Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Magyarország állampolgárai karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Madagaszkárra.

2022. augusztus 11- én a madagaszkári kormány minden, a Covid-19 járványhoz kapcsolódó utazási korlátozást feloldott.

Egyéb hasznos információ:

Kiutazás az országból:

Nincsenek speciális szabályok, a célország beutazási szabályai döntik el, hogy szükséges -e a PCR/antigén teszt, vagy sem, amennyiben a célország ezek meglétét nem írja elő, akkor kiutazáskor nincs szükség ezekre az igazolásokra.

A beutazási követelményekről további információ található a következő linken: https://madagascar-tourisme.com/en/travel-alerts-for-madagascar

Madagaszkár biztonsági besorolása a III-as biztonsági kategória, azaz az ország a fokozott óvatossággal látogatható országok kategóriájába tartozik. 

Kiemelten kockázatosnak nevezhető a főváros, Antananarivo és környéke, illetve Toliara és Fianarantsoa tartományok. Ezeken a területeken csak jó helyismerettel és kapcsolatokkal rendelkező idegenvezető kíséretében ajánlott tartózkodni szervezett utazások keretében. A bűnözés, beleértve az erőszakos bűncselekményeket  komoly problémát jelentenek  Madagaszkáron. Az ország területén gyakoriak a fegyveres rablások,  lopások, gépjárműlopások és emberrablások. További kockázatot jelent, hogy erőszakos összecsapások, zavargások bármikor kirobbanhatnak különösen Madagaszkár déli, nyugati és északi részén, valamint a tüntetések is gyakran erőszakba torkollhatnak, ezért ajánlatos elkerülni  a tömeges megmozdulásokat. Mindig figyelje a helyi híreket, és kövesse a helyi hatóságok utasításait. Kerülje az önálló és  az éjszakai utazást, és utazás előtt mindig tájékozódjon a helyi körülményekről, biztonsági helyzetről. Figyeljen környezetére, gépjárműben ülve is tanúsítson elővigyázatos magatartást, mert forgalmi torlódásoknál  előfordul, hogy a gépjármű ablakát betörve értékeket tulajdonítanak el az autóból. Nem tanácsos továbbá drága ékszereket, órákat viselni.

Kifejezetten vigyázni kell az azonosítatlan csomagok kezelésére, tilos ilyen csomagot elmozdítani vagy kinyitni.

Az erőszakos bűncselekmények és banditizmus miatt fontolja meg az utazást a következő területekre:

  • A Betsiboka régióban található Tsaratanana város és környéke;
  • A Bongolava régióban található Tsiroanomandidy várost a Melaky régióban található Maintirano tengerparti várossal összekötő, meg nem nevezett út mentén;
  • Az Anosy régióban található Betroka városában és környékén lévő terület.

A köztörvényes bűnözés mellett figyelni kell a közlekedésbiztonságra is, mert számos turista szorult kórházi kezelésre az elmúlt esztendőkben a rossz útviszonyok, gyenge járműállomány és alacsony vezetési morál eredményeként bekövetkezett balesetek miatt. Az országban a mentőszolgálat és általában az orvosi, ide értve a sürgősségi ellátás színvonalát messze elmarad az európai színvonaltól, számos esetben nem is létezik vagy nem érhető el. Ezért mindenképpen a szervezett utazások keretében történő, jó műszaki állapotban lévő és tapasztalt helyi sofőrök által vezetett buszokon javasolt a vidéki közlekedés.

Nosy Be és környéke lényegesen biztonságosabbnak tartott, mint a szigetország déli régiói, de a bevezetőben felsorolt általános biztonsági javaslatokat mindenképpen javasolt betartani. Nosy Be esetében kiemelendő, hogy számos tagállami országból közvetlen (charter) járatok érkeznek a szigetre. Itt az infrastruktúra és ellátás megfelelőnek nevezhető. Szervezett keretek között történő utazás esetén ez a régió tekinthető a leginkább problémamentesnek.

Sainte Marie (Nosy Boraha) szigete esetében a fenti bekezdésben leírtak az irányadók. Mindkét sziget esetében ajánlott a közvetlen vagy a fővárosi átszállással történő repülőjáratok igénybevétele.

Morondava környéke a kiemelt turisztikai központok közé sorolható. Gondot jelent ugyanakkor a hely elérése. A település reptere csak kis gépek fogadására alkalmas. Az oda vezető közutak számos kockázatot rejtenek magukban.

Az országba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz igénybe. 2017. január eleje óta van tiszteletbeli konzulunk Antananarivoban, aki segítségére lehet a bajba jutott magyar állampolgároknak. Ugyanakkor az ország nagy kiterjedése és a kommunikációs nehézségek miatt, azt javasoljuk, hogy a bajba jutott magyar állampolgár valamelyik elérhető uniós tagállami misszióval vegye fel a kapcsolatot. (Pretoriai nagykövetségünk jó kapcsolatot ápol a francia és svájci missziókkal, akik már több alkalommal segítettek a megfelelő dokumentumok elkészítésében és kiállításában.)

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Madagaszkárba való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges.

Az útlevélnek a vízumigénylés napjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazás esetén minden madagaszkári nemzetközi repülőtéren vagy kikötőben is felvehető a vízum. A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazásra jogosító vízumok a madagaszkári diplomáciai vagy konzuli képviseleteken, vagy Madagaszkár nemzetközi repülőterein vagy kikötőiben a bevándorlás-kivándorlásért felelős rendőrbiztosnál szerezhetők be, a kiszabott díj megfizetését követően.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

Vízum Madagaszkár budapesti konzulátusán is beszerezhető, a vízumkérelem elbírálásának határideje 2 munkanap. A vízumdíj a beutazás számától függően változó lehet. Magyar állampolgárok a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzuli Képviseletén érdeklődhetnek:

Levelezési cím: 1026 Budapest, Sövény utca 3. Iroda cím (vízum ügyintézés): 1026 Budapest, Sövény utca 3. Hivatali órák: hétfő-csütörtök: 11.00-15.00, péntek: zárva Telefon: 06-20/432 6561 Tiszteletbeli konzul: Lalarison Richard RANDRIANASOLO E-mail: konzul@madagaszkar.hu; info@madagaszkar.hu Web: www.madagaszkar.hu

További hasznos információt a Dél-Afrikában, Fokvárosban található madagaszkári főkonzulátus oldalán találnak: www.madagascarconsulate.org.za/visa-info

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven: https://www.iatatravelcentre.com/MG-Madagascar-customs-currency-airport-tax-regulations-summary.htm

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

https://pettravel.com/immigration/Madagascar.cfm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: madagaszkári ariary (MGA)

Közlekedés: A szigetország közúthálózatának összhossza kb. ötvenezer kilométer, ám ebből alig több mint ötezer kilométer aszfaltozott. Az aszfaltos utak minősége erősen változik. A közlekedés iránya jobboldali.

Időjárás: A ciklonok novembertől áprilisig sújthatják a szigetet, elsősorban a tengerparti részeken, ahol esetenként szökőár is előfordulhat, figyelje a hivatalos előrejelzéseket, szökőár veszélyének esetén azonnal utazzon a magasabban fekvő területekre. A szigetország éghajlata meleg, szubtrópusi. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében túlnyomórészt december-március között várhatóak. A száraz időszak április és október között van, esőzések azonban ekkor is előfordulnak. (Évszaktól függetlenül maláriaveszélyes terület, a megfelelő gyógyszeres védekezés a kórokozók ellen szükséges.)

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Madagaszkárra utazó magyar állampolgárok részére javasolt alapesetben a hepatitis A, B; tifusz elleni védőoltások felvétele, a malária elleni idejében megkezdett gyógyszeres védekezés. Természetjárók, kalandtúrázók esetében javasolt továbbá a diftéria, tetanusz, gyermekbénulás elleni védőoltás beszerzése. A bubópestis, a tüdőpestis és a HIV/AIDS széles körben elterjedt, és kanyarójárványok is előfordulhatnak. Ha influenzaszerű tünetei vannak, azonnal forduljon orvoshoz. A sárgaláz által érintett országokon keresztül érkező turistáktól kérhetik a sárgaláz elleni oltás meglétére vonatkozó igazolást.

További információért keresse fel a Nemzetközi Oltóközpont honlapján található adatbázist, ahol országokra bontva kereshet a listából:

Nyelv: A Madagaszkáron beszélt európai nyelvek közül elsősorban használt a francia, de angol nyelven is adnak információt.

Időzóna: GMT+ 03:00

Nemzeti ünnep: Június 26. Madagaszkár függetlenségének a napja.

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +261 Rendőrség: 117 Mentők: 117 Tűzoltók: 117

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.