Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 05. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Málta 2022. július 25-től visszavonta a COVID következtében bevezetett utazási szigorításokat, a beutazás korlátozásmentes.

A máltai repülőtér honlapján részletes tájékoztatók találhatók: https://www.maltairport.com/covid19

Máltára látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszk viselés:

Máltán beltéren is megszűnt a maszk kötelező viselése. Ugyanakkor egyes intézmények, főként kórházak és rendelők maguk is elrendelhetik a kötelező maszkviselést, így javasoljuk annak úti csomagba készítését.

Beutazás előtt javasoljuk a máltai egészségügyi hatóság koronavírussal foglalkozó angol nyelvű honlapjának tanulmányozását, ahol a legfrissebb adatokat és tájékoztatást találhatják meg.

Kifejezetten a turisták szempontjából találhatók COVID vonatkozású információk a Máltai Turizmus Szövetség oldalán: https://www.mta.com.mt/en/covid-19

Máltán a koronavírussal kapcsolatban a 111-es telefonszámon lehet bejelentést tenni.

Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle, ideiglenes úti okmányt kaphat, ehhez először vetessen fel jegyzőkönyvet egy máltai rendőrségi irodán, majd keresse fel Magyarország római nagykövetségének vallettai irodáját (Europa Centre Level 3, 18A, Triq Sant’ Anna 58, Floriana FRN9011, bejárat a John Lopez utca felől, telefon: +35621244310).

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni, az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Igen IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
/ Három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén.

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Igen IGEN

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Ha a magyar állampolgár 3 hónapot meg nem haladó és nem munkavállalás céljából érkezik az országba, akkor 1 éven belül lejárt okmány alkalmas az utazásra, de ezt nem tanácsoljuk senkinek, mert bizonyos helyzetekben alkalmatlan a dokumentum.

90 napnál hosszabb tartózkodás - munkavállalás, tanulás - esetén az illetékes idegenrendészeti hatóságnál kérvényezni kell az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát. A munkavállaláshoz Máltán munkavállalási engedélyt kell kérni (a kérelmet a munkáltatónak kell benyújtania az illetékes hatósághoz), amit a hatóságok automatikusan megadnak az uniós állampolgároknak. Az illegális munkavállalást Máltán szigorúan büntetik.

Kiskorúak beutazása:

Kérjük tájékozódjon!

Vízum:

Beszerzése nem szükséges az országban történő 3 hónapnál rövidebb tartózkodásnál.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/malta.cfm

Vám:

Az EU szabályozása érvényes. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Természeti katasztrófa esetén:

Málta partvidéke tengeri szökőár, úgynevezett cunami által veszélyeztetett térség. Amennyiben meghallja a cunami-szirénát, vagy a tenger abnormális visszahúzódására lesz figyelmes, azonnal távolodjon el a parttól, és figyelmeztesse a veszélyre a környezetében lévőket is.

Gépjárművezetés:

Máltára Szicíliából indulnak autószállító kompok. Vihar esetén ugyanakkor a komp-közlekedés szünetelhet, így javasoljuk a hajózási társaság honlapján a tervezett utazást megelőzően tájékozódni az aktuális menetrendről.

A máltai közlekedésben a kötelező haladási irány baloldali, ezért csak azoknak ajánlatos autót, illetve motort vezetni, akik ismerik e közlekedési normát. A helyenként szűk és kanyargós, olykor kátyús utak ugyancsak veszélyeket rejtenek a gyakorlatlan autósok és motorosok számára. A vezetéshez a magyar jogosítványt elfogadják. Autóbérlés 25 éves kor alatt nem, vagy csak felárral lehetséges. Előfordulnak itt is autófeltörések, ezért az értéket és poggyászokat soha ne hagyjuk látható helyen az autóban! Utcai parkolás a fehér felfestésen engedélyezett és ingyenes.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet és az egészségügyi ellátás színvonala jó.
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya utazás előtti kiváltása mindenképpen ajánlott, de csak a sürgősségi, illetve az orvosilag indokolt alapellátásra jogosít ingyenesen, ezért javasolt mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése is.

Eltűnt gyermekek felkutatása:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000.

Személyes vészhelyzet esetén:

Családon belüli erőszak, gyermekbántalmazás, vagy szenvedélybetegséggel összefüggő krízishelyzet esetén az alábbi segélyvonalon keresztül kérhető segítség, tanács: 179