Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 13.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a helyi hatóságoknál érdeklődhetnek.

A nepáli kormány döntése értelmében a beutazáskor már nem szükséges Covid-19 oltási igazolás, vagy negatív PCR teszt bemutatása.

Felhívjuk az országba beutazást tervezők figyelmét arra, hogy olyan utazási és egészségbiztosítással rendelkezzenek, mely kiterjed egy esetleges karantén intézkedés kiadásainak illetve a légi járatuk indulásának elmaradásából származó költségek viselésére! Ezúton jelezzük az érdeklődők számára, hogy a légitársaságok járataik üzemeltetésénél figyelembe veszik az egészségügyi - járványügyi helyzet kockázatait is, így az ilyen okból történő repülőjegy törlése miatt kialakuló kár viselésére kötelezhetik az ügyfeleiket.

konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

Egyéb hasznos információ:

Nepál biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória. A  fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek kategóriájába tartozik. 

Az országban nincs magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Katmanduban a tiszteletbeli konzulunkkal vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével, akik a szigetországban jelen vannak.

Nepálban meglehetősen gyakoriak a kisebb léptékű politikai tiltakozások, tüntetések vagy sztrájkok. Rövid időn belül bekövetkezhetnek, és összecsapások léphetnek fel a tüntetők és a rendvédelmi szervek között. 2022 novemberében egy feltételezett rögtönzött robbanószerkezettel is foglalkoztak a katmandui hatóságok (ez az incidens valószínűleg a választásokkal volt összefüggésben). Legyen óvatos, kerülje a demonstrációkat, kövesse a helyi hatóságok utasításait, és minden gyanúsat jelentsen a rendőrségen.

A 2015. április 25-i (epicentrum Gorkha kerület) és 2015. május 12-i (epicentrum Szindhupalchok kerület) nagy földrengések jelentős károkat okoztak az épületekben és az infrastruktúrában, különösen Gorkha, Rasuwa, Sindhupalchok és Dolakha körzetek északi részein. Ide tartozik a Manaslu és Langtang nemzeti park. A földrengéseket követően folynak az újjáépítési munkálatok, és az ország nagy része teljesen nyitva áll a turizmus előtt, beleértve a legtöbb túraútvonalat, bár néhány túraútvonal még mindig érintett Langtangban, Manasluban és Helambuban. Mielőtt elindulna ezeken a területeken, érdeklődjön utazási társaságánál. Nepálban gyakoriak a földrengések. A megfelelő vészhelyzeti felkészültség, az egészségügyi létesítmények és a sürgősségi felszerelés hiánya növeli a földrengés hatását.

Nepálban 2023. március 31-től hatályos az a rendelet, miszerint a Himalájában kizárólag csak helyi túravezetővel lehetséges a túrázás. További információ itt olvasható:
https://ntb.gov.np/latest-travel-updates#:~:text=The%20Revised%20Provision%20for%20Trekking,in%20and%20around%20major%20cities
Csak jó hírnevű ügynökséget vegyen igénybe a túrázás megszervezésénél. Mindig maradjon a kijelölt útvonalakon, egyedül soha ne túrázzon! Vegye figyelembe az időjárási viszonyokat és az előrejelzéseket. A magassági betegség minden túraterületen kockázatot jelent. 

Érvényben vannak szabályok, amelyek szabályozzák a túrák helyét és csoportlétszámát. Kérjük, ismerkedjen meg a Bevándorlási Minisztérium útmutatásaival, és győződjön meg arról, hogy kapcsolatba került a túravezetővel:

https://www.immigration.gov.np/page/about-trekking-permit#:~:text=Trekking%20in%20these%20areas%20is,fulfilling%20all%20the%20necessary%20formalities

Az ország fővárosától távolabbi területeken a mobil és internet szolgáltatás korlátozott, a családdal, rokonokkal történő kapcsolattartásnál ezt kérjük vegyék figyelembe. A túrázás gyakran elhúzódhat, a tervezett útitervtől való eltérésről lehetőség szerint az otthoni kapcsolattartót értesítsék. Műholdas telefon bérlésére lehetőség van.

A nepáli kormány által megbízott Nepáli Túraügynökségek Szövetsége (Trekking Agency Association of Nepal - TAAN) és a Nepáli Idegenforgalmi Bizottság létrehozta a Trekkers’ Information Management System (TIMS) rendszert a túrázók regisztrálására. A túrázóknak a fenti szövetség regisztrált ügynökségei, vagy az Idegenforgalmi Bizottság által kiállított igazolással kell rendelkezniük. További információ az Idegenforgalmi Bizottság honlapján található.

Az év bizonyos időszakaiban Nepál egyes részein dengue-láz járványok léphetnek fel. 2022-ben számos esetet regisztráltak Katmanduban és a Katmandu-völgyben is. Ha olyan területre utazik, ahol elterjedt a dengue-láz, tegyen további óvintézkedéseket a szúnyogcsípések elkerülése érdekében. A naprakész információkért tekintse meg a TravelHealthPro webhelyen található útmutatót (https://travelhealthpro.org.uk/country/159/nepal#Other_risks).

A monszun szezon általában júniustól szeptemberig tart. Ebben az időszakban gyakran előfordulnak áradások és földcsuszamlások. A közutakon az utazás bárhol veszélyes lehet, különösen a vidéki területeken.

Ha kapcsolatba kell lépnie a segélyszolgálattal, hívja a 100-as (rendőrség) és a 101-es (tűzoltó) számokat. Nincs központi állami mentőszolgálat, bár néhány magánszolgáltató működik a nagyobb városokban. Vészhelyzetben hívja a helyi kórházat.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a vízum igénylésekor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető.

Vízum:

A Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is, be lehet nyújtani, érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. Vízum beszerezhető az érkezéskor akár a katmandui nemzetközi repülőtéren, akár a regionális bevándorlási hivatalokban. A vízum csak Nepál egyes területeire teszi lehetővé a beutazást. Erről és a vízumeljárás részleteiről a https://at.nepalembassy.gov.np honlapon tájékozódhat.

A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a nepáli hatóságok szigorúan büntetik.

Vám:

A következő honlapon javaslunk tájékozódni www.customs.gov.np/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: nepáli rúpia (indiai rúpiával is lehet fizetni)

Időjárás: öt éghajlati zóna nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található. Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi.

Nepálban a természeti katasztrófák előfordulásának esélye meglehetősen magas, gyakoriak a földrengések. A monszun általában júniustól szeptemberig tart, ebben az időszakban az ország egyes területeire, főként a nyugati országrészbe különösen kockázatos a beutazás. A vidéki, távolabbi területekre való utazást megelőzően célszerű a helyi hatóságoknál érdeklődni.

További információt itt talál

Gépkocsivezetés: A Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. A magyar vezetői engedély alapján beszerezhető a nepáli vezetői engedély is, orvosi alkalmassági igazolás bemutatása mellett. Tájékoztató az alábbi honlapon található angol nyelven: https://www.dotm.gov.np/en.

Közlekedés: A határátkelőhelyeken történő torlódás, késedelmet szenvedő átkelés következtében üzemanyag hiány van, amely egyelőre nem szűnik meg. Ez akadályozza a közlekedést és a sürgősségi ellátást. A belföldi légi közlekedés akadozik, javasoljuk, hogy utazás előtt kérje utazási irodája, légitársasága tájékoztatását, tanácsát.

A szárazföldön történő utazás során figyelembe kell venni az utak rossz minőségét, különösen a nem megfelelő infrastruktúra és a gyakori sztrájkok okozta nagy késéseket.

Viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Nem ajánlatos egyedül sétálni, főként sötétedés után; gyakoriak az áramkimaradások. A bűncselekmények áldozatai a katmandui turista rendőrséget értesíthetik a +977 1 47 0075 vagy +9771 424 70 41-es telefonszámon. A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (a birtoklást is) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiség birtoklásáért is börtönbüntetés jár.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet: Kolera megbetegedések előfordulnak Katmanduban és az ország egyes területein, főként a monszun időszakban. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források (víz, jég, nem főzött zöldségfélék, stb.) elkerülésére. Gyakran előfordulnak a magas tengerszint miatti megbetegedések. Dengue-láz, japán enchephalitis előfordul, de csak szórványosan. A magas hegyvidéken ritka a malária, az alacsonyabb terülteken a megfelelő óvintézkedéseket kell tenni.

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú.