pedig általános, 10 éves elévüléssel számolnak. Figyelemmel arra, hogy az autópályadíjak behajtása is a CdS alapján történik, vitatott, hogy esetükben 5 vagy 10 éves elévülési idővel helyes-e számolni, erre sajnos legtöbbször csak a bírói jogértelmezés adhat választ.

FIGYELEM! A rendszámtáblák azonosítását automata végzi, így előfordul, hogy a magyar rendszámmal azonos formátumú, de más tagállam hatósági jelzését viselő gépjárművet magyarként azonosítanak és így a magyar állampolgárt értesítik a szabálysértésről.

Amennyiben a bírságot hibás azonosítás miatt kapta, feltétlenül keresse meg a behajtócéget, illetve a hatóságot a levélben szereplő elérhetőségeken. A panaszhoz célszerű mellékelni a saját autóról készült felvételt, illetve a forgalmi engedély másolatát.

A közlekedési bírságról szóló értesítést semmiképpen ne hagyják figyelmen kívül, mert amennyiben nem emelnek kifogást, az esetlegesen jogtalanul kiszabott bírság is végrehajthatóvá válhat.

Autóbérlés esetén kérjük vigyázzanak arra, hogy a bérelt gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélye a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak (ZTL. Varco). Amennyiben a bérelt gépkocsival ide behajtanak, akkor a büntetést utóbb, a kölcsönző-cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri behajtás esetén – több száz euró is lehet.

Mivel egyre több magyar turista keresi fel Szicíliát, ahová Budapestről Cataniába közlekedő közvetlen repülőjárat-kapcsolat van, ezért a városban működő kisebb, kevésbé ismert, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégek esetében az alábbiakra hívnánk fel a figyelmet:

A bérléshez a helyszínen rendelkezni kell a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártyával.

Ezen a hitelkártyán kell lenni elegendő pénznek a biztosítási depozit (950-1000 euró), illetve az üzemanyagra előre lekért (150 euró körüli) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszahozott autó esetén ezeket az összegeket a bérbeadó cég az autó leadását követően néhány napon belül visszahelyezi a bankszámlára.

A hitelkártyán olyan napi limitnek kell lenni, ami mindkét fenti tétel zárolását biztosítja (javasoljuk, hogy ezt az egyéb, aznapi hitelkártyás fizetéseknél is tartsák szem előtt). A napi limit meglétét érdemes az utazást megelőzően ellenőriztetni és ha szükséges, az utazás időtartamára módosíttatni a bankkártyát kibocsátó banknál.

Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek a bérbeadó cég az autó elviteléhez megfizetteti saját biztosítási tarifáját (ami adott esetben lehet még több is, mint a napi bérleti díj), függetlenül attól, hogy kötött-e az ügyfél a közvetítő cégnél úgynevezett fedezeti biztosítást, vagy sem. A biztosítás kifizetése ez esetekben megkerülhetetlen, annak hiányában meghiúsul a bérlés és elvész a bérleti díj is. Készpénzes fizetésre egyáltalán nincs lehetőség.

Tájékoztatjuk honfitársainkat, hogy 2018. december 4. óta az EU tagállamainak állampolgárai – így a magyar gépkocsi tulajdonosok is – Olaszországban a hazájukban kiadott rendszámot saját tulajdonú gépkocsin csak addig használhatják, amíg Olaszországban bejelentett lakcímet nem létesítenek.

Felhívjuk az Olaszországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy

  • a magyar hatóságok által kiállított ideiglenes vezetői engedély csak belföldön érvényes, azzal Olaszországban nem lehet gépjárművet vezetni,
  • a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény,
  • a gépkocsikban vezetés közben mobiltelefon használata csak kihangosítóval vagy fülhallgatóval megengedett,
  • a közlekedési szabályok áthágását, különösen a sebességkorlátozás átlépését és az ittas vezetést (a 0,5 ezrelék feletti véralkohol-szintet) szigorúan büntetik, a helyszíni bírság összege igen magas lehet, a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása),
  • vezetői engedély bevonása esetén – amennyiben az csak az ország területére vonatkozik – nyilatkozat ellenében a rendőrség visszaadja a forgalmit; a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a gépjárművezető azonnal, a legrövidebb úton elhagyja Olaszország területét,
  • Olaszország nagyvárosainak központjaiba (ZTL – zona a traffico limitato,Varco) – a legforgalmasabb időszakokban – csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a gépkocsik rendszámáról felvétel készül. Az ellenőrző pontokon való jogosulatlan áthaladás több mint 100 euró büntetést von maga után. A gépkocsikat kölcsönző cégek autóinak általában nincs engedélyük a zárt körzetbe való behajtásra, a cégek a büntetéseket az ügyfelekre terhelik.

A gépkocsikkal érkezők számára hasznos információk találhatók (pl. sebességkorlátok – limiti di velocità) az Olasz Autóklub honlapján: www.aci.it

Számos olasz város rendelkezik a területén közlekedő járművek minimálisan elvárt környezetvédelmi besorolásáról. Ezt a korlátozás alá eső terület határán általában mindkét irányból behajtani tilos és kiegészítő tábla jelzi. A korlátozások elsősorban a dízel üzemű járművek tulajdonosait érintik, amennyiben a gépjármű EURO 4 vagy annál alacsonyabb szintű normának felel meg. Utazás előtt javasoljuk, hogy mindenképpen tájékozódjanak az érinteni kívánt települések szabályozásáról.

2019. február 25- től Európa legszigorúbb városi forgalomkorlátozása lépett életbe Milánó területén:

Milánó területe környezetvédelmi szempontból két nagyobb egységre oszlik, az AREA B-re, amely Milánó város nagyrészét lefedi és az AREA C-re, amely a belvárosi rész. A zónák határát figyelmeztető táblák jelzik.

Mindkét zóna hétköznap (ünnepnapok kivételével), 7:30 és 19:30 között aktív.

AREA-B: Az aktív órákban tilos a behajtás EURO 0-s benzines és EURO 1,2,3,4 osztályú dízel járművekkel. 2022. október 1. napjától a tilalom kiterjed az EURO 2-es benzines és EURO 5 diesel járművekre is.

AREA-C: Az aktív órákban tilos a behajtás EURO 0, 1, 2-s benzines és EURO 1,2,3,4,5 osztályú dízel járművekkel. A behajtásért 5 EUR dugódíj fizetendő a behajtást követő nap éjfélig, egy héten belül pedig 15 EUR összegért váltható meg a jegy. Kedvezményes jegy (3 EUR) váltható a zónában található egyes parkolóházakban is.

https://areac.atm-mi.it/Areac/iweb/Acquisto.aspx

Az esetleges kivételekről és mentességekről a következő hivatkozáson tájékozódhatnak: https://www.comune.milano.it/aree-tematiche/mobilita/area-b

4 éven aluli gyermek szállítása esetén riasztóberendezés beszerelése kötelező!

Olaszország a világon egyedülálló módon riasztóberendezés beszerelését tette kötelezővé azokban a gépjárművekben, melyekben 4 éven aluli gyermek kerül szállításra. Az olasz közlekedési szabályzat biztonsági berendezésekről szóló 172. cikkelyének végrehajtási rendeletét október 23-án hozták nyilvánosságra a hivatalos közlönyben, a jogszabály pedig 15 nappal később, 2019. november 7-én lépett életbe. A végrehajtási rendelet a közlekedési minisztérium honlapjáról olasz nyelven letölthető (lásd: http://www.mit.gov.it/sites/default/files/media/notizia/2019-11/DM%20firmato_Seggiolini_0.pdf)

A jogszabály értelmében 4 éven aluli gyermekek csak riasztóberendezéssel ellátott gyermekülésben szállíthatók. A riasztó hangjelzéssel jelzi, amennyiben a gépkocsivezető eltávolodik a gépkocsiban hagyott gyermektől. Riasztóberendezés hiányában 80-tól 326 euróig terjedő büntetési tétel szabható ki.

Az eszköz már 20-50 euróért beszerezhető, autópálya pihenőkön és benzinkutakon is megvásárolható. (Dispositivo anti abbandono)

Kamionos információk:

Felhívjuk a fuvarozó vállalatok gépkocsivezetőinek a figyelmét, hogy kamionjukkal csak őrzött parkolót érdemes használni. Egyéb esetben könnyen előfordulhat, hogy illetéktelen személyek betelepednek a ponyva alá, hogy így tudjanak átkelni a határon vagy eltulajdonítják a szállítmányt. Javasoljuk, hogy minden alkalommal győződjenek meg arról: az veszi át tőlük az árut, akinek valóban át kell adniuk. Problémák esetén hosszan elhúzódó rendőrségi, illetve bírósági eljárás következhet, amely a fuvarozó cégeknek – az elszenvedett károkon túl – további jelentős költségeket okoz (ti. a lefoglalt vontatókat és pótkocsikat az eljárás idejére a hatóságok olyan, ún. kényszerparkolóba helyezik el, amelynek használatáért a cégeknek kirívóan magas összeget kell fizetniük).

Munkabeszüntetések:

Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amelyek elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről az infrastruktúráért és közlekedésért felelős minisztérium honlapján, illetve a hírügynökségek oldalain. http://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi

Idegenforgalmi adó:

Az idegenforgalmi adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg és általában igazodik az igénybe vett szálláshely színvonalához.

A római önkormányzat döntése értelmében 2011. január 1-től a Rómában megszálló turistáknak – a városban töltött éjszakák számának megfelelő összegű – adót kell fizetniük:

  • kemping esetén az adó összege éjszakánként 1 euró,
  • az egy-, a kettő- és a három csillagos szállodák, illetve a bed and breakfast típusú szállások esetén éjszakánként 2 euró,
  • a négy- és az öt csillagos szállodák esetén pedig 3 euró/éj.

Az adót a tizedik éjszakát – kemping esetén az ötödik éjszakát – követően nem számolják fel. Mentesülnek az adó alól a tíz év alatti gyermekek, az ifjúsági szállók vendégei, illetve azok a turisták, akik gyógykezelési célból érkeznek Rómába. Az idegenforgalmi adót a szállásdíjjal egyidejűleg kell majd megfizetni a szálláshelyen.

Az idegenforgalmi adót időközben más olasz városok is bevezették, annak mértéke nagyságrendileg megegyezik a fővárosban kiszabottal.

Síelés, téli sportok, hegymászás:

Olaszországban a lavinaveszélyről szóló hírekről (bolletino delle valanghe) az alábbi helyeken tájékozódhat:

Associazione Interregionale Neve e Valanghe Vicolo dell'Adige 18, 38100 Trento Tel.+39 0461 230305 Fax +39 0461 232225 Web: www.aineva.it

A jelkibocsátó és vevőkészülék neve ARVA (Aparecchio di Ricerca in Valanga).

Hegyi mentés: alpinista és barlangász-balesetek esetén az alábbi szervezet segítségét kérje:

Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico Web: www.cnsas.it Telefon: 0039-02-29530433, Fax: 0039-02-29530364.

Legfontosabb olaszországi ünnepnapok, munkaszüneti napok:

Újév: január 1. Vízkereszt: január 6. A felszabadulás ünnepe: április 25. A munka ünnepe: május 1. A Köztársaság ünnepe: június 2. Mária mennybemenetele: augusztus 15. Mindenszentek: november 1. A Szeplőtelen fogantatás ünnepe: december 8. Húsvét, Karácsony

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu. Bővebb információ Olaszországra vonatkozóan: http://116-000.it.

Esküvő Olaszországban:

Az ehhez szükséges dokumentumokról, eljárási rendről a következő linken találnak részletes útmutatást. Róma konzuli kerületében tervezett esküvő esetén: https://roma.mfa.gov.hu/page/egyeb-koezigazgatasi-uegyek

Milánó konzuli kerületében tervezett esküvő esetén: https://milano.mfa.gov.hu/page/hazassagkoetes-olaszorszagban

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás színvonala az európai sztenderdeknek megfelel.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Egyéb információt (pl. munkavállalással kapcsolatosan) a római nagykövetség, vagy a milánói főkonzulátus oldalán talál.