Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Mexikóban nincsenekek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az országba az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb Covid-19-cel összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

Helyi járványügyi szabályok:

Mexikó szövetségi állam, 31 tagállam és a főváros alkotja. Szövetségi szinten nincsenek kötelező járványvédelmi korlátozások (maszkviselés, kijárási tilalom, stb.), de a tagállamok, sőt a tagállamokon belül az egyes önkormányzatok széleskörű autonómiát élveznek, így saját hatáskörben rendelhetnek el korlátozásokat.  Jelenleg nincs tudomásunk járványügyi korlátozásokról az ország népszerű turisztikai célpontjain. 

Az aktuális járványadatok a https://coronavirus.gob.mx/ honlapon és az egészségügyi minisztérium https://www.gob.mx/salud honlapján tekinthetők meg.

Egyéb hasznos információk:

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára!

Az ország biztonsági besorolása az III. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek listáján található.

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején. Általánosságban elmondható, hogy az ország bizonyos részein: Yucatán-félsziget üdülőhelyei, Riviera Nayarit, Puerto Escondido, Oaxaca, Chiapas és Baja California Sur államokban, valamint Mexikóvárosban az elővigyázatosság elegendő és főként vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére van szükség. Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan, Guerrero, Nuevo León, Guanajuato és Zacatecas államokba a szervezett bűnözés és a rossz belbiztonsági helyzet miatt ugyanakkor csak fokozott óvatosság melllett javasoljuk a turista célú beutazást.

Terrorizmus

Mexikó is felkerült a szélsőséges iszlám terrorszervezet, az ISIS listájára. Az európai terrortámadások óta a hatóságok nagyobb figyelmet szentelnek a reptéri ellenőrzéseknek, a bőröndök tartalmának átvizsgálására.

Bűnözés

Mexikóban az utóbbi években jelentősen romlott a közbiztonság, szinte az egész ország területén fokozódó biztonsági kockázatokkal kell számolni. A turisták által leginkább látogatott helyeken egyre gyakoribb a sérelmükre elkövetett lopás, rablás. Lehetőség szerint csak annyi készpénzt tartson egy turista magánál, amennyit elkölteni szándékozik. Az elmúlt időben többször előfordult, hogy turisták értékeit lezárt autójukból lopták el, ezért javasoljuk a személyes okmányokat - mindenekelőtt az útlevelet - és a bankkártyákat a szálláson kívül tartózkodás esetén mindig magunknál tartani pl.: övtáskában vagy zárható zsebben.  

Ha teheti, a szálloda által hívott vagy ajánlott taxi szolgáltatását, illetve Uber-szolgáltatást vegyen igénybe, és ne az utcán intsen le taxit, amelynek sofőrje összejátszhat a különböző szervezett bandákkal vagy maga is kirabolhatja az utast.

Az utóbbi években sok államban folytak fegyveres összecsapások a hadsereg és a drogkartellek, illetve a kábítószer–csoportok egymás ellen folytatott, mind jobban kiszélesedő fegyveres tevékenységei miatt. A növekvő belbiztonsági kockázatok miatt a külföldi állampolgárok személyi- és vagyonbiztonsága is egyre fokozottabb veszélyeknek van kitéve. Kerüljék a zsúfolt éjszakai lokálokat, a tömeg-demonstrációkat. Javasolt az alapos körültekintés az éjszakai szórakozóhelyeken és azok környékén, valamint azon esetekben, ahol gyanú merülhet fel a szervezett bűnözés érintettségét illetően. Késő este, illetve éjszaka – lehetőség szerint – kerüljék, hogy egyedül sétáljanak még a nagyvárosok utcáin is. Gépkocsival történő közlekedés során a főbb közlekedési bekötőutakon és az autópályákon (vidéken), de a nagyobb városokban (Mexikóváros, Guadalajara, Monterrey, Chihuahua, Veracruz, Acapulco, stb.) lévő úthálózatokon is, inkább kísérettel utazzanak.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
A tartózkodás teljes idejére
Ideiglenes útlevél: IgenIGEN
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A mexikói hatóságok egyre több külföldit fordítanak vissza a határról. Az intézkedéseket az általános idegenrendészeti jogszabályok alkalmazásával indokolják, pl. utazási cél, szállás nem megfelelő igazolása, pénzeszközök hiánya, stb.

Fentiek miatt javasoljuk, hogy a mexikói vendéglátó elektronikus formában küldjön egy írott és saját kezűleg aláírt meghívólevelet, amelyben szerepelnek a meghívott személyi adatai, valamint a meghívó fél adatai, a hely címe, ahol a meghívottat elszállásolja és a meghívó fél telefonszáma. A meghívólevelet a meghívottnak kell kinyomtatnia, és a mexikói idegenrendészeti hatóság felhívására bemutatni. Szintén ajánlott egyéb támogató dokumentumokat, pl.: visszaútra szóló jegyfoglalás, szállásfoglalás, bankszámlakivonat stb. kinyomtatni és magunkkal hozni. A beléptetés megtagadása esetén az utasnak a repülőtéren kijelölt szálláson kell tartózkodni a visszaúti járat indulásáig. A várakozás idejére a mexikói hatóságok elveszik az utas mobiltelefonját, és azt csak a visszainduláskor adják vissza.

Új jelenség, hogy a mexikói idegenrendészeti hatóság munkatársai a repülőtereken a belépést az általános szabályban szereplő maximum 180 napnál jóval rövidebb időtartamra, akár csak néhány napra engedélyezik. Az engedélyezett időtartamot a repülőn kitöltött nyomtatványra (Forma Migratoria Multiple), vagy egyes repülőtereken, pl.: Mexikóváros és Cancún, már az útlevélbe elhelyezett pecsétre jegyzik fel, és a külföldinek az utolsó napon el kell hagynia az országot. Az időtartam utólagos meghosszabbítására nincs lehetőség, ezért javasoljuk, hogy még az ügyintézőtől való távozás előtt ellenőrizzék, hogy hány nap szerepel az okmányon vagy a pecséten!

Kiskorúak beutazása:

Azoknak a 18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel érkeznek Mexikóba turistaként vagy legfeljebb 180 napig tartó rövid tanulmányútra, az országba való be- és kilépéshez nincs szükségük engedélyre vagy írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra. Ez alól kivételt képez, ha a kiskorú mexikói, vagy kettős állampolgársággal és/vagy mexikói tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Ezen kiskorúak esetében az érvényes útlevél felmutatásán kívül szükséges egy közjegyző előtt hitelesített dokumentum, amelyben mindkét szülő vagy nevelő engedélyezi számukra a Mexikóból való kilépést. A dokumentumnak tartalmaznia kell a kiskorú utazásának módját, az úti célt és az utazás időpontját. Abban az esetben, ha a fenti iratot külföldön állítják ki, a dokumentumot Apostille hitelesítéssel, valamint spanyol nyelvű fordítással kell ellátni. Bővebb információkért keressék fel az alábbi linket, illetőleg forduljanak Mexikó budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Mexikóba turistaként.

A turistaként való tartózkodás feltételei: érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére, maximum 180 napig tartó tartózkodás 1 éven belül, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy. A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése pénzbüntetéssel jár és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező. További információ Mexikó Budapesti Nagykövetségén.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Mexikó Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Házi kedvencek beutazása:

Kisállatok Mexikóba való bevitelének követelményei: https://www.gob.mx/senasica/documentos/informate-y-consulta-los-requisitos-194242?state=published

További információt a https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve a www.pettravel.com weboldalon.

Vám:

Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. Az országból TILOS kivinni kaktuszt, régészeti értékeket, aranyat (nem ékszer formában), illetve korallt.

A nem kereskedelmi célú élelmiszer-behozatal szabályainak betartását a határátkelőkön, kikötőkben és repülőtereken a vámszervek, a Nemzeti Élelmiszer-Egészségügyi és Minőségi Szolgálat (SENASICA) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (SADER) munkatársai ellenőrzik (pl. a mexikóvárosi nemzetközi repülőtéren rendszeresen keresőkutyákkal ellenőrzik az érkező poggyászt).

Mexikóba tilos nyers hús, friss sajt, friss, nyers gyümölcs, virág és zöldség, házi készítésű élelmiszer, vetőmag és egyéb szaporítóanyag, föld, rákfélék behozatala. Egyéb élelmiszereknél célszerű, ha azokat bontatlan csomagolásban hozzák be, és csomagoláson olvashatóan, lehetőleg spanyolul vagy más világnyelven szerepelnek az összetételre, fogyaszthatósági időre és származási helyre vonatkozó adatok.

További információ az alábbi honlapokon érhető el:

Pénznem: Mexikói Peso (MXN)

Időjárás: Mexikó éghajlatát a terület földrajzi elhelyezkedése határozza meg. A két óceán partján és azok közelében - leszámítva a Csendes-óceán északnyugati partvidékét, amely félsivatagos terület - trópusi az éghajlat, száraz (október-május) és esős évszakkal (május-október). A karibi partvidéken nagyjából az esős évszakkal esik egybe a hurrikánszezon. Az ország belsejében lévő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat, amely Mexikóvárostól északnyugat felé haladva fokozatosan sztyeppés, félsivatagos területté alakul át az ottani klimatikus viszonyok következtében. Chihuahua, Coahuila, Durango és Zacatecas államok tengertől távoli, hegyvidéki vagy sivatagi tájain a fagy sem, sőt a fagypontalatti -10, -15 fok sem ritka a téli hónapokban.

Mexikó nagy része földrengésveszélyes zóna, a Karib-tenger vidéke pedig a hurrikánok által érintett övezetben fekszik. A hurrikánszezon júniustól november végéig tart. Ebben az időszakban bármikor kialakulhat olyan trópusi vihar, illetve hurrikán, mely a Karib-tenger partján lévő üdülőhelyeket (Cancún, Isla de las Mujeres, Cozumel, Playa del Carmen, Riviera Maya, stb.), valamint Campeche, Quintana Roo, Tabasco, Tamaulipas, Veracruz, Yucatán államok területét érinti. Utazás előtt ajánlott tájékozódni a várható időjárást illetően.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Mexikóba utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Mexikóban turista státuszú látogató esetén (autóbérléshez is) elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a mexikói jogosítványt.

Legyenek fokozott óvatossággal és figyelemmel mobiltelefonjaik használatát illetően. Készülékeiket ne adják oda másnak, elérhetőségüket ne adják meg ismeretleneknek. Telefonjukat és egyéb értéktárgyaikat sose hagyják őrizetlenül. Ne hordjanak drága ékszert és általában ne öltözködjenek feltűnően. Bérelt kocsikban mindig zárt ajtókkal utazzanak. Soha ne hagyjanak a kocsiban értékeket, úti okmányokat. Baleset esetén, hívják fel a nagykövetséget, illetve a régióban található legközelebbi magyar tiszteletbeli konzult. Országúton ne álljanak meg másoknak segíteni. Előfordul, hogy balesetnek álcázott eseményhez állítják meg a gyanútlan vezetőt és közben kirabolják, sőt a kocsiját is elvihetik. Fegyveres rablás esetén ne tanúsítsanak ellenállást, fegyelmezetten adják át a kocsit és az egyéb értékeiket. Amennyiben rablás áldozataivá válnak, vagy okmányaikat elviszik, minden esetben ragaszkodjanak a rendőrségi jegyzőkönyv felvételéhez, amit a legközelebbi rendőrőrsön tehetnek meg. Okmányaik elvesztéséről maximum 3 munkanapon belül tájékoztassák a magyar nagykövetség konzuli szolgálatát. Útlevelük pótlására haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket a legközelebbi külképviseleten. Az ország területén érvényes úti okmányok nélkül nem tartózkodhatnak és az országot sem tudják elhagyni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. A közhivatalokban esetlegesen megtapasztalt rossz bánásmód, nem szakszerű ügyintézés, hatáskörrel történő visszaélés, korrupcióra utaló magatartás bejelentése, közalkalmazottak által nyújtott szolgáltatások elleni panasz írásban rögzíthető a következő linken.

Vallási és viselkedési kultúra: Mexikó lakosságának túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Tilos és büntethető a közterületen történő alkoholfogyasztás. A mexikói halott-kultusz különösen október-november hónapokban van látványosan jelen az utcákon, üzletekben, vendéglátó egységekben. Bármennyire is furcsa a látogató számára, nem vicc és nevetség tárgya. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Mexikóban jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az észlelt esetek számának növekedése. A térségbe utazni szándékozóknak minden esetben javasolt, hogy utazás előtt kérjék ki orvosuk véleményét és a helyszínen tegyenek meg minden óvintézkedést a szúnyogcsípések elkerülése végett. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét. Az esős időszakban utazni szándékozóknál legyen megelőző/védekező szúnyogriasztó szer. Az országban az alábbi betegségekkel lehet számolni: Hastífusz; Hepatitis A; Hepatitis B; Veszettség; Influenza (H1N1), Malária (Yucatán–félsziget, Mexikói–öböl egyes déli részein). Egyéb, gyakrabban előforduló fertőző betegségek: Leishmaniosis, West Nile vírus, Dengue-láz. Kötelező oltás NINCS, nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges Mexikóba történő utazáshoz. Ugyanakkor minden esetben érdemes kikérni a hazai egészségügyi szakemberek tanácsát: www.oek.hu/oek.web

Hasznos telefonszámok, elérhetőségek:

Egyéb információ:
Mexikó Budapesti Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros