Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 07.
Aktuális beutazási szabályok:

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Németországban megszűnt az oltottsági, felgyógyultsági, vagy tesztelési igazolás (ún. 3G) felmutatásának kötelezettsége mindazon országok esetében, amelyek nincsenek vírusvariáns területként kategorizálva. Ettől kezdve a beutazás ismét beutazási korlátozások nélkül lehetséges, az általános tartózkodási szabályok és egyéb határrendészeti beutazási előírások betartása mellett.

2023. január 9-től a Kínából Németországba érkező utasoknak a repülőjáratra történő felszállás előtt be kell mutatniuk egy 48 óránál nem régebbi negatív COVID-tesztet. A rendelkezés a 12 évnél idősebb utasokra vonatkozik. 

A beutazási szabályok változásáról itt tájékozódhat: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-einreiseverordnung-2027946

A magyar nyelvű részletes tájékoztató a Németországba beutazók számára érvényes szabályokról a koronavírus SARS-CoV-2/COVID-19-kapcsán itt található: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2021/UNG_MB.pdf

2022. október 1-től 2023. április 7-ig új korona-védelmi szabályok érvényesülnek Németországban, melyek azonban nem korlátozzák továbbra sem a beutazást.

Szövetségi szintű alap- és védelmi intézkedések (=Basis Schutzmaßnahmen):

 • távolsági tömegközlekedési eszközökön 14 év felett kötelező az FFP2 maszk, gyermekek esetében pedig 6 éves kortól az orvosi maszk használata.
 • kórházakban, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekben: kötelező FFP2 maszkviselés és tesztelési igazolás szükséges.
 • orvosi rendelők: FFP2-maszk betegek és látogatók részére.

Az egyes tartományok továbbító szigorító intézkedéseket vezethetnek be két lépcsőben, ezért javasoljuk a tartományi szintű tájékozódást: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

 1. lépcső: lehetséges további szigorító intézkedések:

Maszkviselési kötelezettség:

 • helyi tömegközlekedési eszközökön
 • a nyilvános beltéri területeken. Ugyanez érvényes a kulturális, sport, szabadidő, valamint gasztronómiai egységekre. Kivételt jelenthet a kötelezettség alól a teszteredmény bemutatása, vagy „friss” oltási/gyógyultsági igazolás esetén
 • iskolákban 5. évfolyamtól (amennyiben ez szükséges a jelenléti oktatás fenntartásához)

Tesztelési kötelezettség: iskola- és gyerekek napközbeni felügyeletét ellátó intézményekben.

 1. lépcső:
 • Maszkviselési kötelezettség (FFP2-maszk vagy orvosi maszk) külsős helyszíni rendezvényeken, amennyiben a 1,5 méteres távolságtartás nem biztosított.
 • Távolságtartás és max. létszám meghatározása nyilvános belső terekben.

További információkért keresse fel a német hatóságok tájékoztató oldalait: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/infektionsschutzgesetz-2068856

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást!

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Rizikóterületek listája: Jelenleg egyetlen állam sem szerepel a vírusvariáns területek listáján.

Az állampolgárok további kérdésekkel fordulhatnak az alábbi hatóságokhoz:

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmény: Lehet, amennyiben valamely szövetségi tartomány további szigorító intézkedést vezet be (l. fent – 1. lépcső)

2022. október 1-től az a személy minősül teljesen oltottnak, aki háromszor oltott. Kivételt képezhetnek a koronavírus-fertőzésen átesett gyógyult személyek: ebben az esetben elegendő a két oltás,

 • ha az első oltás előtt egy antitestvizsgálattal igazolt volt a fertőzés vagy
 • ha a második oltás előtt egy PCR-teszttel igazolt volt a fertőzés vagy
 • ha a második oltást követően egy PCR-teszttel igazolt volt a fertőzés és a tesztelés óta eltelt 28 nap.

Az oltottság jelenleg nem játszik szerepet az alap-koronavédelmi intézkedésekben.

A Németországban engedélyezett oltóanyagok felsorolása megtalálható itt: https://www.pei.de/DE/arzneimittel/impfstoffe/covid-19/covid-19-node.html;jsessionid=612784A4529661CA110AB1EB4E315B86.intranet222.

Az igazolás lehet papíralapon, vagy digitálisan kiállított német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentum.

A magyar védettségi igazolványt a német hatóságok nem ismerik el.

e. Karanténkötelezettség: Nincs beutazási karanténkötelezettség.

A pozitívan tesztelt személyek esetén szövetségi tartományi szinten eltérő rendelkezések vannak hatályban, ezért kérjük az egyes tartományokba, valamint a tartományok közötti utazásaik során fordítsanak kiemelt figyelmet az adott tartomány koronaszabályaira!

Baden-Württemberg és Bajorország 2022. november 16-tól, Schleswig-Holstein pedig november 17-től eltörölte a koronavírussal fertőzött személyek karanténkötelezettségét. A pozitívan tesztelt személyek saját otthonukon kívül zárt helyiségekben csak orvosi vagy FFP2 maszkkal tartózkodhatnak, a szabadban a 1,5 méteres távolság betartására kell ügyelni, vagy maszkot viselni. A többi tartományban egyelőre továbbra is kötelező az ötnapos karantén megtartása pozitív teszt esetén!

A tartományonkénti szabályozások itt találhatók: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Ügyfeleink tájékoztatásául: a szövetségi szinten érvényes részletszabályok elolvashatók a szövetségi belügyminisztérium (https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html;jsessionid=1926D09C02A58634B7A355290DE2A63E.1_cid295) honlapján.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

A német beutazási és fertőzésvédelmi rendeletek nem alkalmaznak ilyen kategóriát.

g. Tranzitálási feltételek: Jelenleg nincsenek speciális szabályok

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs

i. Egyéb hasznos információ

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a távolsági tömegközlekedési eszközökön 14 év felett kötelező az FFP2 maszk, gyermekek esetében pedig 6 éves kortól az orvosi maszk használata.

A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség honlapja: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

A fontosabb németországi repülőterek honlapjai:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Németországban jellemzően a nagyobb városok forgalmasabb helyein kiépített tesztcentrumokban, háziorvosoknál, kórházakban lehet antigén-gyorstesztet, vagy PCR-tesztet készíttetni. Amennyiben a területi egészségügyi hatóság ír elő tesztkötelezettséget (pl. karantén befejezése céljából), a hatóság is biztosíthat tesztelési lehetőséget, erről a hatóság munkatársa tud felvilágosítást adni.

2.) Kiutazás az országból:

Németországból nincs kiutazási tilalom.

3.) Helyi járványügyi szabályok:

Az egyes tartományok továbbító szigorító intézkedéseket vezethetnek be két lépcsőben, ezért javasoljuk a tartományi szintű tájékozódást: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Hasznos linkek:

4.) További információ

Németország egészségügyi ellátórendszere eddig jól kezelte a járványhelyzetet, el tudta látni a betegeket. Az európai betegbiztosítókártya birtokában az esetlegesen megbetegedő utazónak az ambuláns alapellátások járnak automatikusan. Emellett javasoljuk kiegészítő utazási biztosítás megkötését.

Terrorizmus, terrorista cselekmények

A közintézmények, emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, vallási emlékhelyek, létesítmények, valamint a külföldi képviseletek védelme megfelelő.

Utazási korlátozás elrendelését nem tartjuk indokoltnak, azonban nyomatékosítjuk, hogy Németországban is ajánlatos a kellő körültekintés a tömeges (pl. sport- vagy kulturális) rendezvényeken, sűrűn látogatott helyeken. Javasoljuk a Berlinben (főként az Alexanderplatz – Pariser Platz/Brandenburgi Kapu – Großer Stern (Siegessäule) közötti területeken (Berlin-Mitte) különösen gyakran) rendezett politikai jellegű demonstrációk elkerülését.

Bűnözés

Németország alapvetően biztonságos országnak minősül. A nagyobb városokban, idegenforgalmi látványosságok helyén (nem számottevő mértékben) előfordul a zsebtolvajlás, lopás, igen ritkán rablás, vagy a csalás egyes formái (pl. „itt a piros, hol a piros” játék vagy a hitelkártya-csalás).

Szeretnénk felhívni a figyelmet az ún. útitárskereső szolgáltatások igénybevételének, az arra történő regisztrációnak a biztonsági kockázataira. Az online felületen regisztráló gépkocsivezetők - ellenérték fejében vagy anélkül - általuk ismeretlen személyeket szállítanak gépkocsijukban hosszabb távolságra, jellemzően külföldre. Az illegális migráció veszélyét figyelembe véve a Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a magyar állampolgárok figyelmét az ennek kapcsán kiközvetített utasok szállításában rejlő rizikóra, így többek között arra, hogy az ilyen központok által kiközvetített utasok illegális bevándorlók, vagy körözött bűnözők, kábítószercsempészek, stb. is lehetnek. Ilyen esetekben egy esetleges mélységi ellenőrzés során az őket szállító gyanútlan magyar állampolgár könnyen válhat embercsempészet, kábítószer-csempészet gyanúsítottjává, mert a szállított személyek által elkövetett bűncselekmény miatti büntetőeljárást az eljáró német hatóságok a gépkocsivezetőre is kiterjesztik.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

1) Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja.

Személyi igazolvány (minden típusú):

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

 

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló megállapodás alapján (lásd) a magyar állampolgárok 3 hónapnál rövidebb időtartamú látogatás alkalmával jogosultak az egy évnél nem régebben lejárt magánútlevelükkel vagy személyi igazolványukkal is beutazni Németországba. Javasoljuk, hogy az utazás előtt azonban a légitársasággal, busztársasággal, utazási irodával tisztázza az utazó a lejárt úti okmány használatának lehetőségét!

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

A német szövetségi rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a németországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges. Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Vám:

Házikedvencek beutazása:

www.bmel.de/DE/Tier/HausUndZootiere/Heimtiere/_Texte/Heimtierausweis.html

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Németországban általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. Az időjárás (főként az őszi és téli időszakban) sokszor esős, enyhén szeles. Szélsőséges időjárásra nem kell számítani, bár az utóbbi időben többször előfordultak orkán erejű szelek, heves esőzések.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás, valamint poggyászbiztosítás megkötése. Szükség esetén lehetőség van arra, hogy magyarországi hozzátartozó, ismerős a Western Unionon (www.posta.hu/WesternUnion_Penzkuldes) keresztül pénzt utaljon át a hazautazás és egyéb költségei fedezésére.

Közlekedés: Érvényes magyar vezetői engedéllyel (B kategória) Németországban is vezethet.

A szárazföldi (közúti, vasút) közlekedést tekintve jól kiépített és karbantartott autópálya- és úthálózaton közlekedhetünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tilosban parkoló gépkocsikat leggyakrabban elszállítják, aminek költsége a bírsággal együtt igen magas.

Németországban nincs általánosan kötelező sebességkorlátozás az autópályákon (az ajánlott sebesség 130 Km/h), azonban gyakori a helyi (jól kitáblázott) korlátozás, melynek betartása kötelező, ellenkező esetben magas bírságokkal (súlyosabb esetben szigorúbb szabálysértési vagy büntetőeljárással) számolhatnak. A közúti forgalomban részt vevő gépjárművek, tehergépkocsik, buszok műszaki állapotát, a sebességhatárok és a pihenőidők betartását rendszeresen és szigorúan ellenőrzik, szabálytalanság esetén magas bírságot szabnak ki, továbbá számolni kell a javíttatás magas költségeivel is (a továbbhaladás súlyosabb műszaki hiányosság esetén csak a javítás után megengedett). A közúti ellenőrzés helyéről történő elvontatás, szakértői vizsgálat, javítás vagy esetleges magyarországi hazaszállítás jelentős költséggel jár és azt a tulajdonosnak, üzemben tartónak kell megfizetnie. Felhívjuk a figyelmet a Németországra is érvényes gépjármű-biztosítás, valamint az érvényes okmányok fontosságára (vezetői engedély, rendszám, forgalmi engedély).

Eltűnt gyermekek felkutatása: A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Németországban az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző, a beutazás nem jelent megnövekedett biztonsági kockázatot. Az EU kártyáról szóló tájékoztatónkat itt találja.

Általában a szükséges igazolások (nyomtatványok) hiányában is biztosítják az orvosilag feltétlenül szükséges akut, életmentő ellátásokat, de ebben az esetben a teljes költséget utólag a betegnek meg kell térítenie. Ezért különösen ajánlott a külföldi tartózkodás idejére érvényes, minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó utazási biztosítás előzetes megkötése.

Egyéb információ: