Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 11.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Libanonban 2022. szeptember 27-től a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes beutazási korlátozás eltörlésre került.

Kérjük, mindenképpen kövesse figyelemmel a járványügyi mutatókat és körültekintően készüljön fel utazására!

További információ

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Libanont a "III. Fokozott óvatossággal látogatható ország" kategóriába sorolja.

Az ország kiemelt kockázatot jelentő régiói (palesztin menekülttáborok, dél-libanoni határtérség, szíriai-libanoni határtérség, Bekaa-völgy, észak-libanoni Akkar-régió, Dél-Bejrút Dahiye negyede) az "I. Nem javasolt úti cél" kategóriába tartoznak.

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint továbbra is kerüljék ezen területeket.

Libanon alábbi körzeteiben a helyi hatóságok csak korlátozott módon vannak jelen, az állam rendfenntartó szerepe nem érvényesül teljes mértékben, valamint további konfliktusokra lehet számítani. Kérjük, hogy a Libanonba látogató magyar állampolgárok maradjanak távol az alábbi területektől:

  • palesztin menekülttáborok;
  • dél-libanoni határtérség, az ország Litani folyótól délre eső területei;
  • szíriai-libanoni határtérség;
  • Bekaa-völgy;
  • észak-libanoni Akkar régió;
  • Dél-Bejrút Dahiye negyede.

Terrorizmus

Az elmúlt évek legsúlyosabb libanoni terrortámadásában, 2015. november 12-én kora este rövid időn belül két öngyilkos merénylet történt Bejrút Burj al-Barajneh városrészében. A merényleteket az Iszlám Állam (ISIL/Da’esh) nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadásban 43 ember halt meg és 240 személy szenvedett sérüléseket.

Korábban, 2013. júniustól 2014. márciusig több mint 20 alkalommal követtek el robbantásos merényletet többségében síiták lakta városrészekben, Bejrútban és a Bekaa völgyben. A robbantásokat többnyire öngyilkos merénylők követték el, köztük a 2013. november 19-én a bejrúti iráni nagykövetség elleni kettős támadást is. Az év elején az ország többi részén sem csökkent az erőszak, rakéta és tüzérségi támadások voltak a Bekaa völgyben, Arsalban, valamint rendszeres tüntetések voltak a libanoni hadsereg és a Hezbollah ellen Saidaban, Sidonban és Akkarban. 2014 augusztusában szélsőséges iszlamista erők Szíria felől támadva elfoglalták a határ menti Arsal városát, a területi szuverenitást csak 2017 augusztusában sikerült helyreállítani.

A fegyveres összecsapások, katonai akciók és terrorista merényletek miatt a Konzuli Szolgálat fokozott óvatosságot kér a Libanonba látogató magyar állampolgároktól. Kérjük, kövessék figyelemmel a híreket és maradjanak távol az esetleges demonstrációktól, tömegrendezvényektől.

Bűnözés

Libanon közbiztonsági helyzete a köztörvényes bűncselekmények vonatkozásában nemzetközi összehasonlításban jónak tekinthető, közterületeken a vagyon elleni bűnelkövetések száma alacsony. A szíriai válság kezdete óta azonban az országban tartózkodó mintegy másfél millió szír menekült jelenléte rontja a közbiztonság állapotát is.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a libanoni-szíriai határ keleti szakasza a bűnözés által meglehetősen fertőzött terület. (Több alkalommal európai turistákat raboltak el a Bekaa völgyben a szíriai határ közelében.) Számos helyi közösség él a határon átnyúló csempészetből, kábítószer-termelésből, gépkocsi-lopásból és egyéb illegális tevékenységekből. A Bekaa völgy több körzete, különösen az északi Hermel régió és a szíriai határ közelében fekvő területek, nem tekinthetőek biztonságosnak. Kérjük, hogy aki a Bekaa völgybe látogat, ne térjen le a főutakról, kerülje az elhagyott vidékeket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy katonákat, rendőröket, katonai objektumokat, ellenőrzőpontokat, stb. nem javasolt fényképezni, ilyen esetekben ugyanis az eljáró hatóságok akár le is tartóztathatják a fényképeket készítő személyt.

A Konzuli Szolgálat arra kéri a Libanonban tartózkodó magyar állampolgárokat, illetve mindazokat, akik oda kívánnak utazni, hogy adják meg elérhetőségüket a nagykövetség konzuli részlegén. Ehhez igénybe vehető:

  • a Konzuli Szolgálat honlapján található regisztráció konzuli védelemhez,
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium ügyelete (06 80 36 80 36 zöld szám),
  • a bejrúti magyar nagykövetség központi telefonja (+961-1-730083).

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek rövid időtartamú tartózkodás esetén a tervezett beutazás napjától számított fél évig, egy évet meghaladó tartózkodás esetén 18 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

Nem NEM

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Megjegyzés: Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha az érvényes libanoni vízumot tartalmaz.

Kiskorúak beutazása:

Libanon jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik; javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Kiskorú utazása esetén vagy a nagykövetségen (a vízumügyintézés során), vagy közjegyző előtt nyilatkozhatnak a szülők arról, hogy hozzájárulnak a gyermek külföldre utazásához. A nyilatkozatot az alábbi nyelvek egyikén kell egyszerű fordítással ellátni: arab, angol, francia. Elvált szülők esetében a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülőnek be kell mutatnia a bírósági határozatot (arab/angol/francia fordítással).

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek. Más határállomásokon a vízumért díjat számítanak fel.

Vízum 30 napnál hosszabb tartózkodás, illetve nem turista célú beutazás esetén a Libanoni Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén igényelhető.

A nagykövetség elérhetősége:
Cím: 1112 Budapest Sasadi út 160.
Levélcím: 1511 Budapest Pf.: 110
Telefon: 249-0900
Fax: 249-0901

További információ angol nyelven: www.general-security.gov.lb/en/posts/37

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához. Tájékozódás céljából javasolt továbbá az alábbi weboldalak felkeresése:
https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Lebanon.cfm

Vám:

Pénznem: USD (amerikai dollár) és LBP (libanoni font)

Időjárás: Júniustól októberig forró nyár, eső nélkül, majd október és április között (főleg télen) heves, monszunszerű esőzések. Nyáron nem ritka a 40 Celsius-fokos hőség, télen viszont meleg ruházatra is szükség lehet, még az alacsonyabban fekvő részeken is fűteni kell, a hegyekben akár méteres hótakaró is kialakulhat. Libanon földrengésveszélyes területen fekszik, történelme során hét olyan rengést jegyeztek fel, amely teljes városokat döntött romba. Az elmúlt évszázadban pusztító földrengés nem fordult elő.

Biztosítás: A Libanonba utazni kívánó magyar állampolgárok számára javasolt az utazást megelőzően utas- és baleset biztosítás megkötése.

Gépjárművezetés: Magyar állampolgároknak, turistáknak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkezniük. További információt itt talál. Téli időszakban a hegyes vidékeken tartósan, de az 500 m alatti magasságban is rövidebb ideig havas útburkolattal kell számolni.

Az országban a közlekedés az európai viszonyoktól eltérően működik. A tömegközlekedés szinte teljesen hiányzik, az erre a célra szolgáló mikrobuszok külföldiek számára sem higiéniai, sem biztonsági szempontból nem ajánlottak. Menetrend, illetve buszmegállók nincsenek, a járatok nagyon lassúak és kiszámíthatatlanok. A taxik városon belül könnyen, viszonylag olcsón használhatók. Az országon belüli gépjárműves közlekedés az európaitól jelenősen eltér abban, hogy a megszokott közlekedési szabályok sokszor pusztán jelzésértékűek.

A forgalmi viszonyok némileg kaotikusak, a fontosabb kereszteződésekben rendőrök irányítják a forgalmat. Az utak állapota, különösen a fővároson kívül, helyenként rendkívül rossz, egyes hegyvidéki területeken csak négykerék-meghajtású terepjárókkal lehet biztonságosan közlekedni. A megengedett sebesség városon belül 50 km/h, főútvonalon 90 km/h, autópályán 110 km/h, de ezt jellemzően nem tartják be, mindennaposak a városon belüli apróbb, autópályán a súlyosabb balesetek. A helyi közlekedési sajátosságok és az utak zsúfoltsága miatt, csak helyismerettel bíró, tapasztalt és gyakorlattal rendelkező személyek számára célszerű gépkocsit vezetni Libanonban.

Vallási és viselkedési kultúra: Libanon rendkívül nyitott, multikulturális ország, jellemző az erőteljes francia hatás. Jelentős libanoni közösségek élnek a világ számos pontján, ami tovább erősíti az országon belüli befogadó, toleráns légkört. A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe, így Libanon egyes többségében muzulmán lakosú területeire utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Libanon közegészségügyi helyzete európai szintű, az egészségügyi rendszer jól szervezett. Figyelembe véve az orvosi ellátás árát is, feltétlenül javasoljuk, hogy az országba utazást megelőzően kössenek egészségügyi biztosítást.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bejrút

Libanon Budapesti Nagykövetsége
1112 Budapest, Sasadi út 160.
Telefon: 06-1/249-0900
Fax: 06-1/249-0901
E-mail: embassylebanonhu@yahoo.com