Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 05. 08. 
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. december 23-tól kezdődően a laoszi hatóságok minden korábbi, a koronavírus-járvány terjedésével összefüggő korlátozó intézkedést megszüntettek. Az országba történő belépéshez többé nem szükséges oltási igazolvány, az utazást megelőző PCR- (Polymerase Chain Reaction), vagy ATK- (Antigen Test Kit) teszt, és ilyen teszteket az érkezéskor sem szükséges végezni. 

Az egyetlen, 2022. december 15-től érvényes követelmény kizárólag a tartósan Laoszban foglalkoztatott külföldi vendégmunkások részére az egészségügyi biztosítás megléte.

Egyéb hasznos információ:

Az egyéni és csoportos turista-, valamint a látogató célú vízumok kiadását a laoszi kormány felújította. Az egyes relációkban kötött korábbi két- és egyoldalú vízummentességi megállapodások, - beleértve a diplomata- és szolgálati útlevelekre vonatkozó megállapodásokat is -, újra érvényesek. Valamennyi laoszi légi, szárazföldi és folyami nemzetközi-, továbbá helyi és kishatárforgalmi határátkelőhely 2022. május 9- től újra nyitott a személyi forgalom és az áruszállítás előtt.

Az egyes nemzetközi határátkelőhelyekről, a laoszi vízumfajtákról, az on-line vízumkérelem és a Visa on Arrival aktuális  lehetőségeiről a Laoszi Bevándorlási Hivatal honlapja ad tájékoztatást: https://immigration.gov.la/, illetve https://immigration.gov.la/checkpoints/.

A légi és szárazföldi menetrend szerinti tömegközlekedés a főváros és a vidéki tartományok között helyreállt. A laoszi légitársaság honlapja.
Az ország 4 nemzetközi repülőtere (Vientiane, Luang Prabang, Pakse, Savannakhet) zavartalanul működik. A Vientiántól a kínai határig, Boten-ig húzódó Laoszi-Kínai Vasút (https://www.facebook.com/LaosChinaRailway/) szintén üzemel; az utazás során az arcmaszk viselete kötelező. A kínai határ 2023. január 8-án megnyílt, ily módon a vasúton történő Kínába utazás lehetővé vált. 2023. április 13-tól a Vientiántól a dél-kínai Jünnan tartomány székhelyéig, Kunming-ig, a Laoszi-Kínai Vasút egész vonalán lehet közlekedni, a határállomáson nem kell leszállni.  A Laoszi-Kínai Vasúton az idegenforgalmi központnak számító Vang Vieng és Luang Prabang érhető el a laoszi fővárosból.

Információk az aktuális laoszi koronavírus helyzetről itt találhatók:

A laoszi kormány oltási terve a Laosz területén életvitelszerűen élő külföldi állampolgárokra is kiterjed. Külföldi állampolgárok – a laoszi állampolgárokhoz hasonlóan – on-line regisztrálhatnak oltásra a: https://vaccinatelaos.la honlapon.

Szimptómák észlelése, megbetegedés, sürgős tájékoztatási igény esetén Laoszban a 165 és 166 sürgősségi telefonszámok hívhatók, amelyeken laó és angol nyelven adnak felvilágosítást és útmutatást.

A Laoszban tartózkodó magyar állampolgároknak a higiéniai szabályok fokozott betartása, a laoszi hatóságok útmutatásainak követése ajánlott.

Magyarország a biztonsági kockázatok körültekintő mérlegelése mellett javasolja az utazást az országba.

Laosz biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listáján található. Elsősorban az egészségügyi ellátó rendszer fejletlensége, a járványveszély és a fel nem robbant lőszerek miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Laoszba utazó és ott tartózkodó magyar állampolgároknak azt javasolja, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot.

A kormány és az NGO-k komoly erőfeszítései ellenére még mindig jelentős mennyiségű fel nem robbant lőszer, akna, bomba található az ország egész területén, különösen Xieng Khouang és Luang Prabang tartományokban, valamint a laoszi-vietnami határ közelében.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Laoszból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek legalább 6 hónapi érvényességi idővel kell rendelkeznie.(Főszabály szerint elfogadják az ideiglenes útlevelet is, amennyiben az állampolgársága szerinti nagykövetség levélben nyújt tájékoztatást annak okáról).

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Az országban való tartózkodás során az úti okmányokra különös gonddal szükséges ügyelni, mert az útlevél elvesztése esetén pótlása időigényes és bonyolult folyamat. Az útlevél Laoszban történő elvesztése esetén - amennyiben a Bangkoki Nagykövetség Vientiáni Irodája valamilyen oknál fogva ideiglenes útlevelet nem tudna kiállítani - a teendők az alábbiak.

1./ Az útlevél elvesztésének helye szerinti járási rendőrségen (lehetőség szerint nem turista rendőrségen) bejelentést kell tenni, amelyről jegyzőkönyvet vesznek fel.

2./ A jegyzőkönyvet és az útlevél elvesztését a laoszi Bevándorlási Hivatal hitelesíti. Az ehhez szükséges kérelemhez 2 db 3 x 4 cm nagyságú fotót kell mellékelni. Az ügyintézés általában 3 munkanap.

3./ Ezt követően a dokumentumok birtokában a laoszi Külügyminisztérium Konzuli Főosztályát (cím: Sybounheuang Road, Sybounheuang Village, Chanthabouly District, Vientiane) kell felkeresni, amely ún. „laissez-passer”-t (határátlépési, kiutazási engedélyt) állít ki.

4./ A „laissez-passer”-ba Thaiföld vientiáni Konzuli Hivatalában (cím: 15 Ban Phonesynuan, Sisattanak District, Vientiane) rövid tartózkodásra jogosító thaiföldi beutazásra jogosító vízumot szükséges beszerezni. A vízumot általában 3 munkanapon belül állítják ki.

5./ A vízummal ellátott „laissez-passer” birtokában szárazföldi határátkelőhelyen (Vientiánhoz legközelebb a 18 km-re lévő Mekong Barátság hídon) keresztül Thaiföldre lehet utazni. Figyelem! A „laissez-passer” csak thaiföldi szárazföldi határátkelőhelyen keresztüli thaiföldi belépésre használható fel, nemzetközi repülőtéren keresztüli thaiföldi utazásra nem jogosít fel.

6./ Magyarország Bangkoki Nagykövetsége Konzuli Hivatalában az elvesztett útlevél pótlására a Magyarországra történő hazautazáshoz, vagy tovább utazáshoz ideiglenes útiokmány igényelhető.

Az országban Vientián és Luang Prabang nemzetközi repülőterein lehet tranzitálni.

Kiskorúak beutazása:

Laosz nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. Visa on arrival a Bevándorlási Hivatal honlapján megadott határátkelőhelyeken igényelhető: https://immigration.gov.la/checkpoints/.

2019 júliusában Laoszban bevezették az elektronikusan kérelmezhető vízumot, amelynek keretében 150 ország, köztük Magyarország turista állampolgárai számára lehetővé tették az online vízumigénylést, amely a laoszi külügyminisztériumvagy a Bevándorlási Hivatal oldalán oldalán található E-visa honlapon érhető el.

Az eljárás során a kérelmezők a vízumdíjat online fizetik be, az elbírálási idő 3 munkanap, és jóváhagyás esetén e-mailben kapott, 30 napos érvényességű elektronikus vízum birtokában léphetnek be az országba.

Elektronikusan vízumot igényelni az alábbi határátkelőhelyeken történő belépéshez lehet:

  1. a vientiáni Wattay nemzetközi repülőtéren,
  2. a főváros közelében lévő első Laoszi-Thai Barátság Mekong-hídon,
  3. a Luang Prabang-i nemzetközi repülőterén,
  4. a dél-laoszi Savannakhet tartománybeli második Laoszi-Thai Barátság Mekong-hídon,
  5. a Pakse nemzetközi repülőterén
  6. az északi Bokeo tartományban található negyedik Laoszi-Thai Barátság hídon,
  7. Luang Namtha tartományban a Boten-Bohan laoszi-kínai határátkelőhelyen(Figyelem! Csak a közúti határátkelőhelyen, a laoszi-kínai vasútállomáson nem!).

Üzleti és munkavállalói beutazás engedélyezését a fogadó laoszi partner kezdeményezheti a Laoszi Külügyminisztériumnál.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten, Laosz budapesti Nagykövetségén:

Laosz Budapesti Nagykövetsége:
1026 Budapest, Endrődi Sándor utca 29/B/1
Tel.: +36 70 593 2281
E-mail: laoembassy.hu@mofa.gov.la 

Házikedvencek beutazása:

Vám:

Pénznem: Laoszi Kip (LAK)

Időjárás: A májustól novemberig tartó esős évszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champasack, Savannakhet és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.

Biztosítás: Utazás előtt hangsúlyozottan ajánlott átfogó baleset- és egészségügyi biztosítást kötni.

Közlekedés: Laoszban a gépjárművezetésre vonatkozó szabályozás értelmében külföldi állampolgárnak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkeznie, vagy laoszi jogosítványt kell igényelnie, amelynek feltételei viszonylag egyszerűek. A Közmunkaügyi és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Főosztályától beszerezhető kérelmet kell kitölteni, és a következőket csatolva benyújtani: eredeti vezetői engedély másolata, útlevél másolata, fénykép, munkavállalói engedély (ha van). Az eljárási díj 25 USD, az ügyintézési idő hozzávetőlegesen két hét.

Az úthálózat fejlesztése jelenleg is folyik. Autópálya mintegy 110 km hosszan Vientián és Vangvieng, valamint kb. 30 km hosszan Dél-Laoszban Pakse és Pakxong között működik. Az utak minősége nem mindenhol kielégítő. Ajánlatos óvatosan és körültekintően vezetni, különösen az esti és az éjszakai órákban.

A 2021. decemberében átadott, 414 km hosszú Laoszi-Kínai Vasút a laoszi fővárost Vientiánt köti össze Boten laoszi településsel a kínai határon. Laosz történelmének első vasútján kulturált körülmények között lehet utazni Vientiánból két másik közkedvelt idegenforgalmi központba Vang Viengbe és Luang Prabang-ba, valamint az észak-laoszi Oudomxay-ba. A Laoszban teljesen újnak számító vasúti közlekedés és szállítás számos kihívással szembesül. Megoldandó kérdés a vonatjegyek on-line értékesítése, amelyeket egyelőre csak a vasútállomások pénztáraiban lehet megvásárolni.

Bűnözés: Felhívjuk állampolgárjaink figyelmét, hogy fokozottan óvakodjanak bárminemű és eredetű kábítószer fogyasztásától. A kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények súlyos következményekkel járnak, a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó személyre halálbüntetést is kiszabhatnak.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés lassú, az angol nyelvet kevesen beszélik a hivatalokban.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Javasoljuk a Laoszban tartózkodó vagy oda utazni szándékozó honfitársainknak, különösképpen a gyermekekkel utazóknak, hogy amennyiben nem részesültek gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta) elleni védőoltásban, azt feltétlenül szerezzék be.

Az egészségügyi infrastruktúra, az egészségügyi ellátás Laoszban fejletlen. Szakrendelői, klinikai járóbeteg-kezelés a városokban elérhető, súlyosabb egészségügyi problémák, vagy sürgősen szükségessé váló műtétek esetén a határhoz legközelebbi thaiföldi városok, Udonthani, vagy Khon Khaen kórházait célszerű felkeresni. 

Feltétlenül ajánlott a látogatás idejére egészségügyi biztosítást kötni. Felmerülő egészségügyi problémák esetén a meglévő egészségügyi biztosítás birtokában elsősorban a vientiáni thai üzemeltetésű Kasemrad Nemzetközi Kórházat, vagy a maláj üzemeltetésű Vientiáni Alliance Nemzetközi Rendelőintézetet javasolt felkeresni.

Tömeges fertőzést okozó betegségek, járványok egyre ritkábban fordulnak elő. Franciaország, az USA, Japán és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) támogatásával, és a főként Franciaország és Luxembourg pénzügyi támogatását élvező Vientiáni Pasteur Intézet (Institut Pasteur) segítségével a laoszi egészségügyi hatóságok komoly sikereket értek el a gyermekbetegségek, a trópusi betegségek, a malária elleni küzdelemben. A legveszélyesebb betegség a Dengue-láz maradt, amely viszonylag gyakran fordul elő, különösen a májustól novemberig tartó esős évszak idején.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy  forralt víz fogyasztása ajánlott. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

A WHO jelentése szerint Laoszban is előfordult madárinfluenza vírus okozta fertőzés, az emberi áldozatok szoros kapcsolatban álltak a beteg állatokkal.

Elővigyázatosságképpen a laoszi tartózkodás alatt kerülendők az élőállat piacok, baromfigazdaságok és minden olyan hely, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan megfőzött, átsütött állati eredetű készítmények fogyasztása ajánlott.

Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal

Egyéb információ:

A laoszi törvények tiltják állampolgárjaik külföldiekkel házasságon kívül létesített szexuális kapcsolatát. Az eljegyzési vagy házasságkötési szándékot a laoszi családjogi törvény szerint előzetesen be kell jelenteni. A törvénysértők pénz-, vagy börtönbüntetéssel sújthatók (a bírság összege 500-tól 5.000 USD-ig terjedhet). A laoszi rendőrség gyanú esetén a szálláshelyek szobáit is ellenőrizheti.

Fontos kapcsolati adatok: