Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 16.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Mongóliában jelenleg semminemű korlátozó intézkedés nincs érvényben. Nincs szükség a védettség igazolására, sem pedig PCR, vagy antigén teszteredmény bemutatására. Ezek a körülmények igazak a Kína felől érkező utasok esetében is. Az országba történő belépéshez nem szükséges előzetesen tesztet végezni, ugyanakkor érdemes az utazáshoz igénybe vett légitársaságok belső szabályozását illetően is tájékozódni, ugyanis egyes légitársaságok megkövetelhetik a negatív teszteredményt a járataik igénybevételéhez.

Egyéb hasznos információ:

Az országban a legtöbb szolgáltatás (éttermek, szórakozóhelyek) igénybe vétele már nincs védettségi igazolvány felmutatásához kötve, ugyanakkor a mongol kormány megadja a lehetőséget minden külföldi állampolgár számára, hogy akár Mongóliában vegyék fel az első oltásukat. Ehhez valamely fővárosi egészségügyi intézményben történő, személyes regisztráció szükséges.

A Chinggs Khaan Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei: https://en.ulaanbaatar-airport.mn/

Mongólia Vámhatóságának elérhetőségei: https://www.customs.gov.mn/ (jelenleg csak mongol nyelven elérhető)

1800-1281 (Customs Central Enquiry Line)

96281281 (Chinggis Khaan International Airport Customs Enquiry Line)

7128-7966 (Chinggis Khaan International Airport Customs Hot Line)

Rövid, angol nyelvű tájékoztató anyag a vámszabályokkal kapcsolatban: https://en.ulaanbaatar-airport.mn/customs

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Bár a belépéshez nem szükséges, PCR vagy antigénteszt elvégzésére továbbra is van lehetőség. Elsősorban a fővárosi 1. és 2. számú kórházakban kérhető, illetve, számos magánklinika is rendelkezésre áll.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Magyar állampolgárok a http://consul.mn/eng/ oldalon találhatnak hasznos információkat a Mongóliai helyzetről, beutazási feltételekről.

Az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

Fontosabb intézmények elérhetőségei:

  • Rendőrség: 102
  • Mentők: 103
  • Egészségügyi Minisztérium honlapja (járványügyi információk, jelenleg csak mongol nyelven elérhető): https://covid19.mohs.mn/

Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Jelenleg a turisztikai célú beutazás korlátozásmentes, a helyi kormány kifejezett célja a turizmus támogatása. Ennek érdekében, a 30 napot nem meghaladó, turista célú tartózkodás esetén, magyar állampolgároknak nem szükséges vízumot igényelniük. 

Terrorizmus:

A terrorizmus elhanyagolható kockázati tényező, mert Mongóliában nem működik terrorszervezet, és az ország sem célpontja terrorszervezeteknek.

Természeti, egyéb katasztrófák:

Mongóliában az elmúlt években többször is mértek 4-5 erősségű földrengést. A földmozgások az ország keleti és déli régióiban gyakoriak, Ulánbátor külső kerületeit is érinti. A száraz nyári hónapokban gyakoriak az erdő-és bozóttüzek. Az ország éghajlata szélsőséges, nyáron a hirtelen lezúduló csapadék következtében árvízre lehet számítani, télen nem ritka a hófúvás és a -40 fokos hideg. A nyári hónapokban a nyugati megyékben előfordulhat pestis járvány, emiatt a helyi hatóságok rendszeres útellenőrzést tartanak. Előfordulhat, hogy bizonyos útszakaszt lezárnak vagy karantént hirdetnek.

Bűnözés:

Az országban jó a közbiztonság, de a nagyszabású turisztikai rendezvényeken, buszmegállóknál, piacokon előfordulhatnak zsebtolvajok, erre a hatóságok táblákkal figyelmeztetik az utazókat, járókelőket. Erőszakos cselekmény előfordulása külföldiekkel szemben minimális, azonban este nem tanácsos elhagyatott helyen, illetve a külvárosban egyedül sétálni. Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesíteni kell a helyi rendőrséget és/vagy a magyar konzulátust.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevél érvényességének legalább 6 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Tanulmányi, kutatási és gyakornoki célú vízum esetén az útlevél érvényességének legalább 12 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum és a beléptető bélyegző elhelyezhető.

Ideiglenes útlevél:

Nem NEM

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Tranzitálás:

Az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete, ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

Kiskorúak beutazása:

A szülő nélkül, kísérővel (rokon, ismerős) utazó kiskorúak esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, amelynek formanyomtatványa Mongólia külképviseletein – így a budapesti nagykövetségen is – beszerezhető.

Amennyiben kiskorú személy az egyik szülővel utazik Mongóliába, mongol részről az utazáshoz nem követelik meg a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát, ennek ellenére javasolt azonban, hogy az utazás ilyenkor is a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának birtokában történjen.

A kérdéssel kapcsolatos további információért kérjük, hogy mindenképpen forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez.(1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: mongolemb@t-online.hu)

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: A mongol Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint 2023. január 04- étől, a 30 napot nem meghaladó, turista célú tartózkodás esetén nem szükséges vízum. Ugyanakkor, részletes információval ezzel kapcsolatban nem rendelkezünk, így javasoljuk, hogy az utazás előtt feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot Mongólia budapesti nagykövetségével, és tájékozódjanak az aktuális feltételekről.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Tranzitálás: az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

Vízumkérelem benyújtható Mongólia Budapesti Nagykövetségén (1022 Budapest, Bogár u. 14/C; Tel.: 326-8558, 212-4579 )

Kínába történő továbbutazás esetén ajánlott a vízumot a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezni. Ulánbátorban a Kínai Nagykövetségén is beszerezhető a kínai vízum. Azonban a járványhelyzet aktuális állapotától függően, továbbra is szigorú feltételekhez kötött lehet az utazás az országba.

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál, valamint https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve kérdezze állatorvosát!

Vám:

Tájékoztatók a mongol vámhatóság weboldalán találhatók: www.ecustoms.mn.

Ezen a téren is ajánlott kapcsolatba lépni a Mongólia Budapesti Nagykövetségével. (1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: mongolemb@t-online.hu)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Időjárás:

Utazás előtt érdemes tájékozódni a várható időjárásról a külföldi meteorológiai honlapokon. Az utóbbi két évben a nyár elég szélsőségessé vált, míg az ország déli részén szárazság a jellemző, addig a középső és nyugati részén heves esőzésekre lehet számítani. Nyáron nagyon erős az UV sugárzás. Mongóliában az ősz már augusztusban kezdődik, ami hirtelen lehűléssel jár. Az északi hegyvidéki részeken még nyáron is fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, ezért érdemes meleg ruhát vinni. Szeptember végétől előfordulhat hóesés, október végétől beköszönhet a hideg , előfordulhat -20 fok, decemberben és januárban nem ritka a -40 fok.

Egészségügyi ellátás, egészségügyi helyzet:

Mongóliában az egészségügyi ellátásért a külföldieknek térítést kell fizetni, ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül lehetőleg senki se induljon útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő egészségügyi intézményeket igénybe venni, ahol magas színvonalú az ellátás és az orvosok beszélnek idegen nyelveken. Sürgős esetben vidéken a megyeközpontokban működő kórházakhoz is lehet fordulni, a távoli járásokban azonban csak körzeti orvosok érhetők el. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók a patikákban. A vezetékes víz a városokban nem iható, ezért inkább palackozott ásványvíz fogyasztása ajánlott. Nem ajánlott utcai árusoknál vagy kifőzdékben étkezni.

Az ajánlott védőoltásokról információ az Országos Epidemiológiai Intézet weboldalán található: www.oek.hu/oek.web

Közlekedés:

Mongólia nagy területű és rendkívül ritkán lakott ország. A közlekedés csak gépkocsival (terepjáró) lehetséges. Az aszfaltozott utak aránya minimális, ezért lehetőleg egyedül ne induljunk el vidékre, fogadjunk helyi, az utakat jól ismerő sofőrt. Az országban egy vasútvonal halad keresztül, amely összeköti Oroszországot Kínával. A megyeközpontokba autóbuszokkal is el lehet jutni, illetve bizonyos helyekre repülőjárat is közlekedik (Aero Mongolia, HunnuAir).

Utazás, közlekedés biztonsága:

Mongólia rendkívül ritkán lakott ország, bizonyos részeken, így a Góbiban és az Altáj-hegység környékén nagyon kevés a lakott település, sok helyen csak elszórt jurtaszállások vannak. Éppen ezért az országon belüli utazáshoz megbízható és tapasztalt helyi vezető igénybe vétele erősen ajánlott. Utazás előtt minden esetben meg kell győződni a gépjármű műszaki állapotáról. Mivel a vidéki területeken csak a járásközpontokban és a nagy településeken van elérhető mobiltelefon hálózat, így ajánlott egy hosszú útra műholdas telefont beszerezni.

A fővárosban, Ulánbátorban szinte egész nap közlekedési dugókra kell számítani, mivel a tömegközlekedés fejletlen és a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok műszaki állapota sok esetben kritikus. Ennek ellenére sok az utas a járműveken, így a buszokon is állandó a zsúfoltság. A járműveket csak előre megvásárolt chipkártyával lehet használni. Városon belül elterjedt közlekedési mód a taxi, vannak hivatalos személyszállító vállalatok, de általában nem taxis autók leinthetők, azok is szállíthatnak utasokat. Azzal számolni kell, hogy a taxisok nem minden esetben beszélnek idegen nyelveket, és előfordulhat túlszámlázás is, ezért, biztonságosabb, ha a szálláson rendelünk taxit. A repülőtéren és néhány nagy szállodában autóbérlésre is van lehetőség, a vezetéshez nemzetközi jogosítvány megléte szükséges. A helyi vezetési stílus eltér a magyarországitól és mások a sebességkorlátozások is az utakon.

A mongol határ 30 kilométeres közelében csak különleges engedély birtokában lehet tartózkodni külföldi állampolgároknak, ami a körzeti rendőrségen beszerezhető. Érdemes a részletekről előzetesen tájékozódni.

Pénznem: Mongol Tugrik (MNT)

Konzuli ügyeleti szám: 06 80 36 80 36

Egyéb információ:

Ulánbátori nagykövetségünk honlapja