Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 01. 12.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Felhívjuk az országba beutazást tervezők figyelmét arra, hogy olyan utazási és egészségbiztosítással rendelkezzenek, mely kiterjed egy esetleges karantén intézkedés kiadásainak illetve a légijáratuk indulásának elmaradásából származó költségek viselésére! Ezúton jelezzük az érdeklődők számára, hogy a légitársaságok járataik üzemeltetésénél figyelembe veszik az egészségügyi – járványügyi helyzet kockázatait is, így az ilyen okból történő repülőjegy törlése miatt kialakuló kár viselésére kötelezhetik az ügyfeleiket.

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

A január 25-én elfogadott tanácsi utazási ajánlások helyi bevezetésével kapcsolatos információk, valamint az ezekről szóló tájékoztató oldal linkje.

a. Be lehet utazni az országba? Igen.

Minden országból, így Magyarországról érkező beutazók megkötés nélkül, a beutazás céljától függetlenül beléphetnek az országba:

A 2022. március 16.-tól életbe léptetett szabályok szerint a Nepálba beutazó külföldiek, ha oltottak, akkor az oltási igazolásukat, ha nem oltottak, akkor az utazás megkezdése előtt 72 órán belül levett koronavírus tesztjüket (RTPCR, NAAT, Gene Xpert) kötelesek az utazás megkezdésekor valamint érkezéskor az idegenrendészeti hatóságnál bemutatni. Az oltás/teszt alól az 5 éven aluli gyermekek mentesülnek.

Érkezéskor a Tribhuwan Nemzetközi Repülőtéren az oltatlan vagy koronavírus teszttel nem rendelkező utasokat, illetve a koronavírus betegség tüneteit produkáló oltott vagy koronavírus teszttel rendelkező utasokat antigén gyors tesztelésnek vethetik alá.

A beutazók (függetlenül attól, hogy oltottak vagy sem) beszerezhetik vízumaikat az illetékes nepáli képviselettől (a vízumeljárás részleteiről a https://at.nepalembassy.gov.np honlapon tájékozódhat) vagy igénybe vehetik a „visa on arrival” szolgáltatást. A „visa on arrival” szolgáltatás nem vonatkozik a Nigériából, Ghánából, Zimbabwéből, Szváziföldről, Kamerunból, Szomáliából, Libériából, Etiópiából, Irakból, Palesztinából, Afganisztánból, Szíriából érkezőkre.

1. A már két oltással rendelkező beutazók, ha a „visa on arrival” szolgáltatás mellett döntenek, akkor leszálláskor az idegenrendészeti hatóság előtt, a repülőtéren az alábbi dokumentumok bemutatására kötelezhetőek:

 • oltási igazolás (akinek rendelkezésére áll, feltételeket l.: d.pont)
 • szállodai foglalás
 • hegymászói engedély (ha ez a beutazás célja)
 • CCM nyomtatvány (l.: c.pont)

A két oltással rendelkező beutazók kérelmezhetik vízumukat előzetesen nepáli külképviselettől, is ebben az esetben a kérelem benyújtáskor, az alábbi dokumentumok bemutatására kötelezhetőek:

 • oltási igazolás (akinek rendelkezésére áll, feltételeket l.: d.pont)
 • hegymászói engedély (ha ez a beutazás célja)
 • szállodai foglalás

Leszálláskor pedig az idegenrendészeti hatóság előtt, a repülőtéren az alábbi dokumentum bemutatására kötelezettek:

 • CCM nyomtatvány (l.: c.pont)

2. Teljes oltottsággal/oltással nem rendelkező utasok beszerezhetik vízumaikat az illetékes nepáli képviselettől ( a vízumeljárás részleteiről a https://at.nepalembassy.gov.np honlapon tájékozódhat) vagy igénybe vehetik a „visa on arrival” szolgáltatást.

Az oltatlan beutazók, a vízumkérelem benyújtásakor, az alábbi dokumentumok bemutatására kötelezettek:

 • szállodai foglalás
 • hegymászói engedély (ha ez a beutazás célja)
 • ha valaki nem rendelkezik oltási igazolvánnyal annak egy az utazási/túra ügynökség/iroda által kiállított ajánlólevelet kell bemutatnia.

Leszálláskor pedig az idegenrendészeti hatóság előtt, a repülőtéren az alábbi dokumentumok bemutatására kötelezettek:

 • indulás előtt 72 órán belül levett PCR teszt (l.: b. pont)
 • CCM nyomtatvány (l.: c.pont)

b. Kell-e teszt? Igen, de kizárólag az oltatlan beutazóknak.

A belépéshez az oltatlan beutazóknak szükséges PCR teszt, ennek feltételei a következők:

A Nepálba beutazó oltatlan utasok kizárólag egy, az indulás előtt 72 órán belül levett vonalkóddal/QR kóddal ellátott, angol nyelven kiállított, negatív PCR teszt (vagy ezzel egyenértékű Gene Xpert/True Naat teszt vagy WHO által elfogadott teszt), birtokában léphetnek be az országba. A szabályozás nem vonatkozik az 5 éven aluli gyerekekre.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden utasnak ki kell töltenie a COVID-19 Crisis Management Center (CCMC) oldalán (https://ccmc.gov.np/) elérhető, International Traveler Online Arrival Form nevű online űrlapot, ezt beszálláskor kinyomtatva vigyék magukkal. Az űrlapot a repülőjegy valamint az oltatlan beutazók az indulás előtt 72 órán belül levett PCR teszt eredmény birtokában kezdjék el kitölteni.

Felhívjuk az utazásban érintettek szíves figyelmét arra, hogy az újdelhi magyar nagykövetség NEM tud eljárni az utas nevében és helyett a saját egészségi állapotra vonatkozó nyilatkozat kitöltésében vagy a nepáli hatóságoknál annak jóváhagyásában.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

Azon utazók, akik a beutazás előtt 14 napon túl felvett két oltással (kivétel Janssen) rendelkeznek mentesülnek a tesztelés alól, tehát nekik nem szükséges az utazás megkezdése előtt legfeljebb 72 órával levett koronavírus tesztet bemutatniuk.

A kiállító hatóság által igazolt angol nyelvű, papíralapú és kártyaformátumú igazolással igazolható az oltottság megléte. A digitális formátum elfogadhatóságáról még nem rendelkeztek a nepáli hatóságok, így javasoljuk, hogy beutazáskor az igazolást kinyomtatva vigyék magukkal.

Nepál jelenleg a Moderna, Pfizer/Biontech, Sputnik V, Janssen, Covishield, Covaxin, Sinopharm, Sinovac vakcinákat fogadja el.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A beutazáshoz az oltatlan beutazóknak kötelező a teszt. (l.: b) pont)

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

2022. március 16.-tól eltörlésre került a karanténkötelezettség, ez vonatkozik az oltatlan beutazókra is. Kizárólag akkor szükséges karanténba vonulnia a nepáli vagy külföldi állampolgárnak, ha azt az egészségügyi állapota megköveteli, illetve ha a reptéren levett gyorstesztje pozitívnak bizonyul.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes külföldi hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük az alábbi linken szereplő hatósághoz szíveskedjen kérdéseivel fordulni: Egészség- és Lakosságügyi Minisztérium (Ministry of Health & Population)

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok:

2021. szeptember 29-től a Tribhuvan Nemzetközi Repülőtéren újra engedélyezett a külföldi állampolgároknak harmadik országba tranzitálni.

i. Beutazási feltételek alóli mentesség:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

j. Egyéb hasznos infó:

Nepáli vízumokkal kapcsolatos információkat itt talál: https://www.immigration.gov.np/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Az ország elhagyásához, beszálláskor minden külföldi állampolgár köteles egy, az indulás előtt 48 órával levett negatív PCR tesztet bemutatni vagy a célország által előírt tesztelési kötelezettségének eleget tenni. Az ország elhagyásakor az utasnak www.ccmc.gov.np weboldalon történő online regisztrációt követően ki kell töltenie az International Online Departure Form-ot. Ezt kinyomatott formában minden utazónak be kell mutatnia beszálláskor.

Az általános szabálytól eltérő előírásokat alkalmazhatnak a légitársaságok, így kérjük minden esetben egyeztessenek a választott légitársasággal.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Az országos szintű korlátozások március 5.-től megszűntek. A gyűlések, találkozók, rendezvények megtartása a továbbiakban engedélyezetté vált.

A szociális távolságtartás valamint az egészségügyi szabályok betartása és maszk viselése továbbra is kötelező.

A helyi hatóságok késedelmes tájékoztatása okán mindenképpen ajánljuk a megadott oldalakon való tájékozódást:

 1. Hotline: +977 9851254666
 2. Email: crisiscell@ntb.org.np
 3. Website: https://www.welcomenepal.com/plan-your-trip/covid-19.html
 4. Covid-19 Crisis Management Centre (CCMC) – segélyhívó száma: 102

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Nepál biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriában, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

A helyzet továbbra is bizonytalan, a konzuli segítségnyújtás korlátozott, csak a katmandui tiszteletbeli konzulátus közbeiktatásával lehetséges.

Javasoljuk, hogy tartózkodása alatt is folyamatosan kövesse figyelemmel a helyi híradásokat, illetve minden utazónak tanácsos elkerülnie a hirtelen kirobbanó utcai demonstrációkat, sztrájkokat, tömeges politikai rendezvényeket.

A turisták által látogatott helyeken gyakoriak a kisebb értékű lopások, főként a repülőtereken, buszokon, szállodai szobákban. A bárok, szórakozó helyek központi utasítás alapján éjfélkor zárnak, előfordult, hogy a tovább tartózkodó külföldi turistákat ezért őrizetbe vették. Az ország déli részén fekvő Terai alföldön több felfegyverzett csoport működik különféle politikai és közönséges bűnöző szándékkal. A Külgazdsági és Külügyminisztérium javasolja elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást a Terai térségbe.

A túrázás csak szervezett csoporttal, megbízható vezető igénybevételével ajánlott; az egyéni, helyi kísérő nélküli túrázást nem javasoljuk. Az ország fővárostól távolabbi területein a mobil és internet szolgáltatás korlátozott, a családdal, rokonokkal történő kapcsolattartásnál ezt kérjük vegyék figyelembe. A túrázás gyakran elhúzódhat, a tervezett útitervtől való eltérésről lehetőség szerint az otthoni kapcsolattartót értesítsék. Műholdas telefon bérlésére lehetőség van.

A nepáli kormány által megbízott Nepáli Túraügynökségek Szövetsége (Trekking Agency Association of Nepal - TAAN) és a Nepáli Idegenforgalmi Bizottság létrehozta a Trekkers’ Information Management System (TIMS) rendszert a túrázók regisztrálására. A túrázóknak a fenti szövetség regisztrált ügynökségei, vagy az Idegenforgalmi Bizottság által kiállított igazolással kell rendelkezniük. További információ az Idegenforgalmi Bizottság honlapján található.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető.

Vízum:

A Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is, be lehet nyújtani, érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. Vízum beszerezhető az érkezéskor akár a katmandui nemzetközi repülőtéren, akár a regionális bevándorlási hivatalokban. A vízum csak Nepál egyes területeire teszi lehetővé a beutazást. Erről és a vízumeljárás részleteiről a https://at.nepalembassy.gov.np honlapon tájékozódhat.

A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a nepáli hatóságok szigorúan büntetik.

Vám:

A következő honlapon javaslunk tájékozódni www.customs.gov.np/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: nepáli rúpia (indiai rúpiával is lehet fizetni)

Időjárás: öt éghajlati zóna nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található. Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi.

Nepálban a természeti katasztrófák előfordulásának esélye meglehetősen magas, gyakoriak a földrengések. A monszun általában júniustól szeptemberig tart, ebben az időszakban az ország egyes területeire, főként a nyugati országrészbe különösen kockázatos a beutazás. A vidéki, távolabbi területekre való utazást megelőzően célszerű a helyi hatóságoknál érdeklődni.

További információt itt talál

Gépkocsivezetés: A Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. A magyar vezetői engedély alapján beszerezhető a nepáli vezetői engedély is, orvosi alkalmassági igazolás bemutatása mellett. Tájékoztató az alábbi honlapon található angol nyelven: https://www.dotm.gov.np/en.

Közlekedés: A határátkelőhelyeken történő torlódás, késedelmet szenvedő átkelés következtében üzemanyag hiány van, amely egyelőre nem szűnik meg. Ez akadályozza a közlekedést és a sürgősségi ellátást. A belföldi légiközlekedés akadozik, javasoljuk, hogy utazás előtt kérje utazási irodája, légitársasága tájékoztatását, tanácsát.

A szárazföldön történő utazás során figyelembe kell venni az utak rossz minőségét, különösen a nem megfelelő infrastruktúra és a gyakori sztrájkok okozta nagy késéseket.

Viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Nem ajánlatos egyedül sétálni, főként sötétedés után; gyakoriak az áramkimaradások. A bűncselekmények áldozatai a katmandui turista rendőrséget értesíthetik a +977 1 47 0075 vagy +9771 424 70 41-es telefonszámon. A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (a birtoklást is) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiség birtoklásáért is börtönbüntetés jár.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet: Kolera megbetegedések előfordulnak Katmanduban és az ország egyes területein, főként a monszun időszakban. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források (víz, jég, nem főzött zöldségfélék, stb.) elkerülésére. Gyakran előfordulnak a magas tengerszint miatti megbetegedések. Dengue-láz, japán enchephalitis előfordul, de csak szórványosan. A magas hegyvidéken ritka a malária, az alacsonyabb terülteken a megfelelő óvintézkedéseket kell tenni.

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú.