Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 01. 24.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Csak azoknak, akik nem rendelkeznek teljes oltottsággal.

Azok beutazásához, akik nem rendelkeznek teljes oltottsággal COVID-19 megbetegedés ellen életkortól függetlenül a beutazást megelőző 72 órán belül készített PCR teszt szükséges a belépéshez spanyol nyelven. Azok a külföldiek, akik belépéskor lázat vagy egyéb légúti tünetet mutatnak, nem léphetnek be az országa.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A Nicaraguába történő belépést megelőzően legalább 7 nappal és legkésőbb 36 órával online űrlapot kell kitölteni: https://solicitudes.migob.gob.ni/

Emellett a PCR teszt eredményét (és alkalmanként a regisztrációt) el kell juttatni az utazás előtt a légitársaságnak a rendszerükön keresztül.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Igen, lásd b. pont.

Nicaragua minden az Egészségügyi Világszervezet által elfogadott, illetve az országban nyilvántartásba vett oltóanyagot elfogad, így a Szputnyik V-t és a Sinopharmot is. A teljes oltottsághoz a két dózisú oltóanyagokból a két dózis megléte a feltétel, harmadik vagy negyedik emlékeztető felvétele nem feltétele a beutazásnak.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, de az egészségügyi hatóságok a belépést követő 14 napon belül telefonon „ellenőrizhetik”. Akinek az országban lesz pozitív a tesztje, 14 naptól egy hónapig terjedő karanténba kerül, melynek tényleges tartama az érintett egészségi állapotától függ. A karantén helye főszabály szerint az érintett személy szállása. A karantén ideje alatt az érintett az egészségügyi minisztérium személyzetének megfigyelése alatt áll.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értlemezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz (egészségügyi minisztérium) fordulni további kérdéseivel: http://www.minsa.gob.ni/

f. Üzleti célú beutazás feltétele: Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra.

g. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön tranzitálási szabályok.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos információ:

Nemzetközi repülőtér, Aeropuerto Internacional Augusto C. Sandino- https://www.eaai.com.ni/en

Nicaragua hivatalos turizmus oldala: https://www.intur.gob.ni/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Egyes légitársaságok (pl. Avianca, Copa) a kiutazás előtt is megkövetelik a regisztrációt a rendszerükön keresztül. Amennyiben utazásához teszteredményre van szüksége, az alábbi linken tud jelentkezni nicaraguai tesztközpontba: https://serviciosenlinea.minsa.gob.ni/servicios/#/laboratorio

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Nicaragua a járvánnyal kapcsolatban nem vezetett be érdemi korlátozó intézkedéseket.

Az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján szerepel.

Bár az ország közép-amerikai viszonylatban biztonságosnak mondható, az utóbbi időben (a koronavírus miatti romló gazdasági-társadalmi helyzetnek betudhatóan) romlott a közbiztonság. Az elmúlt hónapok kiélezett belpolitikai helyzete miatt javasoljuk, hogy tartózkodjanak minden olyan tevékenységtől (pl. tüntetésen vagy NGO-k tevékenységében való részvétel), amit a helyi államhatalmi szervek kormányellenes tevékenységnek tekinthetnek.

Ajánlott az útleveleket, bank kártyákat, nagyobb mennyiségű pénzt, repülőjegyeket valamint egyéb értékeket a szálloda széfjében tartani és csak szükség esetén magunknál tartani.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
A beutazástól számított hat hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel utaznak, szükségük van közjegyző előtt spanyol/angol nyelven tett írásos szülői hozzájárulásra. Nyilatkozat minta

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges, belépéskor azonban turista kártya vétele kötelező.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában az Nicaragua bécsi külképviselete illetékes. További információért forduljon:

Nicaraguai Köztársaság Nagykövetsége - Bécs
Cím: A-1010 Bécs, Ebendorferstrasse 10/3/12.
Telefon: + 43 1 403 18 38
Fax: + 43 1 403 27 52
E-mail: embanicviena@chello.at

Vízum és bevándorlási ügyekkel kapcsolatos további információ a migrációs és Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján spanyolul https://www.migob.gob.ni/migracion/

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

https://www.ipsa.gob.ni/Portals/0/5%20Cuarentena%20Agropecuaria/Normas%20y%20procedimientos/Manual%20de%20Procedimientos%20Cuarentenarios.pdf (100-102. old)

Vám:

Bevihető:

  • 5 liter szeszesital;
  • 20 doboz cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 500 gramm dohány.

További információ: https://www.eaai.com.ni/index.php/component/k2/item/621-customs?lang=en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Nicaraguai córdoba (NIO).

Időjárás: Ciklonok időszakában érdemes a National Hurricane Center figyelmeztetéseit, valamint a helyi időjárás előrejelzéseket követni. A májustól novemberig tartó esős időszak alatt gyakran előfordulnak árvizek, földcsuszamlások.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Nicaraguába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége hívő katolikus vallású. A társadalom patriarchális, a családok népesek, általában több generáció él együtt. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közlekedés: Nicaraguaban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása erősen javasolt.

Különös körültekintés ajánlott a tömegközlekedési eszközökkel és taxival való közlekedés során.

Előfordul, hogy leszólítják a turistát és költség megtakarításra hivatkozva felajánlják neki a közös taxi, illetve autó használatát. Megelőzve az esetleges kirablást, célszerű minden hasonló, idegen személy által tett felajánlást visszautasítani. Ugyancsak ajánlott elutasítani, hogy a taxink útközben más ismeretlen személyt is felvegyen.

A Corn Island-i és a karibi part részén (Bluefields, Puerto Cabezas) található tengerparton és a szállodákban elkövetett gyakori lopások miatt legyünk rendkívül körültekintőek és kerüljük a "San Judas" vagy a "Memorial Sandino" kerületekben éjszaka sötétedés után történő sétákat.

Kerüljük a bármilyen közlekedési eszközön történő éjszakai közlekedést, az elhagyatott városrészeket, tengerpartokat, az értékes holmik viseletét, az éjszakai szórakozó helyeken ne hagyjuk italunkat felügyelet nélkül.

A főútvonalak és a transz-amerikai utak jó minőségűek, jól közlekedhetőek. A mellékutakon, főleg esős időszakban ajánlott a 4 kerék meghajtású autók használata.

Baleset esetén célszerű az autót a helyszínről nem elmozdítani és rendőrt hívni, aki kiállítja a jegyzőkönyvet és megállapítja a felelősséget. Gépkocsi biztosítás a külföldiek számára kötelező.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Nicaraguában is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddg észlelt esetek számának növekedése.

Az esős évszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók ( szúnyogok) által terjesztett megbetegedések, valamint dengue-láz esetek. A trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.