Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Mauritánia

Utolsó módosítás dátuma
2023.09.08.
Mai napon is érvényes
2023.09.29.
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 08.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Mauritánia 2023. március 29- től eltörölt minden, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást.

Egyéb hasznos információ

A nouakchott-i nemzetközi repülőtér honlapja (angol és francia nyelven):

https://www.aeroport-nouakchott.com

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Helyi járványügyi szabályok:

Az Egészségügyi Minisztérium rendszeresen közölt koronavírussal kapcsolatos jelentései itt érhetők el (francia nyelven): https://www.sante.gov.mr/?lang=fr

Koronavírussal kapcsolatban hívható zöld szám (csak Mauritánián belülről): 1155

Az ország nagyrészének biztonsági besorolása (narancssárga) a II- es biztonsági kategóriába (kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, utazásra csak halaszthatatlan esetben javasolt) tartozik.

Mauritánia a Száhel-övezetben és különösen a szomszédos Maliban kialakult helyzet miatt  ki van téve a terrorista csoportok beszivárgása kockázatának, e csoportok külföldi érdekek és állampolgárok ellen irányuló akciókat (emberrablás, támadás) hajthatnak végre.

Ennek okán az alábbi területek (piros) az I-es biztonsági kategóriába, (az utazásra nem javasolt országok és térségek) közé sorolandóak. Mauritániából Maliba kizárólag szenegáli területen keresztül lehet bejutni.

Hivatalosan nem tanácsos az alábbi területekre utazni:

  • Zouérate városától északra;
  • a Ghallaouia - Akhrejit vonaltól keletre;
  • a Zouérate - Ghallaouia vonaltól északkeletre;
  • az Akhrejit - Kankossa vonaltól délkeletre;
  • a Malival közös határsávban.

Az ország északkeleti részén, a Malival, Algériával és a Nyugat-Szaharával határos területen a tiltott tevékenységek (fegyveres kereskedők áthaladása mauritániai területen, illegális aranyásás), valamint a terrorista csoportok beszivárgásának veszélye miatt a mauritániai hatóságok "katonai övezetet" hirdettek. Ezt a területet keletről és északról a határok, nyugatról a 10. hosszúsági kör, délről pedig a 18°40' szélességi kör határolja. A mauritániai védelmi minisztérium nyilatkozata szerint "az ország területének ezen részén mozgó vagy áthaladó bármely személyt katonai célpontként kezelnek". A területre való belépéshez a régió vezérkarának vagy kormányzójának kifejezett engedélye szükséges.

A bűnözés szintje Nouakchottban viszonylag alacsony a világ hasonló méretű városaihoz képest. Ugyanakkor számos betöréses lopásról számoltak be, ezért a különálló házakban élőknek ajánlott biztonsági szolgálatot igénybe venniük.

A fővároshoz legközelebb eső strandokon és a városban éjszaka előfordulnak nők elleni támadások. A nőknek tanácsos kísérővel közlekedni.   

Mauritániában a mauritániai biztonsági erők utasításait és ajánlásait minden körülmények között be kell tartani. A közúti ellenőrzések során az utazók személyazonosságát, telefonos elérhetőségeit, a jármű rendszámát és a pontos tervezett útvonalat gondosan be kell jelenteni, és ajánlott, hogy az útvonalat ne változtassák meg.

Átkelés PK55: a Nyugat-Szaharát Mauritániától elválasztó "senki földjén" áthaladó pályán 2000. január 1. óta mindkét irányban szabad a közlekedés, az átkelési formalitások teljesítése mellett (reggel 8 és este 6 óra között): a mauritániai hatóságok a határon vízumot adnak ki. Ennek a pályának a megközelítései alá vannak aknázva, nem szabad letérni róla.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
A beutazás tervezett dátumától számolva még 
legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ajánlatos, hogy az egyik szülővel vagy törvényes képviselő nélkül, kísérettel utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint francia vagy angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/képviselők személyi adatait, pontos elérhetőségét tartalmazó nyilatkozatot a határellenőrzés során elkérhetik. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával, esetleg a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával. Figyelem: Kísérő nélkül nem ajánlatos kiskorú gyermeknek Mauritániába utaznia.

Tranzitálás:

Magyar állampolgárok Mauritániában való tranzitálásához vízumra van szükség (lásd. Vízum) 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő belépés vízumköteles.

Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a magyar állampolgárok biometrikus vízummal léphetnek be Mauritániába. Biometrikus vízum kiállítását néhány nagykövetségen lehet kérelmezni pl. Párizsban. Ajánlott a biometrikus vízumot érkezéskor kérelmezni:

  • a Nouakchott, Nouuadhibou vagy Atar nemzetközi repülőtereken; Megjegyezzük, hogy ez utóbbi csak a turista szezonban szeptembertől áprilisig fogadja az utasokat.
  • PK55 Nouadhibou (Nyugat szaharai határ), Rosso és Diama (szenegáli határ) határátkelőkön.

A Gogui határátkelő használata nem ajánlott.

Tranzit vízum 55 EUR és egyszeri belépésre és legfeljebb 30 nap tartózkodásra jogosít.  Rövid tartamú (legfeljebb 90 nap) tartózkodásra jogosító vízum 95 EUR, három hónapot meghaladó és legfeljebb 1 év tartózkodásra jogosító vízum 190 EUR.

Érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők beutazásához nincs szükség biometrikus vízumra, feltéve, hogy 6 hónapnál nem hosszabb időt töltöttek Mauritánián kívül.

Vízummal kapcsolatos információt az alábbi képviseletektől kérhet:

Mauritánia nagykövetsége Berlinben: Cím: 10117 Berlin, Kommandantenstraße 80 Tel: + 4930/2065883, E-mail: ambarim.berlin@gmx.de

Mauritánia nagykövetsége Párizsban: Cím: 5 Rue de Montevideo, 75116 Paris, France, Tel: + 33145048854, E-mail: ambarimparis@gmail.com

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Mauritániában az alkohol tudatmódosító szernek minősül, így annak behozatala és fogyasztása is bűncselekmény. A szigorú vallási előírások miatt sertésáru behozatala nem ajánlott. Az ország területére szigorúan tilos továbbá lőfegyvert, lőszert, bármilyen robbanóanyagot és kábítószert bevinni. Vadászfegyvert beviteléhez egy előzetesen beszerzett engedély szükségeltetik.

Mauritánia Vámigazgatóságának elérhetőségei:

Direction Générale des Douanes Nouakchott Mauritanie contact@douane.mr +222-45258306 +222-45294577 +222-45256304

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Mauritániai Ouguiyas (MRO)

Mauritániában a bankkártyákat még nem fogadják el, ezért megfelelő mennyiségű készpénzt vigyenek magukkal. Nouakchottban néhány automata elfogadja a VISA típusú bankkártyákat.

Időjárás: Északon forró és száraz az éghajlat, délen július és október között esik némi eső, de az évi átlagos csapadékmennyiség nagyon alacsony. Az év többi szakában északkeleti szelek fújnak, az időjárás sivatagi. Nouakchottban a januári középhőmérséklet 22 °C, a júliusi 28 °C.

Közlekedés: A Mauritániába gépkocsival történő belépés kizárólag egy ponton, a Nouadhibou-ba vezető tengerparti főútvonalon lehetséges, a nyugat-szaharai - mauritániai határszakasz többi része elaknásított terület. A nyugat-szaharai területen Mauritánia irányába történő áthaladáskor a marokkói hatóságoknak előzetesen megadott útvonalról nem szabad letérni. A határátkelőhely reggel 8 órától este 18 óráig üzemel. A határátkelőhely forgalmát az utóbbi időben többször akadályozzák tüntető fuvarozók, ilyenkor az útszakasz meghatározhatatlan ideig átjárhatatlan, így nem javasoljuk a közlekedést ezen az útszakaszon.

Közlekedési és közbiztonsági okokból kifejezetten a nappali utazás ajánlott. A lakott területektől távoli, kieső tengerparti helyeken való éjszakázást, kempingezést kerülni kell.

Mauritánia úthálózata nagyon rossz állapotú, a közlekedési morál pedig teljesen eltér az európai normáktól, így gépjármű vezetését csak helyismeret és tapasztalat birtokában javasoljuk, amihez erősen ajánlott a nemzetközi vezetői engedély kiváltása. Az ország magas kockázatú biztonsági besorolása miatt autóbérlés esetén mindenképpen javasoljuk gépkocsivezető alkalmazását is.

Felhívjuk a gépkocsival utazók figyelmét, hogy a belépés csak az alábbi határátkelő pontokon lehetséges, minden egyéb helyen történő beutazás illegális határátlépésnek minősül: PK 55 Nouadhibou, Gouera, Tmeimichatt (Dakhlet-Nouadhibou), Choum (Adrar), Chegga, Zouerat (Guelb), F’Derick, Bir Moghrein, Ain Ben Tili (Tiris Zemour), Oualata, Fassala Nere, Bassikounou, Adel Bagnou, Bousteila, Djigueni (Hodh Ech Chargui), Gogui, Touil (Hodh El Gharbi), Tanaha, Hamod (Assaba), Ould Yenje, Ghabou Débarcadère, Gouraye Débarcadère, Wompou Débarcadère (Guidimakha), Wali, Sagne, Tifounde Cive, Kaedi Débarcadère (Gorgol), M’Bagne, Haie MBare, Bogue Débarcadère, Dar El Barka (Brakna), Diekane, Jidel Moghen, Bac de Rosso, Diama (Trarza). Tíz újabb határátkelő került megnyitásra : Touajil (F’Derick-től délre), N’Beiket Lahwach (dél-kelet), Fereni és Melgue (délen, a mali határon), Nouma Niere, Djowol, Dioudi Dande Mayo Bababe, Lexeiba, Marsel és M’Boyo (délen, a szenegáli határon). A gogui-i határátkelő vörös zóna, semmiképpen nem javasoljuk a megközelítését!

Az egyéni utazók, akik bérelt járművel közlekednek az országban, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Veszélyt jelentenek a helyiek merész előzési manőverei, kivilágítatlan járművek, homokfúvások, az úttesten átkelő tevék, szamarak és kecskék egyaránt.

Ügyeljünk, hogy mindig legyen elegendő ivóvíz, élelmiszer és üzemanyag tartalékunk, javasolt továbbá a térségben lefedettséggel bíró műholdas telefonkészülék használata is.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban nagyon kevés ember ért és beszél angolul, leginkább franciául és arabul tudnak kommunikálni az ott élők. A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése valamelyest eltér az Európában megszokottaktól, a munkanapok hétfőtől péntekig tartanak, a nyitva tartási idő azonban sok esetben csak irányadó (a ramadán hónap alatt csak naponta pár óra). Az ügyintézés menetéről és a nyitva tartásról közvetlenül érdeklődjön az illetékes hivatalnál. A legtöbb hivatalban minimális szinten beszélnek franciául, viszont angolul csak nagyon kevesen, ezért amennyiben lehetséges, kérjünk helyi segítséget.

Vallási és viselkedési kultúra: Mauritánia muszlim ország, ezért legyenek tekintettel a vallási, kulturális és szociális tradíciókra, különbségekre. Tekintettel, hogy Mauritánia muszlim ország, tilos alkohol eladása, drogkereskedelem és a prostitúció! A homoszexualitás nem elfogadott az országban.Kerüljék a katonai objektumok fényképezését.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál