Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 01.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy jelen covid-vonatkozású utazási tanácsok a Magyarországról történő beutazásra vonatkoznak. Amennyiben nem Magyarországról utazik az Egyesült Királyságba, különösen fontos az egyéni útvonalnak megfelelő tájékozódás a brit kormány koronavírussal foglalkozó oldalán, valamint a kiindulási országba akkreditált brit nagykövetségnél, továbbá az adott ország saját állampolgárainak szóló utazási tanácsai között.

Az országba teszt és karanténkötelezettség nélkül be lehet lépni. Az Egyesült Királyság 2022. március 18-án hajnali 4 órától minden fennmaradt járványügyi beutazási korlátozást eltörölt, oltottakra és oltatlanokra vonatkozóan egyaránt.

Magyarországtól eltérő kiindulási ország esetén ide kattintva tájékozódhat az esetleges tesztelési követelményekről.

Egyéb hasznos információk:

A brit határrendészet elérhetőségei a https://www.gov.uk/government/organisations/border-force oldalon találhatók.

Arra az esetre, ha az utazási irodával, légitársasággal kapcsolatban merül fel probléma, az ’Utasjogok’ fejezetben található további információ: Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Kiutazás az országból:

Az Egyesült Királyság nem korlátozza a koronavírus járvány miatt a kiutazást. 

Az egyes országoknak az Egyesült Királyságból érkezőkre vonatkozó speciális szabályait a brit külügy utazási tanácsaiban célszerű ellenőrizni. Akik Franciaország irányába autóval hagynák el az Egyesült Királyságot, felmerülő kérdés esetén az érintett vasút-vagy hajótársaságtól, illetve a londoni francia nagykövetség konzuli hivatalától kérhetnek tájékoztatást az aktuális beutazási szabályokról.

Helyi járványügyi szabályok:

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő, helyi előírásokról:

Járványhelyzet

Noha a kötelező járványügyi szabályokat országszerte (és beutazás esetére is) eltörölték, a közegészségügyi hatóság továbbra is fokozott óvatosságra int mindenkit. Tünetek jelentkezése esetén kérik, hogy lehetőleg senki ne menjen emberek közé. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor az orrot és szájat takaró maszk viselésével csökkenthető a virus terjedésének kockázata. Ugyancsak fontos a gyakori kézmosás / kézfertőtlenítés, a zsebkendőbe tüsszentés / köhögés, valamint zárt helyeken a rendszeres szellőztetés. További járványügyi információk a COVID INFORMÁCIÓK menüpontban olvashatók.

Terrorizmus

Az Egyesült Királyságban a terrorfenyegetettség szintje jelenleg közepes (substantial), ami azt jelenti, hogy egy esetleges terrortámadás bekövetkezése „valószínű”. Az Észak-Írországhoz kötődő terrorfenyegetettség szintje ugyanakkor fokozott (severe), ami azt jelenti, hogy egy ilyen jellegű terrortámadás bekövetkezése Észak-Írországban “nagyon valószínű”. A terrorfenyegetettség szintje indokolja Észak-Írországnak a III. biztonsági besorolási kategóriában tartását. Az Egyesült Királyságba látogatóknak általánosságban érdemes fokozott éberséget tanúsítaniuk, különösen a forgalmas helyeken, tömegrendezvényeken, illetve javasolt a rendőrséget tájékoztatni minden gyanús tevékenységről.

Közbiztonság

A turisták által kedvelt zsúfolt helyeken, valamint az elhagyatottabb területeken a vagyon - különösen mobiltelefon, karóra, ékszer - elleni bűncselekmények megelőzése érdekében is ajánlott a fokozott éberség, mivel előfordulhatnak zsebtolvajlások, rablótámadások. Sose hagyják táskájukat őrizetlenül nyilvános helyeken vagy parkoló autóban. Csak a hivatalos londoni taxit (licensed Black taxi) vagy előre rendelt sofőrszolgáltatást (pl. Uber, minicabs) vegyenek igénybe. Kerüljék az elszigetelt helyeken történő készpénzfelvételt, erre lehetőleg bankfiókon belüli automatát vegyenek igénybe. A parkok sötétedés után gyéren kivilágítottak, ezért javasolt más útvonalat választani. A londoni rendőrség speciális ajánlásait ide kattintva olvashatják. Amennyiben közvetlen veszély áll fenn, akkor a 999-et kell hívni (vagy ennek páneurópai megfelelőjét, ami a 112), utólag a rendőrség honlapján keresztül is lehet bejelentést tenni. Részletes bűnügyi statisztikák az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Kérjük, hogy a beutazási és tartózkodási feltételekkel kapcsolatos hivatalos információkért mindig ellenőrizze a beszúrt linkeken keresztül is elérhető brit weboldalakat, vagy forduljon a hatáskörrel rendelkező budapesti brit nagykövetséghez.

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

További információt az alábbi linken talál.

Igen IGEN

 

Személyi igazolvány:

 

Elvárt érvényessége:

Nem NEM
(kivéve a letelepedett vagy előzetes státusszal rendelkezők)
További információt ezen a linken talál: www.gov.uk

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Felhívjuk az Egyesült Királyságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben olyan úti okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kívánnak beutazni az országba, amelynek elvesztését/eltulajdonítását egyszer már bejelentették a magyar hatóságoknak, a megtalálását viszont elmulasztották jelezni, akkor a határon való belépéskor problémáik adódhatnak. Ezért nyomatékosan kérjük, hogy - a 101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet 24 § (6) bekezdésének megfelelően – az elveszettnek hitt úti okmányok megtalálásáról is szíveskedjenek értesíteni az útlevélhatóságot, és elvesztés miatt letiltásra került úti okmánnyal senki se induljon útnak!

A brexit miatt 2020. december 31-én megszűnt a szabad mozgás az Egyesült Királyság és az EU között. A beutazáshoz főszabály szerint útlevél szükséges. Személyi igazolvánnyal a továbbiakban csak azok utazhatnak be az Egyesült Királyságba, akik rendelkeznek letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal. Ellenkező esetben útlevél szükséges a beutazáshoz. Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban ‘settled’ vagy ‘pre-settled’ státuszt szerzett uniós polgárok felelősek azért, hogy okmánycsere esetén az Egyesült Királyság online bevándorlási nyilvántartásában frissítsék a saját úti okmány adataikat. Ellenkező esetben a beutazásnál problémáik adódhatnak, ha nem azzal az okmánnyal utaznak, mint ami a nyilvántartásban hozzájuk van kapcsolva. Érdemes továbbá magáról a settled vagy pre-settled státuszról nyomtatott (pdf formátumban letölthető) igazolást vinni az utazásra, hogy szükség esetén a brit hatóságok felé gyorsan igazolni tudják státuszukat.

2021. január 1-jén az Egyesült Királyság a 6 hónapot meghaladó tartózkodásokra pontalapú bevándorlási rendszert vezetett be. Legfeljebb 6 hónapig tartó beutazás esetén továbbra is vízum nélkül tartózkodhatnak a magyar (és uniós) állampolgárok az Egyesült Királyságban. Tipikus vízummentes beutazási célok közé tartozik a turizmus, a családlátogatás, az üzleti találkozó, a konferencián való részvétel vagy akár a 6 hónapot meg nem haladó időtartamú tanulás. Munkavállalásra azonban nincs lehetőség a vízummentes tartózkodás keretében, beutazás előtt szükséges a vízum kérelmezése. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy ha valaki 2021. július 1-jén vagy azt követően házasságkötési (vagy élettársi kapcsolat létesítése) céljából utazik az Egyesült Királyságba, annak 6 hónapot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén is vízumot szükséges igényelnie (marriage visitor visa) a beutazás előtt. A brit vízumkérelmek átvételét Magyarországon a TLSContact nevű cég végzi, amelynek honlapját ide kattintva lehet elérni. A vízumkérelmek benyújtásával kapcsolatban közvetlenül a TLSContact-ot vagy a brit vízumhatóságot (UK Visas and Immigration) kell keresni. A magyar Konzuli Szolgálat a brit vízumkérdésekben semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik, a fentieknél bővebb információval nem tud szolgálni.

Tranzitálás:

A tranzitáláshoz főszabály szerint útlevél szükséges. A brexitet követően az átutazáshoz is csak abban az esetben fogadják el a személyi igazolványt, amennyiben az átutazó személy rendelkezik letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal az Egyesült Királyságban. Bővebben ld. fent a beutazási feltételeknél.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a kiskorú nem szülői kísérettel érkezik az Egyesült Királyságba, vagy utazik el onnan, továbbá ha kétség merül fel afelől, hogy a gyermeket kísérő felnőtt a kiskorú szülője (pl. különbözik a családnevük), a határőrség kérdéseket tehet fel a gyermekhez fűződő kapcsolatra vonatkozóan. Mielőtt a gyermeket beengednék az Egyesült Királyság területére, a határőrök mindent megtesznek annak érdekében, hogy tisztázzák a kiskorút kísérő, vagy őt váró felnőtteknek a gyermekhez fűződő kapcsolatát. A határőrség mindezt igyekszik a lehető leggyorsabban és legdiszkrétebben végezni, nem késleltetve ezzel az érintettek utazását.

A fentiek alapján a határőrség azt javasolja, hogy a gyermekkel fennálló kapcsolat bizonyítására a kísérő felnőtt vigye magával a megfelelő okiratokat. Nincsen tehát kötelező jogszabályi előírás sem a kapcsolat bizonyítására, sem annak formai és tartalmi követelményeire vonatkozóan, mindez pusztán javaslat, ami mindenképpen megkönnyíti a beutazást. További információk a brit határőrség honlapján olvashatók.

Bizonyítékul szolgálhat többek között:

  • születési anyakönyvi kivonat másolata;
  • házassági anyakönyvi kivonat másolata, válást kimondó határozat, gyámhatósági határozat stb;
  • a szülők hozzájáruló nyilatkozata, amely tartalmazza a szülők elérhetőségét és adatait (egyéb formai követelményt nem támasztanak).

Megjegyzés: természetesen a fent említett dokumentumokat célszerű angol nyelvű fordítással ellátni, a hiteles fordítás megléte azonban nem követelmény. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hazai szabályozástól eltérően az Egyesült Királyságban a beleegyezési korhatár 16 év, így az annál fiatalabb kiskorúval létesített szexuális cselekmény törvénybe ütköző és büntető eljárást von maga után.

Vízum:

További részletek fentebb a "Beutazási feltételeknél" olvashatók.

Házikedvencek beutazása:

Kérjük, hogy a kérdéssel forduljon állatorvosához!További információ a NÉBIH honlapján található: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A BREXIT vámeljárással kapcsolatos hatásairól az illetékes magyar (NAV) és brit (HMRC) hatóságokhoz lehet fordulni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Tájékoztató fuvarozók részére az Egyesült Királyságba való beutazás során felmerülő problémákról - tiltott határátlépők szállításának elkerülése:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fuvarozók jelzései alapján magyar kamionsofőrök Franciaországból az Egyesült Királyságba való belépésük során gyakran szembesülnek azzal, hogy a járművükbe illegális migránsok rejtőznek el, és próbálnak ily módon belépni az Egyesült Királyság területére. Ezekben az esetekben a brit hatóságok azonnal eljárást indítanak, a kamiont lefoglalják, a sofőröket pedig sok esetben őrizetbe veszik, amíg nem tisztázzák magukat az illegális migráció elősegítésének vádja alól. Más esetekben a sofőrt elengedik ugyan, de nagy összegű bírság kifizetésére kötelezik a cégeket. A konzuli szolgálat az ilyen esetekben érdemben segíteni, az eljárásba beavatkozni, jogi képviseletet ellátni nem tud, szeretnénk azonban felhívni honfitársaink figyelmét a jelenségre, illetve arra, hogy milyen megelőző intézkedéseket tehetnek, és mire kell számítaniuk egy esetleges eljárás megindítása esetén.

Tiltott tárgy birtoklása:

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban a kés, fegyver, CS gáz, egyéb veszélyes anyag vagy fegyvernek minősülő tárgy birtoklása bűncselekménynek minősül, ezért kérjük, hogy az országba való beutazáskor, az onnan való kiutazáskor és az ottlétük alatt is tartózkodjanak az ilyen jellegű eszközök birtoklásától! Tiltott tárgy birtoklása esetén a brit hatóságok azonnal eljárást indítanak, ami letartóztatással és szabadságvesztés büntetéssel is végződhet.

Közlekedés:

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban zajló gyakori ágazati munkabeszüntetések az érintett napokon nehezíthetik az utazást az országba/országból, valamint országon belül a légi és tengeri kikötőkbe történő eljutást. 

A meghirdetett sztrájknapokról a repülőtéri és a vasúti dolgozókat tömörítő szakszervezetek, valamint a szolgáltatók weboldalán találnak naprakész információkat: 

Mind gépjárművel, mind gyalogosan közlekedő állampolgárainknak számolniuk kell azzal, hogy az Egyesült Királyságban az út bal oldalán közlekednek az autók. Jobb/balkéz-szabály a helyi közlekedésben nem létezik. Körforgalomban az óramutató járásának megegyező irányban halad a forgalom, itt jobbról kell elsőbbséget adni. A körforgalom sokszor többsávos, erre külön kell ügyelni. Az Egyesült Királyságba rövid időre látogatók a magyar jogosítvánnyal vezethetnek, azonban ha a tartózkodást hosszabb időre tervezik, le kell cserélni brit jogosítványra.

A gépkocsival érkező turistáknak azt ajánljuk, hogy London belső kerületeit mindenképpen kerüljék el a zsúfoltság, illetve a parkolási nehézségek miatt. A metró hálózata a főváros jelentős területét lefedi. A jegyek a budapesti metrótól eltérően nem egy vonalra, hanem zónákra érvényesek, a zónán belüli átszállás lehetőségével. Hosszabb tartózkodás vagy a metró rendszeres igénybevétele esetén tanácsos napi vagy heti jegyet vásárolni, vagy ún. Oyster kártyát kiváltani, amellyel a metrón és az autóbuszon, illetve a vonaton is kényelmesen és egyszerűen lehet az utazási szolgáltatást igénybe venni.A jegyet ugyancsak helyettesíti az érintéses bankkártya (contactless/paypass/érintőkártya), vagy az Apple Pay, Android Pay mobil applikációk.

Az Oyster kártya különféle értékben kiváltható, majd újabb összeggel feltölthető mágneses érintőkártya, amellyel a metrón az utazás megkezdésekor és befejezésekor a megjelölt pontokon kell be- illetve kijelentkezni. Az autóbuszokon a felszálláskor kell a kártyát érvényesíteni. Bővebb információ angolul: (www.tfl.gov.uk)

Időjárás:

A szigetország időjárása közismerten változékony, az eső és a napsütés akár többször is válthatja egymást ugyanazon a napon. Az esős napok száma a korábbiakhoz képest a fővárosban érezhetően csökken. London környékén évente csak egy-két éjszaka fagy, s a két-három alkalommal leeső csekély mennyiségű hó sem marad meg egy napnál tovább.

Ünnepek:

Sajátságos munkaszüneti nap az ún. „bank holiday”, amikor a bankok, közhivatalok és üzletek nagy része zárva tart. Az angliai munkaszüneti napok pontos felsorolását - beleértve a magyar munkaszüneti napokat is - a nagykövetség honlapján a konzulátus ügyfélfogadási rendjénél találhatják meg.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az Egyesült Királyságban 2023 tavaszán eltörölték a COVID vírusriasztási rendszert.

A járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, ezért a pontos fertőzöttségi adatokról, és érvényben lévő védelmi intézkedésekről az alábbi linkek segítségével célszerű tájékozódni.

Az egészségügyi ellátás színvonala rendkívül változó, abban nagyon nagy minőségi eltérések tapasztalhatók. Amennyiben az egyesült királysági tartózkodás során felmerül az orvosi ellátás szükségessége, közvetlenül a tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot, az alábbiak szerint:

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépését (2021.12.31.) követően, rövid távú beutazás előtt mindenképpen javasolt utazási egészségbiztosítást kötni, amely kiterjed az utazás során esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátások teljes körére. Különösen fontos ez, ha valamilyen meglévő betegsége van. Ilyenkor meg kell arról győződni, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő kezelésekre is kiterjed a megkötött biztosítás. Az utazás során feltétlenül tartsa magánál az alapbetegség(ek)ről és állandó gyógyszerekről szóló angol nyelvű igazolást.

Bizonyos esetekben az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC) továbbra is használható az Egyesült Királyságban sürgősségi ellátás fedezésére, azonban erről előzetesen (utazás előtt) meg kell győződni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Bővebb tájékoztatást (angol nyelven) a GOV.UK oldalon olvashatnak.

Sürgősségi elérhetőségek:

  • Rendőrség: 999 vagy 112 (vészhelyzeti telefonszámok, ingyenesen hívhatók); 101 (ez utóbbi telefonszámon az illetékes rendőrőrshöz való kapcsolás kérhető)
  • Áldozatvédelmi segélyvonal: 08081689111
  • Mentők: 999 vagy 112 (vészhelyzeti telefonszámok, ingyenesen hívhatók); 111
  • Tűzoltók: 999

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországról is hívható: Kék-vonal.

Egyéb tájékoztatók: