Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 05. 10.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. március 11-től védettségi igazolás nélkül, a járványügyi szabályok (lásd: „Egyéb hasznos információ”) betartása mellett szabadon be lehet utazni az országba. Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Montenegróba való be-, illetve kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzitálási feltételeit, továbbá nyaralásuk során is tájékozódjanak a honlapon az esetleges változásokról.

A magyar állampolgárok hazatérésének feltételeivel kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. 

Egyéb hasznos információ:

A Covid-19 miatt tilos a kórházi kezelés alatt álló személyek látogatása!

A montenegrói hatóságok fokozott rendszerességgel és szigorral ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását! Azok megsértése – főként a maszk viselés, a fizikai távolságtartás, vagy a gyülekezési tilalom megsértése – miatt jogi személyek 2.000-től 20.000 euróig, a jogi személy képviselője további 500 eurótól 2.000 euróig, míg magánszemélyek 100-tól 2.000 euróig büntethetők!

Kötelező a maszkviselés: egészségügyi, állami, szociális és gyermekvédelmi intézményekben. Egyéb helyeken, ahol tömeg alakulhat ki, a Közegészségügyi Intézet kiemelten javasolja a maszkhasználatot.

Ha pozitív a COVID-19 tesztje Montenegróban, legalább 5 napig házikaranténba kell vonulnia jelenlegi szállásán (nincs állami karantén). Egy egészségügyi dolgozó és egy egészségügyi felügyelő felveszi Önnel a kapcsolatot a COVID-19 teszt készítése során megadott telefonszámon vagy e-mail címen. A helyi hatóságok tájékoztatják a szálláshely vezetőjét vagy tulajdonosát a házikarantén szükségességéről, és tájékoztatják őket azokról az intézkedésekről, amelyeket nekik és Önnek is meg kell tennie. A házikarantén költségeit a fertőzöttnek kell állnia.

Hasznos linkek:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Légi összeköttetés:

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). Javasoljuk megvizsgálni, hogy a légitársaság más speciális kritériumot állít-e esetleg az utasok elé az utazásban részvétel feltételeként.

A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Podgoricai reptér elérhetősége: https://montenegroairports.com/en/contact/contact-podgorica-airport/

Tivati reptér elérhetősége: https://montenegroairports.com/en/contact/contact-tivat-airport/

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) korlátozottan üzemel, az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

Javasoljuk, hogy tanulmányozza a tranzitországokra vonatkozó utazási tanácsokat:

A határok forgalmáról az alábbi linken találhatnak élőképet: http://kamere.mup.gov.me 

A világjárvány miatt javasoljuk, fontolja meg a külföldre utazást! Montenegró biztonsági besorolását tekintve a zöld, (III.) kategóriába tartozik

Montenegró bűnözés szempontjából alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. A migrációs válság eddig nem érintette az országot.

Terrorizmus:

Az országban a terrorcselekmények veszélye alacsony, azonban kockázatot jelenthet, hogy a lakosság körében a lőfegyverek illegálisan birtoklása széleskörű, ezek és a robbanószerek bűnözői csoportokon keresztül könnyen hozzáférhetőek.

Természeti, egyéb katasztrófák:

A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően jellemzőek Montenegróban az erdő-, illetve bozóttüzek, amelyek esetenként lakott területeket is veszélyeztethetnek! Tavaszi és őszi időszakban a nagy esőzéseket, illetve olvadást követően fennállhat az árvizek veszélye. Az országban – Montenegró geológiai adottságai miatt - rendszeresen előfordulnak földrengések.

Bűnözés:

Montenegró alapvetően biztonságos, viszonylag alacsony az országba látogató turisták ellen irányuló bűncselekmények száma. Az országban jellemző a szervezett bűnözői csoportok közötti rivalizálás, leszámolás, amely azonban nem a beutazó külföldiek ellen irányul. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően.

Az elmúlt időszakban megnövekedett az autófeltörések, zsebtolvajlások, lopások, illetve az üdülőövezetben a betörések száma, ezért értékeikre és úti okmányaikra fokozottan vigyázzanak. Amennyiben valaki útlevéllel/személyi igazolvánnyal utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve haza tudnak térni.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes magánútlevéllel lehetséges. Megjegyzés: útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). Érvényesnek számít az az útlevél, amelyet az elmúlt 10 évben adtak ki, és amelynek a lejárati ideje legalább 3 hónappal meghaladja az ország tervezett elhagyásának dátumát.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére.

Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes, kártyaformátumú személyi igazolvánnyal lehetséges, nem szükséges, hogy az igazolvány érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. Megjegyzés: személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. Nem javasoljuk a beutazást olyan személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően az igazolvány visszakerült tulajdonosához, aki azt újra használja. Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják, 50-100€ szabálysértési bírságot szabnak ki, majd a tulajdonosát Nagykövetségünkre irányítják ideiglenes úti okmányért.
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok, Rendőrségi jegyzőkönyvek: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak beutazása ugyanolyan okmányokkal lehetséges, mint a nagykorúak beutazása. Abban az esetben, ha a kiskorú nem a szüleivel utazik, hanem más hozzátartozóval, ismerőssel, kísérővel, akkor szükséges, hogy rendelkezzen a szülők hozzájáruló nyilatkozatával (ezt célszerű angol nyelven elkészíteni, mert azt valamennyi térségi államban lehet használni). Amennyiben az egyik szülővel utazik, a másik szülő vagy felügyeleti jogot gyakorló személye írásbeli beleegyezése szükséges. Nem szükséges közjegyző előtt tett nyilatkozat, tanúkkal aláírt magánokirat is elegendő.

Vízum:

A 90 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése szükséges (munkavállalás, jövedelemszerzés, egyéb célú tartózkodás)

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. A 24 órát meghaladó tartózkodást az országból való beutazást követően 72 órán belül be kell jelenteni, amely a szállásadó elsődleges felelőssége. Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyeknek automatikusan el kell végezniük. Felhívjuk a magánszálláshelyeken tartózkodók figyelmét, hogy ragaszkodjanak a szállásadó által történő bejelentéshez, mert annak elmulasztását szankcionálják – törvény szerint a határon kilépéskor pénzbüntetést szabhatnak ki az utazóra. A kisebb panzió tulajdonosok adóelkerülési céllal gyakran nem akarják bejelenteni a náluk megszálló külföldit. Ilyen esetekben áthidaló megoldás az „önbejelentés” bármely helyi utazási irodában. A nem kereskedelmi szálláshelyen (barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél) tartózkodók szintén bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven az interneten is hozzáférhető. Regisztrációs formanyomtatvány

Házikedvencek beutazása:

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

További hasznos információ: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Euró (EUR).

Időjárás: Az időjárásról a www.amscg.org/pages.php?id=3&lang=cg honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Közlekedés: 2022. november 15-től 2023. április 1-ig az országban a téli gumi használata kötelező! (minden kerékre fel kell szerelni a téli gumit, a megengedett legkisebb profilmélység 4 mm). 

Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a montenegrói határon belépéskor a gépjármű-tulajdonosok egyszeri gépjármű felelősségbiztosítás megkötésére kötelezhetők. A határátkelőhelyek aktuális forgalmáról a következő oldalon találni kamerás közvetítést.

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A helyi hatóságok a Montenegróba rövidtávú tartózkodás céljából beutazók esetében elfogadják az érvényes külföldi (magyar) gépjárművezetői engedélyt. Az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok a külföldi gépjárművezetői engedélyt a beutazástól számított 6 hónapig használhatják, ezt követően engedélyük további vizsgatételi kötelezettség nélkül, kérelemre honosítható, a honosítási eljárást követően montenegrói gépjárművezetői engedély kerül kiadásra.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. Ezek általában jó minőségűek, azonban a szerpentinekhez nem szokott gépjárművezetőknek megterhelést jelenthetnek.

2022. július 13-tól használható az ország első – és egyetlen – autópályája Matesevo és Smokovac (Podgorica) között. Az autópálya díjköteles, fizetni kapuknál lehet (nem matricás rendszer). Az autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 100 km/h

A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás, körforgalomban való parkolás) közlekednek.

Az autópályán különösen figyeljenek az alagutakban esetleg (szabályszegést elkövető) megálló járművekre.

Tájékoztatjuk a Montenegróba gépjárművel beutazókat, hogy a hegyvidéki útszakaszokon, különösen esőzéseket követően gyakori a sárfelhordás, a kőomlás, ezért a nem belátható útszakaszokon (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. A magasan fekvő területeken, valamint a mély völgyekben a reggeli órákban párásodás, ködösödés is előfordulhat, ami miatt a fokozott óvatosság szükséges.

Fontos, hogy amennyiben nem a saját tulajdonukban levő – céges, illetve magánszemély által kölcsönbe adott - gépjárművel utaznak Montenegróba, rendelkezzenek megfelelő, szerb vagy angol fordítással ellátott meghatalmazással, mely alapján jogosultak az autót vezetni. Montenegrói gépjárművezetésre, valamint a meghatalmazásra vonatkozó további részletes információk ezen a honlapon találhatóak: https://www.autoklub.hu/klub/klubinform/orszagismertetok/#montenegro. Céges autó esetében szükséges továbbá a gépjárművezetési napló.

Kötelező kellékek: elakadásjelző háromszög, elsősegély doboz, izzókészlet, láthatósági mellény, pótkerék (amennyiben a gépjármű típusához tartozik). Az interneten keringő híresztelésekkel ellentétben az ún. „hullazsák” nem előírás!

A motorosok figyelmét felhívjuk arra, hogy a montenegrói útszakaszok jelentős része hegyi út, szerpentinekkel, alagutakkal, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, ezért kimondott életveszélyt jelent a kanyarokban való kisodródás, vagy a kanyar „levágásával” a szembejövő forgalmi sávba való átkerülés.

Elektromos autó töltőállomások Montenegróban: Miközben a szükséges eszközökkel rendelkező hotelek és üdülőövezetek lehetővé teszik vendégeik számára töltők használatát, a nyilvános elektromos autó töltőállomások hálózata Montenegróban jelenleg még kialakítás alatt van. Jelenleg az országban a következő helyen üzemelnek nyilvános töltőállomások:

  • Sveti Stefan
  • Tivat
  • Podgorica (Njegoševa és Vučedolska utca kereszteződése)

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni. Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő.

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula, valamint az őszi/tavaszi esőzések idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Egészségügyi ellátások igénybevétele Montenegróban.

A sürgősségi egészségügyi ellátások külföldön történő igénybevételéhez az EGT- én kívül, átmeneti montenegrói tartózkodásuk esetén a HU/CG 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe, mely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán érhető el

A magyar állampolgárokat külföldön főszabály szerint az erre irányuló közösségi szabályozás, valamint a kétoldalú egyezmények szabályai szerint kell ellátni. Feltétlenül olvassák el az erre vonatkozó tájékoztatóinkat a „Betegség külföldi utazás idején” menüpontunkban.

Egyéb információ:

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112 1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők (mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó) Útinformáció és közúti segélyhívó - 19807