Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 09. 20.
Aktuális beutazási szabályok:

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Az illetékes német hatóságok 2022. június 1. 00h00 órától megszüntették az oltottsági, felgyógyultsági, vagy tesztelési igazolás (ún. 3G) felmutatásának kötelezettségét mindazon országok esetében, amelyek nincsenek vírusvariáns területként kategorizálva. Mivel a német hatóságok 2022. február 27. 00h00 órától megszüntették Magyarország rizikóterületi besorolását, a fentiek eredményeképp a Magyarországról Németországba beutazók számára a korlátozások (előzetes regisztráció, karantén, 3G) megszűntek. Az utazás során azonban arra figyelemmel kell lenni, hogy a tömegközlekedési eszközökön kötelező az orvosi maszk (jellemzően FFP2-maszk) használata.   

További információkért keresse fel a német hatóságok tájékoztató oldalait, pl. a szövetségi Külügyi Hivatal honlapját: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Rizikóterületek listája:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html?nn=13490888

A besorolás nélküli országokból Németországba utazó személyek korlátozás nélkül léphetnek be Németország területére.

Vírusvariáns területről való beutazás esetén előzetes regisztrációs kötelezettség és karanténkötelezettség áll fenn. Vírusvariáns terület az, ahol jelentős mértékben elterjedt egy olyan, Németországban még nem jellemző vírusmutáció, amellyel szemben az ismert oltóanyagok csak korlátozott védettséget nyújtanak  (Virusvariantengebiet)

Az állampolgárok további kérdésekkel fordulhatnak az alábbi hatóságokhoz:

b. Kell-e teszt? Nem.

Besorolás nélküli országokból (mint pl. Magyarország) beutazók, tranzitálók számára nincs tesztkötelezettség.

Kizárólag vírusvariáns területéről történő beutazás vagy németországi tranzit esetén kötelező egy 48 óránál nem régebbi tesztet felmutatni. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

A besorolás nélküli országokból (mint pl. Magyarország) beutazók, tranzitálók számára nincs regisztrációs kötelezettség.

Ügyfeleink tájékoztatásául:  vírusvariáns besorolású rizikóterületről történő  beutazást megelőzően on-line a www.einreiseanmeldung.de oldalon kell regisztrálni, a regisztrációs visszaigazolást az utazónak magánál kell tartania és azt az ellenőrző hatóságnak, vagy ha személyszállítási szolgáltatást vesz igénybe, akkor a szolgáltatónak be kell mutatnia. Ha az elektronikus regisztrációra valamilyen okból nincs lehetőség, akkor egy pótregisztrációs lapot kell kitölteni (magyar nyelven is feltüntetett tájékoztatót és a kitöltendő nyomtatványt itt: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/en/coronavirus-infos-reisende/info-sheet.html találja). Schengen-térségen belülről történő beutazásnál a pótregisztrációs lapot a beutazást követően a tartózkodási hely szerinti területileg illetékes hatóságnak, a Schengen-térségen kívülről történő beutazás esetében a határőrzést végző hatóságnak kell átadni, amely továbbítja azt az illetékes hatóságnak. Ha a beutazó, akinek csak pótregisztrációs lap kitöltésére volt lehetősége és utazásához személyszállítási szolgáltatást vesz igénybe, akkor a pótregisztrációs lapot Schengen-térségen belül történő utazás esetében átadja az utazási szolgáltatónak, Schengen-térségen kívülről történő beutazás esetében pedig a határellenőrzést végző hatóságnak. További részletekről, a szabályozás alóli kivételekről, kérjük, tájékozódjanak a szövetségi egészségügyi minisztérium (https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/infos-reisende/faq-tests-einreisende.html) és a szövetségi belügyminisztérium (https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html;jsessionid=1926D09C02A58634B7A355290DE2A63E.1_cid295) honlapján.

d. Oltottsággal járó kedvezmény: Van.

Egyes tartományok a kulturális rendezvényekre, szórakozóhelyekre, tömegrendezvényekre való belépést, bizonyos szolgáltatások igénybevételét oltottsági igazoláshoz köthetik. Erről előzetesen tájékozódjanak a rendezvényszervezőknél, tartományi hatóságok honlapjain található információkból.

Németországba való beutazáshoz jelenleg nem szükséges oltottsági igazolást felmutatni.

Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. A Németországban engedélyezett oltóanyagok felsorolása megtalálható itt: https://www.pei.de/DE/arzneimittel/impfstoffe/covid-19/covid-19-node.html;jsessionid=612784A4529661CA110AB1EB4E315B86.intranet222

Az igazolás lehet papíralapon, vagy digitálisan kiállított német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentum.

Az Európai Uniós digitális Covid-igazolvány Németországban az EU által engedélyezett oltóanyagokkal (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) történt oltást követően adják ki, illetve fogadják el. Emellett megkaphatja az Uniós igazolványt a negatívan tesztelt személy (max. 48 órás PCR-teszt, vagy antigén gyorsteszt, öntesztet nem fogadnak el), továbbá a betegségből felgyógyult személy (28 napnál régebbi, de 90 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt, továbbá igazolás felgyógyultságról és egyszeri oltásról).

A magyar védettségi igazolványt a német hatóságok nem ismerik el. Amennyiben az első két oltás egy Németországban nem engedélyezett „keleti” oltóanyaggal történt, akkor az emlékeztető („Booster”) oltásokat csak akkor fogadják el teljes értékű oltottsági védelemként, ha azokból két dózist kapott az érintett személy. 

Tartománytól és településtől függően az oltottsági védelemmel rendelkező személyek előnyt élveznek a kulturális és vendéglátóipari létesítményekbe, zárt helyiségekben megvalósuló rendezvényekre való belépésnél. Tartománytól függően változhat az emlékeztető („Booster”) oltásokhoz kapcsolódó kedvezmények köre.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

A besorolás nélküli országokból (mint pl. Magyarország) beutazók számára nincs karanténkötelezettség.

Ügyfeleink tájékoztatásául: a szövetségi szinten érvényes részletszabályok elolvashatók a szövetségi egészségügyi minisztérium (https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/infos-reisende/faq-tests-einreisende.html;  https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-neue-einreisevo.html) és a szövetségi belügyminisztérium (https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html;jsessionid=1926D09C02A58634B7A355290DE2A63E.1_cid295) honlapján.

Az egyes tartományok fertőzésvédelmi rendeletei megtalálhatók itt.

Vírusvariáns területről történő beutazás esetén 14 napig kell házi karanténban tartózkodni.

Kérjük, beutazás előtt tanulmányozzák a tervezett tartózkodási helyükön érvényes tartományi fertőzésvédelmi rendeletet.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linkeken elérhető hatóságokhoz fordulni további kérdéseivel. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

A német beutazási és fertőzésvédelmi rendeletek nem alkalmaznak ilyen kategóriát.

g. Tranzitálási feltételek

Németországi tranzit esetén a mérvadó a kiindulási ország besorolása. Magyarországról történő beutazás esetén jelenleg nincs korlátozás érvényben. 
Vírusvariáns területről történő belépés, németországi tranzit esetén a 12 életévet betöltött utazóknak 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkeznie, oltottságtól függetlenül. Ez a szabály érvényes akkor is, ha az utazó kizárólag egy németországi repülőtéren tranzitál és onnan rövid időn belül továbbutazik más országba. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség

Németországban a tartományok saját hatáskörben szabályozzák a karantén előírásait, ezért nem lehet az egész országra vonatkozó egységes szabályozásról beszélni. A kivételek konkrét meghatározása érdekében javasolt a célállomás szerinti tartomány szabályozásának tanulmányozása (az egyes tartományok fertőzésvédelmi rendeletei megtalálhatók itt).

A települési egészségügyi hatóságok elérhetősége kikereshető itt

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a személyszállítást végző vállalkozások saját szabályokat is hozhatnak, amelyek a célállomás szabályainál szigorúbbak lehetnek, ezért javasoljuk, hogy személyszállítási szolgáltatás igénybe vétele előtt a szolgáltatónál tájékozódjanak a szolgáltatásra vonatkozó szabályozásról. 

Kérjük, a beutazáshoz szükséges dokumentumokat (pl. oltási igazolás, teszteredmény, adott esetben regisztrációs visszaigazolás) az utazás során tartsák maguknál, azt mutassák be a határőrizetért felelős hivatalos személynek (illetve szükség esetén a személyszállítást végző szolgáltatónak) és őrizzék meg 14 napig a beutazást követően. A tranzitálási szándékot igazoló dokumentumokat az utazás során tartsák maguknál, azt mutassák be a határőrizetért felelős hivatalos személynek.

i. Egyéb hasznos információ

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a tömegközlekedési eszközökön kötelező az orvosi maszk (jellemzően FFP2-maszk) használata.

A vírusvariáns területről történő beutazásra vonatkozó főbb korlátozások:

 • Vírusvariáns területről csak német állampolgárok, közvetlen hozzátartozóik, valamint bejelentett németországi lakcímmel rendelkező személyek utazhatnak be Németország területére.
 • A beutazónak rendelkeznie kell egy negatív teszteredménnyel (max. 48 órás PCR-teszt) függetlenül attól, hogy van oltottsági, vagy felgyógyultsági igazolása.
 • A beutazónak kötelező jelleggel 14 nap házi karanténba kell vonulnia, ami nem rövidíthető le. A karantén nem hagyható el idő előtt.
 • A beutazónak előzetesen regisztrálnia kell a www.einreiseanmeldung.de oldalon.

A fenti korlátozások nem vonatkoznak azokra, akik a vírusvariáns területen csak átutaztak, vagy Németország területén csak átutaznak (ld. fentebb ’g) Tranzitálási feltételek’ menüpontban).

A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség honlapja: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

A fontosabb németországi repülőterek honlapjai:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Németországban jellemzően a nagyobb városok forgalmasabb helyein kiépített tesztcentrumokban, háziorvosoknál, kórházakban lehet antigén-gyorstesztet, vagy PCR-tesztet készíttetni. Amennyiben a területi egészségügyi hatóság ír elő tesztkötelezettséget (pl. karantén befejezése céljából), a hatóság is biztosíthat tesztelési lehetőséget, erről a hatóság munkatársa tud felvilágosítást adni.

2.) Kiutazás az országból: 

Németországból nincs kiutazási tilalom.

3.) Helyi járványügyi szabályok:

Németország egyes körzeteiben higiéniai és kontaktus-korlátozási előírások lehetnek érvényben. Az idősgondozó létesítményekbe csak negatív teszttel szabad belépni, függetlenül az oltottsági, vagy felgyógyultsági státusztól. Az üzletekbe, szabadidős létesítményekbe, rendezvényekre való belépést szabályozó feltételeket a köznyelvben a következőképpen nevezik lerövidítve:

 • 3G: belépés csak oltottsági, vagy felgyógyultsági igazolás, vagy egy negatív teszt birtokában;
 • 2G: belépés csak oltottsági, vagy felgyógyultsági igazolás birtokában;
 • 2G plusz: belépés csak oltottsági, vagy felgyógyultsági igazolás birtokában, de fel kell mutatni egy negatív koronatesztet is. Akik rendelkeznek emlékeztető („Booster”) oltásról szóló igazolással, nem kell tesztet felmutatniuk.

A járványügyi szabályozások tartományonként különbözőek lehetnek, de a következő korlátozások jellemzően mindenhol érvényesek:

 • Orvosi maszk (műtős, vagy FFP2-maszk) használata tömegközlekedési eszközökön kötelező.
 • Előfordulhat, hogy 3G, vagy 2G feltételhez kötik a zárt helyiségekbe való belépést Kérjük, tanulmányozzák az egyes tartományok saját szabályait. 
 • A fentiekhez hasonlóan a szálláshelyek vendégfogadását és nyitvatartását is szabályozhatják. Kérjük, a szállásfoglalás előtt tájékozódjanak a tervezett szállásadónál, illetve tanulmányozzák a szálláshely szerinti tartomány előírásait.
 • A járványügyi helyzettől függően a fentieken túlmutató helyi korlátozások is érvényben lehetnek (pl. kijárási korlátozások), ezért, kérjük, mindig tájékozódjanak a tervezett lakó-, vagy tartózkodási helyükön életbe léptetett tartományi és járási szabályozásról.
 • Kérjük, vegyék figyelembe az oltottsági státuszt illetően a magyar és a német szabályozás közötti különbséget!

Hasznos linkek: 

4.) További információ

Németország egészségügyi ellátórendszere eddig jól kezelte a járványhelyzetet, el tudta látni a betegeket. Az európai betegbiztosítókártya birtokában az esetlegesen megbetegedő utazónak az ambuláns alapellátások járnak automatikusan. Emellett javasoljuk kiegészítő utazási biztosítás megkötését. A járványhelyzet őszi alakulásától függően újból korlátozó intézkedések bevezetéséről dönthetnek.

5.) Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Határellenőrzés Felhívjuk a Németországba utazók figyelmét arra, hogy 2015 óta a szövetségi és a bajor rendőrség a közbiztonság megerősítése és az illegális bevándorlás megakadályozása érdekében fokozott határellenőrzést vezetett be az osztrák-német határ három közúti átkelőhelyén: A3-as autópálya Passau; A8-as autópálya Salzburg, és A93-as autópálya Kufstein.

A határellenőrzések kiterjesztése miatt a határon átkelőknek hosszabb várakozási időre kell számítaniuk. A kisebb átkelőhelyeken, továbbá a határmenti területeken szúrópróbaszerű, mélységi ellenőrzésekre kerül sor.

Terrorizmus, terrorista cselekmények

A közintézmények, emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, vallási emlékhelyek, létesítmények, valamint a külföldi képviseletek védelme megfelelő.

Utazási korlátozás elrendelését nem tartjuk indokoltnak, azonban nyomatékosítjuk, hogy Németországban is ajánlatos a kellő körültekintés a tömeges (pl. sport- vagy kulturális) rendezvényeken, sűrűn látogatott helyeken. Javasoljuk a Berlinben (főként az Alexanderplatz – Pariser Platz/Brandenburgi Kapu – Großer Stern (Siegessäule) közötti területeken (Berlin-Mitte) különösen gyakran) rendezett politikai jellegű demonstrációk elkerülését.

Bűnözés

Németország alapvetően biztonságos országnak minősül. A nagyobb városokban, idegenforgalmi látványosságok helyén (nem számottevő mértékben) előfordul a zsebtolvajlás, lopás, igen ritkán rablás, vagy a csalás egyes formái (pl. „itt a piros, hol a piros” játék vagy a hitelkártya-csalás).

Szeretnénk felhívni a figyelmet az ún. útitárskereső szolgáltatások igénybevételének, az arra történő regisztrációnak a biztonsági kockázataira. Az online felületen regisztráló gépkocsivezetők - ellenérték fejében vagy anélkül - általuk ismeretlen személyeket szállítanak gépkocsijukban hosszabb távolságra, jellemzően külföldre. Az illegális migráció veszélyét figyelembe véve a Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a magyar állampolgárok figyelmét az ennek kapcsán kiközvetített utasok szállításában rejlő rizikóra, így többek között arra, hogy az ilyen központok által kiközvetített utasok illegális bevándorlók, vagy körözött bűnözők, kábítószercsempészek, stb. is lehetnek. Ilyen esetekben egy esetleges mélységi ellenőrzés során az őket szállító gyanútlan magyar állampolgár könnyen válhat embercsempészet, kábítószer-csempészet gyanúsítottjává, mert a szállított személyek által elkövetett bűncselekmény miatti büntetőeljárást az eljáró német hatóságok a gépkocsivezetőre is kiterjesztik.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

1) Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja.

Személyi igazolvány (minden típusú):

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

 

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló megállapodás alapján (lásd) a magyar állampolgárok 3 hónapnál rövidebb időtartamú látogatás alkalmával jogosultak az egy évnél nem régebben lejárt magánútlevelükkel vagy személyi igazolványukkal is beutazni Németországba. Javasoljuk, hogy az utazás előtt azonban a légitársasággal, busztársasággal, utazási irodával tisztázza az utazó a lejárt úti okmány használatának lehetőségét!

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

A német szövetségi rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a németországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges. Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Vám:

Házikedvencek beutazása:

www.bmel.de/DE/Tier/HausUndZootiere/Heimtiere/_Texte/Heimtierausweis.html

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Németországban általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. Az időjárás (főként az őszi és téli időszakban) sokszor esős, enyhén szeles. Szélsőséges időjárásra nem kell számítani, bár az utóbbi időben többször előfordultak orkán erejű szelek, heves esőzések.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás, valamint poggyászbiztosítás megkötése. Szükség esetén lehetőség van arra, hogy magyarországi hozzátartozó, ismerős a Western Unionon (www.posta.hu/WesternUnion_Penzkuldes) keresztül pénzt utaljon át a hazautazás és egyéb költségei fedezésére.

Közlekedés: Érvényes magyar vezetői engedéllyel (B kategória) Németországban is vezethet.

A szárazföldi (közúti, vasút) közlekedést tekintve jól kiépített és karbantartott autópálya- és úthálózaton közlekedhetünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tilosban parkoló gépkocsikat leggyakrabban elszállítják, aminek költsége a bírsággal együtt igen magas.

Németországban nincs általánosan kötelező sebességkorlátozás az autópályákon (az ajánlott sebesség 130 Km/h), azonban gyakori a helyi (jól kitáblázott) korlátozás, melynek betartása kötelező, ellenkező esetben magas bírságokkal (súlyosabb esetben szigorúbb szabálysértési vagy büntetőeljárással) számolhatnak. A közúti forgalomban részt vevő gépjárművek, tehergépkocsik, buszok műszaki állapotát, a sebességhatárok és a pihenőidők betartását rendszeresen és szigorúan ellenőrzik, szabálytalanság esetén magas bírságot szabnak ki, továbbá számolni kell a javíttatás magas költségeivel is (a továbbhaladás súlyosabb műszaki hiányosság esetén csak a javítás után megengedett). A közúti ellenőrzés helyéről történő elvontatás, szakértői vizsgálat, javítás vagy esetleges magyarországi hazaszállítás jelentős költséggel jár és azt a tulajdonosnak, üzemben tartónak kell megfizetnie. Felhívjuk a figyelmet a Németországra is érvényes gépjármű-biztosítás, valamint az érvényes okmányok fontosságára (vezetői engedély, rendszám, forgalmi engedély).

Eltűnt gyermekek felkutatása: A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Németországban az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző, a beutazás nem jelent megnövekedett biztonsági kockázatot. Az EU kártyáról szóló tájékoztatónkat itt találja.

Általában a szükséges igazolások (nyomtatványok) hiányában is biztosítják az orvosilag feltétlenül szükséges akut, életmentő ellátásokat, de ebben az esetben a teljes költséget utólag a betegnek meg kell térítenie. Ezért különösen ajánlott a külföldi tartózkodás idejére érvényes, minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó utazási biztosítás előzetes megkötése.

Egyéb információ: