Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 09. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Főszabály szerint a magyar állampolgárok külön belépési engedély, oltási igazolás, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Malajziába minden beutazási cél tekintetében, beleértve a turizmust is. Magyar állampolgárok életkortól függetlenül bármely országból, így Magyarországról is azonos feltételek mellett utazhatnak be Malajziába, azonban az országba érkezéskor a koronavírus-megbetegedés tüneteit mutató személyekre kivételes szabályok vonatkozhatnak.

Az országba való belépés előtt a lázas vagy egyéb tüneteket mutató személyeket életkortól függetlenül RTK-antigén tesztelést is magában foglaló egészségügyi vizsgálat alá vethetik, amit a beutazó tűrni köteles. Pozitív teszteredmény esetén a helyi hatóságok kötelező karantént rendelhetnek el.

További tájékoztatás a pozitív teszteredmény esetén érvényes malajziai eljárásrendről: https://mysejahtera.moh.gov.my/en/covid-19/covid-19-positive-cases-sop

Malajziába történő beutazás általános szabályairól további tájékoztatás: https://mysejahtera.moh.gov.my/en

Egyéb hasznos információ:

Az előzetes regisztráció nem kötelező, azonban inden utazónak javasolt már az indulást megelőzően, de legkésőbb az országba érkezés után közvetlenül felhasználóként regisztrálni a MySejahtera mobilalkalmazáson keresztül. A 18 éven aluli kiskorúakat szintén javasolt regisztrálni, de a kiskorú hozzátartozókat a szülők vagy törvényes képviselők alkalmazásán keresztül is lehet regisztrálni. A regisztrációval kapcsolatos technikai problémák esetén az alkalmazás üzemeltetője tud segítséget nyújtani: https://mysejahtera.moh.gov.my/en. Az alkalmazás letölthető az alábbi elérhetőségeken:

Amennyiben az országba érkezéskor, vagy az országban tartózkodás alatt az utazó tüneteket mutat, és az elvégzett teszt koronavírus-fertőzést mutat, akkor a fertőzött személy számára a MySejahtera mobilalkalmazáson keresztül 7 napos kötelező karantént rendelhetnek el. Amennyiben a fertőzött személy a karantén 4., 5. vagy 6. napján már nem mutat tüneteket, akkor egy egészségügyi szolgáltató által végzett RTK-Ag antigén teszt negatív eredménye alapján a karantént feloldják. A karantént a 7. napon vizsgálat nélkül is feloldják a MySejahtera mobilalkalmazáson keresztül, ha az érintett személy nem mutat tüneteket. Az esetlegesen elrendelt karantént az utazó a saját szállásán tölti el, annak minden költsége az utazót terheli. Súlyos megbetegedés esetén a hatóság elrendelheti a karantén kijelölt egészségügyi intézményben, kórházban való letöltését is. Az esetlegesen elrendelt karantén-kötelezettség alól nincs lehetőség felmentést kérni. Malajziai Egészségügyi Minisztérium: https://covid-19.moh.gov.my; https://mysafetravel.gov.my

A légitársaságok a cél- vagy tranzitország beutazási feltételeinél is szigorúbb járványügyi szabályok betartását követelhetik meg utasaiktól. Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

További, részletesebb információval az alábbi linkek és elérhetőségek szolgálnak:

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

A korábban alkalmazott járványügyi korlátozások jelentős részét megszüntették, így engedélyezett az országon belüli utazás, a közösségi programok, a közösségi hitélet, a sportolás, a szolgáltatások igénybevétele, és üzemelhetnek az idegenforgalmi-, vendéglátó- és szórakozóhelyek. A maszkviselési kötelezettséget az ország egészében feloldották, de a helyi hatóságok tömegközlekedési eszközökön, taxikban, illetve meghatározott zárt terekben, így egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is javasolják a maszk viselését.

Állami kórházak és tesztközpontok: https://data.moh.gov.my/healthcare-facilities 

Malajzia biztonsági besorolása a IV. (zöld) biztonsági besorolási kategóriában található, így az ország közbiztonsági helyzete, biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.

A malajziai Borneó sziget észak-keleti részén elhelyezkedő Sabah tagállam alábbi körzetei helyi közbiztonsági problémák miatt a III. (sárga) biztonsági kategóriába, azaz a fokozott óvatossággal látogatható térségek közé tartoznak: Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan és Beluran partvidéki és tengeri területei (gyakorlatilag Kudat és Tawau közötti tengerparti szakasz és a környéken fekvő szigetek). A Fülöp-szigetek déli részéről a tengeren át iszlamista fegyveresek és egyéb bűnözői csoportok a fenti területekre behatolva emberrablásokat és egyéb erőszakos bűncselekményeket hajthatnak végre turisták sérelmére.

Biztosítás:

Nyomatékkal felhívjuk minden Malajziába utazó magyar állampolgár figyelmét arra, hogy a külföldön tartózkodás teljes idejére érvényes utasbiztosítással rendelkezzenek, amely fedezi a bármilyen baleset vagy megbetegedés miatt szükségessé váló orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatások költségeit, beleértve a koronavírus-megbetegedés kezelésének költségeit is. Utazása előtt tájékozódjon, hogy az adott országba milyen biztosítási csomagokat hogyan lehet kötni, vagy érvényesíteni, illetve meglevő biztosítása meddig érvényes és milyen feltételekkel vehető igénybe (pl. az egyes bankkártyákhoz járó csomagokban a biztosítás csak az utazás megkezdésétől számított egy hónapig érvényes). Érvényes biztosítás hiányában az utas (vagy hozzátartozója) saját maga köteles megfizetni minden felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatás (pl. mentés, szállítás) költségeit. A Konzuli Szolgálat (konzul, külképviselet, Külgazdasági és Külügyminisztérium) semmilyen módon és semmilyen körülmények között nem fizeti meg ezeket, illetve nem vállal kezességet ezekre a felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi és egyéb egészségügyi költségekre.

Terrorizmus:

Tekintettel terrorista, ill. iszlám radikális csoportok jelenlétére az országban, a terrorfenyegetettség valós. Terrortámadás esetén vagy rendkívüli helyzetben kövessék a helyi hatóságok utasításait és a média híradásait. Ha rendkívüli esemény (terrorcselekmény, bűncselekmény, baleset, természeti katasztrófa) magyar állampolgárságú érintettjéről, áldozatáról van tudomásuk, értesítsék a külképviseletet a megadott elérhetőségeken.

Utazás és közlekedés biztonsága:

A fejlett autópark és úthálózat ellenére a közlekedés biztonsága alacsony, a közlekedési balesetek száma magas. A közlekedési kultúra, különösen az elsőbbségadás gyakorlata eltér a Magyarországon megszokottól, a gyalogosoknak általában sehol nem adnak elsőbbséget. Gépjármű vezetéséhez, ill. -bérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a kormánykerék az autókban jobb oldalon van (bal oldali közlekedés). A taxik leszólítása éjszaka nem javasolt. Elterjedt és gazdaságos a Grab mobiltelefonos alkalmazás használata taxizáshoz.

Természeti és egyéb katasztrófák:

November és március között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárhatják a turisták előtt is. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, ezen belül is jellemzően szeptember-októberben alakulhatnak ki a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal és lezárásokkal lehet számolni. A fentiek ellenére az év bármely szakában kialakulhatnak árvizekkel vagy földcsuszamlásokkal járó heves esőzések az ország egész területén. Borneó szigetének Malajziához tartozó észak-keleti része (Sabah tagállam) földrengések szempontjából veszélyeztetett terület.

Bűnözés:

A közbiztonság általában nem rosszabb az európai átlagnál, ugyanakkor különösen a turisták ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények (lopások, zsebtolvajlás, rablás, autófeltörés) gyakoriak.

A zsebtolvajlások, utcai rablások miatt javasoljuk, hogy utazás előtt készítsenek fénymásolatot úti okmányuk arcképes adatoldaláról, és szálláshelyüket csak ezekkel a másolatokkal, illetve csak az adott úthoz feltétlenül szükséges készpénzzel hagyják el, eredeti úti okmányaikat, egyéb értékeiket helyezzék letétbe szállodai értékmegőrzőben. (A szállodai szobákban hagyott okmányokért, értéktárgyakért a szállodák nem vállalnak felelősséget.)

Malajzia nagyvárosaiban gyakori bűncselekmény az ún. motoros rablás, amikor motorosok az úttesten vagy a járdán közlekedő, illetve a zebránál várakozó gyalogos mellett elhaladva annak válltáskáját, mobiltelefonját, egyéb értéktárgyát megragadják és elrabolják. Javasoljuk, hogy gyalogosan is közlekedjenek különös körültekintéssel.

Ha autót vezetnek, vagy abban utaznak, akkor még utazás közben se tároljanak védtelen és kívülről látható helyen táskát, egyéb értéktárgyat, mivel előfordulhat, hogy lámpánál vagy dugóban várakozva egy vagy több motoros betöri az ablakot és elrabolja azokat.

Elterjedt bűncselekmény a hitelkártya hamisítás, valamint a bank-automaták manipulálása. Javasoljuk, hogy bankkártya-használatkor mindig és mindenhol legyenek körültekintőek.

Jellemző az interneten keresztül (pl. internetes vásárláskor, csomagküldő szolgáltatás igénybevétele esetén) különböző becsapási trükkökkel végrehajtott csalás (pénz kicsalása) valósnak tűnő, de hamis malajziai magánszemély vagy intézmény álcaként való megadásával.

Általános segélyhívó (Rendőrség/Mentőszolgálat/Tűzoltóság): 999 (a 112-es segélyhívó csak mobilhálózatról hívható)

Turista Rendőrség telefonszáma: 03-2149 6590, 03-2149 6593

2022. április 1-től magyar állampolgárok is beutazhatnak Malajziába, amennyiben megfelelnek a „Covid-információk” fejezetben fentebb jelzett beutazási feltételeknek. 90 napot nem meghaladó időtartamig magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Malajzia területén. 90 napot meghaladó tartózkodás esetén vízum vagy tartózkodási engedély szükséges.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek a Malajziába való beutazás napjától még több mint 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Amennyiben Malajziába való beutazáskor még több mint 6 hónapig érvényes.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Malajziai Bevándorlási Hivatal (Immigration Department): https://www.imi.gov.my/

Tranzit:

A repülőtéri tranzitzónát nem elhagyva 24 órán belül lehet tranzitálni malajziai nemzetközi repülőtereken, azaz akkor, ha az utazónak nem szükséges a határrendészet útlevél ellenőrzésén átjutnia bármilyen okból (pl. csomagfelvétel és –feladás, légitársaság-váltás, vagy repülőtér-váltás esetén). A Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér 1-es és 2-es terminálja a valóságban két különböző repülőtér, amelyeket nem köt össze tranzitzóna. Amennyiben a tranzitáláshoz szükséges az országba történő határrendészeti beléptetés, akkor az utazóra a fentiek szerint általános beutazási feltételek vonatkoznak. Kiskorú utazókra azonos tranzitálási feltételek érvényesek.

További tájékoztatás a tranzitálási lehetőségekről: https://airports.malaysiaairports.com.my/transit/flight-transfers

Házi kedvencek beutazása:

Szíveskedjen állatorvosánál, valamint a NÉBIH, illetve a malajziai állategészségügyi hatóság honlapjain tájékozódni.

Vám:

Az afrikai sertéspestis (African Swine Fever) miatt átmeneti és a sertéshúsból készült húsipari termékek magánpoggyászban (akár személyes fogyasztásra) behozott körére is kiterjedő általános behozatali tilalom van érvényben Malajziában.

Malajziai Vámügyi Hivatal: www.customs.gov.my

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: maláj ringgit (MYR)

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, klímája egész évben forró, páradús és csapadékos. A magasabb fennsíkokon alacsonyabb az átlaghőmérséklet. November és március között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) a keleti partvidékén vannak heves monszunesők. A nyugati partvidéken április és október között van a monszun időszak, ugyanakkor nagyobb trópusi esőzések egész évben bármikor előfordulhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Malajzia legnagyobb vallási felekezete az iszlám, a lakosság 60%-a muszlim, az állam hivatalos vallása az iszlám, de az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és több különböző felekezetű (buddhista, hindu, taoista, keresztény) közösség él az országban. A turista látványosságként is funkcionáló vallási helyek csak zárt öltözetben látogathatók. Mindenhol fokozottan ügyelni kell a kihívó, erőszakos vagy megbotránkozást keltő, illetve hitéleti meggyőződést sértő magatartás kerülésére és az esetlegesen kialakuló konfliktushelyzetek békés kezelésére. A hittérítés (mint a vallási köznyugalom megsértésére irányuló cselekmény) büntetőjogilag tiltott tevékenységnek számít Malajziában, büntetési tétele 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A bűncselekményt már az megvalósítja, aki valamilyen hitet, vallást hirdető jelképeket, brosúrákat, füzeteket stb. terjeszt vagy oszt ki Malajziában.

Kábítószerek birtoklása, fogyasztása, kereskedelme: Mindhárom súlyos bűncselekmény. Néhány grammnál nagyobb mennyiség birtoklásáért is már halálbüntetés járhat, mivel az a malajziai jogszabályok alapján kereskedelmi mennyiségnek számít.

A COVID-19 járványhelyzeten kívüli közegészségügyi helyzet: Utazás előtt javasoljuk felkeresni a Nemzeti Népegészségügyi Központot: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/oltokozponthttps://oltokozpont.hu/hu/oltas/utazas/malajzia, ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre.

Az ország erősen veszélyeztetett a Dengue-láz tekintetében. Az influenza-szerű tüneteket mutató és egy szúnyogfajta által terjesztett vírusos Dengue-láz megbetegedések száma évről-évre növekszik. Az aktuális Dengue-járványügyi helyzetről a WHO honlapján tájékozódhat, illetve a malajziai Egészségügyi Minisztérium iDengue nevű mobiltelefonos alkalmazásából aktuális információkat kaphat.

A csapvíz fogyasztása az egész országban nem javasolt.

Egyéb információ: