Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 11. 10.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Eltörölték a határátlépéskor fennálló karanténszabályokat. Bárki beutazhat Moldovába teszt eredmény, oltási igazolás, vagy bármely más ide sorolható támogató dokumentum felmutatása nélkül, a járvány előtt alkalmazott szabályok szerint.

Elfogadott oltások: Nem releváns, mivel határátlépéskor nem kérik az oltási igazolás felmutatását.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Eltörölték a határátlépéskor fennálló karanténszabályokat. Bárki beutazhat Moldovába teszt eredmény, oltási igazolás, vagy bármely más ide sorolható támogató dokumentum felmutatása nélkül

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltételei: Lásd „a.” pont.

h. Tranzitálási szabályok: Lásd „a.” pont.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Lásd „a.” pont.

j. Egyéb hasznos információk:

PCR teszt elvégzésére szolgáló laboratóriumok (Kisinyovban és más városokban):

A fenti információ tájékoztatási célt szolgál, a teszteredmények megbízhatóságáért, valamint a más országok általi elfogadhatóságért nem vállalunk felelősséget.

Felhívjuk figyelmüket, hogy sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak egyedi rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. A beutazási szabályokat a személyszállítással foglalkozó cégeknek is alkalmazniuk kell; járműveikbe csakis olyan utasokat engedhetnek beszállni, akik eleget tesznek a fentebb részletezett követelményeknek.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

A Moldovai Köztársaság Határőrségének honlapja: https://www.border.gov.md/

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

A moldovai hatóságok nem korlátozzák a kiutazást az országból, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a környező országok eltérő beutazási szabályokat alkalmazhatnak. Emiatt javasoljuk, hogy tájékozódjon az úti cél szerint következő országra vonatkozó utazási tanácsainkról.

3) Helyi járványügyi szabályok

A kisinyovi egészségügyi intézmények területén kötelező a maszkviselés.

A szakadár terület de facto hatóságai feloldották a Dnyeszter-melléken érvényben lévő utazási korlátozásokat határozatlan időre.

Az egészségügyi tárca honlapja: https://msmps.gov.md/

A moldovai Határőrség információs telefonvonala: +373 22 259 717.

A helyi járványügyi szabályokkal kapcsolatos részletes információk elérhetőek a Kisinyovi Nagykövetségünk honlapján: https://kisinyov.mfa.gov.hu/page/jarvanyuegyi-helyzettel-kapcsolatos-informacio

4) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország megfontolásra javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt!

Moldova biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található a szomszédos Ukrajnában zajló háború, illetve a Dnyeszter-melléken elkövetett robbantások miatt.

Az ország területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok okán indokolt a fokozott elővigyázatosság, különösen a hazánkban tapasztaltaktól jelentősen eltérő közlekedési morál miatt. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel - főleg tömegesen látogatott helyszíneken - vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás). Rendelkezésre álló információink szerint nincs terrorveszély.

Az ország segélyhívó vonala: 112 (rendőrség, mentőszolgálat, tűzoltóság)

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba(180 napos időszakon belül 90 napra):

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
A beutazás napjától számított még legalább 90 naptári nap. További információt az alábbi linken talál.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
(csak az újabb generációs, mikrocsipet, vagy a hátoldalán, az alsó sávban, kódszerű adatsort tartalmazó polikarbonát kártya jellegűek elfogadottak; az ukrán határszakaszon történő belépéshez, valamint a szakadár, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaság területére történő utazáshoz személyi igazolvány nem elegendő, ahhoz útlevél szükséges) A beutazás napjától számított még legalább 90 naptári nap.
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúnak, szülei, gondviselői nélküli beutazásakor, szükséges annak hitelt érdemlő, lehetőség szerint közjegyző előtt tett angol, román vagy orosz nyelvű hiteles fordítással ellátott szülői, gondviselői nyilatkozatban történő igazolása, hogy az utazás számára ilyen módon engedélyezett; a nyilatkozatban pontosan meg kell jelölni a kiskorúval együtt utazó, érte teljes körű felelősséget viselő nagykorú személyt.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato,valamint a https://www.pettravel.com/immigration/moldova.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is! A Moldovai Köztársaság vonatkozó szabályozása: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=333240, egyéb irányadó információ: https://www.airmoldova.md/pets-transportation-en.

Vám:

Valutát korlátlanul be lehet vinni az országba, de nagyobb mennyiségűt a határellenőrzéskor ajánlott bejelenteni. Az országból 10.000 eurót meghaladó készpénzt csak előzetes, a határátkelőnél beutazáskor megtett bejelentés alapján, vagy a Moldovai Nemzeti Bank: https://www.bnm.md/ engedélyével lehet kivinni (50 000 eurót meghaladó összegű készpénz kivitele tilos).A beutazással, az országba bevihető, illetve onnan kivihető személyes javak, pénzeszközök mennyisége és minősége vonatkozásában, további hasznos információkat itt olvashat:

A Moldovai Köztársaságból történő kilépéskor javasoljuk, hogy fordítson különös figyelmet a román illetve az ukrán beutazási szabályozásra is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Moldáv Lej (MDL).

Időjárás: Az időjárás és az időjárási jelenségek nagyjából megegyeznek a Magyarországon tapasztalhatókkal, és általában néhány nap késéssel követik azokat.

Közlekedés: A Moldovai Köztársaság területén korlátozás és további feltételek nélkül elfogadják a magyar és a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt, amelynek – minden más személyi okmánnyal együtt – a belépéskor még legalább 90 napig érvényesnek kell lennie. Beutazáskor igazolni kell a gépjármű használati jogát; amennyiben a forgalmi engedély nem saját névre szól, ajánlott, hogy a beutazónál legyen egy közjegyző által hitelesített, angol (vagy román vagy orosz) nyelvű használati engedély. Szükséges még a nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítás (ún. zöldkártya).

Az útdíjfizetésre a határon, valamint egy online felületen is van lehetőség: https://evinieta.gov.md

A közlekedési morál a hazánkban tapasztalttól eltérő, ezért fokozott odafigyelést javaslunk. A rendőrség folyamatosan méri a közlekedők sebességét, lakott területen kívül és belül egyaránt, mozgó gépjárműből is. A belső tömegközlekedési hálózat fejletlen.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Magyar állampolgároknak általában a helyiekkel azonos figyelemben és kiszolgálásban van részük. Célszerű a román vagy az orosz nyelvet jól ismerő, helyi segítséget igénybe venni.

Dnyeszter-melléki (szakadár) Moldáv Köztársaság: A terület önálló igazgatással bír, a Moldovai Köztársaság hatóságai nem rendelkeznek felette kompetenciákkal. A területre történő belépéshez magánútlevél szükséges, egyéb személyi okmány nem használható.

A szakadár, hivatalosan el nem ismert, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaságba történő belépés Ukrajnából, vagy a Moldovai Köztársaságon belül, ún. ellenőrző-áteresztő pontokon történik.

A belső ellenőrző-áteresztő pontokon az útlevél felmutatása mellett be kell jelenteni a távozás tervezett időpontját. Ezt követően a szakadár terület „határőrsége” egy regisztrációs dokumentumot állít ki orosz és angol nyelven, amelyet a terület elhagyásáig mindenképpen meg kell őrizni. Amennyiben vasúton utazik, úgy a regisztrációra a tiraszpoli pályaudvaron lehet sort keríteni.

Személygépjárművel, kisbusszal, lakókocsival történő utazás esetén előfordulhat, hogy a „hatóságok” útdíjat számítanak fel (a szakadár területen nem fogadják el a moldovai matricákat). Az útdíj mértéke változó, tapasztalatunk szerint sokszor „ad hoc” jelleggel állapítják meg az összegét.

A Moldovai Köztársaságba a szakadár terület felől történő belépést alapvetően nem javasoljuk, mert az külön regisztrációs kötelezettséget keletkeztet az utazó számára. A regisztrációra egyrészt sor kerülhet a Kucsurgan-Pervomajszk (Kuchurgan-Pervomaisk) határátkelő ponton. Itt ajánlott külön kérni a belépés regisztrációját a határőröktől (a regisztráció után egy kb. egy oldal terjedelmű lapot adnak át, amelyet meg kell őrizni). Ha a regisztráció itt nem történt meg, akkor a vonatkozó rendelkezések szerint arra a belépést követő 72 órán belül kell sort keríteni a Migrációs és Menekültügyi Hivatal bármely irodájában. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a regisztráció elmaradása jelentős bírságot von maga után!

A szakadár területet elkerülő, ajánlott alternatív belépési pont a Palanca-Maiaki-Udobnoe (teherforgalom esetén Tudora) határátkelő.

Teherforgalom esetében nem ajánlott a szakadár területen át utazni, mivel az jelentős adminisztratív, anyagi terhet eredményez. Alternatívát Tudora határátkelő pont jelenthet.

A szakadár területen önálló bankrendszer működik, saját fizetőeszközzel.

Konzuli Hivatalunk az érintett szakadár terület de facto hatóságaival rendezett kapcsolatban áll, mindazonáltal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a sürgős szükséghelyzetben ott igényelt konzuli segítségnyújtás esetenként nehézségekbe ütközhet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A TBC, a HA/B/CV népbetegség, szélesebb körben is emeltebb kockázatot jelent, ezért érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre. A Magyarországon kapható gyógyszerek nagy része, hatóanyaga alapján Moldovában is beszerezhető. A csapvíz fogyasztását és a szabad vizekben történő fürdőzést nem ajánljuk, azok szennyezettsége miatt. A boltokban tisztított ivó- és ásványvizek nagyon széles választéka áll rendelkezésre, a hálózati víz, tisztálkodáshoz megfelelő. Élelmiszert célszerű nagyobb élelmiszerboltokban vásárolni.

Egyéb információ: