Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 09. 19.
Lengyelország 2022. március 28-tól megszüntetett valamennyi korábbi járványügyi korlátozást. Ez azt jelenti, hogy a lengyelországi beutazáshoz és tartózkodáshoz nincsen szükség Covid elleni oltási igazolványra, nincs szükség koronavírus teszteredmény bemutatására, és megszűnt a karanténkötelezettség is. A fertőzöttek regisztrált heti számaránya jelenleg kb.  50 -100 fő között mozog.  

2023. július 1-től hatályát vesztette a 2022 májusában bevezetett járványügyi vészhelyzet állapot (előtte járvány-állapot volt érvényben). Ezzel az utolsó COVID szabályozás is megszűnt: nem szükséges már védőmaszkot viselni sem az egészségügyi intézményekben sem a gyógyszertárakban. 

Hivatalos Koronavírus információk: https://www.gov.pl/web/coronavirus

Határőrség: https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/informacje-dla-podrozny/9324,Infolinia-COVID-19COVID-19-Helpline.html (Az angol nyelvű tájékoztató a lengyel nyelvű alatt található.)

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Ajánlott ellenőrizni a harmadik országba való beutazási korlátozásokat. Lengyelországból gépkocsival történő hazatérés esetén a tranzit országokban érvényes szabályokat ellenőrizni szükséges: Szlovákia itt, Cseh Köztársaság itt.

Hol lehet tesztet készíteni? A mobil szűrőállomások listája (Mielőtt mobil állomáson teszteltetné magát, javasoljuk, hogy érdeklődjön a teszt eredményhez való hozzáférhetőségről. Információink szerint a drive thru pontokon végzett teszt eredmények eléréséhez elektronikus regisztráció szükséges az alábbi linken. A fiók létrehozására vonatkozó útbaigazítás ezen a linken található.

Koronavírus és oltási információk:

Az egészségügyi alapellátást nyújtó háziorvosi rendelők címét a következő kereső felületen lehet megtalálni: https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/POZ

Az ország a IV- es biztonsági kategóriába tartozik (alacsony biztonsági kockázatot rejtő, látogatható ország).

Amennyiben a külföldre utazás mellett dönt, javasoljuk, hogy regisztrálja külföldre utazását!

A lengyelországi biztonsági helyzet alapvetően jónak mondható, a közbiztonság megfelelő szintű.

Lengyelország 2021. szeptember 2-án - a fokozódó migrációs nyomás miatt - szükségállapotot hirdetett a Belarusz határ menti Podlaskie és Lubelskie vajdaságokban, 3 km-es körzetben, 418 km hosszú szakaszon.

Ezek a korlátozó intézkedések ugyan 2022. július 1-jétől hatályukat vesztették, de a Podlaski Vajdaságban, közvetlenül a határvonal mellett, 200 méter szélességű keskeny sávban megmaradtak a korlátozások, ide csak külön engedéllyel lehet belépni!

FIGYELEM: 2022. augusztus elejétől kezdődően ökológiai katasztrófa zajlik Lengyelország második legnagyobb folyóján, az Oderán. A folyó középső, alsó sziléziai és lubusföldi szakaszát jelentős szennyeződés érte, mely tömeges élővilág pusztulást eredményezett. A kialakult helyzet nem vegyi, hanem természeti jellegű szennyeződés következménye. Több szakaszon továbbra is tilos a folyóban való bármilyen tevékenység folytatása, ezt vajdasági hatáskör szerint szabályozzák. A helyzet folyamatosan változik.

Terrorizmus

Az ország terrorista cselekmények szempontjából nem veszélyeztetett. A 2016. július 2-án életbe lépett terrorellenes intézkedésekről szóló törvény alapján 4 szintű riasztás - ALFA, BRAVO, CHARLIE, DELTA (legmagasabb) – bevezetéséről dönthet a miniszterelnök vagy sürgős esetekben a belügyminiszter.

Utazás, közlekedés biztonsága

Vonatokon, legfőképpen a nemzetközi járatokon lopás előfordulhat. A közutak állapota jó minőségűnek mondható, azonban, - különösen a nagy városok bevezető szakaszain - nagy forgalomra kell számítani, gyakoriak a közúti balesetek.

Bűnözés

Egyes nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Varsóban Praga, Bielany, Wola kerületek egyes részei, Krakkóban Nowa Huta lakótelepei) előfordulnak rablások, a lopások, a testi sértések, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények. A leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények a lopások, autófeltörés, autók, kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok eltulajdonítása. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön ügyelni kell a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni.

FIGYELEM: A lengyel rendőrség okmányok ELVESZTÉSÉNEK bejelentéséről NEM ad jegyzőkönyvet, csupán LOPÁS bejelentéséről készül hivatalos irat. Eltulajdonított útiokmány esetében kérjük, keressék fel az első helyi rendőrkapitányságot és kérjenek jegyzőkönyvet az esetről. Lengyel rendőrségi jegyzőkönyv birtokában a LOT, WizzAir és Ryanair magyarországi járataival haza lehet térni. A Ryanair a rendőrségi jegyzőkönyv mellett az eltulajdonított okmányról fényképet is kér. Az úti okmányok eltulajdonítását valamelyik képviseletünk egyikén is be szükséges jelenteni haladéktalanul, de legkésőbb 3 munkanapon belül: Varsói Nagykövetség Konzuli Osztályán / a Krakkói Főkonzulátuson / a Wroclawi Főkonzulátuson / a Gdanski Főkonzulátuson. 

FIGYELEM: Javasolt szórakozóhelyek előtt kínált alkoholos italok fogyasztásának elkerülése, mellyel a különböző éjszakai klubokba csábítják az érintettet. Több olyan bejelentés érkezett, mely szerint ezek az italok emlékezetkihagyást ingerlő kábítószereket tartalmazhatnak, és ennek következménye bankkártyáról vagy készpénz formájában történő pénzeltulajdonítás, mely nem valós számlák kiszámlázásával és kifizetésükre való kötelezéssel jár. Országszerte több hasonló eset jutott hivatalunk tudomására.

Ajánlatos körültekintően kezelni a különböző online megrendeléseket (autóvásárlás, apartmanok foglalása, stb). Több olyan eset előfordult, ahol a szolgáltató nem valós cég volt, a kifizetést követően nyomtalanul eltűnt.

Természeti és egyéb katasztrófák

Előfordulhatnak árvizek, elsősorban a déli országrészben.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Konkrét szabályozás nincs erre vonatkozóan Lengyelországban. Azonban javasolt, hogy az utazó gyermek rendelkezzen szülei hozzájáruló nyilatkozatával, benne a legfontosabb elérhetőségekkel (kiskorú, kísérő, szülők születési adatai; a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma; a külföldi tartózkodás célja, pontos helye), lengyel, de legalább angol nyelven kiállítva és letanúzva.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges.

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása:

Vám:

www.mf.gov.pl/sluzba-celna/kontakt/informacja-sluzby-celnej

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Złoty (PLN).

Közúti közlekedés, ellenőrzés, ittas vezetés:A közúti ellenőrzések száma kifejezetten magas. A szabálysértésért kirótt büntetések meglehetősen magasak.

Lengyelországban ittas állapotúnak minősül az a vezető, akinek véralkohol szintje eléri a 0,5 ezreléket. Ez már büntetőeljárást von maga után; 0,2-0,5 ezrelék közötti alkoholos befolyásoltság alatti vezetés szabálysértésnek minősül. Büntetőeljárás esetében az ittas vezetőt őrizetbe veszik, majd gyorsított eljárás keretében tárgyalják az ügyét. Ez a gyakorlatban max. 48 órás tartózkodást jelent a rendőrőrsön.

Túrázás:

Nyaralás a Balti-tengernél:

Kérjük a Balti-tengernél nyaralókat, hogy a tengerparton figyeljék az elhelyezett zászlók színét, melyek az alábbiakra hívják fel a fürdőzők figyelmét:

A piros zászló a fürdőzés tilalmát jelzi. Mikor kerül ki a piros zászló?

 • villámcsapás történhet,
 • szennyezett a víz,
 • a víz hőmérséklete 14 C-fok alatt van,
 • a látótávolság 50 méterre korlátozódik,
 • a szélsebesség meghaladja a Beaufort-skála szerinti 5-ös értéket,
 • erős áramlatok vannak,
 • a mentési művelet van folyamatban
 • a hullámok magassága meghaladja a 70 cm-t

fehér vagy zöld zászló a - fürdés megengedett,

nincs zászló - a fürdőhelyet nem őrzik vízimentők,

kék zászló - jó minőségű víz

sárga zászló – körültekintő viselkedés szüksége, különösen a gyerekekre kell odafigyelni,

lila zászló – figyelmeztetés vízi állatokra

fekete zászló - a piros zászló elődje, így ezeken a részeken tilos a fürdőzés.

FIGYELEM: 
2023. szeptember 26-tól ellenőrzésekre lehet számítani a szlovák - lengyel határátkelőhelyeken. A szigorítás bevezetését a Lengyel Fél a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkező migrációs nyomással magyarázta. A határőrség elsősorban azon járműveket ellenőrzi, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy migránsokat szállít.

Tájékoztató fuvarozók részére:

FIGYELEM:
A kölcsönös lengyel-belarusz határátlépési korlátozások következtében, 2023. 02. 21- től a lengyel fuvarozók már csak egy határátkelőn - Koroszczynnál - léphetnek be Fehéroroszországba. Ezért ott óriási torlódások alakultak ki. A Lengyelországból kilépő kamionok több mint 60 órás várakozásra kényszerülnek, a sor 40-60 kilométeres. A személyforgalom - autóbuszok és személygépkocsik - Terespolnál változatlanul működik.

FIGYELEM: 
A lengyel-belarusz határszakaszon rendszeresített 6 határátkelőből, gyakorlatilag öt határállomás működése felfüggesztésre került, jelenleg teherszállításra a Koroszczyn-i határszakaszon van lehetőség, a személyforgalom Terespolnál tudja átlépni a határt. (Ezzel, a megmaradt 1-1 határállomáson még erőteljesebb torlódásokra lehet számítani.) 

 

A LENGYEL-BELARUSZ határon lévő aktuális helyzettel kapcsolatban az alábbi honlapokon lehet tájékozódni: https://granica.gov.pl/index_wait.php?p=b&v=pl&k=w

Képviseletünkre 2021 novembere óta több panasz érkezett fuvarozók részéről, akik a lengyel-fehérorosz határátkelőnél (KOROSZCZYN-nál) több napot, akár egy hetet is várakoznak, elmondásuk szerint gyakran 30-35 km-t meghaladó egybefüggő sorban. A fuvarozók beszámolói szerint a helyszínen nem megfelelőek a várakozási körülmények, nincsen elfogadható hozzáférés a mellékhelyiségekhez, nem lehet vízhez jutni. Az ügyében képviseletünk számos alkalommal egyeztetett az illetékes lengyel szervekkel. Hangsúlyozzuk, hogy a várakozási idő vonatkozásában egyelőre NEM lehet javulásra számítani, így javasoljuk, hogy a fuvarozók – ha lehet – más útvonalat válasszanak. A várakozási körülmények javításán a Lengyel Fél dolgozik. Arra az észrevételre, mely szerint a lengyel rendszámú kamionok tudnak haladni, míg a többiek hosszú km-es sorban várakoznak, a lengyel szerv azt válaszolta, hogy szó sincs diszkriminatív hozzáállásról, a várakozó sor mellett elhaladó lengyel rendszámú kamionok a határállomás mellett elhelyezkedő raktárakba áru felvétel- vagy leadás céljából mennek. A kialakult helyzetnek politikai okai vannak, javulására egyelőre nem lehet számítani. A magyar fuvarozók esetleges jogsértés vagy jogsérelem ügyében a 112-es segélyhívó számot hívhatják.

BÍRSÁGOK

Az utazás, fuvarszállítás megkezdése előtt érdemes nagyon alaposan tájékozódni a szabályokról, az engedélyekről. A bírságok gyakran nagyon magasak.

Figyelem: Az elektronikus úthasználati díjak 2023. január 1-jétől megváltoztak. Bővebb információ az alábbi többnyelvű honlapon található: 
https://etoll.gov.pl

A kiszabott bírságot legcélszerűbb készpénzben, zlotyban fizetni, átutalás esetén meg kell várni míg az összeg beérkezik a kívánt számlára. Ez külföldi utalás esetén akár két munkanap is lehet. Csupán az átutalásról szóló bizonylatot nem fogadják el a lengyel szervek.

Útdíjak Lengyelországban:

FIGYELEM: 2023 július 1-től Lengyelországban az eddig díjköteles alábbi két autópálya útszakaszon a 3,5 tonna alatti gépjárművek, illetve motorok díjmenetesen közlekedhetnek: 

 • A2 Konin - Strychów
 • A4 Wrocław - Sośnica

3,5 tonna alatti járművek esetében

Díjköteles szakaszok: http://a1.com.pl/;http://a1.com.pl/en/

 • A1 Toruń - Gdańsk 
 • A2 Konin - Stryków (2023. július 1-től díjmenetes szakasz 3,5 tonna alatt)
 • A4 Wrocław - Gliwice
 • A4 Wrocław-Sośnica (2023. július 1-től díjmenetes szakasz 3,5 tonna alatt)
 • A4 Katowice - Krakkó

Az alábbi két szakaszon nincsen fizetőkapus rendszer:

 • A2 Konin - Stryków (2023. július 1-től díjmenetes szakasz 3,5 tonna alatt)
 • A4 Wrocław - Gliwice

A Wrocław – Gliwice szakaszra a következő módokon tud jegyet vásárolni:

 1. E-Toll rendszerbe való regisztrációt követően, az e-TOLL PL mobiltelefonos applikációval (lépésről lépésre lásd lent)
 2. Online is meg tudja vásárolni jegyét (e-TOLL regisztráció nélkül) az alábbi linken vagy az e-TOLL PL TICKET mobiltelefonos applikáción keresztül: https://etoll.gov.pl/en/light-vehicles/e-ticket/e-ticket/designate-the-route/

Az A1-es autópálya Toruń és Gdańsk közötti szakasza, illetve az A4-es autópálya Katowice és Krakkó közötti szakasza szintén autópályadíj-köteles a 3,5 tonna alatti járműveknek, de ezen a szakaszon fizetőkapus-rendszer van életben.

3,5 tonna alatti járművek

SZAKASZ

FIZETÉS MÓDJA

A1 Toruń – Gdańsk

A4 Katowice – Krakkó

fizetőkapus rendszer

A2 Konin – Stryków
(2023. július 1-től díjmenetes szakasz 3,5 tonna alatt)

A4 Wrocław – Gliwice

e-TOLL rendszerbe való regisztráció

VAGY

Online jegyvásárlás

3,5 tonna feletti járművek esetében

Lengyelország egész területén, az autópályákon (A1, A2, A4) és a gyorsforgalmi utakon kötelező az e-TOLL regisztráció a 3,5 tonna feletti járművek esetében. A korábbi ViaBoxokat le kell cserélni, és ún. OBU-kkal vagy ZSL eszközökkel kell helyettesíteni.

Figyelem: Az elektronikus úthasználati díjak 2023. január 1-jétől megváltoztak. Bővebb információ az alábbi többnyelvű honlapon található: 
https://etoll.gov.pl

További információ az eszközökről:

https://etoll.gov.pl/en/heavy-vehicles/e-toll-system/devices/information-for-obu-and-zsl-operators/

Az A4-es autópálya Katowice és Krakkó közötti szakaszán a fizetőkapun keresztül lehet megvásárolni a jegyet a 3,5 tonnát meghaladó járművekre.

3,5 tonna feletti járművek

SZAKASZ

FIZETÉS MÓDJA

A4 Katowice – Krakkó

fizetőkapus rendszer

gyorsforgalmi utak

A1, A2, A4

kötelező e-TOLL regisztráció

E-TOLL REGISZTRÁCIÓ

Lépésről lépésre

 1. a GPS-adatok rendszerbe történő továbbítására szolgáló eszköz beszerzése:
 • e-TOLL PL mobilalkalmazás
 • OBU vagy ZSL fedélzeti eszköz, amelyet jóváhagyott OBU / ZSL szállító kínál (lásd fent)

MEGJEGYZÉS! Minden eszköz egyedi üzleti azonosítóval rendelkezik

 1. regisztráció - csak az alábbi módok valamelyikén lehetséges (mobilalkalmazással nem!):
 1. a díjakat fizető szervezet (magánszemély vagy cég) hozzáadása fiókhoz
 2. elszámolási számla (billing account) létrehozása
 3. jármű hozzáadása a fiókjához
 4. fizetési mód kiválasztása:előre fizetés;utólagos fizetés
 5. az OBU rögzítése a járművel
 6. a fedélzeti eszköz aktiválása a kezelési utasítás szerint vagy az alkalmazás elindítása

Az úthasználati rendszerrel kapcsolatos információkért kérjük, látogassák meg a https://easytoll.pl/hivatalos honlapot, vagy hívják a +48 731 393623 telefonszámot, illetve írjanak a kontakt@easytoll.pl e-mailcímre.

Az új korszerű és felhasználóbarát e-TOLL rendszer műhold helymeghatározási és a vezeték nélküli adattovábbítási technológián alapszik. Lehetővé teszi a lengyelországi autópályák, gyorsforgalmi utak és a közutak díjköteles szakaszainak igénybevételét.

Elérhető információk (több nyelven) az etoll.gov.pl honlapon.

Az e-toll rendszer használata - lépésről lépésre

1. Az e-TOLL használatához nem kell aláírni szerződést csupán elvégezni a regisztrációt és létrehozni egy Internetes Ügyfél Fiókot (IKK). Ez elvégezhető:

 • Online az etoll.gov.pl oldalon
 • Személyesen az Ügyfél Szolgáltató Helyeken
 • Egyes flottakártya üzemeltető segítségével, amelyek ajánlják az E-Toll szolgáltatásokat.

2. Adattovábbítás a rendszerbe

Az áthaladás díjának kiszámítására vonatkozó adatok elektronikus továbbításának elérhető módjai:

Az e-TOLL alkalmazás mobil készülékre - ingyenesen letölthető a Google Play vagy AppStore alkalmazásban és lehetővé teszi az elszámoló számla feltöltését és állapotának figyelését, valamint az érzékeny áruk szállításával foglalkozó szállítmányozók kötelezettségeinek teljesítését a sent-GEO rendszerben.

A fedélzeti készülék (OBU - On Board Unit) - megszerezhető az E-Toll hálózatot kiszolgáló helyeken vagy az OBU elosztó hálózat egyik a szereplőjénél.

A Külső Lokalizációs Rendszer (ZSL)

 • ellenőrizni kell, hogy a járműben már telepített ZSL rendszer kompatibilis-e az e-TOLL rendszerrel,
 • az elszámoló számla állapotának figyelemmel kíséréséhez párosítani kell az ZSL eszközt a mobil alkalmazással, vagy használhatja az IKK fiókot.

3. Fizetés

A díjköteles útszakaszon való áthaladás díjának fizetése többféle elszámolási formában történhet:

 • elszámoló számla előtörlesztés üzemmódban – a regisztráláskor feltöltött kártya eszközeiből
 • elszámoló számla időszakos fizetési üzemmódban biztosítékkal – regisztráláskor rendelkezésre áll a lehetőség, hogy létrehozza a számla biztosítékát betét (pénzbefizetés) banki / biztosító társasági garancia vagy harmadik alany kezessége formájában. A megfelelő biztosíték jóváhagyásának pillanatáig a fiókot előtörlesztés módban használhatja.

Minden felhasználói számlára több járművet is lehet regisztrálni.

FONTOS: A viaTOLL rendszer leállítása pillanatában megszűnik a meglévő biztosítékokra aláírt megállapodások érvényessége. A banki és biztosítási garancia esetében, az e-TOLL rendszerben szükség lesz a dokumentum új formátumban történő benyújtására.

Az e-Toll keretében használható az Európai Elektronikus Fizetési Szolgáltatások (EETS) rendszer is.

FONTOS: 2021. december 1-je óta az A2 és A4 autópályákonkizárólag az e-TOLL rendszer működik. Az A2 Konin-Stryków és az A4 Wrocław-Sośnica útdíjas szakaszok díját a személygépkocsik és motorkerékpárok kizárólag elektronikus formában tudják megfizetni.Figyelem:az autópálya díjköteles szakaszára behajtókat és kihajtókat sorompók vagy egyéb jegyszedő automaták nem tartóztatják fel, a forgalom zökkenőmentesen halad.

Fizetési mód:

 • e-jeggyel történik, amely az úje-TOLL PL BILET alkalmazásban, az e-TOLL rendszer partnereinek alkalmazásaiban és a partnerek értékesítési hálózatában vásárolható meg;
 • az e-TOLL PL alkalmazás segítségével vagy a földrajzi helymeghatározási adatokat az e-TOLL rendszerbe továbbító OBU/ZSL fedélzeti egység segítségével.

További információ az etoll.gov.pl weboldalon a „könnyű járművek” fülön olvasható EN, DE, RU, UA, BY, SK, CZ, LT nyelveken.

Az angol nyelvű tájékoztató ITT olvasható.

Figyelem! Konzuli segítségnyújtására, a helyszínen eljáró hatóság felé, panasz továbbítása formájában nincs lehetőség!

Alkoholfogyasztás:Lengyelországban az utcákon, parkokban és egyéb nyilvános helyeken alkohol tartalmú italokat fogyasztani TILOS. A szabálysértés pénzbüntetést von maga után. 

Egészség,- és utasbiztosítás:Turista helyeken ajánlott az értéktárgyak biztonságos megőrzéséről gondoskodni, úti okmányokról az utazást megelőzően fénymásolatot készíteni.

Eltűnt gyermekek felkutatása:Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal.

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Kedvezmények:Lengyelországban a tömegközlekedési eszközökön 26 év alatt csakis és kizárólag lengyel felsőoktatási intézmény által kiállított vagy ISIC - International Student Identity Card - diákigazolványokkal vehetők igénybe a diákkedvezmények, a magyar diákigazolványokat nem fogadják el. ISIC kártyát Lengyelországban az alábbi linken felsorolt irodákban (főleg utazási irodák) lehet csináltatni és egy évig érvényesek a kiállítás dátumától: www.isic.pl/pl/gdzie-mozna-wyrobic-karte.html, azonban célszerű még utazás előtt, Magyarországon beszerezni a nemzetközi diákigazolványt: www.isic.hu/hol-valthatod-ki.

Western Union - gyors pénzátutalási szolgáltatás:Kérjük, mielőtt elindulnak Lengyelországba, ismerkedjenek meg a Western Union gyors pénzátutalási szolgáltatással. Western Union honlapján és központi ügyfélszolgálatánál (+36 1 235 84 84) tájékozódhat bővebben.

Időjárás: Magyarországnál hűvösebb, csapadékosabb, kevesebb a napsütéses órák száma.

Ünnepek: jan. 1., jan. 6., Nagypéntek, Húsvét hétfő, máj. 1., máj. 3.- Alkotmány ünnepe, Úrnapja, aug. 15. - Nagyboldogasszony napja, nov. 1., nov. 11. – Függetlenség ünnepe, dec. 25-26.- Karácsony

Hasznos, sürgőségi telefonszámok:A külföldi turisták részére működik egy „Biztonsági telefonvonal”, amelyen különböző problémák esetén angol, német és orosz nyelven kérhető segítség, tájékoztatás. Az infóvonalon nagyon széles körű tájékoztatás kérhető (pl. különböző kedvezmények az egyes városokban tömegközlekedésre, belépőjegyekre). Vonalas telefonról hívható szám: + 48 801 888 844, +4822 278 7777. Mobil telefonról: +48 608 599 999

További fontos telefonszámok: Sürgősségi telefonszám: 112 vonalas telefonról: +48 801 888 844, +48 22 278 7777 mobilról: +48 608 599 999 Rendőrség: 997 Mentő: 999 Tűzoltók: 998 Határőrség: +48 (0) 22500 4444 Sürgősségi autómentő: 19637 Közlekedési információk: 19111

Egyéb tájékoztatók: