Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Líbia, az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek közül az "utazásra nem javasolt" I. kategóriába tartozik. A turista és látogató célú utazás határozottan ellenjavallt.

Líbia egész területe biztonsági szempontból a legmagasabb kockázattal rendelkezik, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium álláspontja szerint – a nyugati országokhoz hasonlóan – határozottan ellenjavalt az utazás. A biztonsági helyzet az ország területén igen törékeny, előzetes jelzések nélkül alakulhatnak ki fegyveres összecsapások és heves harcok – akár nehéztüzérség bevetésével is.

Terrorizmus:

A terroristák által Líbiában elkövetett támadások esélye magas, bár ezek nem külföldiek ellen irányulnak, célpontjai elsősorban helyi szervek, és az állami infrastruktúra.

Bűnözés:

A lakosság és a milíciák kezében felbecsülhetetlen mennyiségű fegyver van felhalmozva.

A fegyvereket gyakran használják vitás kérdések rendezésére, illetve családi összejöveteleken, ünnepségek alkalmával is a levegőbe lőnek, ilyenkor fennáll a veszélye az ebből fakadó, nem szándékos sérüléseknek.

Az országban továbbra is magas a köztörvényes bűncselekmények száma, előfordulhatnak rablások, útonállás. Egyes területeken számolni kell váltságdíj reményében elkövetett emberrablások előfordulásával.

Közlekedés:

Időnként felfüggeszthetik a légi közlekedést, lezárhatják a főbb közlekedési útvonalakat és határátkelőhelyeket, valamint újabb ellenőrző pontokat hoznak létre ezzel tovább nehezítve az amúgy is kaotikus közlekedést. A fővárost Tunéziával összekötő tengerparti útvonal használata kiemelt biztonsági kockázatot rejt magában.

Határátlépés:

A Diplomáciai Rendőrséggel történő előzetes szervezés és egyeztetés nélkül igen bizonytalan a külföldi állampolgárok számára az országon belüli közlekedés. 
Szárazföldi úton Tunézia felől érkezve Ras Ajdir határállomás után a fővárosig több milícia ellenőrző pontján kell áthaladni a fővárosig. Az ellenőrző pontokon történő áthaladáshoz az ellenőrző pontot felügyelő milíciát irányító törzsi tanácstól, vagy városi önkormányzattól szükséges útvonal engedélyt kérni. Ennek hiányában a külföldi állampolgár letartóztatására is számítani lehet. A határállomáson a normál határátlépőknek több órás várakozásra kell számítani.

Az Egyiptom felől közúton érkezőknek a keleti országrész hatóságaitól kell megszerezniük előzetesen a belépéshez és az áthaladáshoz szükséges engedélyeket.

légi összeköttetést Líbia és a külföld között néhány líbiai légitársaság (Afriqiyah, Buraq, Libyan Airlines, Libyan Wings) - elsősorban Isztambulba, Tuniszba, Kairóba indított - megbízhatatlan menetrendű járata jelenti. A nemzetközi légitársaságok egyelőre nem tervezik visszatérésüket és járataik újra indítását biztonsági okokra hivatkozva.

Valamennyi légikikötő könnyen célponttá válhat.

Tripoli Nemzetközi Repülőtér 2014. július 13-át követő összecsapásokban megsemmisült, a Tripoli légi összeköttetést biztosító egykori katonai támaszpont, a Mitiga Repülőtér 2018. január 15- én került támadások kereszttüzébe.

A főváros egyetlen ma is működő Mitiga repülőterének lezárása esetén több órás késésre, és a járatok Miszráta repülőterére történő átirányításával kell számolni. A város 200 km távolságra van Tripolitól, a fővárosig számos ellenőrzőponton kell áthaladni.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek a tervezett beutazástól 6 hónapig kell érvényesnek lennie.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Megjegyzés: Fontos szabály, hogy az útlevélben izraeli vízum, vagy beléptető pecsét nem szerepelhet. A Líbiába érkező külföldi köteles a bevándorlási hatóságnál bejelentkezni.

Kiskorúak beutazása:

A jelenlegi körülmények között csak rendkívül indokolt esetben javasoljuk a kiskorúakkal történő beutazást az országba.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Líbia a külföldiek beutazását szigorú feltételekhez köti. Egyelőre nem fogadnak turistákat és egyéni magán látogatókat, így ilyen céllal vízumot sem lehet kérni. Líbia Állam budapesti nagykövetségén csak üzleti, vagy hivatalos célú vízum („mission visa”) kérhető, amelyhez be kell mutatni a líbiai partner meghívólevelét.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Líbia Állam nagykövetsége: 1141 Budapest, Cinkotai út 86., tel.: +3613649332

A Líbiába érkező külföldi köteles a bevándorlási hatóságnál bejelentkezni. A munkavállalás, vagy egyéb célú hosszabb tartózkodás estén tartózkodási engedélyt kell kérni, de ebben az esetben az országból történő elutazáshoz (rövid szabadsághoz is) mindenképpen szükséges a kilépő vízum.

Házikedvencek beutazása:

Vám:

Líbiában teljes alkoholtilalom van, ami azt jelenti, hogy az ilyen italok behozatalának kísérlete is szigorú eljárást von maga után. Minden érkezőnek át kell küldenie a csomagjait és a táskáját egy speciális berendezésen, ami felismeri az alkoholt. Ezért senki ne próbáljon alkohol tartalmú italt behozni az országba.

A jelenleg érvényes egyéb vámszabályokról Líbia budapesti nagykövetsége ad tájékoztatást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Líbiai Dínár (LYD).

Líbiában a külföldi devizák mindkét irányban szabadon válthatók a pénzváltóknál, amelyek általában jobb árfolyamot adnak a banki árfolyamnál. 

Időjárás: Az ország északi részén földközi-tengeri éghajlat uralkodik. Délen és az ország középső részén kiváltképp nagy a szárazság. A hőmérséklet az északi területeken eléri nyáron a 45 °C-ot is, magas a páratartalom. A téli évszakban a hőmérséklet 5-10 °C-ra is süllyedhet, ilyenkor a magas páratartalom kellemetlenné teszi a telet Líbiában. Tavasszal és ősszel az országban homokviharok ún. ghiblik fordulnak elő.

Közlekedés: Líbiában sem a városokban sem pedig a városok közötti forgalomban nem működik a tömegközlekedés. Az utazókat ezért a helyi partnerek szállítják a különböző programokra, de lehetséges az autóbérlés is. Az esetleges problémák elkerülése érdekében, rövid idejű tartózkodás esetén javasolt a nemzetközi jogosítvány kiváltása, valamint a hazai jogosítvány fénymásolata. A jelzett dokumentumokhoz csatolni kell a vezető vércsoportjának megállapítását is. Külön vizsgát nem kell tenni.

Hosszabb távú tartózkodás esetén helyi jogosítvánnyal kell rendelkezni, melynek megszerzése időigényes, olykor több hetet is igénybe vesz. A gépjármű közlekedés rendkívül kaotikus és agresszív. A gépjárművezetők mindenképpen kerüljék a gesztusokkal történő véleménynyilvánítást, mert a véleménynyilvánító gesztikulálásokkal rendkívül kellemetlen és veszélyes helyzeteket idézhetnek elő.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Líbiában, különösen a városokban általában nem kell fertőző betegségekre, járványokra számítani. A pillanatnyi helyzetről azonban elutazás előtt célszerű tájékozódni az illetékes magyar hatóságoknál. A higiénés óvatosság azonban indokolt. A zöldség- és gyümölcsfélék gondos mosása, esetleg fertőtlenítése megéri a fáradtságot. Hivatalos álláspont szerint a vezetékes víz a városokban egészségügyileg megfelelő, de ivásra a palackozott ásványvíz ajánlott, amely folyamatosan, mindenütt kapható.

A líbiai egészségügyi rendszer komoly kihívásokkal néz szembe: az alapellátás szakember-, eszköz-, és gyógyszerhiánnyal küzd, a térítéses magánklinikák korlátozottan tudják ellátni feladatukat. A szolgáltatás nem európai színvonalú.

Jelenleg a kórházi ellátás nagyon nehézkes. A kórházak színvonala igen változó, a gyógykezelés költsége általában magas. A gyógyszerellátás többnyire megoldott, sok patika van minden városban, amelyekben azonban nem kapható minden nemzetközileg ismert gyógyszer, így célszerű a szükséges mennyiséget hazulról hozni.