Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 17.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Utazás előtt, kérjük, az alábbi honlapon minden esetben tájékozódjanak, mivel a legfrissebb információk itt jelennek meg először: https://healthapp.ncdc.gov.ng

Nigéria eltörölt minden COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást, de az utazást megelőzően továbbra is regisztrálni kell az alábbi portálon:  https://healthapp.ncdc.gov.ng

Egyéb hasznos információ:

Kiutazás az országból:

Kiutazás előtt, kérjük, tájékozódjanak a cél-, illetve tranzitországban irányadó beutazási feltételekről.

Helyi járványügyi szabályok:

Felhívjuk a figyelmet, hogy sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél.

Egyéb hasznos linkek:

Abuja repterének elérhetősége:
https://www.abuja-airport.com

Lagos repterének elérhetősége:
https://www.lagos-airport.com
 

design elem
2023. 02. 07.
Felhívjuk a Nigériába utazók figyelmét, hogy a jelenleg használatban lévő bankjegyek kivezetése folyik az országban, ezért a régieket már szinte sehol nem fogadják el, de új bankjegyek még nem állnak rendelkezésre a megfelelő mennyiségben. Ennek okán javasoljuk, hogy mindenképpen kerüljék el a pénzkiadó automatákat, mert ezeknél erőszakos cselekményekre is sor kerülhet. Arra is fel kell készülni, hogy a bankkártyával történő fizetés pedig a hálózat nagymértékű leterheltsége miatt többszöri próbálkozás után is sikertelen lesz.

A fentieken túl, ha valaki gépkocsit szeretne bérelni, arra is számítani kell, hogy a járművek üzemanyaggal történő feltöltése több órás várakozás után is sikertelen lehet, mert a töltőállomásokon az üzemanyag csak nagyon limitált mennyiségben áll rendelkezésre.

design elem
2022. 11. 07.
Az elmúlt hetekben a fővárosban érezhetően csökkent a forgalom és erősödött a terrorelhárítók különleges erőinek jelenléte. Ennek okán javasoljuk, hogy magyar állampolgárok csak akkor utazzanak Abujába - valamint a tapasztalatok szerint egész Nigériába - ha az utazás elkerülhetetlen, továbbá az országon belül a mozgást minimalizálják.

design elem
2022. 10. 24.
Az abujai amerikai nagykövetség biztonsági figyelmeztetést adott ki 2022. október 23-án, amelyben felhívják a figyelmet egy esetleges terrortámadás fokozott veszélyére különösen Abuja főváros területén belül. A lehetséges célpontok között vannak – nem kizárólagosan – a kormányzati épületek, vallásgyakorlási helyszínek, iskolák, piacok, bevásárlóközpontok, hotelek, bárok, éttermek, sportlétesítményék, közlekedési terminálok, rendőrségi létesítmények és nemzetközi szervezetek.

design elem
2022. 10. 06.
Ebola-vírus átterjedésének veszélye. A Képviselőház az Ebola-vírus Nigériába való visszatérésének veszélyére figyelmeztetett, és kérte a kormányt, hogy haladéktalanul hozza meg a megfelelő intézkedéseket a megelőzés érdekében, mivel több afrikai országban már regisztráltak megbetegedéseket

design elem
2022. 07. 13.
A Kuje börtönből 2022. július 5-én kiszabadult elítéltek többségét (egyes sajtóértesülések szerint közel 495 főt) továbbra is keresi a rendőrség. A szökött rabok között különösen veszélyes bűnözők, valamint a Boko Haram terroristák is vannak, akik több forrásunk szerint is merényletre készülnek. A fenyegetettség megnövekedett mértékére utal, hogy a főváros központjában található - külföldiek által is gyakran látogatott - Transcorp Hilton szálloda szabadtéri sportpályáit a különleges erők egységei védik, amire az elmúlt hat év során még a választások idején sem volt példa. Az Egyesült Államok nagykövetsége magas kockázatú, utazásra nem javasolt területnek minősítette Abujában a repülőtérre vezető utat. Az ENSZ Biztonsági Szolgálata az ENSZ munkatársainak azt javasolta, hogy csak a legszükségesebb fővárosi helyszíneket keressék fel, valamint kerüljék a tömegeket vonzó eseményeket és a bevásárlóközpontokat.

Az északkelet-nigériai Borno, Yobe és Adamawa államok a Boko Haram és a fulani pásztorok tevékenysége, továbbá az ismét terjedő Lassa-láz miatt az I. utazásra egyáltalán nem javasolt biztonsági kategóriába tartozó területek.

2020. szeptember 1-jétől az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Nigériában valós veszély a terrorizmus és az emberrablások miatti fenyegetettség. Ezek az események az ország bármelyik államában elõfordulhatnak.

2014-től a terrorista merényletek egyre gyakoribbak. A merényletek elsősorban a helyi lakosság ellen irányulnak, de nem politikai indíttatású emberrablás előfordult külföldiek ellen is. A Boko Haram nevű terrorista csoport támadásai elsősorban Borno, Yobe és Adamawa szövetségi államokban történnek, de működésük hatókörét 2014-től az ország középső részére is kiterjesztették. A bombamerényletek eddigi helyszínei nagyobb tömegek megjelenési helyei voltak, ezért a bevásárlóközpontok is veszélyhelyzetet jelentenek. A terrorveszélyre tekintettel nagy elővigyázatosságot kérünk a Nigériában élő, dolgozó vagy ide látogató magyar állampolgároktól a piacok, buszpályaudvarok és minden olyan tömegkoncentrációt jelentő hely látogatásakor, ahol nincs biztonsági ellenőrzés a fegyverek és robbanóanyagok kiszűrésére.

A nigériai hatóságok jelentősen megnövelték a repülőterek biztonsági személyzetét, mert az ISIS kinyilatkoztatta, hogy a jövőben polgári repterek ellen indít majd támadásokat és a híradások szerint ISIS harcosok érkeztek Nigériába is. Brit sajtóértesülések szerint elsősorban a Londonba induló gépek jelentenék a célpontot. Felröppentek olyan hírek is, hogy kiképzőbázis működik Nigériában iszlámista terroristák számára, melyet a hadsereg és a rendőrség tagad.

Ne utazzanak a következõ államokba:

 • Borno State
 • Yobe State
 • Adamawa State

Csak elengedhetetlen esetben utazzanak a következõ államokba:

 • Gombe State
 • Kano State
 • Bauchi State
 • Kaduna
 • Katsina

Rendkívüli elõvigyázatosság javasolt a következõ államokban:

 • Abia
 • Akwa Ibom
 • Bayelsa
 • Delta
 • Edo
 • Imo
 • Jigawa
 • Kaduna
 • Katsina
 • Kebbi
 • Niger
 • Plateau
 • Rivers
 • Sokoto
 • Zamfara

Az ország korábbi fõvárosában, a több mint 20 millió lakosú Lagosban mindennaposak az ember és autórablások, ezek többnyire sötétedés után vagy kora hajnalban fordulnak elõ. A városba utazók csak kevés készpénzzel és lehetõleg ne gyalogosan közlekedjenek. A tömegközlekedést kerüljék, gyalogosan ne közlekedjenek. Csak zárt helyen lévõ bank automatát használjanak. Gépkocsit csak ismert autóbérlõ cégtõl béreljenek, lehetõleg sofõrrel.

Az országban rendkívül magas a vagyon elleni erõszakos bûncselekmények száma, az európai utazó könnyen válhat támadás célpontjává. Gyalogosan vagy gépjármûvel közlekedve az utazó gyakorlatilag bárhol ki van téve a rablótámadás veszélyének. Nagyon fontos az elõvigyázatosság, a tapasztalt és megbízható helyi kísérõ, autóúton a konvojban való közlekedés. Sötétedés után nem tanácsos elhagyni a lakott településeket. Amennyiben fegyveres rablótámadásra kerül sor, mindenképp az együttmûködés javasolt. Tanácsos mindig készpénzt magunknál tartani, ami ilyen támadás esetén is csökkenti a bántalmazás kockázatát. 

Útlevelünket ne vigyük magunkkal a városban történõ közlekedéshez, elég az adatoldalról és a vízumról készült fénymásolat. 

Fontos figyelmeztetés az internetes csalási kísérletekkel szemben

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Nigériából és a nyugat-afrikai térségbõl gyakran érkeznek magánszemélyekhez vagy cégekhez e-mailen, vagy olykor levélpostai úton olyan megkeresések, vonzónak tûnõ ajánlatok, amelyek mögött pénzügyi csalás szándéka áll. A változatos hátterû történetekben a levélíró általában nagy összegû örökségrõl tesz említést, amelyhez a maga erejébõl nem tud hozzáférni, ezért fordul „ismeretlenül, segítségért a jó szándékú emberekhez”. Az ilyen megkeresésekben közös elem, hogy arra kérik a címzettet, bankszámláját bocsássa rendelkezésre, vagy nyisson új számlát, a nagy összegû átutalás biztonsága érdekében. Ezért a mesés összeg bizonyos százalékát hajlandók felajánlani, viszont az ügylet megindításához bizonyos költségek fedezését kérik.

Bankszámlaszámot, bizalmas üzleti információkat semmilyen esetben sem szabad ilyen személyeknek kiadni. Kérjük, szintén legyenek óvatosak a magánjellegû kapcsolatfelvételnél is. Amennyiben ismeretlen személynek szándékoznak hivatalos meghívólevelet küldeni, mindig mérlegeljék a meghívással vállalt idegenrendészeti felelõsség súlyát. 

Fontos figyelmeztetés a bankkártya klónozás veszélyére

Nigériában, a szállodákban, az éttermekben és a nagyobb üzletekben elterjedt a bankkártyával történő fizetés. A nagyobb városok szállodáiban, a bevásárló központokban, a közhivatalokban, de a közterületeken is gyakran működnek bank automaták (ATM), melyekből helyi kézpénzt lehet felvenni nemzetközi bankkártyákkal.

A bankkártya használatnál feltétlenül figyelemmel kell lenni arra, hogy fennáll a bankkártya adatok megszerzési kísérletének veszélye. Ez ellen a bank automata működési helyének minősége nem jelent garanciát. A kártya adatok lemásolása akár első osztályú szállodákban is megtörténhet. A bank automatáknál és a kártyás fizetésnél történő kártyahasználatnál a szokásos elővigyázatosságon túl arra is ügyelni kell, hogy mindig biztosítva legyen a kártyahasználó elérhetősége a kártyát kiadó bank számára, azaz a telefonos és e-mailes azonnali elérhetőség. A nemzetközi bankkártya Nigériában lemásolt adataival ugyanis a világ bármely táján visszaélhetnek, melyről gyors visszajelzést a bank a legmegbízhatóbban módon telefonhívással tud adni. Az SMS forgalom a helyi telefonhálózatok minősége miatt nem mindig működőképes. 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az országba történő belépéstől számítva az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Tranzitálás:

Minden utasnak regisztrálni kell az alábbi portálon: https://healthapp.ncdc.gov.ng

A fentieken túl javasoljuk, hogy az utazás megkezdése előtt érdeklődjenek az adott légitársaságnál. 

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal, az utazását finanszírozó szponzor (vagy szülő) banki kivonatával és a fogadó fél lakcím igazolványának másolatával. További információért kérjük, forduljon Nigéria budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Nigériába. Reptéri tranzitálás esetén is szükség van vízumra. Nincs lehetőség a reptéren történő vízumfelvételre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ország elhagyásához is az elutazás napján érvényes vízummal kell rendelkezni. Kerüljék a túltartózkodást, ne tegyenek kísérletet az ország lejárt vízummal való elhagyására, mert a megismert gyakorlat szerint a repülőtéren a hatóságok visszafordíthatják, rosszabb esetben útlevelét elkobozhatják és súlyos pénzbüntetést szabhatnak ki. Amennyiben szükséges, vízumukat még annak lejárta előtt hosszabbíttassák meg.

A beutazásnak szintén feltétele a sárgaláz elleni védőoltás igazolása (nemzetközi oltási könyv), amelyet a határőrök szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a nigériai vízum kiadásra jogosult külképviseleten az esetleges egyéb eseti jelleggel bevezetett szabályokról.

Nigéria budapesti nagykövetségének elérhetősége: 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 57. Tel: 212-2021, 212-2022 Fax: 212-2025 E-mail: embassy@nigerianembassy.hu Web: www.nigerianembassy.hu

Házikedvencek beutazása:

Javasoljuk, hogy egyeztessen állatorvosával!

Hasznos információt az alábbi oldalon talál: www.pettravel.com/immigration/Nigeria.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Az egykori brit gyarmat ma a világ egyik legnagyobb olajtermelője, a kontinens legnépesebb országa. Aki meg akarja érteni a nigériai néplélek tartalmát, az kezdje Chinua Achebe: Things Fall Apart című könyvével. Nigéria sokszínűségének fontos városi központjai: Lagos a beláthatatlan metropolis, Abuja az ország 1991 utáni új fővárosa, Calabar a gyarmati örökség kitűnő példája és a muzulmán kultúrát felmutató Zaira és Kano. Az országban rendkívül sokfajta helyi nyelvet beszélnek, de hivatalos nyelvként az angolt használják. A legnagyobb népcsoportok a yoruba, a hausa és az igbo, a többség ezek nyelvét beszéli. Lagos, az ország korábbi fővárosa máig a legfontosabb kereskedelmi központ. Nigéria gazdasága szinte kizárólag a kőolaj kitermelésre támaszkodik. A Világbank adatai szerint az állam bevételeinek 85 százalékát, exportjának pedig 95 százalékát a kőolaj adja. Becslések szerint az olajtartalékok a jelenlegi kitermelés mellett 240 évre elegendőek. Az olajexport elsősorban Ázsiába és Európába irányul. Az így létrejövő jelentős bevételek ellenére az ország életminőség mutatói rendkívül rosszak. Az olajgazdagság által teremtett új gazdasági viszonyok is hozzájárultak a mindent átszövő korrupció jelenségének kialakulásához.

A jelentős muzulmán lakossággal rendelkező Nigériába utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel ügyeljenek arra, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tiszteletben tartsák a helyi szokásokat és hagyományokat.

Közlekedés:

A tömegközlekedés annak rossz minősége miatt európai utazónak nem ajánlott.

A közúti közlekedés veszélyes, sötétedés után a lakott területek elhagyása nem javasolt. Az országutakon nappal is csak megbízható műszaki állapotú autókkal, lehetőleg konvojban célszerű közlekedni. Gyakoriak az autóutakon a fegyveres támadások. A terrorveszély miatt sűrűn találhatók rendőri ellenőrző pontok, ahol a járműveket átkutatják. A rendőrök gyakran csúszópénz reményében kötözködők, amit udvarias módon próbáljunk leszerelni. Mivel előfordulnak túlkapások, tanácsos együttműködést tanúsítani a rendőri ellenőrzések során. Egyes főútvonalak minősége meglepően jó, ugyanakkor fel kell készülni nehezen járható utakra és nagyon rossz közvilágításra is városokon belül és kívül egyaránt. A helyi autópark általános műszaki állapota nagyon rossz, a vezetési stílus fegyelmezetlen és kiszámíthatatlan, ezért a közúti közlekedésnél rendkívüli óvatosság ajánlott. 

Gépjárművezetés:

A helyi vezetői engedélyekkel a VIO (Vehicle Inspection Office) szervezete foglalkozik. A nemzetközi jogosítvány elfogadott, azonban vezetői engedélyt helyben ajánlatos mielőbb elkészíttetni. Abujában a Mabushi kerületben található a VIO központja. A központban átvehető a formanyomtatvány, helyben készítenek fényképet és felveszik az adatokat. A kérelmező egy hónapig érvényes ideiglenes igazolást kap, majd SMS-ben értesítik a végleges változat elkészültéről (2 évig érvényes). Felhívjuk figyelmüket, hogy közúti igazoltatáskor az eredeti vezetői engedélyt és a gépjármű iratait csak mutassák fel, azt fizikailag ne adják át az igazoltatóknak. Minden iratról álljon rendelkezésre fénymásolat.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Nigériában az orvosi ellátás nagyon változó színvonalú, általában azonban nem megbízható és sokszor nehezen elérhető. Az orvosi ellátásért minden esetben azonnal, legtöbbször a szolgáltatást megelőzően fizetni kell. Mentőszolgálat gyakorlatilag nem létezik. A gyógyszerellátás rossz és sok ellenőrizetlen, hamisított készítmény kerül a piacra, ezért csak megbízható gyógyszertárban szabad vásárolni.

A forgalomban lévő bankjegyek rendkívül szennyezettek, ezért a pénzzel való bánás után mindig érdemes kezet mosni, vagy fertőtlenítőt használni. Sokféle fertőzést lehet kapni szennyezett bankjegyektől.

A települések vízelvezető rendszereinek elégtelensége és a trópusi esők együttes hatásaként a lakott területeken jelentős a maláriaveszély. Szúnyog csípés elleni krém használata ajánlatos, ha külső térben tartózkodunk, különösen a sötétedés utáni órákban. A szegénység, a túlnépesedés, a trópusi éghajlat, a közegészségügyi szabályozottság hiánya miatt számos komoly betegség fenyeget. A HIV fertőzöttség hivatalos adatok szerint 6-7%, szakemberek szerint azonban a valóságban ennél nagyobb. Magas a hepatitisz A, B, C fertőzés veszélye, vidéken előfordul a gyermekbénulás.

Utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Epidemiológiai Intézet felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett.

2014 márciusában Guineából kiindulva Ebola-járvány tört ki a nyugat-afrikai régióban.

Ez elsősorban Guineát, Libériát és Sierra Leonét érinti. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Ezen államok mellett érintettek lehetnek a környező országok is. A járvány terjedése esetén a helyi hatóságok esetleg olyan intézkedéseket is hozhatnak, ami megakadályozza az adott ország elhagyását. Nigéria jelenleg mentes az Ebola fertőzéstől.

Az Ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az Ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, amelynek partvidékén a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Mivel a vírus könnyen és gyorsan terjed, felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a fent említett és a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

Az ország észak-keleti területein, illetve Kaduna városában gyorsan terjed a kolera. Egy középiskolában egyszerre 89 megbetegedés történt.Utazásuk megtervezésénél, javasoljuk a híradások folyamatos nyomonkövetését.

2018. elejétől kezdve 18 államból is jelentették a Lassa-láz megjelenését, az első negyedévben 1081 gyanús (317 megerősített) és 90 halálesetet regisztráltak, 14 egészségügyi dolgozó is megbetegedett. Összesen három határmenti államban van járványveszély (WHO).Az országban a sárgaláz járvány kitörése is aggodalomra ad okot.

Ajánlott utazás előtt a betegséggel kapcsolatos nemzetközi honlapok és a nigériai járványügyi hatóság alábbi honlapjának tanulmányozása.