Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 19.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a. Be lehet utazni az országba? Igen. (https://madagascar-tourisme.com/en/travel-alerts-for-madagascar/)

A madagaszkári kormány 2022. augusztus 11-én feloldott minden Madagaszkárra utazni szándékozó személyekre vonatkozó egészségügyi korlátozást.

b. Kell teszt? Nem.

A madagaszkári kormány 2022. augusztus 11-én eltörölte az országba való belépéshez szükséges negatív PCR teszt meglétének követelményét.

c. Kell regisztrálni? Igen.

Madagaszkárra történő belépéshez a maevisas@gmail.com e-mail címen lehet engedélyt kérni.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Nincsenek.

Nincs erre vonatkozó szabályozás.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

A madagaszkári kormány stratégiai partnereinek alkalmazásában álló üzletemberek léphetnek be az országba üzleti utazás céljából.

h. Tranzitásási szabályok

Nincs erre vonatkozó külön szabályozás.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Nincs

j. Egyéb hasznos infó: Ivato Nemzetközi Repülőtér (+261 20 22 440 41)

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

Nincsenek speciális szabályok, a célország beutazási szabályai döntik el, hogy szükséges- e a PCR/antigén teszt, vagy sem, amennyiben a célország ezek meglétét nem írja elő, akkor kiutazáskor nincs szükség ezekre az igazolásokra.

3. Helyi járványügyi szabályok:

Jelenleg minden korábban meghozott járványügyi korlátozást feloldottak. A beutazási követelményekről további információ található a következő linken: https://madagascar-tourisme.com/en/travel-alerts-for-madagascar/, valamint az Egészségügyi Minisztérium honlapján: http://www.sante.gov.mg/.

Madagaszkár biztonsági besorolása a II- es biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. A főváros (Antananarivo) és környéke, valamint Nosy Be és Nosy Boraha szigetek a fokozott biztonsági kockázatott rejtő területek, az ország fennmaradó (nagyobbik) része az I- es utazásra nem javasolt kategóriába tartozik.

A szociális, politikai és gazdasági helyzet törékenységére való tekintettel az országot továbbra is csak megfelelő körültekintés mellett, szervezett, csoportos turisztikai utazás keretében javasoljuk meglátogatni.

Kiemelten kockázatosnak nevezhető a főváros, Antananarivo és környéke, illetve Toliara és Fianarantsoa tartományok. Ezeken a területeken csak jó helyismerettel és kapcsolatokkal rendelkező idegenvezető kíséretében ajánlott tartózkodni szervezett utazások keretében. Ajánlatos elkerülni a tüntetéseket és egyéb tömeges megmozdulásokat. Kifejezetten vigyázni kell az azonosítatlan csomagok kezelésére, pontosabban tilos ilyen csomagot elmozdítani vagy kinyitni.

A köztörvényes bűnözés mellett figyelni kell a közlekedésbiztonságra is, mert számos turista szorult kórházi kezelésre az elmúlt esztendőben a rossz útviszonyok, gyenge járműállomány és alacsony vezetési morál eredményeként bekövetkezett balesetek miatt. Az országban a mentőszolgálat és általában az orvosi, ide értve a sürgősségi ellátás színvonalát messze elmarad az európai színvonaltól, számos esetben nem is létezik vagy nem érhető el. Ezért mindenképpen a szervezett utazások keretében történő, jó műszaki állapotban lévő és tapasztalt helyi sofőrök által vezetett buszokon javasolt a vidéki közlekedés.

Nosy Be és környéke lényegesen biztonságosabbnak tartott, mint a szigetország déli régiói, de a bevezetőben felsorolt általános biztonsági javaslatokat mindenképpen javasolt betartani. Nosy Be esetében kiemelendő, hogy számos tagállami országból közvetlen (charter) járatok érkeznek a szigetre. Itt az infrastruktúra és ellátás megfelelőnek nevezhető. Szervezett keretek között történő utazás esetén ez a régió tekinthető a leginkább problémamentesnek.

Sainte Marie (Nosy Boraha) szigete esetében a fenti bekezdésben leírtak az irányadók. Mindkét sziget esetében ajánlott a közvetlen vagy a fővárosi átszállással történő repülőjáratok igénybevétele.

Morondava környéke a kiemelt turisztikai központok közé sorolható. Gondot jelent ugyanakkor a hely elérése. A település reptere csak kis gépek fogadására alkalmas. Az oda vezető közutak számos kockázatot rejtenek magukban.

Az országba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz igénybe. 2017. január eleje óta van tiszteletbeli konzulunk Antananarivoban, aki segítségére lehet a bajba jutott magyar állampolgároknak. Ugyanakkor az ország nagy kiterjedése és a kommunikációs nehézségek miatt, azt javasoljuk, hogy a bajba jutott magyar állampolgár valamelyik elérhető uniós tagállami misszióval vegye fel a kapcsolatot. (Pretóriai nagykövetségünk jó kapcsolatot ápol a francia és svájci missziókkal, akik már több alkalommal segítettek a megfelelő dokumentumok elkészítésében és kiállításában.)

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Madagaszkárba való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges.

Az útlevélnek a vízumigénylés napjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazás esetén minden madagaszkári nemzetközi repülőtéren vagy kikötőben is felvehető a vízum. A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazásra jogosító vízumok a madagaszkári diplomáciai vagy konzuli képviseleteken, vagy Madagaszkár nemzetközi repülőterein vagy kikötőiben a bevándorlás-kivándorlásért felelős rendőrbiztosnál szerezhetők be, a kiszabott díj megfizetését követően.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

Vízum Madagaszkár budapesti konzulátusán is beszerezhető, a vízumkérelem elbírálásának határideje 2 munkanap. A vízumdíj a beutazás számától függően változó lehet. Magyar állampolgárok a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzuli Képviseletén érdeklődhetnek:

Levelezési cím: 1026 Budapest, Sövény utca 3. Iroda cím (vízum ügyintézés): 1026 Budapest, Sövény utca 3. Hivatali órák: hétfő-csütörtök: 11.00-15.00, péntek: zárva Telefon: 06-20/432 6561 Tiszteletbeli konzul: Lalarison Richard RANDRIANASOLO E-mail: konzul@madagaszkar.hu; info@madagaszkar.hu Web: www.madagaszkar.hu

További hasznos információt a Dél-Afrikában, Fokvárosban található madagaszkári főkonzulátus oldalán találnak: www.madagascarconsulate.org.za/visa-info

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven: https://www.iatatravelcentre.com/MU-Mauritius-customs-currency-airport-tax-regulations-summary.htm

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/Madagascar.cfm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: madagaszkári ariary (MGA)

Közlekedés: A szigetország közúthálózatának összhossza kb. ötvenezer kilométer, ám ebből alig több mint ötezer kilométer aszfaltozott. Az aszfaltos utak minősége erősen változik. A közlekedés iránya jobboldali.

Időjárás: A ciklonok novembertől áprilisig sújthatják a szigetet, elsősorban a tengerparti részeket. A szigetország éghajlata meleg, szubtrópusi. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében túlnyomórészt december-március között várhatóak. A száraz időszak április és október között van, esőzések azonban ekkor is előfordulnak. (Évszaktól függetlenül maláriaveszélyes terület, a megfelelő gyógyszeres védekezés a kórokozók ellen szükséges.)

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Madagaszkárra utazó magyar állampolgárok részére javasolt alapesetben a hepatitis A, B; tifusz elleni védőoltások felvétele, a malária elleni idejében megkezdett gyógyszeres védekezés. Természetjárók, kalandtúrázók esetében javasolt továbbá a diftéria, tetanusz, gyermekbénulás elleni védőoltás beszerzése. A sárgaláz által érintett országokon keresztül érkező turistáktól kérhetik a sárgaláz elleni oltás meglétére vonatkozó igazolást.

További információért keresse fel a Nemzetközi Oltóközpont honlapján található adatbázist, ahol országokra bontva kereshet a listából:

Nyelv: A Madagaszkáron beszélt európai nyelvek közül elsősorban használt a francia, de angol nyelven is adnak információt.

Időzóna: GMT+ 03:00

Nemzeti ünnep: Június 26. Madagaszkár függetlenségének a napja.

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +261 Rendőrség: 117 Mentők: 117 Tűzoltók: 117

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.